четвъртък, януари 04, 2024

Позволи на Бог да направи нещо ново


/Проповед в навечерието на Нова година/

Пак годината се изтърколи неусетно. Минаха четирите адвенти, Рождество Христово е зад гърба ни и днес е последният ден на 2023 година. Толкова много неща се случиха в живота на църквата и в живота на всеки от нас през тази година, че ще ни трябва още поне 6 месеца, за да благодарим за всяко!

Само след броени часове ще се поздравим с поздрава Честита нова година. Украинците от курса по български ме попитаха, защо казвате „Честита нова година“? Какво значи честита? Защо не казвате просто „Щастлива нова година?“

Всъщност, думата честит е старa българска дума със значение „щастлив“, която се е запазила при привети и благопожелания. За тяхно съжаление – още една дума, която трябва да научат.

Но се замислих, когато си честитим новата година, вярваме ли че тя наистина ще е щастлива?

Беше ли старата година щастлива за тебе? Беше ли тя щастлива за бездомника, който буташе колелото си и ме заговори пред църква? Беше ли тя щастлива за човека, загубил дома си през 2014-та, който ми се обади с надежда да получи малко пари в навечерието на Рождество?

Беше ли тя щастлива за някои от нашето семейство в Нов живот, които загубиха близък човек през последните месеци и сега се учат да живеят без него? Беше ли тя щастлива за други, които все още не могат да намерят работа? Беше ли тя щастлива за семейството, чиито деца прекараха много от дните болни?

През годината имаше и много новини, които биха довели човек до отчаяние. Както някой е казал, „реалността сякаш съкрушава надеждата на всеки ъгъл.“ Продължава войната на Русия в Украйна, войната в Газа след нападението на Хамаз над Израел, политическата криза в България, голямата инфлация, поредния ковид...

Ако бях проповедник на просперитетното евангелие, сигурно щях да ви кажа, че 2024-та ще е година на благоденствието за вас, ако имате достатъчно вяра. Но ако нямате вяра, не можете да очаквате нищо друго освен да сте бедни и болни.

Вярно е, че ако вярваме в Бога, Той ни подготвя по-добре за предизвикателствата. Но е измамно да се твърди, че всичко ще е чудесно и ще си щастлив, ако имаш достатъчно вяра. Библията никъде не твърди това.

Каква беше старата година за теб? Може би за някои тя е била запомняща се година, а други биха искали да я забравят по-бързо. Но каквато и да е била отминаващата година, въпреки всички разочарования, тази седмица ни изпълва с надежда. Надяваме се на ново начало. Надяваме се Бог да ни изненада с нещо ново:

Исая 43:19 „Ето, Аз ще направя нещо ново; сега ще се появи; няма ли да внимавате в него?“

Разбира се, Бог работи в тайно и може да направи нещо ново, но това зависи и от това дали ще Му позволим да го направи. Зависи от решенията, които вземаме за новата година.

Затова днес отново искам да обърна вниманието ви на някои важни решения, които би трябвало да следваме като християни – не само през новата година, но през целия ни живот.

Има решения, които са важни и такива, които не са толкова важни. Например, през годината взех решение да не ям вече хляб. Реших да последвам съвета на Мария Антоанета да ям пасти, не хляб, но това се оказа по-скъпо. (шегувам се).

Случвало ли ви се е да не спазите обещанието си? Без значение колко често си успявал или си се провалял, искам да те насърча да вземеш някои решения, които са важни за живота ти, ако все още не си го направил. И да поканиш Святия Дух да ти помогне да ги спазиш.

Йоан 14:26 „А Утешителят, Святият Дух, Когото Отец ще изпрати в Мое име, Той ще ви научи на всичко и ще ви напомни всичко, което съм ви казал.“

Като имаме предвид кой е на наше разположение да ни помага, нека видим първото важно нещо за новата година.

1.      Изграждай лични взаимоотношения с Исус Христос.

Намери време всеки ден, което да прекарваш с Бога. Кога ще ти е най-удобно да се срещаш с Исус? След което, ако искаш това наистина да се случи, запиши го в календара си.

Ако досега не си го правел, започни с 5 минути, през които да прочетеш пасаж от Библията и да се помолиш. Колкото и да си зает, ако си го поставиш за цел, можеш да намериш 5 минути за среща с Исус!

Ако започваш да тренираш фитнес, не започваш с 2 часа тренировки в залата! Ако го направиш, ще си разглобен! Веднъж организирахме първенство по футбол между студентските християнски движения на Балканския полуостров. Не бях играл футбол и спортувал с години. Като пристигнахме на игрището имахме малко време да загреем, но явно беше недостатъчно. След мача едвам ходех, а на другата сутрин трябваше да играем друг мач!

Затова, започни с малко и постепенно увеличавай времето. Можеш също да разнообразяваш тихото си време, като слушаш християнски песни, водиш си дневник, правиш изучаване на този пасаж и т.н.

Така, докато разговаряш с Исус, ще се научиш да чуваш Неговия глас и Святият Дух ще те изобличава, води, поучава, порицава, утешава и ще ти дава мъдрост.

2.      Бъди активен член на твоята местна църква.

Ако все още не си го направил, реши да се посветиш на една местна църква. Вярвам, че повечето тук присъстващи, ако не всички, са го направили. И след като си го направил, не идвай само в неделя, или веднъж в месеца на църква.

Защо? Защото ние имаме нужда от общение. И защото принадлежността към местна църква ще промени твоя живот!

 Един вярващ написал следното писмо до пастора си. „Ти често повтаряш колко важно е за един християнин да ходи на църква, но според мен човек има право да пропуска от време на време. Мисля, че всеки човек трябва да бъде извинен за отсъствие поради следните причини:

Рождествените празници (заедно с неделята преди и неделята след това): 2 недели

Нова година (партито продължи докъсно): 1

Великден (ваканция за празника): 2

3 март (национален празник): 1

6 май (Гергьовден): 1

24 май (имам нужда от по-дълга почивка): 2

15 август (няма как, празник на града е): 1

15 септември (трябва да се погрижа за училището на децата): 1

Семейни празници (рождени дни и родова среща): 5

Успиване (след гледане на филм докъсно през нощта): 9

Смърт в семейството: 2

Годишнина: 1

Болест: 5

Отпуска (2 седмици, но с неделята преди и след това): 4

Лошо време (дъжд, урагани, сняг, жега): 5

Неочаквани гости (Варненско лято): 2

Промяна на лятното и зимното часово време: 2

Любими предавания по телевизията: 4

Пасторе, това оставя 4 свободни недели в годината. Можеш да разчиташ, че тогава ще бъдем на църква, освен ако Провидението не ни попречи.

Искрено твой,

Верен член на църквата

Това е хем смешно, хем тъжно. Надявам се,  някои от вас да са се замислили!

Защото, когато не идваш на църква най-големият губещ си ти! Направи добро на себе си, стани редовна част на тялото Христово!

Нещо повече, само ходенето на църква в неделя не е достатъчно. За да израстваме във вярата, ние имаме нужда да изучаваме Словото заедно в група. Затова освен в неделя, посвети се да участваш в малка група за изучаване на Библията.

Иван Атанасов е завършил библейско училище в Киев. Познава много добре Словото, служи като проповедник в нашата и в руско-говорящата църква. С Маги имат три малки деца. Въпреки това той се включи в групата за ученичество с думите, „Искам непрекъснато да уча нещо за Бога. Малките групи ме насърчават във вярата ми!“

Друга възможност да израстваш във вярата си е да се присъединиш към онлайн Плана за четене на Новия завет на църкви „Нов живот“ през новата година. След всеки прочит ще имаш възможност да задаваш въпроси на другите, да отговаряш на техни въпроси и да коментираш стиховете, които са ти направили впечатление.

Дотук казахме, че двете най-важни решения за новата година за всеки вярващ са да изгражда лични взаимоотношения с Исус и да бъде активен член на църквата. Третото важно нещо, за което искам да говоря е...

3.      Давай редовно десятъка си.

В Библията има само едно нещо, за което Бог ни насърчава да Го изпитаме:

Малахия 3:10 „Донесете всички десятъци в съкровищницата, за да има храна в дома Ми, и Ме опитайте сега за това, казва Господ на Силите, дали няма да ви разкрия небесните отвори да излея благословение върху вас, така че да не стига място за него.“

Насърчавам те в началото на новата година да започнеш да заделяш първите плодове от заплатата или пенсията си за Бога. Преди да сте платили нещо от заплатата си, заделете 10 процента за Бога. Ако се покоряваме на Словото Му, Той ще снабдява нашите нужди.

Някой може да възрази, че днес не сме под закон, а под благодат. И ще е прав. Но макар и да не сме под старозаветния закон, Исус ни съветва да не пренебрегваме даването на десятък (Матей 23:23).

Защо даваме на Бога? Първо, поради сътворението. Бог е създал всичко, Той притежава всичко. Като даваме обратно 10 %, ние признаваме пред него Неговата собственост над нашите притежания.

Второ, след грехопадението грехът разруши Божието творение и начина, по който се отнасяме към парите си. Ние станахме алчни и егоистични. Затова даваме поне 10% от парите си, за да разрушим материализма в живота си.

И трето, даваме поради изкуплението. Христос дойде, за да ни изкупи от проклятието на греха. Той даде всичко, даде живота си, за да може чрез Неговата бедност ние да се обогатим (2 Кор. 8:9). Затова даваме жертвоготовно, следвайки примера на Христос.

Даваме заради 3 неща: сътворението, грехопадението и изкуплението.

В живота си на християнин съм се убедил, че когато не се доверяваме на Бог за парите ни, ние пропускаме благословения. И без това всичките ни средства са Божии, не наши. Ние можем да дадем на Бога само това, което Той вече ни е дал.

Едно дете искало да даде на баща си подарък за рождения му ден. То отворила гардероба на баща си, взело вратовръзката му, увило я в хартия и му я връчило, казвайки „Честит рожден ден, тате!“

Когато даваме на Бога, ние вземаме нещо чудесно, което Той ни е дал и което вече принадлежи на Него и Му го даваме, като че ли е било наше. И Бог се радва на даровете, които Му даваме, макар че не можем да Му дадем нищо, в което вече Той да не ни е благословил.

Искаш ли да си ученик на Христос? Искаш ли да вървиш успешно след Него? Тогава се посвети да даваш на Бога това, което не е твое, а Негово.

Така че, тази година опитай Бога, като му се покориш чрез даване на десятък. Обещай на Бога днес, че ще даваш десятъците си.

4.      Обърни гръб на вредните навици и греха.

Четвърто, призовавам те да предадеш на Бога всеки лош навик, грях или зависимост.

Когато говорим за вредните навици, ние се опитваме да се справим със симптомите, без да сме се справили с корена на проблема. Ако не пребъдваш в Христос и не поканиш Святия Дух в живота си и в проблема си, няма надежда.

Винаги ще се опитваш да спреш и почти винаги ще се проваляш.

Ние сме едно семейство. Аз познавам повечето от вас от доста време, но само Бог познава нещата, с които се борите. Вашите болки и тайни грехове. Време е да прекъснеш този порочен кръг. Не можеш да се промениш сам. Имаш нужда от мощното присъствие на Бога.

На една от срещите си, евангелизаторът Дуайт Муди показал една празна чаша и попитал, „Кажете ми, как мога да извадя въздуха от тази чаша?“ Един предложил, „Като я изпомпиш с помпа.“ Но Муди отговорил, „Това ще създаде вакуум и ще я счупи.“ Накрая, след много предложения, той взел една кана и мълчаливо напълнил чашата с вода. Казал, „Ето, сега целият въздух е отстранен.“

След това обяснил, че победата за Божието дете не идва следствие на упорита работа да елиминира грешните навици, а като позволи на Христос да влезе в пълно притежание на живота му.

Ако искаш да се промениш, започни като изграждаш дълбоки взаимоотношения с Христос и позволи на Бог да те накара да гладуваш за промяна и да жадуваш за праведност.

Новата година чука на вратата. Предай я в Божиите ръце. Можеш да направиш това, като изграждаш взаимоотношения с Христос, като станеш активна част от тялото Христово, даваш десятъка си и позволиш на Бог да те променя в праведност.

Тогава ти обещавам, че даже когато новините са ужасни, даже когато преминаваш през големи изпитания, 2024-та ще е невероятна година за теб. Наистина ще е ЧЕСТИТА!

Някой е написал това стихотворение за Новата година:

Аз съм новата година. Аз съм празен лист в книгата на твоето време.

Аз съм следващият ти шанс в изкуството на живота.

Аз съм твоята възможност да практикуваш това, което си научил за живота през последните 12 месеца.

Всичко, което си търсил и не си намерил, е скрито в мен и те очаква да го откриеш с повече постоянство.

Цялото добро, което си опитвал да вършиш и не си успявал е на мое разположение, но ще ти го дам тогава, когато имаш по-малко желания, които си противоречат.

Всичко, за което си мечтал, но не си смеел да направиш, всичко за което си се надявал, но не си имал воля, цялата вяра, за която си говорил, но не си имал – са заспали и чакат да бъдат събудени от докосването на силна цел.

Аз съм твоята възможност да подновиш верността си на Този, който е казал: „Ето, правя всичко ново“

Молитва

___________________

31.12.2023 г.

БПЦ "Нов живот" Варна