вторник, ноември 24, 2020

Второто пришествие (Откровение 19)


/проповед/

Продължаваме с нашата поредица върху Откровение на Йоан, наречена „Той Царува“. В началото видяхме, че Исус управлява над цялата вселена. Той е Алфа и Омега. После надникнахме заедно с Йоан в небесните селения, за да видим Бог като свят, мощен и справедлив Творец и Исус Христос като Лъвът-Агнец, който е Изкупител за човечеството.

От 6-16 глава разгледахме ужасните бедствия и космическите катаклизми, които ще настъпят с отварянето на седемте печати, затръбяването на седемте тръби и изливането на седемте чаши. В този период на Голяма скръб Бог ще накаже невярващия свят, но и ще изпита своята Църква. Говорихме за невидимата война, която се води на небето за душите на хората. Бяхме предупредени за Антихрист – фалшивият Месия, който ще заблуди целия свят и след това ще обяви война на Израел и християните. Миналият път с помощта на п-р Джош видяхме как ще бъде срината блудницата Вавилон, която е символ на човечеството без Бога.

Днес ще разгледаме Откровение 19 гл. и ще говорим за най-епичното събитие на земята, Второто пришествие на Исус Христос.

Eдно момиченце слушало, докато приятелите на майка ѝ си говорили за приближаващото завръщане на Господа. След няколко часа установили, че я няма. Намерили я да гледа през прозореца на тавана на къщата. Като я попитали какво прави, тя казала: „Мамо, чух те да казваш, че Исус може да дойде днес и исках да бъда първата, която ще го види. Виж, изкъпах се и си облякох нова рокля.“

Както знаете, Исус е израснал в малко градче в северна Галилея, наречено Назарет. Аз не съм ходил в Израел, но от хора които са били там знам, че от Назарет се открива една величествена гледка. Пред Назарет е разположена долината на Армагедон, която заема площ от почти 1000 кв. км. 

Представете си сега Исус като малко момче, как си играе пред къщата всеки ден и пред погледа му се простира тази долина, на която един ден ще се състои битка, която ще бъде прекратена само с Неговото завръщане на земята.

Ще разгледаме видение, което Йоан получава за завръщането на Исус Христос. Защото Исус идва, за да прекрати битка, но и за да основе Царство.

Ние знаем, че в периода на Голямата скръб ще се пролее много кръв и това няма да е приятна гледка. Но картината става много по-приятна за гледане, когато Исус дойде отново. Той ще сложи край на всичко, което става на земята. Ще каже на политиците, отместете се, момчета, нека ви покажа как се прави.

И Исус ще завладее земята, която самият Той е създал.

Един човек посетил дом за деца със затруднено развитие и докато вървял по коридора забелязал отпечатъци от детски ръце на прозорците. Попитал директорката какво означават тези отпечатъци. И тя казала: „Ами, децата тук обичат Исус и с такова нетърпение Го очакват да дойде отново, че се облягат на прозорците, докато гледат към небето.“

Исус Христос идва отново. И това е най-прекрасната новина. Знаете ли, че във вестникарската индустрия използват шрифт, който се нарича шрифт на второто пришествие? Той се състои от големи главни букви, с които съобщават за съдбоносни събития. Например, кой е победил в изборите, съобщават за започнала война или сключен мир, кой е новият световен шампион по футбол и т.н.

Не знам как вестниците ще отразят Второто пришествие, но ми се струва, че на него най-много приляга този шрифт. Ще прочетем Откровение 19:11-21, за да разгледаме 3 аспекта на Второто пришествие - минал, настоящ и бъдещ. То бе пророкувано в миналото, ще разтърси настоящето и ще установи мир в бъдещето.

Откровение 19:11-21 “След това видях небето отворено и ето, бял кон, и Онзи, Който яздеше на него, се наричаше Верен и Истинен и съди и воюва с правда. 12 Очите Му бяха огнен пламък, на главата Му имаше много корони и носеше написано име, което никой не знаеше, а само Той; 13 и беше облечен в дреха, обляна с кръв; и името Му беше Божието слово. 14 И небесните войски, облечени в бял и чист висон, Го следваха на бели коне. 15 От устата Му излизаше остър меч, за да порази с него народите; и Той ще ги управлява с желязна тояга и ще стъпче лина на лютия гняв на Всемогъщия Бог. 16 И на дрехата и на бедрото Му имаше написано име: Цар на царете и Господ на господарите. 17 После видях един ангел, който стоеше в слънцето; и извика със силен глас и каза на всички птици, които летят сред небето: Елате, съберете се за великата Божия вечеря, 18 за да ядете месата на царе и месата на хилядници, месата на юнаци и месата на коне и на онези, които яздят на тях, дори месата на всички човеци, свободни и роби, малки и големи. 19 И видях звяра и земните царе, и войските им, събрани да воюват против Яздещия на коня и против Неговото войнство. 20 И звярът бе уловен, а с него и лъжепророкът, който бе извършил пред него знаменията, с които измами онези, които бяха приели белега на звяра, които се покланяха на неговия образ; те двамата бяха хвърлени живи в огненото езеро, което гори с жупел. 21 А останалите бяха избити с меча на Яздещия на коня, с меча, който излизаше от устата Му. И всички птици се наситиха от месата им.

Какво научаваме в този пасаж?

Първо, второто идване на Исус бе пророкувано в миналото. Нека да прочетем края на ст. 10 в 19 глава: „защото духът (или същността) на пророчеството е да свидетелстваме за Исус.“

И веднага след това идва видението на Йоан за второто пришествие на Христос.

С други думи, Исус Христос е звездата на сцената на библейското пророчество. Пророците фокусират вниманието си не само върху Неговото изкупление, но и върху Неговото управление.

Знаете ли, че след темата за вярата, най-обсъжданата тема в Библията е тази за Второто пришествие? To се споменава 1845 пъти в Библията – в 17 книги в Стария и в 23 книги в Новия завет. Един от всеки 30 стиха в Библията говори за второто идване на Христос – много повече, отколкото за първото му идване.

Исус говори 21 пъти за своето завръщане. Повече от 50 пъти Библията ни предупреждава да сме готови за Неговото завръщане.

Защо? Защото идването на Христос е кулминацията на цялата история на изкупление. Цели 3500 години вече евреите oчакват техния Месия да дойде. Той дойде и те не го разпознаха, и Той идва отново. Всички пророци говореха за Него. Всички апостоли Го очакваха.

И тук, в Откровение 19 четем за самото събитие. Това е времето, когато главата на змията най-накрая ще бъде смазана. Тогава скиптъра на управление отново ще бъде вдигнат в Юда – както пророкува Яков, когато извика синовете си да им каже какво ще с случи в идещите дни (Битие 49).

Това е времето, когато Божието обещание към цар Давид, че някой от неговите наследници ще управлява вечно, ще се сбъдне (2 Царе 7).

Това е времето, за което говори пророк Исая, когато каза: „Защото ни се роди Дете, Син ни се даде; и управлението ще бъде на раменете Му.“ (Исая 9:6)

Това е и времето, за което Навуходоносор видя във видение – този образ, който представляваше най-големите световни империи, но после видя камък, който пада от небето и удря в основата тази статуя и я разрушава, образувайки планина, която покрива цялата земя.

И Даниил разтълкува съня, като каза: „Небесният Бог ще издигне царство, което довека няма да се разруши... но то ще строши и довърши всички тези царства, а самото то ще пребъдва довека.“ (Даниил 2:44)

Всички пророци видяха Този, който идва. Той ще дойде от небето на земята, ще детронира Антихрист и ще установи Своето царство. Те всички знаеха, че историята ще стигне до тази кулминация. Исус учеше учениците си да се молят за това. „Отче наш, който си на небесата, да се свети Твоето име. Да дойде твоето Царство, да бъде Твоята воля, както на небето, така и на земята.“

В гл. 19 и следващите глави тази молитва най-накрая е отговорена.

Исус говори за това, когато се моли за учениците си на Елеонския хълм. Той каза: „А веднага след скръбта на онези дни слънцето ще потъмнее, луната няма да даде светлината си, звездите ще паднат от небето и небесните сили ще се разклатят. Тогава ще се яви на небето знамението на Човешкия Син; и тогава... ще видят Човешкия Син да иде на небесните облаци със сила и голяма слава.“ (Матей 24:29-30)

Между другото, някои от най-прекрасните химни, които църквата пее вече няколко стотин години говорят за второто идване. Чарлз Уесли е написал 7000 песни. От тях в около 5000 се пее за второто идване.

Както се пее в един химн, „През мрачните последни дни надежда славна ни крепи, че скоро - думи истинни - Той ще бъде Цар и Господар над вси! / Ще дойде скоро Спасът ни, Ще Го посрещнем ний със песни, дал денем, нощем или във зори - ще дойде Той на облаци.

Така че, първият аспект на Второто идване е, че то бе пророкувано в миналото. Второ, Неговото идване ще разтърси настоящето.

Когато Той се завърне, Той ще прекрати битка, която ще се води в момента. Докато четем описанието Му в тази глава виждаме, че Той е много различен от този Исус, когото виждаме в четирите евангелия. Там Исус е изпълнен със състрадание. Тук? Нека прочетем ст. 12: „Очите Му бяха огнен пламък“. Той идва като Съдия, от чийто поглед никой не може да убегне.

В евангелията Исус носи корона от тръни. А тук четем: „на главата Му бяха много корони“. Тези корони символизират Неговото управление, власт и суверинитет.

В евангелията Исус казва на Пилат, „Моето царство не е от този свят; ако царството Ми беше от този свят, служителите Ми щяха да се борят да не бъда предаден на юдеите.“ (Йоан 18:36) Но тук виждаме Исус да идва в нашия свят с небесната армия.

В евангелията си Го представяме целият окървавен, а тук в Откровение 19 се казва, че Той „беше облечен в дреха, обагрена с кръв“ (ст.13). Toва е предупреждение, че кръвта на невярващите ще бъде проляна в праведно въздаяние.

Това е един много различен Исус. Това вече не е Агнецът, това е Лъвът от племето на Юда.

2 Солунци 1:7-8 „когато Господ Исус се яви от небето със Своите силни ангели, в пламенен огън да даде възмездие на онези, които не познават Бога, и на онези, които не се покоряват на благовестието на нашия Господ Исус.“

И как ще даде възмездие на онези, които не познават Бога? Чрез битка. И в Откровение 19 виждаме описан краят на една битка – битката на всички битки, битката при Армагедон. За нея се споменава бегло в Откровение 14 и 16 глави. В 16 глава от устата на лъжепророка излизат три нечисти духа, за да убедят лидерите на нациите да се съберат и да воюват в тази долина в Близкия изток и да се отправят към Ерусалим.

Исус казва в Откровение 16:16, „И събраха ги на мястото, което на еврейски се нарича Армагедон (долината около Мегидо).“

Наполеон, който се е бил там, казва: „Бойното поле на Армагедон е най-естественото бойно поле, което съм виждал в живота си.“

В същата тази долина Девора и Варак се биха със Сисера – битка описана в Съдии 4. В тази долина Гидеон се би с мидиамците. В тази долина асирийският цар Сенахерим събра армията си, за да се бие срещу Езекия. В тази долина фараон Неко уби цар Йосия.

През историята на тази долина се е проливала много кръв. И още ще се пролее. Всички тези битки в миналото са само предвестник на последната битка при Армагедон.

Какво всъщност ще стане там? Това е краят на края. Омразата срещу Израел ще достигне своя пик и когато тези армии се съберат и се отправят срещу Ерусалим, Исус ще дойде и ще ги спре.

Захария 14:1-3 „Ето, денят Господен иде... защото ще събера всички народи на бой против Ерусалим... Тогава Господ ще излезе и ще воюва против онези народи, както когато воюва в ден на бой.“

Дотогава царството на Антихрист, наречено в Откровение Вавилон, вече е в развалини. Планът му за икономическо възстановяване се е провалил. Властта му залязва. Армията на неговата коалиция се струпва в и около тази долина с площ почти 1000 кв. км. и се насочва срещу правителството на Израел в Ерусалим.

И Исус идва и слага край на тази битка преди да е започнала. В тази битка има само едно оръжие и то е мечът, който излиза от устата на Исус. Това е Неговото Слово. Той ще дойде и ще прекрати битката. Армията на антихрист ще бъде разгромена.

Това обаче няма да е единственото разтърсващо събитие. В Откровение 19 гл. виждаме две вечери. Първо, Йоан чува небесното множество да казва:

Откровение 19:6-9 „Алилуя! Защото Господ, нашият Бог, Всемогъщият, се възцари. 7 Нека се радваме и се веселим и нека отдадем на Него слава; защото дойде сватбата на Агнеца и Неговата жена се е приготвила... Блажени тези, които са поканени на сватбената вечеря на Агнеца.“

Кои са тези, които са поканени на сватбената вечеря? Това са вярващите, които са преминали вече в Божията слава.

Но в ст. 17 се говори за „великата Божия вечеря.“ Това е една много различна вечеря. Тя ще се състои в Армагедон. Това ще е вечерята на лешоядите.

Откровение 19:17-18 „После видях един ангел, който стоеше в слънцето; и извика със силен глас и каза на всички птици, които летят сред небето: Елате, съберете се за великата Божия вечеря, 18 за да ядете месата на царе и месата на хилядници, месата на юнаци и месата на коне и на онези, които яздят на тях, дори месата на всички човеци, свободни и роби, малки и големи.“

Това ще е отвратителна вечеря. Но интересното е, че в една и съща глава имаме сватбената вечеря на Агнето и великата Божия вечеря. Ти на коя искаш да отидеш? Аз предпочитам първата! Изборът е твой – или да дойдеш на вечерята на Агнето, или да станеш вечеря за лешоядите.

Или да приемеш Божията покана да си на сватбената вечеря на Агнето, или да бъдеш основното ястие на великата Божия вечеря. Какъв контраст само!

Тук виждаме паралел с Матей 24 гл., където Исус говори за края на Голямата скръб. Той казва, „Където бъде мършата, там ще се съберат и орлите.“ (ст.28)

Това ще е наистина разтърсващо събитие. Всички медии ще пишат огромни репортажи за тази битка, в която Исус Христос ще победи враговете си. Второто идване ще разтърси целия свят не само заради космическото значение на тази битка, но и защото ще бъде видяно от всички.

Откровение 19:11,17,19 „След това видях небето отворено, и ето бял кон, и Онзи, Който яздеше на него... После видях един ангел, стоящ в слънцето... И видях звяра, и земните царе, и войските им, събрани да воюват против Яздещия на коня и против Неговото войнство.“

Това, което Йоан видя във видението си, ще види всеки човек. Това събитие ще е видимо за всички по лицето на земята.

След като Исус възкръсна, Той се възнесе на небето. Как го направи? Казва се, че беше на Елеонския хълм с учениците и че Той се възнесе на небето, пред изумените погледи на учениците. И дойдоха двама ангели и казаха:

Деяния 1:11 „Галилеяни, защо стоите та гледате към небето? Тоя Исус, Който се възнесе от вас на небето, така ще дойде както Го видяхте да отива на небето.“

Следователно, както Исус се възнесе, така и ще се върне. Той се възнесе физически, това беше видимо за всички присъстващи, стана на Елеонския хълм. Как ще се върне? Физически, това ще бъде видимо за всички и ще стане на Елеонския хълм.

Захария 14:3,4 „Господ ще излезе и ще воюва против онези народи, както когато воюва в ден на бой. В онзи ден краката Му ще застанат на Елеонския хълм, който е срещу Йерусалим на изток; и Елеонският хълм ще се разцепи по средата на изток и на запад, така че ще се образува голяма долина, като половината от хълма се оттегли на север и другата му половина – на юг.“

Този хълм беше площадката за истрелване на Исус и той ще бъде мястото, където Той ще се приземи. И когато Исус стъпи на хълма, той ще се разцепи по средата.

Четох, че според сеизмолозите от Ерусалим точно през Елеонския хълм преминава разлом в земната кора. Можете да проверите в гугъл. Не сега, като се върнете вкъщи. В миналото в тази област е имало разрушителни земетресения, но в Тел Авив казват, че очакват голямото земетресение да се случи.

Много вероятно е то да стане, когато дойде Исус и краката му докоснат Елеонския хълм и той се разцепи на две. И когато стане това, всички ще го видят.

Матей 24:27 Защото, както светкавицата излиза от изток и се вижда дори до запад, така ще бъде пришествието на Човешкия Син.“

Откровение 1:7 „Ето, иде с облаците; и ще Го види всяко око...“

Някои си казват, как е възможно, та нали земята е сфера, как може всички хора да видят какво става в Ерусалим? Но вече в реално време чрез телевизията и интернет можем да гледаме събития, случващи се по всяка точка на земното кълбо.

Но има и още една възможност. Според автора Ъруин Луцър, вероятно завръщането на Исус Христос е събитие, което ще се случи за период от 24 до 48 часа. Той ще се яви на небето и ще бъде видян от всички, докато земята се завърта около оста си. Той ще се приближава все по-близо и по-близо до земята, докато накрая ще изчезне от полезрението на повечето хора, приземявайки се на Елеонския хълм.

Както можете да си представите, Неговото идване ще бъде забелязано от всички и това ще е разтърсващо събитие. То ще има невероятно въздействие върху всеки, който го види. Но една група хора ще бъдат толкова повлияни от него, че ще скърбят за него.

И на дрехата и на бедрото Му имаше написано име: Цар на царете и Господ на господарите (ст.16) Някои хора ще видят това и ще заридаят в смирение.

Докато Исус се спуска над столицата на Израел, евреите ще скърбят. Исус каза в Матей 24 „Тогава ще се яви на небето знамението на Човекия Син; и тогава ще заплачат всички земни племена.“

Захария 12:10 „те ще погледнат към Мене, Когото прободоха; и ще плачат за Него, както някой плаче за едничкия си син, и ще скърбят горчиво за Него, както някой скърби за първородния си.“

При второто идване на Христос ще има остатък от евреите, които ще видят това събитие и ще разберат, че са се излъгали за Исус. Ще осъзнаят, че този когото са отхвърлили е техният Месия. Това е Царят на царете и Господ на господарите. И ще повярват в Него.

Вече казахме, че Антихрист ще преследва евреите, както и християните. Захария каза, че 2/3 от евреите ще бъдат убити от него. Една трета ще остане и ще бъде защитена от Бога и те ще повярват, че Исус е Месията. Както казва Павел в Римляни 11, „целият Израел ще се спаси“. Toва е една от причините за Голямата скръб – да подготви Израел да приеме Исус като Месия.

Това е т.н. седемдесета седмица в Даниил, времето на време на утеснението на Яков. (Еремия 30:7)

Второто идване е пророкувано в миналото, ще разтърси своето съвремие и на трето място, то ще въведе период на мир в бъдещето.

Откровение 19:15 „От устата Му излизаше остър меч, за да порази с него народите; и Той ще ги управлява с железен жезъл.“

Един ден, когато се върне на земята, Исус ще управлява. Няма да има избори, които да могат да се фалшифицират или които да зависят от нечестиви хора. Той ще управлява с железен жезъл. Ще се установи справедливост. Вече няма да има престъпници, които се разхождат безнаказано.

Няма да има престъпни политици, които са над закона. Царят на царете и Господ на господарите ще царува с железен жезъл и ще установи абсолютно правосъдие за 1000 години.

Той ще дойде на бял кон. Когато влезе в Ерусалим на Цветница, той яздеше осле, защото царете яздят на магаре, когато идват с мир. Но яздят на бял кон, когато идват с война. В Откровение 19 Исус е представен като победоносен римски генерал, който се връща след спечелена битка, възседнал бял кон и яздещ по Виа Сакра. Хората го аплодират, а зад него са каруците с военната плячка. Зад тях са окованите във вериги военнопленници. След това те се хвърлят в затвора. След това този генерал отива до хълма Капитолия, в храма на Юпитер и влиза в славата си.

Тук Исус язди и идва от небето на земята. И гл. 19 завършва с хвърлянето на звяра и лъжепророка в огненото езеро. Това е краят на света - такъв, какъвто го познаваме. Завършили са всички хилядолетия на човешко управление и започва милениумът - хилядолетието на управлението на Христос. За това ще говорим следващия път.

Днес говорим за три аспекта на Второто пришествие: Неговото идване бе пророкувано в миналото, ще разтърси настоящето и ще установи мир в бъдещето.

Това идва! Това е реалност, която може и ние да преживеем! И ние изучаваме книгата Откровение не за да всяваме страх, а за да може това знание да вдъхнови нашата вяра. Това е целта на Библейското пророчество!

От затвора в Рим Павел написа последните си думи до Тимотей и каза:

2 Тимотей 4:7-8 „Аз се подвизах в доброто войнстване, пътя свърших, вярата опазих; отсега нататък се пази за мене венецът на правдата, който Господ, праведният Съдия, ще ми въздаде в онзи ден; и не само на мен, а и на всички, които са обикнали Неговото явяване. “

Интересно, че последното описание, което Павел дава на християните е „които са обикнали Неговото явяване.“

Обичате ли Неговото явяване? Очаквате ли Неговото явяване?

Покойният д-р Джон Стратън, смел защитник на вярата, дал следното свидетелство: „Аз не преодолях навика си да пуша, докато не приех в ума и сърцето си истината за завръщането на нашия Господ. Когато повярвах, че Исус Христос със сигурност идва отново в този свят, както Той ясно обеща, и че Неговото идване за Неговата църква – изкупените – може да стане всеки момент, намерих благодат да изхвърля лулите и пурите напълно и никога повече да не ги докосна. Не исках Исус да се върне и да ме намери с отблъскващ дъх или да представлявам жалката гледка на проповедник с лула или пура в ъгъла на устата си!“

Очакваш ли Второто идване?

Опирате ли ръцете си на прозореца, докато гледате към небето като онези малки деца? Той е Царят на царете и Господ на господарите. Въпросът е, е ли Той твой цар? Е ли Той твой Господ? Управлява ли над твоя живот? Нека се молим.


________________

БПЦ "Нов живот" - Варна

22.11.2020 г.