вторник, февруари 21, 2023

Четири характеристики на успешния християнин (Деяния 7:54-60)


/проповед/

Увод

Eдин успешен мениджър решил да смени рязко начина си на живот. Купил си ферма в едно затънтено село, купил си и крави от местните фермери и станал животновъд, но тъй като тази материя му била абсолютно непозната го излъгали и му продали некачествени животни, с нисък млеконадой.

Веднага местните започнали да го следят, да злорадстват и да чакат пълният му провал, но за тяхно учудване, от ден на ден, продаденото от него мляко нараствало, съответно и печалбите му и скоро станал един от най-елитните фермери.

Започнали да го ухажват и да се опитат да разберат тайната на успеха му.

Той с готовност я споделил:

- Въпросът е в мотивацията и в организацията. Всяка сутрин правя оперативки с цялото стадо и им задавам един и същи въпрос: "Какво ще продаваме днес - месо или мляко?" Останалото е инициатива на персонала.

Продължаваме с нашата поредица върху Деяния „Раждането на Църквата“. Днес ще говорим за успеха.

В началото искам да ви попитам, смятате ли, че в нашето общество се поставя голямо ударение на това да сме успешни?

Дайте примери.

Библията също говори за успеха, но успехът в очите на Бог се различава от светската дефиниция за успех.

Искате ли да разберем как Бог гледа на успеха? Кой иска, вдигнете ръка.

Отворете библиите си на Деяния 7 глава, за да разгледаме живота на един човек, който е успешен в очите на Бога. Това беше човек, чийто живот беше променен и той продължава да променя животи до ден днешен.

Нека прочетем Деяния 7:54-60.

Животът на Стефан е живот на успеха. В Божиите очи Стефан беше толкова успешен, че в ст. 56 се казва, че самият Исус му се е явил, за да му покаже, че Той наблюдава и поставя печата на одобрението си върху него.

У Стефан каза, „Ето, виждам небесата отворени и Човешкия Син, Който стои отдясно на Бога.“ (ст. 56), с други думи, аз виждам че Бог е свидетел на истината, която ви казвам. И тези му думи толкова разгневиха тълпата, че те си запушиха ушите и го убиха с камъни.

На много места в Библията се казва, че Исус е отдясно на Отца. А тук се казва, че Той стои като застъпник или като адвокат за Стефан. Когато всички останали дадоха фалшиви свидетелства, Христос се явява, за да бъде свидетел за истината в подкрепа на Стефан.

Нека разгледаме четири характеристики на успешния християнин, които можем да научим от Стефан.

1.     Готовност да служиш на Бога във всичко.

Миналия път разгледахме първите 7 стиха на 6 глава на Деяния и видяхме как когато имаше проблем в църквата, апостолите видяха в проблема възможност за растеж и делегираха отговорности. Сред седмината, на които бе делегирана отговорността да раздава храна на нуждаещите се вдовици беше и Стефан.

Може да се каже, че тези мъже бяха избрани да вършат една досадна дейност, извършвана зад сцената, не да служат в светлината на прожекторите. Те бяха избрани да „прислужват на трапези“ (ст. 2). Всичките седмина бяха готови да го правят, а Стефан оглавяваше групата:

Деяния 6:5 „И това предложение се хареса на цялото множество; и избраха Стефан – мъж, пълен с вяра и със Святия Дух, и Филип, Прохор, Никанор, Тимон, Пармен и Николай, един прозелит от Антиохия.“

Тук се казва, че Стефан беше „пълен с вяра“. Той се доверяваше на Бога и с радост прие служението, към което беше призован.

Така че, първото нещо, което научаваме от Стефан е, че за да сме истински успешни в очите на Бога, ние трябва да сме готови да служим на Бог по начина, по който Той иска. Без значение дали това ще се забележи или не от другите, дали е считано за важно или не. Защото Бог „забелязва“ всички служения и счита всички служения за важни.

Нека чуем ст. 5 отново: „И това предложение се хареса на цялото множество; и избраха Стефан – мъж, пълен с вяра и със Святия Дух...“ Каква според вас е втората характеристика на успешния християнин, която научаваме от Стефан?

Точно така. За да сме успешни в очите на Бога, ние трябва да се изпълваме със Святия Дух.

2.     Изпълнени със Святия Дух.

В Деяния 6:9-14 се казва, че религиозните хора спореха със Стефан, подбудиха народа срещу него и дори намериха фалшиви свидетели и ги подучиха да го наклеветят, за да го осъдят.

Това не звучи като история за един успешен човек, нали?

Как реагира Стефан при тези обстоятелства?

Деяния 6:15 „И всички, които седяха в Синедриона, като се вгледаха в него, видяха лицето му, като че беше лице на ангел.“

Така би реагирал един християнин, ако е изпълнен със Святия Дух. На лицето на Стефан бе изписано ангелско спокойствие и мир. Той беше изпълнен с Духа и реагира спокойно. Какво невероятно свидетелство на този човек – не само чрез живота му, но и чрез изгледа на лицето му – „като че беше лице на ангел“.

Следователно, за да бъдем успешни християни, ние трябва да имаме този „мир, който никой ум не може да схване, който само Бог може да даде, когато дадем всичко, което имаме на Него.

Как можем да бъдем изпълнени с Духа?

Първо, като се предадем на Христос и оставим Святия Дух да дойде в живота ни. Ето какво казва

Ефесяни 1:13 „в Когото и вие, като чухте словото на истината, т. е. благовестието на нашето спасение, в Когото, като и повярвахте, бяхте запечатани с обещания Свят Дух.“

Aко си повярвал, ти си запечатан със Святия Дух. Какво означава това? Един печат е толкова сигурен, колкото този, който го поставя. Ако един цар постави печат върху нещо, то е запечатано, докато той е на власт. По същия начин това, което Бог е запечатал може да бъде нарушено само от някого, който е по-велик от Него. Тъй като няма никой по-велик от Бог, оттук следва, че никой друг не може да наруши този печат.

И второ, ние се изпълваме с Духа, като позволим на Святия Дух да управлява всичко, което вършим. Да му позволим да е навигаторът в автомобила на живота ни.

Втората характеристика на успешния християнин е да е изпълнен със Святия Дух. Когато използваме телефона си постоянно, батерията бързо се изтощава и трябва да се зареди. По същия начин ние трябва да се изпълваме постоянно с Духа.

Докато се разхождате из града прави ли ви впечатление колко много гаражи без коли има? Не че са празни, в тях има всякакви натурии и от тях няма място за кола. Ако искаш да си изпълнен с Духа, трябва да направиш място за него. Изхвърли нещата, които го натъжават и загасват. Изповядай греховете си. Изхвърли тези неща!

Дотук казахме, че първо ние трябва да сме готови да служим на Бога във всичко, в което Той ни призовава и второ, трябва да се стремим да се изпълваме с Духа на Бога, като се предаваме на Него. Ако искаме да имаме успех в християнския си живот, трябва да сме водени от Духа.

Третата характеристика на успеха в Божиите очи, която виждаме у Стефан е

3.     Почит към Свещените Писания.

В Деяния 7:2-53 четем как Стефан се защити срещу своите обвинители. С тази защита Стефан не защитаваше толкова себе си, колкото искаше да прокламира истината за Исус по разбираем за слушателите начин. И забележете, че тази защита изобилства с цитати от Писанията.

Посланието на Стефан ясно ни показва, че той изучаваше и познаваше Писанията, и вярваше в тях. Той проповядваше Писанията при всеки възможен случай и представяше Христос в тях. И най-накрая, той извличаше практични поуки от наученото от Писанията за своя живот и за живота на слушателите си.

2 Тимотей 2:15 „Старай се да се представиш одобрен пред Бога работник, който няма от какво да се срамува, като излагаш право словото на истината.“

Беше ли Стефан такъв? Да! А ние? Ние четем ли, изучаваме ли, прокламираме ли, представяме ли Христос и прилагаме ли наученото от Писанията в живота си?

Сатана често ни изкушава, като ни кара да престанем да четем Библията, когато първоначалният ни интерес към нея спадне – сякаш няма смисъл да четем Писанията, ако не им се наслаждаваме. Истината е, че за да се наслаждаваме на Словото, ние трябва да продължаваме да го четем. Колкото по-малко четем Божието слово, толкова по-малко ще желаем да го четем.

Ние трябва да се стремим да опознаваме все повече Бог, както Той се е разкрил в Библията. Това е третата характеристика на успешния християнин.

Запитай се, аз готов ли съм да служа на Бога по всеки начин, по който Той ме призове? Отговори на този въпрос в сърцето си – опитай се да го направиш още сега. Това е първата характеристика на успешния християнин.

След това се запитай, предал ли съм пълен контрол над живота ми на Святия Дух? Това е втората хакратеристика на човека, който е успешен в очите на Бога.

И след това изпитай доколко обичаш Божието слово. Исус каза, „Ако ме любите, ще пазите Моите заповеди.“ (Йоан 14:15)

Франсис Бейкън е казал, „Не това което ядем, а това което преработваме ни прави силни. Не това което придобиваме, а това което спестяваме ни прави богати. Не това, което четем, а това което запомняме ни прави учени. Не това, което проповядваме, а това което практикуваме ни прави християни.“

Нека сега да прочетем

Деяния 7:59-60 „И хвърляха камъни върху Стефан, който призоваваше Христа с думите: Господи Исусе, приеми духа ми. И като коленичи, извика със силен глас: Господи, не им зачитай този грях. И като каза това, заспа.“

На кого ви напомня Стефан в тези стихове?

Да, той ни напомня на Господ Исус Христос! И това е четвъртата характеристика на успешния християнин.

4.     Христоподобие.

Стиховете, които току-що прочетохме ни затрогват, защото са изречени от устата на един Христов мъченик за вярата. Отношението на Стефан беше точно като отношението на Исус, когато Той умираше на кръста.

Лука 23:34 „А Исус каза: Отче, прости им, защото не знаят какво правят. И като разделиха дрехите Му, хвърлиха жребий за тях.“ Стефан каза, „Господи, не им зачитай този грях.“

Виждаме още една прилика между двамата.

Лука 23:46 „И Исус извика със силен глас и каза: Отче, в Твоите ръце предавам духа Си. И като каза това, издъхна.“ Също така, миг преди да предаде Богу дух, Стефан извика към Христос с думите: „Господи Исусе, приеми духа ми.“

Мисля си, че най-важната характеристика на успешния християнин е да е христоподобен. Да бъде като Христос.

Копнеем ли ние да сме като Него? Прекарваме ли време в молитва и четене на Словото Му всеки ден? Какво влияние бихме имали върху нашето обкръжение, ако израствахме в христоподобие!

Заключение

Един богат и успешен бизнесмен умрял. Един репортер попитал неговия счетоводител, „Колко средства остави той след себе си?“ На което счетоводителят отговорил, „Той остави всичко!“

Исус каза в

Матей 6:19-21 „Не си събирайте съкровища на земята, където молец и ръжда ги разяждат и където крадци подкопават и крадат. А си събирайте съкровища на небето, където молец и ръжда не ги разяждат и където крадци не подкопават, нито крадат; защото, където е съкровището ти, там ще бъде и сърцето ти.“

Един ден всички ние ще застанем пред съдния престол на Бога.

2 Коринтяни 5:10 „Защото всички трябва да застанем открити пред Христовия съд, за да получи всеки според каквото е правил в тялото – било добро или зло.“

Затова е важно как сме живели и дали сме били успешни в Божиите очи. А нашият успех според Библията зависи от това в кого сме повярвали, кой ни изпълва и какво ще оставим на тези около нас. Какво завещание искаш да оставиш след себе си?

Стефан беше успешен в Божиите очи, защото с живота в смъртта си той продължава да влияе на християните в целия свят, като ги насочва към славния Божи Син.

В мъченическата си смърт той демонстрира христоподобие. Мирът и спокойствието, с които той посрещна смъртта, откликът му на огромната болка демонстрира на невярващия свят, че Бог не само съществува, но и Бог върши делото си чрез нашите страдания.

Откликът на Стефан на убиването му с камъни, в който Той приличаше на Христос, привлече вниманието на Савел. По-късно Савел стана ревностен последовател на Господа на Стефан. А преследването на ранната църква, което започна с убийството на Стефан, доведе до бърз растеж!

Може би на нас няма да ни се наложи да умрем с мъченическа смърт. Но ние можем като Стефан да насочваме другите към Исус, като се стремим да сме успешни християни.

А ще сме успешни в Божиите очи, когато изграждаме тези 4 характеристики в живота си – когато се стремим сме готови да служим на Бога във всичко, в което ни призовава, когато се изпълваме със Святия Дух, почитаме Свещените Писания и израстваме в христоподобие.

Нека се молим.

 ____________________

19.02.2023 г.

БПЦ "Нов живот" Варна