понеделник, юни 23, 2014

Тайните на невероятния брак

/проповед/

Един от начините хората да разберат дали нашият брак е щастлив е, като погледнат в очите на нашите съпрузи. Какво ще видят там? Мъже, ако хората погледнат в очите на жена ви, какво ще видят? Жени, ако хората погледнат в очите на мъжа ви, какво ще видят?

Истината е, че бракът е Божия идея, Божие дело, за Божия слава. Той е тайнство, защото сочи към Христос и църквата. Това е свещен съюз на един мъж с една жена. Той беше създаден преди църквата, преди университетите, преди държавите. Без здрави семейства никоя друга институция не може да устои. Затова бракът е толкова важен!

Бог е загрижен за нашите бракове. Той иска ние да сме един отбор с нашите брачни партньори, не да се държим като противникови играчи. Брачните взаимоотношения са най-трудните и изискват много време и енергия. Но те могат да са най-голямото благословение за нас.

Има много хора, за които човек може да се ожени и които са подходящи за него. Първото изискване е те да са християни. Но след като се оженим цялото ни внимание трябва да е насочено към брачния ни партньор.

Ефес. 5:33 „Но и вие, всеки от вас, да люби своята жена, както себе си; а жената да се бои от мъжа си.” „Бои” не е най-добрият превод. Думата на гръцки озн. „почита”. В Amplified Bible тя е предадена така: „съпругата да уважава и почита съпруга (да го забелязва, да го уважава, да го почита, да го предпочита, да го тачи, да му се покорява; да го хвали, обича и да му се възхищава.)

Този стих е поставен в контекста на пасаж за взаимоотношенията между съпруги и съпрузи. За да илюстрира каква любов те трябва да имат помежду си, Павел сочи към Христос и църквата. Мъжете и жените трябва да обичат съпруга/та си както Христос възлюби църквата. Това означава да се жертваме за брачния си партньор. Да умрем за всичко, което сме. Ние сме склонни да се щадим. Бракът е призив да дадем живота си за нашия съпруг/а. Исус жертва живота си за теб. Същото трябва да правим и за нашия брачен партньор. В Ефес. 5:33 Павел сякаш обобщава всичко казано дотук за брачните взаимоотношения.

Твоят дом и брак трябва да са малък модел на небето на земята, в който никой не остава без любов. Това е възможно само чрез свръхестественото действие на Святия Дух.

Има два въпроса, които всеки брачен партньор трябва да си зададе, докато чете този стих. Съпругата трябва да се запита: обичам ли достатъчно съпруга си, за да живея за него? Съпругът трябва да се попита: обичам ли достатъчно съпругата си, за да умра за нея?

Има една аксиома за брака и тя е следната: не вашата любов е тази, която поддържа брака, а бракът е този, който поддържа вашата любов. Едно силно посвещение позволява на любовта да просъществува. Чувствата са резултат от целенасочено поведение; целенасоченото поведение не произлиза от чувства. Не слушайте сърцето си!

Важно е да отбележим, че Павел поставя най-големият товар върху раменете на съпруга. „Но и вие, всеки от вас...” Разбира се, за добър брак са нужни двама. Но според Павел съпругът е този, който трябва да има водеща роля за един прекрасен брак.

След което Павел става конкретен, като посочва кой е най-важният приоритет за съпруга и кой е най-важният приоритет за съпругата.

Конкретно, най-важният приоритет на съпруга е да обича и води своята си жена (не чужди жени). „Но и вие, всеки от вас, да люби своята жена, както себе си...” Мъжете често пренебрегват чувствата, затова Павел им напомня: не забравяйте да обичате и да водите съпругата си.

Някои мъже се страхуват да водят. Те не са научени. В някои случаи съпругата обича да се налага. Други мъже пък са твърде пасивни и им е все едно. Съпрузи, ваша задача е да водите и вие трябва да помните някои неща, докато го правите.

Мъже – любовта, разговорите, искреността и откритостта, финансовото издържане на семейството са неща, които са важни за съпругата ви. Най-лесният начин да смажете духа на жена си е като пренебрегнете тези 5 неща в брака си.

Не й правете комплименти, не й показвайте, че мислите за нея, вместо да се разходите с нея гледайте ТВ, крийте какво правите след работа и с кого обядвате, не издържайте семейството и се забавлявайте с приятелите си повече, отколкото с децата.

Какво очаква от вас съпругата ви? Да внимавате какво казва. Да не правите други неща, когато ви говори. Да я гледате. Да й се усмихвате, когато говори. Да й отговаряте на въпросите, дори на малките. Да се отнасяте към нея като към равна на вас в интелектуално отношение.

Един социолог-християнин бил на събиране на университетски преподаватели със съпругата си. Една от професорките се обърнала към жена му и попитала: „А вие, скъпа, с какво се занимавате?” Жена, която не работела и отглеждала децата, му отговорила: „Социализирам двама хомо сапиенси в преобладаващите ценности на юдео-християнската традиция, за да станат те инструменти на трансформацията на обществения ред в онази есхатологична утопия, когато Бог е постановил отпреди създанието на света!” След което жена му вежливо попитала: „А вие с какво се занимавате?” Професорката смирено отговорила: „Аз... аз преподавам социология.”

Отнасяйте се към жена си като с равна на вас в интелектуално отношение даже ако не може да отговаря така. Позволявайте й да се изразява свободно. Не се дръжте така, все едно вашите идеи са по-добри.

Казвайте й с очи, че я обичате. Дръжте я за ръка на обществени места. Молете се за нея и с нея. Помагайте й, когато не може да се справи сама. Не се опитвайте да я промените. Не й казвайте, че е време да започне диета, когато облече банския си костюм. Приемайте я такава, каквато е. Наслаждавайте й се. Хвалете я поне веднъж на ден. Ключова дума е ОБЩУВАНЕ. 

Двама съпрузи не си говорели дълго, защото били скарани. Веднъж минавали с колата по планински път и мъжът забелязал две магарета да пасат край пътя. За първи път от 3 седмици той заговорил жена си. Посочил към магаретата и казал: „Да не са ти роднини?” Тя отговорила: „Да, по мъжка линия.” И отново се потопили в мъчително мълчание.

Ако искате да имате интересен разговор със съпругата си, питайте я: „Чувстваш ли се като най-важният човек за мене? Струва ли ти се, че има неща в живота ми, които са по-важни за мене от тебе? Има ли нещо, което би искала да направя за тебе, с което да ти покажа колко важна си за мене?

Един социолог попитал 5 разведени жени: „Ако съпругът ви започнеше да се отнася към вас с любов, бихте ли се върнала при него?” Всяка отговорила: „Разбира се, че бих се върнала.” Начинът да спечелим отчуждена от нас съпруга е да й показваме обич всеки ден. Ако искаш да разведриш изражението на жена си, общувай с нея, хвали я, защитавай я, цени мнението й, намирай силните й страни, споделяй чувствата си с нея, прегръщай я нежно, приемай я, изненадвай я с подарък без повод, кани я на разходка и вечеря, показвай й любов пред другите, обаждай се, когато закъсняваш и помни „малките неща”. Смей се с нея.

С моята съпруга обичаме да си правим изненади. Едно от «малките неща», които я радват много е когато стане сутринта да намери на различни места вкъщи любовни послания от мене. «Който люби жена си, себе си люби».

От друга страна, ако искаш да погребеш брака си, ето как да го направиш. Критикувай я често. Не я забелязвай. Отказвай да й помагаш вкъщи. Направи я трета или четвърта по важност в живота ти. Обяснявай й защо се чувства наранена, вместо да й съчувстваш. Карай я да се чувства глупава. Не бъди романтичен. Мами я. Бъди мързелив. Сравнявай я с други жени. Обиждай я. Унизявай я. Посочвай всеки ден слабите й страни. Доминирай над нея. Шегувай се с нея. Обиждай я. Това ще ви откъсне един от друг и ще ви накара да се презирате един друг.

В един вестник поместили следната обява: Продава се: Мерцедес C250 BlueTEC. 100 лв. Тел. за връзка 0894456360. Без да вярва на очите си, един мъж се обадил на телефона, за да види дали няма печатна грешка. Нямало и мъжът запрашил към адреса. Докато жената му подавала документите на колата, той попитал: „Защо продавате Мерцедес за 100 лв.? „Ами, съпругът ми се обади от София и ми каза, че ме напуска.” Е и? „Там е със секретарката си. Но задлъжнял и ме помоли да му продам мерцедеса, и да му изпратя половината от сумата.”

Има 8 неща, които всеки съпруг трябва да знае за своята съпруга, за да я обича истински:

1. Твоята съпруга се нуждае ти да си духовния водач в семейството. Тя се нуждае от нещо повече от стабилни доходи.
2. Тя иска ти да си неин партньор в отглеждането на децата и грижата за дома. Да й даваш време, когато може да си почине от къщна работа.
3. Тя се нуждае да се отнасяш към нея като към принцеса. Отнасяй се към нея така, все едно е съвършената жена и само наблюдавай промяната в нея.
4. Тя се нуждае да общуваш с нея.
5. Тя се нуждае време за приятелките си, но най-вече иска да бъде твой най-добър приятел.
6. Тя се нуждае от това да я цениш, да я насърчаваш и да й се възхищаваш.
7. Тя се нуждае да е емоционално задоволена, преди да пожелае сексуална интимност.
8. Тя иска ти да разбереш, че има неща, които никога няма да разбереш. Понякога ще се нуждае от твоето рамо повече, отколкото от твоята уста – повече от обяснение защо се чувства по начина, по който се чувства.

Какво искат жените най-много от своя съпруг? Не е голям дом или съдомиялна или по-добра кола. Те се нуждаят от увереност, че заедно с него ще могат да срещнат най-доброто и най-лошото, което животът предлага.

Съответно, номер едно задължение на жената е да уважава мъжа си (не на друг мъж) и да следва неговото водачество. „А жената да се бои от мъжа си
”. (почита, забелязва, уважава, тачи, покорява му се). Той трябва да знае, че вярваш на неговото водачество. Остави го да води. Ако искаш да разведриш изражението на съпруга си, бъди лоялна на неговото лидерство. Една от най-големите нужди в семействата днес е съпруг/баща, който води. Някои неща, които трябва да помниш, докато подкрепяш неговото лидерство.

Жени, за вашия мъж важни са: сексуалното удовлетворение, семейни почивки, привлекателната съпруга, отглеждането на децата и грижата за дома. Начинът да смажете духа на мъжа си, жени, е като правите точно обратното в брака си. Съпротивлявайте се на физически ласки; отказвайте да се забавлявате с него; не се грижете за външния си вид; изоставете грижата за децата и дома; следвайте други лидери, а не него; подигравайте се на неговите решения и вземете нещата във ваши ръце.

Вместо това ви предлагам следното: Казвайте на съпруга си от какво се нуждаете, без да го обвинявате. Не очаквайте да знае автоматично. Елиминирайте догадките. Научете се как да мъдро да го молите, а не да се налагате и да го обиждате. Искайте съвет от него, за да разбере че уважавате лидерската му роля. Молете се за и със съпруга си. Развивайте вътрешна, не само външна красота. Изграждайте у себе си нежен и внимателен дух, но бъдете готова да го предизвикате, когато греши. Дайте му възможност да израства.

Обратно, ако искате да погребете брака си, ето как можете да го направите: Никога не му се възхищавайте. Винаги се оплаквайте. Съревновавайте се с неговите интереси. И помнете, ако съпругът ви иска да остане сам, това не винаги означава, че ви отхвърля.

Мъже: дори и когато съпругата ви отказва да прави някои от тези неща, вашият призив е да я обичате така, както Христос възлюби църквата. Изглежда невъзможно, но това е което трябва да правим.

И накрая: десет неща, които всяка съпруга трябва да знае за нуждите на съпруга си:

1. Нуждая се да споделяш мечтите, желанията и нуждите си ясно – не чета мисли.
2. Искам да си силна във вярата си – това ме насърчава духовно да водя.
3. Нуждая се да се молиш за мен и да ми прощаваш.
4. Помогни ми да развивам духовни приятелства с други мъже.
5. Изказвай се положително за мен пред другите – това ме насърчава да раста.
6. Ценя факта, че оценяваш какво правя вкъщи – това ми дава енергия да правя повече.
7. Обичам да разговаряме, но се нуждая и от малко тишина, за да разсъждавам над нещата. След това мога да ги обсъждам по-лесно. В книгата Мъжете са от Марс, жените са от Венера, Джон Грей казва, че мъжете се оттеглят в някаква емоционална пещера, за да мислят за проблемите си. Жените често интерпретират това като нещо негативно: „Ти не искаш да си с мене!”
8. Имам нужда от твоята подкрепа, когато ръководя процеса на вземане на решенията. Помогни ми да обмисля това, което казваш и другите неща.
9. Искам да си моят най-добър приятел.
10. Обичай ме ... през цялото време.

„Кой може да намери добродетелна жена? Защото такава е много по-ценна от скъпоценни камъни.” Притчи 31:10

И накрая да обобщим:

1. Време е да станете един отбор с вашия съпруг/а. Спрете да се борите. Основете нещата на любов и зачитане на другия. Рано или късно ще се провалите, така че знайте кога да се извините.
2. Сега е времето да преодолеете обидите. Някои от вас са влезли в брака с нереалистични очаквания и неподготвени. Обучавайте се в това как да обичате и прощавате.
3. Бракът е прекрасно взаимоотношение, дело на Бога, за Божия слава, което може да донесе пълнота и цел на живота ви. Превърнете го в незабравимо преживяване.
4. Ако бракът ви е пред провал, започнете отначало. Изненадайте всички.

Най-важният въпрос, свързан с брака е: оженен ли си за Христос?

1. Брак, в чийто център е Христос е този, в който и двамата съпрузи са ученици на Христос. Днес Христос те призовава да напуснеш своя егоизъм и брачни провали. Той те призовава да се отнасяш към твоя съпруг/а както се отнасяш към Него.
2. Какъв брак искаш да имаш? Започни да живееш така, че да го направиш такъв. Твоят брак ще се промени.

БПЦ „Нов живот” Варна
22.06.2014 г.