събота, август 17, 2019

Плашилото на страха


/проповед/

Страхът е едно от основните чувства в живота на човека. Ние се страхуваме от различни неща почти всеки ден. Но всички страхове ли са лоши? Какво казва Божието слово за страха?
Днес ще разгледаме темата за страха. Ще говорим за различни страхове, за да установим кой страх е здравословен и кой не. Накрая ще видим как можем да се справяме и да преодоляваме своите страхове по библейски начин. Нека се помолим.
Понякога страхът може да ни накара да изпаднем в глупаво положение.
Пътник в такси се наклонил към таксиметровия шофьор, за да го пита нещо и внимателно го потупал по рамото. Шофьорът изкрещял, загубил контрол над колата, едва не ударил автобус, качил се на бордюра и спрял на сантиметри от витрина на магазин.
След няколко секунди шофьорът попитал, „Добре ли сте? Толкова съжалявам, но вие направо ми изкарахте акъла.“ Пътникът отговорил, „Не знаех, че просто потупване по рамото може да стресне някого толкова много.“ Шофьорът отговорил, „Не, не, аз съжалявам, вината е изцяло моя, днес е първият ми ден като таксиметров шофьор. Досега карах катафалка 25 години...“
Но не всеки страх е неоснователен. И не всеки страх е потенциално разрушителен. Има и здравословен страх.
Сега сме във времето на летните детски лагери. Едно момченце отишло на детски лагер и вдигнало на главата си всички възпитатели. Никой не можел да излезе на глава с него. Обадили се на майката и ѝ казали, че ще трябва да го накажат, докато е на лагера. Тя казала, „Моля ви, не шамаросвайте Петьо, той е много чувствителен. Ударете шамар на момчето, което седи до Петьо и това ще го накара да се подчинява.“
Страхът понякога ни помага. Ние рядко сме наказвали нашите деца физически, когато бяха малки. Но в крайни случаи сме използвали дървената лъжица. Понякога само споменяването ѝ имаше благотворен ефект върху поведението им.
Страхът може да ни предпази от много грешки. Когато кося тревата на вилата, слагам защитен шлем и плътни дрехи, защото знам каква беля може да ми докара някое случайно хвръкнало камъче.
Следователно, съществува положителен страх, който Бог насърчава. В Библията на много места се казва, че ние трябва да се боим от Бога. Тук се има предвид да имаме страхопочитание пред Него заради Неговото величие, мощ и слава.
В книгата Притчи четем за някои ползи от страха от Господа.
Притчи 14:27 „Страхът от Господа е извор на живот, за да се отдалечава човекът от примките на смъртта.“
От този и много други стихове разбираме, че страхът от Господа прибавя дни към живота ни (Притчи 10:27), учи ни на мъдрост (Притчи 1:7, 9:10), помага ни да избягваме злото (Притчи 3:7, 16:6), води до живот (Притчи 14:27, 19:23), носи благоденствие, почит и живот (Притчи 22:4).
Още в първата глава на книгата най-мъдрият човек на земята обобщава всички тези преимущества с максимата, „Страхът от Господа е начало на мъдростта“ (Притчи 1:7). Но стихът не спира дотук, а продължава: „но безумните презират мъдростта и поуката.“
Днес виждаме все повече хора без този здравословен страх от Бога. Криминалните хроники ни показват хора, които са загубили всякакъв респект към Бога и Неговото творение, човека. Преди 4 години група каналджии, повечето български граждани, прекарват с хладилен камион 71 бежанци от Сирия, Ирак и Афганистан. Всички бежанци се задушават и умират с мъчителна смърт.
Две години по-късно започва процеса срещу трафикантите. Следствието установява ужасяващата жестокост на подсъдимите. В един от записаните разговори шофьорът на камиона казва: „Иво, Иво, мисля, че не могат да дишат... Пищят като луди.“ Отговорът гласи: „Карай, карай и толкоз… Няма да отваряш, а ако умрат, ги изхвърли в някоя горичка в Германия".
Липсата на страх от Бога може да доведе до покъртителна безчувственост и жестокост.
Много невярващи мислят, че щом не се боят от Бога, са свободни да вършат каквото си искат. Всъщност, парадоксът е, че те са жертви на много други страхове. На мястото на изтръгнатия здравословен страх от Бога избуяват много негативни страхове.
Хората се страхуват. Страхуват се от смъртта, страхуват се от живота. Страхуват се, че могат да останат без пари, но се страхуват също да не загубят парите, които имат. Страхуват се да не загубят съпруга или съпругата си, но също така се страхуват да се оженят или омъжат.
Страхуват се да си родят деца, но също така се страхуват да не загубят децата си, след като са родени. Страхуват се, че няма да доживеят да имат внуци, а след като имат внуци се страхуват за внуците си.
Страхът не подбира жертвите си. Всеки може да изпита парализиращ страх. Мойсей се ужаси при мисълта, че може да се изправи пред фараона. Петър се изплаши, когато слугинята го разпозна сред сподвижниците на Исус, докато се грееше на огъня.
Знаеш ли, че страхът ти може да убие зъболекар? Поне това е заключението на Американското общество за превантивно зъболечение. Според тази организация зъболекарите умират преждевременно и имат най-високо ниво на самоубийства от всички професии. Защо? Защото прегарят от емоционалната травма, причинена от срещите им с пациенти, които се страхуват от зъболекар. Внимавай следващия път като отиваш на зъболекар да не го убиеш!
Познавам мъже, които външно изглеждат силни и уверени в себе си, но за нищо на света не биха стъпили в зъболекарски кабинет!
Няма човек, който да не се страхува.
Ние, християните, също сме хора и поради това не сме имунизирани от страх. Но едно е да изпитваш здравословния страх от Бога или от страх, който ни предпазва от вредни неща и влияния. И съвсем друго е да се поддаваш на нездрави страхове. Да забравиш да уповаваш на Бога. Да оставиш страха ти да диктува твоето поведение.
Когато християнин се поддава на страх, това е знак, че той е забравил Божиите обещания. Затова е много важно да запаметяваме Библейски стихове, в които се говори за Божието присъствие, Божията любов и сила в нас. Като този:
Исая 43:1-3 „Не бой се, защото Аз те изкупих, призовах те по име; мой си ти. 2 Когато минаваш през водите, с тебе ще бъда, и през реките, те не ще те потопят; когато ходиш през огъня, ти няма да се изгориш, и пламъкът не ще те опали. 3 Защото Аз съм Яхве, твоят Бог, Светият Израилев, твоят Спасител.“
В борбата с нездравите страхове може да ни помогне и изучаването на Библейски образи. Тогава виждаме, че макар и да са преминавали през неописуеми трудности, много от тях са побеждавали, защото Бог е бил с тях и е спазил обещанията си.
Много пъти съм говорил с хора за вярата. Често събеседниците ми са се съгласявали, че Бог съществува, че Исус Христос е умрял и възкръснал за нас и че единствено възможният начин ние да му се отблагодарим за спасението е, като разказваме за Него и служим в Тялото Христово.
Но веднага след това, са ми казвали: „Но нали разбираш, ние живеем в православна страна и се страхувам, че моят ...................... (и тук сложете каквото едно от следните: съпруг, баща, шеф, колега, приятел, роднина, познат) няма да погледне с добро око на вярата ми!“
Колко много хора са се разминавали с Божията воля за техния живот поради страх, че ако се покорят на Бога, ще си имат проблеми! Както казва Кори тен Буум, тревогите няма да изпразнят утрешния ден от неговата тъга, но ще изпразнят днешния от неговата сила.
Ако и ти се страхуваш, искам да ти кажа: Не се бой да следваш Божията воля за твоя живот! Не се страхувай да ходиш на църква. Не се страхувай да свидетелстваш. Не се страхувай да даваш десятък. Не се страхувай да служиш в църквата. Вярата преодолява страха.
Страхът може до такава степен да те парализира, че да не можеш да функционираш нормално.
В песента си „Страхът е лъжец“, Зак Уилямс пее: „Страхът е лъжец. Той ще отнеме почивката ти, ще ограби щастието ти. Хвърли страха си в огъня, защото страхът е лъжец.“
Всъщност, този род страхове произхождат от бащата на лъжата, дявола (Йоан 8:44). Следователно, ако се поддаваш на нездрави страхове, ти слушаш дявола!
Затова нездравият страх може да се превърне в едно от най-опустошителните чувства. Тогава той носи в живота в хаос и развалина.
Но това не е Божията воля за теб!
Как тогава да се освободим от страха си?
Първо, прегледай страховете си и отдели действителните от въображаемите. Изолирай въображаемите, които се дължат на опасенията, че би могло да се случи това или онова. Според пастир Симеон Попов, те съставляват 75% от всичките ти страхове. Пак по неговите думи,
„Въображението ти преминава през мостове, през които в действителност ти никога няма да преминеш.“ Срещаш великани, с които никога няма да кръстосаш меч. „Бориш се с ветрени мелници.“
Като тийнейджър, преди да повярвам, аз се страхувах, че ако имам деца, те ще бъдат с малформации. Благодаря на Бог, че Той ми показа колко глупаво е било да тая такива страхове.
От въображаеми великани се страхуват и великите хора. Луи Пастьор се страхувал да не се изцапа или зарази толкова, че отказвал да се ръкува с хората. Президентът на САЩ Бенджамин Харисън и съпругата му толкова се бояли от новооткритото електричество, че не смеели да докоснат ключа за включване и изключване на лампите в Белия дом. Ако никой от персоналът не бил там, те си лягали на светло!
Една майка и четиригодишната ѝ дъщеря се приготвяли да си легнат. Детето се страхувало от тъмното и тъй като били само двете, майката също чувствала страх. Когато изгасили лампата, детето зърнало крайчеца на луната през прозореца и попитало, „Мамо, луната Божията светлина ли е?“ Майката казала, „Да.“ Следващият въпрос бил, „Бог ще изгаси ли неговата светлина, за да си легне?“ Майката отговорила: „Не, детето ми, Бог никога не си ляга.“
Тогава с простичката си детска вяра, детето казало нещо, което вдъхнало увереност на страхуващата се майка: „Ами, щом Бог е буден, няма смисъл ние двете да стоим будни.“
Платон е казал, „Можем лесно да простим на дете, което се страхува от мрака. Истинската трагедия на живота е, когато възрастни хора се страхуват от светлината.“
Страхуваш ли се от въображаеми великани? Кажи не на тези неоснователни страхове.
След като сме казали „не“ на ненужните страхове, Бог иска...
Да се образоваме по въпроса
Много често нашите страхове са плод на невежеството или незнанието ни в дадена област от живота. Осия 4:6 казва, „Народът Ми загина от липса на знание“. Липсата на знание в други области, макар и не толкова фатална, може да има негативни последици. Защото когато не знаем нещо, сме лесно манипулируеми.
През 1997 г. ученик от гимназията Ийгъл Рок спечелил първа награда на Научен форум в Айдахо, САЩ. Той искал да покаже колко сме свикнали да вярваме на всякакви псевдонаучни публикации, алармиращи за замърсяване на природната среда. В своя проект той карал хората да подпишат петиция, която настоява за строг контрол или пълно премахване на химическия елемент „дихидроген монооксид“.
Сред причините за петицията той посочвал: защото може да причини силно потене и повръщане. Той е основен компонент в киселинния дъжд. Причинява ерозия на почвата. Ускорява корозията на множество метали. В газообразно състояние може да причини сериозни изгаряния. Случайното му вдишване може да причини смърт. Открит е в тумори на болни от рак пациенти.
Той помолил 50 човека да подпишат забраната за химикала. Четиридесет и трима казали да, шестима нямали мнение и само един знаел, че химикалът е H2О (вода). Заглавието на спечелилия награда проект било „Доколко лековерни сме?“ Заключението било очевидно.
Нещо подобно се случи, когато правителството реши да възложи на петролодобивна компания проучването на залежи от шистов газ в България. Руското лоби разбуни страховете срещу фракинг технологията. Цели общини бяха вдигнати на крак и премиерът отмени проучванията. Междувременно науката и практиката доказаха, че тази истерия е била излишна. В резултат българите продължават да плащат за скъп газ.
Народът ни се измъчва от много страхове поради липса на знание!
Освен че е важно да установим кои са въображаеми страхове и да се образоваме в съответната област, е време...
Да погледнем право в лицето това, от което се страхуваме.
Исус Навин, Халев, Давид, Йосия, мъченик Стефан и много други се изправиха лице в лице с великана на неверието и го победиха. 
Много хора се страхуват да летят със самолет, въпреки че статистически този транспорт е по-безопасен от автомобилния и влаковия. Един човек много се страхувал да се качи за пръв път на самолета. Най-накрая решил да се изправи очи в очи със страха си и си купил самолетния билет.
Като се върнал, приятелите му го попитали дали му е харесал полета. Той отговорил: „Не беше толкова зле, колкото си мислех, но ще ви кажа това. През цялото време гледах да не се отпускам с цялата си тежест.“
Струва ми се, че при втория полет вече е бил далеч по-спокоен. Когато се изправиш срещу страха си, страхът си подвива опашката. Като малък се страхувах от кучета, но опитът ме научи: вместо да бягам, по-безопасно е да вървя право срещу тях!
Друг известен автор казва, „Започни от това, от което се боиш и страхът ти ще изчезне. Ако се боиш от вода, влез в нея. Ако се страхуваш от някой човек, иди при него и почни приятелски разговор. Ако се страхуваш да станеш и да говориш, стани и почни да говориш. Мойсей не беше красноречив, но щом започна, държа реч колкото цялата книга Второзаконие.“
Най-накрая, след като си установил кои страхове са напразни, осведомен си по въпроса и си се изправил срещу страха си,
Предай страха си в Божиите ръце.
Когато го направиш, Той ще ти даде благодат да победиш страха. В целия Нов завет виждаме примери за това как Бог освобождава хора от страха. Йосиф и Захария, Мария, Петър, ранните християни – всички те се страхуваха, но Бог им каза: „Не бой се!“ Според един автор Библията ни насърчава на 365 места да не се страхуваме, по един път за всеки ден от годината!
Когато гледаме не на страха, а отправим поглед към Бога, вярата ще заеме мястото на страха. Докато Петър гледаше към Исус, докато ходеше по водата, можеше да върви успешно по нея. В мига, в който погледна към себе си и видя, вятъра, вълните и собственото си безсилие, започна да потъва.
Известен психиатър споделил с жена си за една пациентка, болна от депресия и страха, че лечението ѝ ще трае около година. Не след дълго видял пациентката си здрава и щастлива. Изненадан, той я попитал какво е станало с нея.
Тя отговорила: „Вашата съпруга ме научи да се моля“. Молитвата ѝ дала правилна перспектива и страхът ѝ отстъпил пред величието на Бога и Неговата сила. Вярата е антисептично средство за душата.
Някой беше казал, „Страхът похлопа на вратата. Вярата отвори и ето, нямаше никой.“
Вярваш ли в Бога? Ако да, тогава можеш да кажеш заедно с ап. Йоан,
1 Йоан 4:16,18 „И ние познаваме и сме повярвали в любовта, която Бог има към нас. Бог е любов; и който пребъдва в любовта, пребъдва в Бога... В любовта няма страх, но съвършената любов пропъжда страха...“
Когато те обхване страх, знай, че той е от дявола. Изповядай тези стихове. Ти няма нужда да се страхуваш. Бог те обича и дори когато преминаваш през трудности, Той работи зад завесата на твоя живот, за да постигне своите намерения.
В края на краищата, всичките великани, които Сатана изпраща по пътя ти, не са нищо повече от плашило. Една мъдра птичка знае, че колкото и страшно да изглежда едно плашило, то не може да ѝ навреди. Нещо повече. Плашилото в градината означава, че в нея има сочни и вкусни плодове, които чакат да бъдат изкълвани. В най-добрите градини има плашила.
Ако съм мъдър, аз също ще гледам на страховете си като на плашила, които ме подканят да вървя напред. Всеки великан по пътя, който ме кара да се чувствам като скакалец е само плашило, което ме подканя да взема най-богатите Божии благословения.“
Вярата е птица, която обича да каца на плашила. Всичките ни страхове са безпочвени.“
„В любовта няма страх, но съвършената любов пропъжда страха...“
Бог те обича толкова, че изпрати Своя единороден Син, за да умре на кръста. Неговата победа над смъртта на кръста беше платена с цената на Неговата скъпоценна кръв. Но Неговата победа означава, че ние можем да преодолеем всеки страх, който нашият враг размахва като плашило!
Вярваш ли в победата на Христос над смъртта? Там Той победи и бащата на лъжата, дявола. Христос не се уплаши от плашилото на страха. А ти?
-----------------------------
БПЦ "Нов живот" - Варна
18.08.2019 г.