петък, ноември 08, 2019

7. Не прелюбодействай


/проповед/
Някой е казал, „Като погледна към шоколад, чувам два гласа. Единият казва: „Трябва да изядеш този шоколад.“ Другият глас казва „Чу добре. Изяж шоколада.“
Човек трябва да се бори с изкушения цял живот! Затова е важно да познаваме Десетте заповеди.
Знаете ли защо Бог е дал на евреите Десет заповеди? Бог отишъл първо при египтяните и ги попитал дали биха искали една заповед от Тората. „Каква заповед?“, попитали те. „Не прелюбодействай“, отговорил Бог. „А, не, благодаря.“
После Бог отишъл при ханаанците и ги попитал дали биха искали да им даде една заповед от Тората. „Каква заповед?“, попитали те. „Не убивай“, отговорил Бог. Ханаанците помислили и казали, „Не, благодаря, ще пропуснем.“
Накрая Бог отишъл при евреите и ги попитал дали искат една заповед.“ Те попитали, „Колко струва?“ „Ами, заповедите са безплатни“, Бог. „Добре, ще вземем десет.“
Дотук говорихме за 6 от Десетте заповеди. Нека си припомним всички, кои бяха те? (Да нямаш други богове, не си прави кумир, не споменавай напразно Божието име, пази съботата, почитай баща си и майка си). Казахме, че първите 4 се отнасят за святостта на Бога, а следващите 6 – за святостта на ближния.
Днес ще говорим за третата от заповедите, които се отнасят до ближния. Това е Седмата заповед: „Не прелюбодействай“. Подобно на предишната, шеста заповед, тя се състои само от две думи.
Когато Бог забранява нещо, Той го прави за наше добро. Той цели да ни предпази от болка. И когато ние приемаме да играем по Неговите правила, печелим.
Седмата заповед забранява прелюбодейството. Нищо не разрушава едно семейство по-бързо от прелюбодейството. Дори споменаването на тази дума сигурно предизвиква болезнени спомени за някои от вас. Но целта на това послание не е да възкресяваме миналото. Ако си изповядал един грях на Бога, ти си простен. Аз искам да говоря за бъдещето.
Бог няма за цел да отнеме всяка радост от живота ни. Бог е този, който изобрети секса. Но като всяко добро нещо, той трябва да бъде контролиран. Всички Божии дарове се дават, за да се използват в някакви граници.
Един такъв дар е водата. Ние се нуждаем от вода. Но твърде много вода може да ни удави.
Огънят може или да те стопли, или да те изгори. Всичко зависи от това как боравиш с него.
Бог е вложил в тебе сексуалното желание. Той ти е дал дара на секса. Ако той е под контрол и се употребява само в брака, той е прекрасен. Но извън брака той е разрушителен за твоето емоционално, физическо и духовно здраве.
Бог иска да използва секса като инструмент за изграждане на брака, не за разрушаването му.
Евреи 13:4 „Бракът трябва да се почита от всички и брачното легло да се пази неопетнено, защото Бог ще съди сексуално неморалните и прелюбодейците.“
По-лесно е да се ожениш, отколкото да останеш женен. Днес на изневярата се гледа много по-леко, отколкото преди 100 години. Дори тя се приема като нещо нормално.
Гледах един филм, който се казва „От 5 до 7“. В него един американски евреин се запозна с французойка на улицата в някакъв американски град. Тя му каза, че няма нищо против да започнат да излизат от 5 до 7. Той я попита защо само тогава и тя му отговори, че е омъжена с две деца, но в нейната страна съществувало негласно правило, че между 5 и 7 съпрузите можели да излизат с друг партньор.
Ченето на мъжа увисна от учудване, но малко по малко той се поддаде на изкушението и те извършиха греха прелюбодейство. И това се представи като нещо напълно нормално във филма. Така, чрез киното и медиите, малко по малко се подкопава и се променя морала, пазен дълго време в едно общество.
Ние сме бомбардирани от сексуални образи навсякъде – във филми, риалити формати, интернет, литература... Даже четох, че в Амазон се продава книга на някой си Х. Камерън Барнс със заглавие „Как да направляваш всеки аспект на извънбрачната ти връзка със страст, дискретност и достойнство“...
Медиите са изоставили Бога, подиграват християните и заменят християнските ценности с безбожни такива. И те бавно навлизат и в църквата.
Затова искам да говоря главно за три неща днес – какво точно забранява Седмата заповед, второ - как можем да не се поддаваме на греха прелюбодейство и трето, как да бъдем изцелени от прелюбодейство.
1. Какво точно забранява Седмата заповед.
Първо, тя забранява акта на прелюбодейство. Прелюбодейството е сексуален акт извън брака, извършен от женени хора. С други думи, прелюбодейството е изневяра на твоя съпруг или твоята съпруга.
Когато Бог даде Ева на Адам в Едемската градина, Адам я погледна и каза:
Битие 2:23,24 „Тази вече е кост от костите ми и плът от плътта ми; тя ще се нарече Жена, защото от Мъжа е взета. Затова ще остави човек баща си и майка си, и ще се привърже към жена си, и те ще бъдат една плът.“
Това твърдение е толкова важно, че е повторено в Библията 4 пъти, два от които от Исус. И когато Исус го повтаря, добавя „Каквото Бог е съчетал, човек да не го разлъчва.“ (Марк 10:9)
Бог ни е дал тази заповед, защото иска да съхраним святостта на брака. Бракът е завет и съюз между един мъж и една жена, сключен пред Бога. Затова изисква посвещение и пълно отдаване един на друг.
Ако сме неверни към брачния си партньор, ние по нищо не се различаваме от съвокупляващи се животни. Така ние превръщаме брака в карикатура.
Ако не можем да бъдем верни на нашия брачен партньор, на човека който е най-важен за нас, тогава няма да сме верни на никой друг. Хората избират на ръководни постове в държавата политици, които са извършили прелюбодейство и са показали, че не държат на думата си. И след изборите се чудят защо тези политици ги лъжат и не изпълняват предизборните си обещания.
Седмата заповед е важна за цялото общество!
Може да се каже дори, че Седмата заповед се отнася и за неженени хора. Защо? Защото когато извършваш греха блудство (секс преди брака), ти съгрешаваш срещу бъдещата си съпруга или съпруг.
При нас на църква идваше жена, за която се разбра, че живее в блудство. След няколко разговора и липса на покаяние, тя беше отстранена от църква. Разбира се, при доказана промяна в начина ѝ на живот тя ще бъде възстановена. Но туморът на греха е нужно да се изреже от тялото Христово.
Днес е прието когато се срещнат едно момче и едно момиче, след няколко срещи да спят заедно. Това е моралът на новото време.
1 Коринтяни 6:18-19 „Бягайте от блудство. Всеки друг грях, който би направил човек, е вън от тялото; но който блудства, съгрешава против своето собствено тяло. Или не знаете, че вашето тяло е храм на Святия Дух, Който е във вас, Когото имате от Бога? И вие не сте свои си...“
Ако ти си повярвал в Христос, твоето тяло е храм на Святия Дух. Бог иска ти да го запазиш чисто за своя брачен партньор. Някой ще каже, „Това е мъчна работа в наше време.“ Да, мъчна е, но не е невъзможно.
Днес някои християни са преследвани заради вярата си. Хвърляни са в затворите, обезглавявани са. Така че, Бог не иска много от нас, когато ни казва да пазим сексуална чистота преди брака.
Едно изследване показва, че хора които са имали сексуален живот преди брака е много по-вероятно да не са верни на брачния си партньор. Млади хора, ако искате щастлив брак, шансът да имате такъв е много по-голям, ако се пазите чисти до брака.
Когато спазваш Седмата заповед, ти предпазваш себе си и своя брачен партньор. И обратно, когато превръщаш брака в карикатура, ти не само нарушаваш брачната клетва, но разрушаваш другия човек. Ти разкъсваш връзките на доверието. Ти извършваш светотатство срещу свещения брачен съюз.
2. Как тогава да се предпазваме от прелюбодейство?
Първо, посвети се да спазваш Божия стандарт за чистота в брака. Библията казва, че сексът е само за брака – не преди брака и не извън брака.
Псалм 119:9 „Как ще очисти младежът пътя си? – Като му отдава внимание според Твоето слово.“
Изключи прелюбодейството като възможност. Избий си го от главата. Нищо не може да го оправдае.
Йосиф можеше да се поддаде. Можеше да си каже, „Аз съм млад, привлекателен, живея в чужда страна. Тук това е в реда на нещата. Жената на Петефрий ме желае, аз го искам, това може да ми помогне за бъдещата ми кариера. А и аз съм емоционално наранен. Братята ми ме мразят, продадоха ме в робство. Майка ми умря когато бях малък, животът ми е ужасен, никой не ми показва любов. Заслужавам го!
Вместо това Йосиф се обърна и избяга. Каза „Няма да съгреша срещу моя Бог!“
Притчи 5:15 „Пий вода от своя водоем и онази, която извира от твоя кладенец.“
В контекста на цялата 5 глава този стих трябва да се тълкува така: Бъди верен на собствената си жена. Давай любовта си само на нея.
Мъже, не правете комплименти на други жени за красотата им или облеклото им. Изобщо, внимавайте какво казвате на жените. Ако не знаете какво да кажете, по-добре не казвайте нищо, отколкото да създадете погрешно впечатление.
Съответно омъжените жени не бива да очакват комплименти от чужди мъже. Жени, не флиртувайте.
Всички ние, където и да се намираме – на работа, сред приятели, в църква е добре да избягваме продължителни прегръдки, погледи очи в очите и докосване.
Както казва една поговорка, ако не искаш да бъдеш ужилен, стой далеч от пчелите. Пий вода само от своя водоем.
Тази 5 глава в Притчи е най-добрият пътеводител за удовлетворяващ секс в брака. Тези от вас, които сте семейни или планирате да сключите брак, препоръчвам ви да я прочетете.
Така че, първо, посвети се на Божия стандарт за чистота в брака. Второ,
Мисли за последствията
А те са разрушителни. Срамът и съжалението никога няма да те напуснат.
Притчи 6:27-29 „Може ли някой да сложи огън в пазвата си и дрехите му да не изгорят? 28 Може ли някой да ходи по разпалени въглища и краката му да не се опекат? 29 Така е с онзи, който влиза при жената на ближния си; който се допре до нея, няма да остане ненаказан.“
Исус каза, „Ако Ме обичате, ще пазите Моите заповеди.“ (Йоан 14:15) Ако обичаш Исус, ще бягаш от прелюбодейството. Ако обичаш жена си (или мъжа си), ще внимаваш да не паднеш в капана на прелюбодейството. Ако обичаш децата си, няма да им причиниш това. Само мисълта, че може да ги нараниш по този начин, трябва да е спирачка за теб. Ако обичаш близките си и църквата си, няма да нарушаваш Седмата заповед.
Най-накрая, помисли за Божия съд. Библията казва:
Евреи 13:4 „Женитбата нека бъде на почит у всички и леглото – неосквернено, защото Бог ще съди блудниците и прелюбодейците.“
Притчи 6:32 „Онзи, който прелюбодейства с жена, е лишен от ум. Който прави това, погубва собствената си душа.“
В същността си прелюбодейството е егоистичен акт. Прелюбодеецът си казва: „Не ме интересува как се чувстват другите, аз искам сексуално задоволяване.“ И всичко това може да започне от много ранна възраст.
Гледах как една лекторка на фондация „Асоциация Анимус“ на организиран от тях още през 2011 г. форум „Родителство“, насърчава хората да оставят децата си да мастурбират като си легнат, защото така се успокоявали. За нея дори кръвосмешението и педофилията са нещо нормално!
Тези хора свеждат смисъла на живота до удоволствието и задоволяването на сексуалния нагон. Това е чиста проба егоизъм. Те явно не са чували нищо за християнските добродетели и издигат на пиедестал човешките пороци. И те се опитват да наложат демонизирания си и извратен начин на живот на нашите деца. Тези хора трябва да се покаят, докато е време.
Марк 9:42 „Но който изкуши едно от тези малките, които вярват в мен, да извърши грях, за него би било по-добре да го хвърлят в морето с воденичен камък на шията.“
Друга опасност, на която са изложени не само децата, но и всички ние, е порнографията. Тя е една от причините за нарастване броя на разводите. Порнографията е дехуманизираща и принизяваща жената до плът за продан. Тя действа като наркотик, води до пристрастяване. Тя е епидемия, която разрушава обществото ни.
Вместо да се стремят да подобрят сексуалния си живот в брака, много мъже гледат порнография в интернет.
В резултат тяхното желание за интимност със съпругите им намалява. Освен това, порнографията постепенно лишава бащата от любов към неговата съпруга и деца и впоследствие го води към други грехове.
Така че, порнографията е също форма на прелюбодейство. Затова тя е разрушителна.
Ние сме говорили за това с младежи и знаем колко трудно е за тях да се освободят от оковите на порнографията. Затова ще продължаваме да говорим и да предупреждаваме за последствията. Предполагам, че на семинара за семейства този въпрос също ще бъде засегнат.
И така, казахме, че можем да се предпазим от греха прелюбодейство, когато се придържаме към Божия стандарт и второ, като мислим за последствията.
Tрето, ние неутрализираме изкушението на прелюбодейството, като работим върху брака си.
Работи върху брака си.
Когато задълбочаваш взаимоотношенията си със своя брачен партньор, прелюбодейството загубва силата си.
1 Коринтяни 7:3 „Мъжът нека има с жената дължимото към нея сношение; подобно и жената с мъжа.“
Д-р Уилям Харли посочва 5-те най-големи нужди на мъжете и 5-те най-големи нужди на жените.
Мъже: 1. Сексуално удовлетворение 2. Приятел в свободното време 3. Привлекателна съпруга 4. Помощ в дома 5. Възхищение
Жени: 1. Любов 2. Разговори 3. Честност и откритост 4. Финансова стабилност 5. Посвещение на семейството.
Откривате ли някакви прилики? Не! В такъв случай решението е просто – разбери от какво се нуждае съпругът или съпругата ти и се захвани да посрещнеш неговите/нейните нужди.
Много проблеми в браковете днес се дължат на липсата на интимност.
1 Коринтяни 7:5 „Не се лишавайте един друг от съпружеско сношение, освен ако бъде по съгласие за малко време, за да се предавате на молитва, и пак бъдете заедно, да не би Сатана да ви изкушава чрез вашата невъзможност да се въздържате.“
Направили едно „научно“ изследване, за да установят в кои дни мъжете обичат да имат интимност с жена си. Открили, че те обичат дните, които започват с буквата „с“ - сряда, събота, сторник, сетвъртък, сетък, седеля.
Отдаваш ли дължимото на твоя съпруг или съпруга?
Друга цел в брака е да си най-добрия приятел за него или нея. Една съпруга на актьор е казала: „Много е лесно да напуснеш своя брачен партньор. Но не е лесно да напуснеш най-добрия си приятел.“ Разговаряйте заедно, разхождайте се заедно, прекарвайте време заедно.
И така, дотук казахме, че ние трябва да се стремим към Божия стандарт за чистота, да мислим за последствията и да работим над брака си.
Четвърто, всеки от нас е нужно да се грижи за ума си. Моралът се изгражда. Човек не се ражда морален. Обратното също е вярно – не можеш изведнъж да станеш от праведен човек - прелюбодеец.
Матей 5:27-28 „Чули сте, че е било казано: „Не прелюбодействай.“ Но Аз ви казвам, че всеки, който гледа жена, за да я пожелае, вече е прелюбодействал с нея в сърцето си.“
Мислите раждат чувства, чувствата водят до действия, действията до прелюбодейство.
Яков 1:14-15 „А всеки се изкушава, като се завлича и подлъгва от собствената си страст; 15 и тогава страстта зачева и ражда грях, а грехът, като се развие напълно, ражда смърт.“
Първо приемаш грешните помисли в ума си. След това се привързваш емоционално към друг човек. Накрая стигаш до физическа връзка. Когато това стане е трудно да се откъснеш. Нужни са много усилия и Божията благодат. Силата на прелюбодействието е огромна. Накрая идва и последната стъпка – започваш да се оправдаваш пред себе си за стореното.
Еремия 17:9 „Сърцето е измамливо повече от всичко и е страшно болно; кой може да го познае?“
Човек си казва: „Ако съпругът/съпругата ми посрещаше моите нужди нямаше да го направя.“ „Ние се обичаме един друг“. „Бог ни обича без значение какво правим.“ „Бог ще ми прости.“
Но Павел каза: „Тогава какво? Да кажем ли: Нека останем в греха, за да се умножи благодатта? 2 Да не бъде! Ние, които сме умрели спрямо греха, как ще живеем вече за него?“ (Римляни 6:1-2)
И така, дотук дефинирахме прелюбодейство като сексуален акт извън брака, извършен от женени хора. Казахме, че за да се предпазим от прелюбодейство е нужно да се посветим да спазваме Божиите стандарти за чистота, да мислим за последствията, да работим за брака си и да се грижим за ума си.
Но ако прелюбодейството вече е факт, какво тогава, има ли надежда човекът да се възстанови?
3. Възстановяване след прелюбодейство.
Винаги има надежда за възстановяване. Прелюбодейството не е смъртен грях. И не е нужно да убие брака на този човек. Според една статистика, 64% от двойките запазват брака си след прелюбодейство (изневяра). Какво трябва да направи извършилият прелюбодейство:
Първо, да признае греха си.
Псалм 51:3,4 „Защото престъплението си аз признавам и грехът ми е винаги пред мене. 4 Пред Тебе, само пред Тебе съгреших, и пред Тебе сторих това зло.“
Второ, този човек трябва да прекъсне тази връзка и да избягва контакт с отсрещната страна. Не можеш да останеш приятел с някого, с когото си бил интимен.
Жената, хваната в прелюбодейство, Симон Петър, Св. Августин, oснователя на йезуитския орден Игнатий Лойола и много други – всички те са поискали прошка и са били опростени и възстановени от Бог и днес дори са примери за подражание. 
В заключение, Бог е измислил секса. Той е негова идея. Бракът може да е вълнуващо преживяване, когато всеки се стреми да посрещне нуждите на своя съпруг или съпруга. Бракът е прекрасен преобраз на взаимоотношенията на Христос с Църквата. Бог е постановил правилата и ние сме благословени, когато ги спазваме. Със Седмата заповед Бог забранява прелюбодейството и го прави за наше добро. Прелюбодейството разрушава брака, теб, твоя партньор и твоите деца.
Вместо това Бог иска да имаш благословен брак. Той иска да съхраним святостта на брака.
Може би досега не си си давал сметка, че в брака ти има проблеми. Може би мислите ти са насочени към друг човек. Може би вече си изградил емоционална връзка с човек извън брака. Дай всичко на Бога. Сложи край докато е време. Посвети се да спазваш Божия стандарт за чистота в брака, мисли за последствията, работи върху брака си и се грижи за ума си.
Дори някой да е в прелюбодейство, бракът му може да бъде спасен. Иди при Исус.
Когато Хенри Форд и съпругата му празнували златната си сватба, един репортер го попитал, „На какво отдавате успешния си петдесетгодишен брак?“ Г-н Форд отговорил, „Успешната формула е същата, каквата винаги съм използвал в производството на автомобили – придържам се към един модел.“
Нека да се помолим.

_____________
БПЦ "Нов живот" - Варна
10.11.2019 г.