петък, януари 31, 2020

Трите оръжия за помирение


На 1 февруари т. г. се навършват 75 години от разстрела на трима регенти, 8 царски съветници, на министри, депутати, генерали и офицери, осъдени от престъпния „народен съд”.
В онзи мразовит февруарски ден на 1945 г. е извършена може би най-масовата екзекуция на политически и военен елит на една държава в Европейската история.
"Народният съд" осъжда на смърт общо 2 730 души, а 305 получават доживотен затвор. Много от осъдените на смърт вече са умъртвени без съд и присъда. Конфискувани са повече от 200 предприятия, огромен брой недвижими имоти и вещи. Изселени са повече от 28 000 души.
Никой не знае точния брой на избитите веднага след комунистическия преврат на 9 септември 1944 г. Историци сочат умопомрачителната цифра 30 000 души. Сред тях най-често срещаните професии са на учители, лекари, писатели, възрожденци, свещеници, кметове, предприемачи!
Защо ни застигна това зло? Сигурно един ден Бог ще ни даде и този отговор. Но по-важното е, защо все още, 30 години след демократичните промени, не можем да се отървем от него?
Библията казва: "Когато нечистият дух излезе от човека, той минава през безводни места, за да търси покой, и не намира. Тогава казва: Ще се върна в къщата си, откъдето съм излязъл. И като дойде, намира я празна, пометена и подредена. Тогава отива и взема със себе си седем други духа, по-зли от него, и като влязат, живеят там; и последното състояние на онзи човек става по-лошо от първото." (Матей 12:43-45).
Злият дух на комунизма привидно си отиде през 1989 г., за да се завърне на бял кон няколко години по-късно. И не беше сам. Върна се с още няколко "приятели" - страха, подозрителността, лъжата, корупцията, атеизма, тоталитаризма и материализма.
Днес, когато заедно сме се събрали, за да почетем паметта на жертвите на комунистическия терор, е нужно да се запитаме: как можем да постигнем национално помирение?
Кой може да ни направи отново човеци? Да ни върне любовта към ближния? Да ни даде надежда за по-добър живот?
Ние търсим спасител вече 73 години, който да ни спаси от нашите "освободители." Но проблемът е, че го търсим на неправилното място.
Проблемът е, че всички, не само обладаните от духа на комунизма, сме грешни. "Няма праведен нито един", казва Библията. Има обаче Един, който се роди, живя безгрешен живот, умря и възкръсна. Името му е Господ Исус Христос. И Той ни обещава:
"Истина, истина ви казвам, който слуша Моето учение и вярва в Този, Който Ме е пратил, има вечен живот и няма да дойде на съд, но е преминал от смърт към живот." (Йоан 5:24).
Ако сме загубили надежда, че животът ни може да се промени, ако сме се отчаяли от силата на злото в живота, нека погледнем към Христос. Той ще ни даде мир, който досега не сме познавали. Исус е казал:
„Мир ви оставям. Моя мир ви давам. Аз не ви давам, както светът дава. Да не се смущава сърцето ви, нито да се бои.“
Библията казва, че по разположение ние сме врагове на Бога. Затова, за да се справим със злото извън нас, трябва първо да се справим със злото вътре в нас. Нужно е да се покаем от греховете си и да приемем Божия Син Исус Христос за Господ и Спасител.
Но това не е всичко.
Той ще ни научи, че за да се справим със злото в живота, трябва да сменим оръжието. Взаимните нападки, злобата, омразата, физическата разправа и леенето на кръв няма да помогнат.
Материалните оръжия са безсилни пред духовното зло. Водният пистолет е безполезен срещу въоръжен терорист. Нужно ни е оръжие от друго поколение. От друго измерение. Духовно.
И когато го направим, ще започнем да печелим битки - първо малки, а след това и по-големи.
Защото "оръжията, с които воюваме, не са плътски, а са силни пред Бога за събаряне на крепости. Понеже събаряме помисли и всичко, което се издига високо против познанието на Бога, и пленяваме всяка мисъл да се покорява на Христос." (2 Коринтяни 10:4,5)
Кои са нашите духовни оръжия? Това са любовта, истината и молитвата. Любовта е съборила най-силните крепости в историята. Истината е разкъсала най-големите окови на лъжата. Молитвата е стълбата, по която слиза армията от Божии ангели, за да воюва за нас.
Молитва не само за жертвите, но и за палачите. Защото,
ако Христос е умрял за греховете на всички, то Неговата смърт е достатъчна, за да покрие и греховете на престъпниците, които са готови да я приемат и да се покаят.
Тези три оръжия единствено ще доведат народа ни до помирение. Защото любовта покрива множество грехове, а истината ще ни направи свободни.
И най-голямото зло е победимо, когато Бог воюва на наша страна. Злият дух на комунизма още не си е тръгнал. Но има Един, който е по-силен от този демон. В Неговото име можем да победим последствията от безбожния комунизъм.