сряда, ноември 25, 2020

Климент Охридски за празниците


Днес си спомняме за Св. Климент Охридски. Той опростява глаголицата и съставя буквите на т.н. "кирилица", която използваме и днес. Създава Охридската книжовна школа. За 7 г. Климент обучава 3500 ученици за служители в местните църкви. Ето някои цитати от неговите "Наставления за празници", които са актуални и днес:

"Празнословие е, когато искате от Бога богатство или почест, или победа над врага, или пък нещо друго земно. Но търсете преди всичко царството небесно и неговата правда и всичко това ще ви се даде (Мат., гл. 6, ст. 33).

"Угодна пък е Богу молитвата тогава, когато нелицемерно празнуваме празниците, а не както правят чревоугодниците, които разчитат да получат похвала заради трапезата."

"Винаги да пазим своята душа чиста и сърцето си свято."

"Да пребиваваме винаги в Божиите заповеди и да се поучаваме в тях, да отдаваме в Божията църква нужната слава, да молим за опрощение на греховете, да стоим със страх и да се въздържаме не само от празнословие, но и като прогоним злите помисли от сърцата си, да вникнем в четенията и песнопенията. С чисти устни да славим непрестанно Пресвятата Троица: Отца и Сина и Светия Дух сега, всякога и във вечните векове."

______________
Илюстрация: Уикипедия.