понеделник, септември 19, 2022

Къде е Бог, когато преминавам през депресия?

 /проповед/



Един бизнесмен на смъртния си одър извикал приятеля си и му казал: „Пешо, искам да ми обещаеш, че когато умра, ще кремираш тленните ми останки.“ Пешо казал, „И какво искаш да направя с въглените?“ Той отговорил, „Просто ги сложи в един плик и ги изпрати по пощата на НАП.“ На плика напиши, „Сега вече имате всичко.“ Колко депресиращо!

Една учителка казала на децата, „Ученици, в живота на мравките има един чудесен пример. Всеки ден мравката отива да работи и работи цял ден. Всеки ден мравката е заета. И накрая какво става?

Малкият Иванчо казал, „Някой стъпва върху нея.“

Може би някой от тук присъстващите днес също се чувства така, сякаш е настъпан от някои хора или обстоятелства. Може би някой и сега преминава през депресия.

Moже би ти сега се чувстваш тъжен, празен, без надежда, обременен... Може да е лека депресия, а може и да е клинична, съпътствана с други симптоми като потиснато настроение, загуба на интерес, загуба или наддаване на тегло, безсъние, безпокойство, умора, чувства на вина, трудна концентрация, суицидни мисли.. Ако тези симптоми продължават седмици наред, може да става въпрос за клинична депресия.

Често причините са физически, като ниска захар и желязо, хормонален дисбаланс, липса на сън. Жените по-често се депресират от мъжете и една от причините е, че те преминават през повече физически промени в тялото си от мъжете.

Ако преминаваш през депресия искам да ти кажа, че това не срамно. Много хора в Библията също са били депресирани.

Като водач на Израил, Мойсей често изпадаше в депресивни мисли. Мине не мине ден, и някой все се оплакваше за нещо. „Искаме вода!‘ „Умираме от глад“. „Искаме нормална храна, мразим тази манна!“ Ако си заобиколен от тайфа хронични мрънкачи ще е трудно да не се депресираш.

Йов също беше депресиран. Той изгуби всичко и прокле деня, в който се е родил.

Йов 3:11 „Защо не умрях при раждането и не издъхнах, щом излязох от утробата?“

Давид беше депресиран.

Псалм 6:2-3 „Смили се над мене, Господи, защото изнемощях; изцели ме, Господи, защото ме болят костите ми. 3 Също и душата ми е твърде смутена; но Ти, Господи, докога?“

Апостол Павел беше депресиран. Във 2 Коринтяни 12 научаваме, че на него му е даден трън в плътта, вероятно за да го държи смирен. Но Павел не харесваше този трън. Никой не обича тръни, които са забити в тялото им или в духа им. Павел каза, че това е пратеник от Сатана, изпратен за да го измъчва.

Ние не знаем какъв е бил този трън, но знаем, че Бог е позволил на Сатана да измъчва Павел, както позволи на Сатана да измъчва и Йов. Сатана не може да работи срещу един вярващ без позволението на Бог.

Това би трябвало да ни успокоява. Защото Сатана е впрегнат и Бог дърпа юздите, когато види, че той се самозабравя.

Почти всеки се среща с депресията. Но депресията може да бъде победена! Бог чува нашите викове и отговаря на нашите молитви.

Псалм 40:1-2 „Чаках с търпение Господа; и Той се приклони към мен; и послуша вика ми, 2 и ме изведе от гибелната яма, от тинята и калта...“

За Йов се казва, че в края на живота си той беше благословен повече, отколкото в началото. Бог утеши и Павел с думите, „Доволно ти е Моята благодат; защото силата Ми в немощ се показва съвършена.“ (2 Коринтяни 12:9)

Както казва един проповедник, „Бог не даде на Павел обяснение, а надежда.“ Ние не живеем с обяснения, а с надежда! Каква беше надеждата, която му даде? Че Неговата благодат ще му помага и укрепва в болката.

Божията благодат е достатъчна и за нас. Нужно е да се доверим на това Божие обещание и да се молим. Депресията не е приятно преживяване, но с Божията благодат тя може да бъде преодоляна.

Но как на практика може да стане това?

Първо, спри да се оплакваш.

Веднъж чаках на опашка за регистриране на коли. Там имаше един мъж, който непрекъснато мърмореше – колко бавно работят служителите, как закъсняват да отворят след почивката, как компютрите им все забивали...

„Оплакването е като лош дъх, забелязваш го, когато излиза от устата на някой друг, но не от твоята собствена уста.“ – Уил Боуен.

Някои хора не могат да живеят, без да мърморят и да се оплакват.

Филипяни 2:14 „Вършете всичко без да се оплаквате или спорите.“ (Съвременен превод)

Бог ни заповядва да спрем да се оплакваме за всичко. Мърморенето и оплакването само влошава нещата, не ги подобрява. Оплакването не е угодно на Бога. Бог не се впечатли, когато народът на Израил се оплакваше.

Апостол Павел казва в 1 Коринтяни 10, че макар и всички израилтяни да са били свидетели на чудесата и да са яли манна, Бог не благоволи в повечето от тях. Причината? Защото роптаеха. Затова „ги повали с мор в пустинята“. (ст. 5)

Бог не обича роптаенето и натякването, особено когато днес живеем по-добре от всякога. Освен това, помни че когато си изкушен да разкажеш за своите неволи на други хора, половината не се интересуват от това, а останалите се радват, че най-накрая си получил това, което заслужаваш J.

Вместо да се оплакваме за това, което нямаме или което не ни харесва, по-добре да видим какво имаме и да благодарим на Бога за него.

Eдин тийнейджър гледа смартфона си от миналата година и си мисли, че вече е остарял, иска нов. Друг човек използва обикновен мобилен телефон от 10 години и е благодарен, че го има. Това е разликата между негативното и позитивното мислене. Ако се фокусираме върху доброто, това ще ни помага да преодоляваме депресията в живота.

Когато чета коментарите на много хора във фейсбук, понякога си мисля, че ние сме нация от оплаквачи. Оплакваме се за най-малкото нещо! В същото време, за два месеца работа с украинци не чух едно оплакване от тях, а те са във война!

Понеже мърморенето и оплакването е в кръвта ни, около нас все ще се намерят хора, които да ни обезсърчат с негативизма си. Според едни изследвания 77% от всичко, което мислим е негативно и контрапродуктивно за нас. Децата чуват от родителите си „Не, не може“ 148,000 пъти преди да станат на 18 г. Ние подсъзнателно сме програмирани да мислим негативно.

Ако има такива хора в твоето обкръжение, по-добре разреди срещите с тях. Отделяй се от тези, които те унижават или събарят емоционално или духовно.

Притчи 12:26 „Отмини безумния човек, щом си узнал, че той няма разумни устни.“

1 Коринтяни 15:33 „Не се заблуждавайте. „Лошите другари покваряват добрите нрави.“

Избирай приятелите си разумно. Не е добре да си с негативни хора. Ясно е, че не можеш да ги избягваш напълно, но доколкото зависи от теб, стой далеч от тях.

Първо, спри да се оплакваш. Второ,

Настрой  се на правилната честота.

Коя телевизия гледаш? Може би Ринг Тв, ако си фен на спорта. Или History Channel, ако се интересуваш от история, или National Geographic, ако си падаш по природата. Без значение кой е любимият ти канал, би трябвало да си на честотата на Бога и да останеш на нея цял живот.

Хората гледат много предавания и се мислят за много интелигентни. Вярно е, много от тях имат забележителни познания в някои области. Аз съм удивен колко много неща някои хора знаят и помнят, когато гледам „Последният печели.“ Но в редките случаи, когато им задават въпроси върху Библията, обикновено не знаят отговорите. Защо? Защото не са я чели!

Както казваше един мой познат, не е умен този, който чете много, а този, който знае какво да чете. Никой не е истински образован, докато не познае Бога чрез Неговия Син Исус Христос.

Mного наши сънародници твърдят, че вярват в Бога и са християни. Но когато ги запиташ как си представят Бога, обикновено отговорът е, „Той е сила.“ И аз си мисля, по какво този отговор се различава от отговора на атеиста, който твърди, че вселената е продукт от действието на слепи, хаотични сили?

По думите на п-р Симеон Попов, „Има някаква сила“ е жалко обяснение на съществуването на Бога. Днес се говори много за възобновяеми източници на енергия като вятъра и слънцето. Вятърът е въздух, който когато се превърне в урагани и тайфуни става велика сила.

Атомната енергия е сила, която едновременно пленява и ужасява човешките умове. В момента има голяма опасност от авария в най-голямата АЕЦ в Украйна, „Запорожие“ поради това, че тя беше обстрелвана от ракети. На територията на централата се намират руски войници, а сградата се използва и като склад за военна техника...

Атомът е сила. Тогава защо не изградим капище и да се покланяме на бог „Атом“?!

Всички тези сили обаче се подчиняват на физически закони. Но има една Сила, или по-скоро една Личност, която е създала тези закони. Която управлява природата и движи историята към нейния край, второто идване на Божия Син Исус Христос.

Други си представят Бог като беловлас старец, като „дядо Боже“, който е полегнал на облак и наблюдава безучастно какво става на земята в компанията на ангели. Това е абсурдна идея, дължаща се на покъртителна непросветност.

Богът на Библията е триединен личностен Бог, който като бащата в Лука 15 глава чака блудните синове и дъщери да се върнат при Него, за да ги дари със своите добри дарове.

Матей 7:11 „И така, ако вие, които сте зли, знаете да давате блага на децата си, колко повече вашият Отец, Който е на небесата, ще даде добри неща на тези, които искат от Него!

Нещо, което ми помага, когато съм потиснат е увереността, че имам един Баща, който ме обича безусловно. Той не си затваря очите пред моите провали, но също така няма да ме осъди, защото съм в Христос. Той знае всичко за мен и ме обича въпреки моите грешки.

Той знае за всичко, през което преминаваш. Съчувства ти, когато страдаш, когато те боли и когато плачеш. Той може да ти помогне, когато си депресиран. Но как можеш да се свържеш с Него?

Ние се свързваме с Небесния си Баща чрез Неговия Син Исус Христос.

Йоан 14:6 „Исус му каза: Аз съм пътят и истината, и животът; никой не идва при Отца освен чрез Мен.“

Римляни 5:1 „И така, оправдани чрез вяра, имаме мир с Бога чрез нашия Господ Исус Христос.“

Ние се свързваме с Бог Отец чрез вяра в Господ Исус Христос и като се предадем на Него. Вярваш ли, че Исус е Синът на живия Бог? Вярваш ли, че Той умря на кръста, за да те спаси от твоите грехове?

Ако вярваш, предай живота си на Него и се покорявай на Неговите заповеди. Вземи водно кръщение, чети Словото, моли се, изпълвай се с Духа Му и Го остави да те води.

Дотук казахме, че ако искаме да победим депресията, трябва да спрем да се оплакваме и да сме настроени на честотата на Бога.

Трето, фокусирай се върху другите хора, не върху себе си.

Много често нашите мисли егоистично са насочени само към нас самите. Един известен автор на романи срещнал стар приятел. След като се разхождали два часа, писателят казал, „След като говорихме достатъчно дълго за мен, нека поговорим за теб! Какво мислиш за последния ми роман?“

Всеки път, когато се фокусираме върху себе си, губят не само хората около нас, но и самите ние! Докато беше на земята, Исус Христос беше загрижен за другите:

Матей 9:36 „А когато видя множествата, смили се над тях, защото бяха отрудени и пръснати като овце, които нямат пастир.“

Като последователи на Исус Христос, ние също трябва да сме загрижени за другите.

Римляни 12:15 „Радвайте се с онези, които се радват; плачете с онези, които плачат.“

Известната певица Мадона казва в едно интервю, „Може да си мислите, че животът ми е очарователен. Аз съм богата и известна. Имам талантлив и великолепен съпруг, и две красиви деца. Мога да продължавам... Но ако виждате само това, не виждате цялата картина. Аз също имам моменти на съмнения и слабости... Моменти, когато сплетнича и завиждам.“

Според Мадона, лекът за тази болест е добротата. „Когато си депресиран или се чувстваш хванат в капан, излез от себе си и направи нещо добро за някого“, пише тя. „Може да е просто да кажеш една добра дума или да прегърнеш някого.“

С много неща може да не сме съгласни с Мадона, но тук тя казва нещо, което ние би трябвало вече да знаем. Бог ни е поставил тук, където сме, за да благославяме другите.

Бог ни е поставил тук, за да си помагаме един на друг... за да показваме любов един към друг. И когато благославяме другите, благославяме и себе си.

Притчи 11:25 „Благотворната душа ще бъде наситена; и който пои, сам ще бъде напоен.“

Бог иска ние да сме глътка свеж въздух за другите. Да сме лекарството, което лекува болни сърца.

Един проповедник отишъл за риба. Цял ден се опитвал, но не хванал нищо. Накрая видял един стар рибар, чиято чанта била пълна с риба. Попитал го как е успял да улови толкова много риба.

Старият рибар отговорил: „В риболова има три правила, които трябва да следваш: първо, гледай да си колкото се може по-незабележим; второ, гледай да си още по-незабележим; трето, гледай да си съвсем незабележим.

Проповедникът се отдалечил, размишлявайки върху казаното от стария рибар. Казал си, „Това е най-добрият съвет, който съм чувал, за да стана успешен ловец на хора. Трябва да съм колкото се може по-незабележим и да направя Исус Христос видим от всички.“

И това е най-добрият съвет, който знам за това как да се отървем от депресията в живота си. Да престана да мисля за себе си и да изпълня ума си с мисли за Христос и другите. Колкото повече се уча да обичам Христос и другите, толкова по-малко депресиран ще съм аз.

Нека се помолим.

 __________________________

БПЦ "Нов живот" - Варна

18.09.2022 г.