сряда, декември 08, 2010

Честит 8-ми декември!

Скъпи приятели,

Днес е 8 декември – празникът на всички студенти в България. Той започва да се отбелязва през 1903 г. и изборът на дата пада именно върху деня на учениците на Кирил и Методий, Светите Седмочисленици. Благодарение на тяхното дело в България е преведена Библията и започва повсеместно християнско просвещение на български език. Построени са книжовни школи в Плиска, Охрид и други места, първообраз на съвременните университети. Българският превод на Библията се разпространява в Русия и други славянски страни.

Днес, 1100 г. след този златен век на християнството в България, образованието в българските университети е поставено на атеистична основа, а българските студенти се кланят на боговете на материализма, плурализма и хедонизма. Днес наследниците на Климент, Наум и Ангеларий тънат в духовен мрак и прегръщат враждебни на християнството светогледи, а обществото ни страда от невиждана корупция, организирана престъпност и морален хаос. Днес, повече от всякога са нужни хора, които да прогласят истината на Исус Христос и да ‘блестят като светила на света сред това опако и извратено поколение’ (Фил. 2:15).

Днешните студенти са утрешните лидери на обществото. Вие, студентите-християни сте тези, които Бог е призовал да бъдете ‘сол и светлина’ и да преобразявате своите колеги за Божия слава. Битката за умовете и душите на вашите колеги е битка, от чийто изход зависи битката за умовете и сърцата на всички българи. Нека на днешния празник не забравяме, че ние сме с мисия в университета - да разпространяваме християнството и да изграждаме посветени ученици на Исус Христос в академичния свят. Ние сме продължители на мисията на Светите Седмочисленици. За да настъпи отново златния век на християнството в България. Честит 8-ми декември!