неделя, януари 23, 2022

Кой е Святият Дух?


/проповед/

В една църква, която била много консервативна, не се говорило много за Светия Дух. Една новоповярвала жена, много развълнувана от онова, което била преживяла, по средата на богослужението извикала „Алилуя!” Един от разпоредителите, който стоял отзад, се доближил, потупал я по рамото и й казал: „Госпожо, тук не се говори така!” Тя му отговорила: „Много съм развълнувана! Имах религиозно преживяване!” Той й отвърнал: „Но не и тук при нас, госпожо!”

Кой е Светият Дух? Ние често говорим за Бог Отец и за второто лице на Троицата, Божият Син Исус Христос. Но като че ли по-рядко споменаваме Светият Дух. Поне исторически той е бил пренебрегван, а понякога и разбирането за него не е било правилно. Когато някои хора чуят думата „дух“ имат негативни асоциации, като в този пример. И така, кой е Святият Дух?

1.     Святият Дух е личност.

Повечето хора си представят, че Святият Дух е някаква мистична сила. Други го разглеждат като безличностна сила, която Бог дава на последователите на Христос. Трети смятат, че е някакъв фантом. Библията обаче е категорична, че Святият Дух е Бог. Той е Божествена личност, която има ум, чувства и воля. Той притежава атрибутите на Бог. Например, в Псалм 139 виждаме, че Святият Дух е вездесъщ.

Псалм 139:7-8 „Къде да отида от Твоя Дух? Или от присъствието Ти къде да побегна? Ако възляза на небето, Ти си там; ако си постеля в преизподнята, и там си Ти.“

Святият Дух е също така всезнаещ, той мисли и знае (1 Коринтяни 2:10-11), може да бъде натъжен (Ефесяни 4:30), застъпва се за нас (Римляни 8:26-27), взема решения според волята Си (1 Коринтяни 12:7-11), Той е Утешител и Съветник (Йоан 15:26). От тези и други стихове заключаваме, че Святият Дух е Бог, третото лице на Троицата.

2.     Святият Дух винаги е съществувал.

А) Святият Дух при сътворението

Точно защото е Бог, Святият Дух не се е родил на Петдесетница. Той присъства още при сътворяването на света.

Битие 1:1 „В началото Бог сътвори небето и земята. А земята беше неустроена и пуста; и тъмнина покриваше бездната; и Божият Дух се носеше над водата.“

Подобно на птица, която кръжи над гнездото си, Святият Дух се носеше над лицето на земята, за да доведе в съществувание нещо ново. Заедно с Бог Отец, Творецът и Бог Син, Святият Дух прави от хаоса космос, от безредието – ред, от бъркотията – хармония, от безформеното – красиво.

Святият Дух участва при сътворението, но и твори нов живот в хората.

Битие 2:7 „И Господ Бог създаде човека от пръст от земята и вдъхна в ноздрите му жизнено дихание; и човекът стана жива душа.

Еврейската дума за Святия Дух в Битие 1:1 е „руах”. Това е същата дума, която се използва за „дъх”. Една и съща дума означава и „дъх”, и „Дух”. Когато Бог сътвори човека, Той му вдъхна Своя руах.

Б) Святият Дух в Стария завет.

В Стария Завет Святият Дух слизаше върху конкретни хора с цел да ги подготви за определени задачи. Когато трябваше да се построи скинията, Божият Дух слезе върху един човек, Веселеил, за да му даде творчески способности. И Бог каза на Мойсей да му възложи тази задача (Изход 31:2-5)

Божият Дух дойде и върху старозаветни лидери като Исус Навиев (Числа 27:18), Давид (1 Царе 16:12-13) и дори върху Саул (1 Царе 10:10). В книгата Съдии виждаме Духът да идва върху различни съдии, които Бог издига, за да избави Израел от потисниците му.

Например, виждаме Святият Дух да слиза със сила върху Самсон, той разкъсва въжетата, с които е вързан, грабва челюст на осел и убива 1000 филистимци.

Много хора днес са вързани от навици, натрапчиви мисли или зависимости. Когато Божият Дух дойде върху тях, Той им дава способност да се освободят. Може да е зависимост от алкохол или наркотици, но също и материализъм, гняв, ревност, порнография.

При някои хора това става на часа, при други е дълъг процес на освобождение. Но когато повярваме Господният Дух идва в нас и ни дава сила да живеем според Божия план за нас.

Божият Дух дойде върху съдиите, Той дойде и върху пророците в Стария Завет, за да пророкуват бъдещи събития, но и да напомнят за завета, сключен от израелтяните с Яхве и да връщат народа на Израел към поклонение и покорство на Бога.

След като Бог се яви на Езекиил на Своя престол и в слава, Езекиил падна по лице. Тогава Езекиил чува гласа на Бога, който го изпълва с Духа Си и го повдига да се изправи, преди да чуе какво Бог иска от него.

Езекиил 2:2-3 „И като ми говорѝ, Духът влезе в мен и ме постави на краката ми; и чух онзи, който ми говореше. Той ми каза: Сине човешки, аз те изпращам при израилтяните, при бунтовен народ, който въстана против Мене; те и бащите им са престъпвали Моите думи дори до този днешен ден.

В Стария Завет Духът слизаше върху определени хора в определен момент за определена задача. И всеки път, когато го правеше, се случваше нещо. И всичко това не беше случайно – то сочеше към нещо ново. Към едно ново обещание.

Еремия 31:33 „Но ето завета, който ще сключа с Израелевия дом след онези дни, казва Господ: Ще положа закона Си във вътрешностите им и ще го напиша в сърцата им; Аз ще бъда техен Бог и те ще бъдат Мой народ.“

Под стария завет Божият народ получи закона. Законът бе написан на каменни плочи. Хората гледаха тези закони и казваха: „Страхотни закони – не убивай, не кради, не прелюбодействай, не пожелавай, не искай онова, което принадлежи на друг.” Казваха: „Страхотни закони. Ако живеем така, ще имаме чудесно общество.”

След това се опитваха да живеят така, но разбираха, че не могат. И така, вместо да стане за благословение, законът бе голям товар за тях. Те отчаяно се опитваха да го спазват, но непрестанно се проваляха.

Затова Бог каза: „Ще направя нещо ново. Ето обещанието Ми. Вместо законът да е отвън – нещо, което се опитвате да спазвате, но не успявате – ще го вложа вътре, за да искате да го изпълнявате, да идва от сърцата ви.”

Когато децата ни бяха малки искахме да ги приучим на труд. Затова един ден решихме да въведем ясни правила. На един лист начертахме таблица с всички дни от седмицата и със задълженията на всеки от тях за всеки ден. При изпълнение имаше поощрителни награди (често само морални), а при неизпълнение – отнемане на привилегии. Това не помогна кой знае колко и по-нататък ученето продължи без таблици, с непрекъснато напомняне от наша страна J.

Но когато нашите момичета се омъжиха, започнаха да се грижат за дома си сами. Вече нямаше нужда някой да им напомня. Правеха го не защото трябва, а защото обичат своите съпрузи. Не защото някой им налага външни правила, а от вътрешно убеждение. 

Бог каза на израелтяните: „Ето как ще стане. Няма да спазвате правилата, защото трябва да ги спазвате, а защото Ме обичате. И понеже ме обичате, ще обичате и моите правила. Те ще идват от сърцата ви. Ще вложа закона Си вътре във вас.”

Езекиил 36:26 „Ще ви дам и ново сърце и нов дух ще вложа вътре у вас, и като отнема каменното сърце от плътта ви, ще ви дам меко сърце. И ще вложа Духа Си вътре у вас и ще ви направя да постъпвате според наредбите Ми, да пазите законите Ми и да ги извършвате.“ С това достигаме до изливането на...

В) Святият Дух в Новия завет.

За кого беше това обещание в Езекиил 36:26?

Йоил 2:28 „Ето какво казва Бог: И след това ще излея Духа Си на всяка твар...“

На всяка твар. Бог обеща, че ще излее Духа си на всеки човек, който повярва в Него. Но до изпълнението на това обещание минаха няколко стотин години.

Това стана при въплъщението на Исус Христос. Първо, Ангелът каза на Мария:

Лука 1:35 „Светият Дух ще дойде върху теб и силата на Всевишния ще те осени; затова и Светият, който ще се роди от тебе, ще се нарече Божи Син.“

Елисавета също се изпълни с Духа и младенецът заигра в утробата ѝ при срещата с Исус. Духът изпълни Захария и той пророкува. Когато Йоан кръсти Исус при река Йордан, Святият Дух слезе върху Него в телесен образ като гълъб (Лука 3:22).

На много места в евангелията се казва, че Исус е изпълнен със Святия Дух. Всичко, което Той казваше, всяко чудо, което правеше, всеки демон, който гонеше, всеки пленник, когото освобождаваше – всичко това ставаше със силата на Духа.

Исус не само действаше в силата на Духа, но и предрече изливането на Духа след Неговата смърт и възкресение:

Йоан 7:38,39 „Ако някой вярва в Мене, реки от жива вода ще потекат от утробата му, както казва Писанието. А това каза за Духа, Когото вярващите в Него щяха да приемат; защото Святият Дух още не бе даден, понеже Исус още не бе се прославил.

В Израел водата беше много важна. Те живееха до пустинята. Затова всички съзнаваха, че животът на всичко – хора, животни и растения, зависеше от водата! Водата беше символ на живота.

Но тук Исус не говореше за физическа жажда, а за духовна жажда, която не може да се утоли с течности или материални неща. Той каза, че Святият Дух носи живот. Исус искаше слушателите му да разберат, че когато се изпълним с Духа, тогава животът на Духа преминава от нас към тези около нас. И те също са поканени да пият от Духа.

Йоан 7:39 „А това каза за Духа, Когото вярващите в Него щяха да приемат; защото Светият Дух още не бе даден, понеже Исус още не бе се прославил.“

С други думи, още не бе умрял и възкръснал. И след като умря и възкръсна, Исус се яви на учениците си и им каза, „И, ето, Аз изпращам върху вас обещанието на Моя Отец; а вие стойте в града Йерусалим, докато се облечете със сила отгоре.“ (Лука 24:49)

Какво беше това обещание на Отца? Това обещание бе Святият Дух.

Деяния 1:8 „Но ще приемете сила, когато дойде върху вас Светият Дух, и ще бъдете свидетели за Мене както в Йерусалим, така и в цяла Юдея и Самария, и до края на земята.“

И след като се възнесе, минаха ден, два, три, седмица. Учениците се питаха кога ще дойде обещаното от Исус и през цялото време се молеха. И очакването нарастваше в тях. Като последните дни след раждането на дете – всеки момент може да се случи!

И точно десет дни след Възкресение, на Петдесетница, учениците „се изпълниха със Светия Дух и почнаха да говорят на други езици, според както Духът им даваше способност да говорят.“

И в последните дни, казва Бог, ще излея от Духа Си на всяка твар... На всеки, който се покае и се кръсти в името на Исус Христос за прощение на греховете. (Деяния 2:38,39)

В момента в който човек изповядва Исус Христос като Господ и Спасител, Святият Дух идва върху него. И това е обещание за всички хора, от всички поколения след Петдесетница.

Дотук говорихме за това кой е Святият Дух. Видяхме, че Той е личност, че е Бог, който притежава всички Божии атрибути. Той се даваше само на определени хора в Стария завет, но е достъпен за всички, които призоват името на Христос днес.

Това е изумителното обещание на Отца. То е изумително поради чудното действие на Святият Дух в нас.

3.     Какво прави Святият Дух

Първо, Святият Дух разкрива истината. Той е авторът на Старият и Новият завет. Павел писа на Тимотей:

2 Тимотей 3:16 „Цялото Писание е боговдъхновено и полезно за поука, за изобличение, за поправление, за наставление в правдата.“

Боговдъхновено означава, че Бог чрез Святият Дух е вдъхновил авторите, за да напишат тези книги. Като някой, който ни разкрива истината, Святият Дух е този, който отговаря и на нашите молитви за Божие водителство. И това, което Той ни казва винаги е съзвучно с Неговото Слово.

Понякога обаче ние, хората, не искаме да чуваме истината. Тя ни пречи. Но така рискуваме много.

Един гид в американския национален парк Йелоустоун водил група туристи до наблюдателен пункт. Докато вървяли гидът разказвал на туристите за растителния и животинския свят и за да не му пречи пращенето от радиовръзката с пункта, го изключил. Като наближили наблюдателния пункт, го срещнал запъхтян служител, който го попитал защо не отговаря на съобщенията по радиото. Една мечка гризли вървяла по петите на групата и властите се опитвали да ги предупредят за опасността.

Когато изключим връзката със Святия Дух или пренебрегнем предупрежденията на Библията, ние поставяме себе си и другите около нас в опасност.

Изключваш ли своя приемник? Или си винаги на честотите на Духа?

Второ, Той ни новоражда. Както един мъж и една жена се събират и от любовта им се ражда физическо бебе, така става и когато Божият Дух и човешкият дух се слеят - от любовта им става ново духовно рождение. Човек се ражда отново, започва нов духовен живот.

Една неделна учителка обяснявала на децата разликата между физическото и духовното раждане. Говорила им върху Йоан, 3 глава. Искала да наблегне на разликата и попитала децата: „Християни ли се раждаме?” Едно малко момче отговорило: „Не, госпожо, раждаме се нормални.”

Когато Божият Дух дойде в един невярващ човек, Той го изобличава за грях, правда и съд (Йоан 16:8). Той ни призовава към покаяние. Той прави възможна вярата ни и ни новоражда.

Исус каза на Никодим, че за да влезе в Божието царство, той трябва да се роди отново, да се роди от Духа.

Едно дванадесетгодишно момче било спасено на евангелизация. По-късно приятелите му го попитали как е станало. „Получи ли видение?“, попитал един. „Чу ли Бог да ти говори?“, позаинтересувал се друг. Момчето отговорило на всички въпроси с „не.“

„Тогава как беше спасен?“, попитали те. Момчето отговорило. „То е като когато хващаш риба – не можеш да видиш или да чуеш рибата, само я чувстваш да дърпа кордата. Аз просто почувствах Бог да дърпа кордата на моето сърце.“

На трето място, Святият Дух ни дава духовна сила.

Деяния 1:8 „Но ще приемете сила, когато дойде върху вас Светият Дух, и ще бъдете свидетели за мене както в Ерусалим, тъй и в цяла Юдея и Самария, и до края на земята.“

И един стих, който цитирахме много през последните две години:

2 Тимотей 1:7 „Защото Бог ни е дал дух не на страх, а на сила, любов и себевладение.“

Твърде много от нас днес са парализирани от страх. Страх от вируса, страх от смъртта, страх от бъдещето, страх от това какво ще си помислят или ще говорят за нас...

Но за да имаме тази сила, ние трябва да сме изпълнени с Духа. Спърджън е казал: „Без Духа на Бога ние не можем да направим нищо. Ние сме като кораб без платно, като клони без стъбло, като въглища без огън, ние сме безполезни.“

Представете си една ръкавица. Ръкавицата не може да направи нищо сама, но когато пъхнете ръката си в нея, ръкавицата може да прави много неща. Всъщност не ръкавицата, а ръката ви в ръкавицата е тази, която действа. Християнинът е тази ръкавица, а Святият Дух в нас е ръката, която върши работата. Ние трябва да оставим място за ръката, за да може всеки пръст на ръкавицата да е изпълнен.

И като ни дава сила, Той ни води, утешава, насърчава, съветва, застъпва се за нас. Той е наш Водач, Утешител и Адвокат. Всичко това се съдържа в гръцката дума параклетос, употребена от Исус за него:

Йоан 16:7 „Обаче Аз ви казвам истината – за вас е по-добре Аз да отида, защото ако не отида, Утешителят (paracletos) няма да дойде при вас; но ако отида, ще ви Го изпратя.“

Имаш ли тази Личност? Новороден ли си? Изпълваш ли се с Духа като четеш Библията и се молиш? Имаш ли Утешител, Съветник и Застъпник в живота? Ако отговорите ти на тези въпроси са „да“, тогава ти ще бъдеш верен на Бога и приятел, на когото може да се разчита.

Някои християни са:

строителни колички – трябва да се тикат

лодки – нуждаят се от гребла

хвърчила – трябва да се държат на въже

футболни топки – не знаеш къде ще отскочат следващия път

балони – пълни с въздух и готови да се пръснат

ремаркета – трябва да ги дърпаш

лампи – светват и изгасват

котета – доволни са, когато ги галиш

Но някои са като полярната звезда – те са там, където се нуждаеш от тях – верни приятели, на които можеш да разчиташ.

Молитва

 __________________

БПЦ "Нов живот" - Варна

23.01.2022 г.