петък, юни 21, 2013

Кога хората ще чуят патриарха

"Участието в политическите процеси трябва да се основава на принципите на мира, взаимното уважение, честността, любовта към ближния и Отечеството, на отговорността пред Бога." 

Несъмнено, това е нужно и навременно напомняне от страна на патриарха. В сравнение с предишния това си е направо голяма крачка напред. Най-после имаме патриарх, който чете вестници и гледа ТВ! Последното в кръга на шегата - след като почти всички медии са в ръцете на Пеевски, ако иска да е осведомен, по-добре да чете фейсбук. А най-добре - да отиде там, където е народът - на площадите. 

Призивите за взаимно уважение са нещо много важно, особено в толкова емоционално натоварени събития като днешните. Но от един духовен водач се очаква да посочи и злото и да призове тези, които са съгрешили, към покаяние. А след това и към дела, демонстриращи искреността на това покаяние.

Затова и думите на Патриарха ще увиснат във въздуха. Хората от улицата няма да го чуят. Няма да се учудя ако спретнат някой закачлив лозунг и по негов адрес. А във фейсбук да се появи хаштага #ignoreneofit. Не защото са против взаимното уважение, а защото искат да видят, че техният патриарх не се бои да посочи Истината. Гласно и без заобикалки. Тогава ще го припознаят за ЕДИН ОТ ТЯХ и ще тръгнат след него.