вторник, юли 22, 2014

Каква е музиката на твоя живот?

/проповед/


Текст:
„И тъй, оправдани чрез вяра, имаме мир с Бога чрез нашия Господ Исус Христос, посредством когото ние чрез вяра придобихме и достъп до тая благодат, в която стоим, и се радваме поради надеждата за Божията слава.” Рим. 5:1,2

Музиката на нашия живот е различна.

Често ходя с моята съпруга на музикални конкурси. Някои от децата там пеят невероятно и е истинско естетическо удоволствие да ги слушаш. Други пеят доста фалшиво и с всяка дума сякаш ти казват: „Излез от залата.”

Същото е и с хората. Животът на някои хора е невероятна симфония. Стоиш затаил дъх и слушаш. Животът на други е невероятна какафония. Идва ти да излезеш и затръшнеш вратата зад себе си.

Знаете ли кой е казал това? А кога е казано?

„Младите хора днес обичат лукса. Те имат лоши обноски, не зачитат властите, не уважават старите хора и говорят празни приказки, вместо да работят. Младите хора не стават вече, когато старите хора влязат в стаята. Репчат се на родителите си, говорят твърде много в компания, ядат много, качват краката си на масата и тиранизират по-възрастните.” (Сократ)

Животът на много хора (не само младите) е като фалшива песен. Трудно е да слушаш акордите, защото звучат ужасно. Затова за останалите е трудно да ги търпят дълго. Стават и си отиват.

На концерта вчера от Music English Club децата пяха прекрасно. Докато ги слушах, си казах – искам така да звучи музиката на моя живот. Искам музиката на хората в „Нов живот” да е красива оратория. Искам децата, които тепърва навлизат в живота, да изпълнят с него една невероятна симфония.

Ние познаваме и сме чували за много хора, чийто живот е прекрасно произведение. Всички сме чували за майка Тереза. Тази невзрачна жена от албански произход посвещава живота си на служение на бедните в бродеите на Калкута. Днес десетки хиляди жени от нейния орден служат по цял свят, за да даряват Божията любов на отхвърлените и онеправданите. Имаме такива дори във Варна.

Когато се ожених за Ваня се познавахме много добре. Обикнах тази жена и исках да прекарам остатъка от живота си с нея. Но колкото повече време прекарвахме заедно като семейство, толкова повече я обиквах заради голямото й сърце към хората. Тя е готова винаги и на всеки да послужи. Знае от какво се нуждае всеки и бърза да го направи за него. „И тъй, всяко нещо, което желаете да правят човеците на вас, същото и вие правете на тях”. (Мат. 7:12)

Но музиката на живота на много хора в България звучи фалшиво. Има разминаване между думи и дела. Ние сме убедени, че Бог е невероятна хипотеза и все пак чувстваме празнота от Бог в нашите сърца. Ние сме „наясно”, че няма висша цел в живота или вселената, но се държим все едно има. Убедени сме, че всички ценности са относителни, но страстно вярваме в собствените си такива и не можем да приемем, че те са валидни само за нас. Фалшива музика.

В резултат на това хората биват наранени от преживяванията си в живота. Много хора се възползват от тях като деца, преследвайки егоистичните си цели. Те са самотни и объркани. Говорят за свобода, но са в робството на навици, от които не могат да се освободят. Всичко е подчинено на печеленето на пари, на насладата от сексуална свобода или постигането на власт. Но в края на краищата тези неща нямат смисъл и те го знаят. Всички ще умрем рано или късно. Идваме от нищото и угасваме като свещ. Угасваме, без да сме извирили един тон както трябва.

Фалшива музика.

Но не винаги е така. Чували ли сте за Ник Вуичич?

Ник Вуичич е роден на 04.2.1982 в Мелбърн в семейството на сръбски емигранти емигрирали в Австралия. Майка му е мед. сестра, баща му е компютърен специалист. В момента той и семейството му живеят в Калифорния (САЩ). Ник обича да пътува, обожава риболова, наслаждава се на голфа, плуването е неговата страст и от няколко години кара сърф.
Той е влюбен в живота и е щастлив. Умее да се весели, да се усмихва има планове и мечти за бъдещето си. На пръв поглед обикновено момче – красавец приличащ на холивудски актьор. Наскоро Ник се ожени. Човек като всеки друг вдъхновен от  мечти и планове за утрешния ден. Уж  е като нас, но не е - Ник е роден без ръце и крака.
Когато се е родил майка му и баща му изпадат в шок.
Родителите му са  силно вярващи и не могат да разберат защо точно тях е избрал Господ да ги „накаже“. Спират да ходят на църква - баща му е бил пастор на свободна практика в местната църква. Те не могат да простят за "грешката" на Господ. Майка му отказва дори няколко месеца да го кърми. Когато Ник е на 8 години е  мислил за самоубиство.
- Чувствах се ненужен… разбит … сам. Не намирах смисъла в живота. Защо ми е да ходя на училище аз никога няма да мога да бъда в колеж? Никога няма да мога да завърша. Сърцето ми беше студено и всичко ми горчеше. Бях сърдит на света.
- Аз вечно се самоизмъчвах и самосъжалявах. Аз живея безмислен живот – никога няма да си намеря работа - в момента той преподава по цял свят .
Никога няма да мога да  правя нещата които искам –като голфа например.
- Никога няма да се оженя, какъв мъж ще бъда ако не мога да държа ръката на жена си в трудни моменти?
- Разбрах, че не е важно дали ще държа ръката на съпругата си в трудни времена – по важното е да е в сърцето ми – там където е и любовта към нея. Аз не се нуждая от ръце за да й дам най - съкровеното–сърцето си, любовта си .
- Аз нямам ръце и крака, но съм благодарен за това „израстъче“, което ми помага.

Красива музика.

Бог ни е дал много. Дал ни е семейство, дал ни е тяло, облекло, храна, приятели. Дори когато нямаме нещо, което другите имат, той може да превърне живота ни в прекрасна симфония. Дори когато нямаме ръце, можем да свирим със сърцето си. Как можем да превърнем живота си в прекрасна симфония?

Кой е композиторът на песента на твоя живот?

Веднъж моят син спечели музикален конкурс и за награда получи безплатна песен от български композитор. Композиторът му написа песен, но звучеше доста посредствено. Трябваше да преработваме песента.

И в живота е така. Повечето хора пеят ужасно с живота си, защото изпълняват песни на посредствени и ужасни композитори. Искат да постигнат много в живота, но рекламите им казват, че с малко усилия могат да постигнат много; затова те не се трудят достатъчно и резултатите са посредственост.

Искат да намерят добър съпруг и добродетелна съпруга, но са привлечени от светлините на клубове и дискотеки; отиват там, там намират хора, привлечени от алкохола и разврата. Искат да имат деца, но книгите които четат им казват, че най-важното на света са те самите, затова или не се женят и не раждат, или ако имат деца, не прекарват време с тях.

Искат да имат послушни деца, но им забраняват да ходят на църква и да научат страх от Бога.
Искат всички да ги уважават, но гледат филми, които им внушават, че всичко е позволено и че човека до тебе е средство за постигане на егоистичните ти цели; затова вместо да ги уважават, ги заобикалят. Стремят се към любов, но хороскопите им казват, че всичко зависи от звездите, а не от тяхното усилие да дадат любов на другите, затова губят своите приятели.

Преди време  Какви са думите на твоя живот? 

Музиката зависи от нотите.

По време на Music English Club, децата учеха солфеж и разбраха, че всяка нота има времетраене и тон, който изобразява. Те се убедиха, че е много важно нотите да са написани правилно.

И в живота е така. Нотните листи са нашите убеждения, които се превръщат в поведение. Както е казал Махатма Ганди,

„Твоите убеждения стават твои мисли; твоите мисли стават твои думи; твоите думи стават твои постъпки, твоите постъпки стават твои навици, твоите навици стават твои ценности, твоите ценности стават твоя съдба.” Махатма Ганди

Важно е не само да имаме вяра в един имагинерен непознат бог, но да вярваме в Бога на Библията и да следваме неговите напътствия, неговите морални партитури.

Защото един ден:

Бог няма да ви попита каква кола сте карали, а ще ви пита колко хора сте карали, които нямат пари за транспорт.
Бог няма да се интересува от размера на вашата къща, а от това колко хора сте приютили в дома си.
Бог няма да ви пита колко нови дрехи имате в гардероба, а с колко от тях сте помогнали на нуждаещите се.
Бог няма да ви пита колко материални притежания сте имали, а ще пита дали те са били най-важното в живота ви.
Бог няма да се интересува колко голяма е била заплатата ви, а дали сте правили компромиси със съвестта си, за да получите тази заплата.
Бог няма да ви пита какво сте работили, а ще се интересува дали сте давали всичко от себе си на работното си място.
Бог няма да те пита дали си защитавал своите права, а дали си защитавал правата на другите.

Композиторът с голямо „К”.

Кой е написал нотите? Чии насоки за живот следваме?
Къде е сърцето ни; там, където е съкровището ни, там е сърцето ни (Мат. 6:21). Как да превърнем Исус в наше съкровище, в композитора на мелодията на нашия живот?

За да стане това, първо трябва да разберем кой е Той. Да отворим Библията и да прочетем неговите биографии – 4-те евангелия.

И когато го направим, ще видим че Исус е бил радостен човек. Той разбира се е бил и човек навикнал на печал, особено когато е наближавала срещата с кръста. Но преобладаващото му отношение е било на любов и радост. Неговата радост е била заразителна. Той е привличал хората към себе си.

Исус е съчувствал на техните скърби и беди. Той плака на гроба на Лазар. Бил е изпълнен със състрадание при гледката на безпомощни и изгубени хора. Той е страдал толкова много за прокажените, че е правил немислимото, като ги е докосвал, за да ги изцели. Исус беше навсякъде, където имаха нужда от него. Той се грижеше за хората.

Но най-вече – Исус е святия Божи Син. Той е второто лице на Троицата. Той живя, върши чудеса, умря и възкръсна, за да плати цената за нашите грехове. За да може днес ние да сме спасени. Защото ако изповядаш с устата си, че Исус е Господ, и повярваш със сърцето си, че Бог Го е възкресил от мъртвите, ще се спасиш.” (Рим. 10:9).

Каква е музиката на твоя живот? Кой е композитор на твоя живот? Ще успееш ли да различиш гласа на Композитора на композиторите или ще продължиш да следваш фалшивите ноти на псевдо учители? Готов ли си да оцениш музиката, записана в Неговото слово и да я следваш в живота си?

Веднъж лорд Радсток, който бил дълги години мисионер в Русия, отседнал в хотел в Норвегия. Искал да си почине след дългия път, но от дъното на коридора долитал ужасен шум. Погледнал и видял момиченце, което се опитвало да свири на пиано. От клавишите излизали несвързани звуци, които го побърквали.

Някакъв човек дошъл, седнал до момиченцето и засвирил с него, запълвайки паузите. И тогава се разнесла най-прекрасната музика. Впоследствие лордът разбрал, че мъжът е бащата на момиченцето. Той бил не някой друг, а самият Александър Бородин, композитор на операта „Княз Игор”.

Животът ни често изглежда като ужасни звуци от клавишите на пиано. Засвирим ли, всички излизат от стаята. Така беше и с моя живот. Но Бог дойде и ме намери и ми каза: „Следвай моите ноти и животът ти ще стане едно чудесно музикално произведение.”

Днес все още бъркам нотите от време на време. Но животът ми звучи все повече и повече като едно прекрасно произведение, защото с Негова помощ ставам все по-добър пианист.

Готов ли си да засвириш Неговата мелодия?

„И тъй, оправдани чрез вяра, имаме мир с Бога чрез нашия Господ Исус Христос, посредством когото ние чрез вяра придобихме и достъп до тая благодат, в която стоим, и се радваме поради надеждата за Божията слава.” Рим. 5:1,2

Нека се помолим.



БПЦ «Нов живот»,

20.07.2014 г., Варна