вторник, март 31, 2020

Хвърли тревогите на Исус



/обръщение към църква "Нов живот" - Варна/
Tази пандемия е изпитание за всеки от нас. Някои от вас трябва да гледат 2, 3 или 4 деца по цял ден вкъщи. Други не можете да ходите на работа и се питате как ще изкарате месеца и по-нататък? Питате се дали ситуацията няма да се влоши още повече. Дали ще има храна, дали ще има ток, дали ще можем да си плащаме сметките, дали ще има интернет...
Първо, искам да ви насърча да започвате деня си с Бог, а не с новините, и да го завършвате с Бог, а не с новините. Когато слушаме новините, дяволът ни изкушава да си представяме най-лоши сценарии. Като отворим картата на разпространението на пандемията в интернет, тези огромни червени кръгове върху всяка страна изглеждат като избухнали атомни бомби. Това е психически тероризъм, упражняван върху нас.
Вместо това Бог иска да слушаме поклонение, да слушаме проповеди. Да си припомняме Божиите обещания. Много е важно с какво пълним ума си. Защото от онова, което препълва сърцето, говорят устата. (Матей 12:34) 
Ние сме изправени пред нова ситуация, ново изпитание – как да работя онлайн, как да се грижа за семейството си. Ще издържа ли финансово?
Но докато до ушите ви достига всякаква информация и всякакви думи, помнете, че Исус е Словото. И Неговото Слово е над всяко друго слово. Това означава да имаме доверие в Него дори когато сме уплашени, несигурни и неуверени какво ще става оттук нататък. Аз също не знам какво ще става, понякога се чувствам неуверен, но нека се държим за Словото и Той ще ни приведе през това. Нека се държим заедно, да се молим един за друг. Дръжте Словото.
1 Петър 5:7  всяка ваша грижа възложете на Него, защото Той се грижи за вас.
Тук възложете означава хвърлете. Хвърли го в ръцете на Бога. Като в баскетбола, хвърли топката на Исус, освободи се от нея, от всички тревоги и грижи. Дай на Него грижите си, нека Той да ги мисли.
Някой ще си каже, Бог се грижи за големите проблеми – за коронавируса, за нациите, икономиките, за стоковите борси, за пазарите, едва ли ще се интересува от моите проблеми. Но всъщност той се грижи за всеки от нас. Той обича всеки един от нас, Той оставя 99-те, за да намери една изгубена овца. Той е добрият пастир, който няма да ме остави в нужда. И в долината на мрачната сянка ако ходя, няма да се уплаша от зло, защото Той е с мене!
Бог се грижи за птиците и за лилиите, колко повече ще се грижи за нас (Матей 6).
Затова, внимавайте с какво храните ума си. Вземете решение да не гледате и слушате определени предавания и хора. Не четете конспиративни теории, не четете хибридни сайтове, не слушайте какво вещаят врачки и лъжепророци. Не започвайте и не завършвайте деня си с фейсбук и ген. Мутафчийски.
Искам да споделя още нещо във връзка със ситуацията. Колкото и да ни се налага да излизаме от зоната си на комфорт тези седмици и може би месеци, нека се замислим какво са нашите изпитания в сравнение с изпитанията на поколенията българи преди нас. Нашите предци са воювали с години срещу чужди завоеватели, били са подложени на смърт, глад, студ, малария, мизерия и всякакви други бедствия. Тези у дома са живеели много скромно, очаквайки всеки миг сирените да обявят тревога и да слизат долу в мазето. Много от тях, след тревогата, са намирали домовете си напълно разрушени.
Дори в мирно време бедствията са вземали много жертви, не е имало държавни помощи и компенсации, не е имало болнична техника, респиратори и интернет. Но е имало състрадание, солидарност и подкрепа между хората.
Днес по Божия милост не върлува мор, война, потоп или друг катаклизъм, а само ирационален страх. Както казва Иван Стамболов, човек сам ражда демоните, които го въртят на шиш. Ние днес не сме във война, а сме само в карантина. Имаме храна, имаме покрив над главата, имаме топлина. Божията десница не се е скъсила, Той продължава да се грижи за нас.
Но дори да изпаднем в нужда, дори да няма храна или основни средства за физическото ни съществуване, знаем че имаме дом неръкотворен на небесата, приготвен за нас от Господ Исус Христос.
Има две смърти - физическа и духовна. По-страшна е духовната смърт. Важно е да избегнем нея. Как става това? Като осъзнаем, че има и две раждания – физическо и духовно. Нужно е да се родим отгоре, за да влезем в Божието царство. Роденото от плътта е плът, а роденото от Духа е дух.
Започвайте и завършвайте деня си със Словото и с молитва. Бог владее и Той ще изпълни плановете си. Дори да се наложи да преминем през големи изпитания, пак ще ни даде изходен път. И в него ще ни дава мир. Божието слово казва „Ще опазиш в съвършен мир непоколебимия ум, защото на Теб уповава.“ (Исая 26:3). Научете този стих и ставайте и лягайте с него. Бог да ви благослови!