вторник, февруари 06, 2024

Аз съм Вратата


/проповед/

Ако някой те помоли да опишеш Исус, какви думи би използвал? Може би думи като Велик, прекрасен, любящ.

Но дори да имаше ангелски глас, не би могъл да предадеш Красотата, Великолепието и Величието на Исус Христос.

Но когато Христос говореше за Себе Си, Той използва много земни думи като Хляба на живота, Светлината на света, Живата вода, Добрия пастир, а в днешния пасаж – Вратата.

Толкова обикновена дума, за да опише една толкова необикновена личност! Същевременно, тази метафора е много полезна поради честата употреба на думата „врата“ в нашето ежедневие.

Ние влязохме в тази зала през една от двете врати. И ще трябва да излезем през тях. Някои от вас използваха и вратата на асансьора.

Като си тръгнете, освен ако не живеете наблизо, ще трябва пак да влезете в колата или в автобуса през врата. Ще влезете в блока през входната врата, а след това ще отключите и вратата на жилището си.

Вратите са навсякъде. Вратите са чудесно изобретение, като се замисли човек. Най-голямата врата в света е в центъра Кенеди Спейс на НАСА. Тя е висока почти 140 метра и са нужни 45 минути, за да се отвори напълно.

За най-стара врата в Европа се счита намерената по време на разкопки в Цюрих, Швейцария. Датира се около 3100 г.пр.Хр. За най-стара все още функционираща врата в България се смята вратата на Боянската църква, построена през Средновековието.

В света се смята, че най-старата врата е една врата от Индия. Но всъщност, и тя не е най-старата. Защо? Защото Исус Христос е вечен и Той е живата Врата.

Затова днес искам да ви говоря за тази метафора, която Исус използва, за да опише Себе Си. Той използва тъкмо нея, защото тя е толкова честно срещана в ежедневието ни, и същевременно толкова важна! Ние не можем да живеем без врати и не можем да живеем истински без Вратата на живота – Исус.

Един говедар от Пернишките села отишъл за първи път в София със сина си. Влезли в един мол и се оказали пред една украсена с рекламни образи врата. След малко вратата се отворила и в нея влязла една старица с бастун. Вратата се затворила, някакви лампички просветвали  отгоре. След малко вратата се отворила и една стройна, хубава млада жена излязла оттам. Мъжът се обърнал към сина си и казал, „Напомни ми да доведа майка ти тук следващия път, за да я вкарам в това нещо.“ Човекът за първи път в живота си виждал асансьор.

Няма ли да е чудесно, ако имаше врата, през която да влезеш и да излезеш напълно нов? Ами, има такава. И тя не е свързана с конкретно място, а е Личност – Исус Христос. Това иска да ни каже Исус, когато използва този символ, за да опише Себе Си.

1.     Вратата е необходима.

Не можеш да влезеш в стая без да има врата. Всъщност, понякога можеш. Когато бях студент първа година, живеех в студентско общежитие на първия етаж. Прозорецът ни беше на метър над земята и когато моите съквартиранти закъсняваха и се връщаха след като общежитието беше затворено, минаваха през прозореца. Но прозорците не са предназначени за това.

След възкресението си Исус минаваше през стените, но за нашите тела това е невъзможно. Вратата е абсолютно необходима. По същия начин, за да може човек да влезе в спасението и в Божието присъствие, трябва да мине през Врата.

Много претендират да са тази врата, но Исус каза, че само Той е вратата за взаимоотношения с Отца. Това е смисълът на казаното от Него тук.

Само Той може да нахрани гладната духовно душа. Само Той може да излекува болното сърце. Само Той може да измие вътрешната нечистота.

Но за да стане това, ние трябва да минем през правилната Врата. И слава на Бога, тази Врата съществува. Името ѝ е Исус. Той каза,

Йоан 10:9 „Аз съм вратата; ако някой влезе през Мене, ще бъде спасен и ще влиза, и ще излиза, и паша ще намира.“

Тя съществува и тя е единствената врата за спасение. Някои казват, има много пътища до Бога. Може и да са много пътищата, но Вратата е една!

Деяния 4:10-12 „да знаете всички вие и целият Израилев народ, че чрез името на Исус Христос Назарянина, Когото вие разпънахте, Когото Бог възкреси от мъртвите, чрез това име този човек стои пред вас здрав. Той е камъкът, който бе пренебрегнат от вас, зидарите, но стана глава на ъгъла. И чрез никой друг няма спасение; защото няма под небето друго име, дадено на човеците, чрез което трябва да се спасим.“

Няма друго име, няма друга личност, няма друга врата, само Христос! Има само една Врата.

Ноевият ковчег имаше само една врата. Скинията имаше само една врата. Храмът имаше само една врата. Има само една Врата и нейното име е Исус.

Ноевият ковчег, скинията и храмът са преобрази на Спасителя. Само Той може да те очисти от греха и само в Него можеш да се подслониш от всяка буря.

Един търговски представител на някаква фирма спрял пред къща, пред която било седнало момче. Попитал го, „Приятел, вашите вкъщи ли са?“ То казало, „Да, вкъщи са, защо?“ Търговският представител минал покрай момчето и звъннал на звънеца. Но никой не дошъл да отвори вратата. Търговският представител звъннал отново и пак никой не дошъл. Обърнал се към момчето и казал, „Ти не ми ли каза, че вашите са у дома?“ Момчето отговорило, „У дома са, но това не е моят дом. Аз не живея тук.“

Можеш да звъниш на всички звънци на света, но не можеш да минеш през вратата, ако си застанал пред грешната къща. Исус е единствената Врата към Бога и към изкуплението.

Исус каза,

Йоан 14:6 „Аз съм пътят и истината, и животът; никой не идва при Отца освен чрез Мен.“

Исус не е просто една врата; Той е Вратата!

Дотук казахме, че Вратата Исус е необходима и тя е единствената, която води към спасение. По-нататък...

2.     Тази  Врата е достъпна.

Една врата, през която не можеш да влезеш, не става за нищо. Поради грешка в изработването ѝ, предишната врата, която искахме да монтираме в църква, беше с прекалено малки размери. Можеше да се промъкнеш през нея, но не ставаше за църковна врата. Затова поръчахме нова, широка врата.

Ако една врата е заключена и нямаш ключ, колкото и красива да е, не ти върши работа. Ако за да влезеш трябва да платиш входна такса, а нямаш толкова пари, ще си останеш отвън. Децата, които нямат пари да влязат в стадиона, за да гледат футболния мач на любимия си отбор, надничат през оградата отвън. Не могат да влязат и да се насладят на мача.

Исус каза, „Ако някой влезе през Мене.“ Не всички врати са достъпни. На някои врати пише, „Влизането забранено,“ „Само за персонала“ или „Само за служители“, „Вход за външни лица – строго забранен“. На други пише „Зло куче“.

Исус каза, че Вратата, която води към вечен живот е достъпна. Той покани теб и мен с думите, „Елате при Мене всички, които се трудите и сте обременени, и Аз ще ви успокоя.“

Исус ни казва да минем през Вратата. Тя не е само за богатите, нито само за бедните. Не е само за добрите, нито само за злите. Всички се нуждаят от тази Врата и всички, които се покаят от греха си и повярват в Господ Исус Христос имат достъп до тази Врата.

Живелият преди век американски илюзионист и каскадьор Хари Худини оставял да го заключат в някоя килия в затвор и малко след това се освобождавал. Но веднъж нещата се объркали. Худини влязал в затворническата килия облечен с нормални ежедневни дрехи. Тежките, метални врати тряснали шумно и се затворили зад него.

Той извадил скрития в колана си метален лост и веднага се захванал за работа. Но този път имало нещо необичайно у ключалката – работил 30 минути и не ставало нищо. Минал час и все още не можел да отвори вратата. Целият плувнал в пот, задъхал се от раздразнение, но не можел да отключи механизма. След като се мъчил 2 часа, Худини се строполил, облягайки се на вратата, която не можел да отвори. Но когато паднал върху нея, тя се отворила! Изобщо не била заключена! Но в ума му тя била заключена и това му пречело да отвори вратата и да излезе от килията.

По същия начин Вратата Исус е вече достъпна и няма нужда от усилия, за да я отключиш!

3.     Богатствата, скрити зад Вратата

Зад някои врати има заключени несметни богатства. Някои хора какво ли не правят, за да се промъкнат през врати, зад които има злато, пари и други ценни предмети.

Неотдавна гледах филма „Банковият обир“. Той разказва за истински случай. През септември 1971 крадци наемат магазин за кожени изделия близо до лондонска банка на Бейкър Стрийт, прокарват тунел в подземието на банката, след което с помощта на термично копие пробиват пода в трезора. Открадват депозитни кутии с пари в кеш и бижута на стойност милиони паунди!

Но искам да ви кажа, че най-голямото богатство на света е скрито зад една врата – тази Врата е Исус. Зад тази Врата е цената, платена на кръста за всички грехове в света. Включително за твоя и моя грях. Зад тази Врата са небесните двери и вечността в присъствието на Бог.

Тези, които приемат Исус за Господ и Спасител са спасени от греха, смъртта и ада. Някой е казал, че животът на човек се състои от 20 години, през които майка му го пита къде отива, 40 години, през които жена му го пита къде е бил и 1 час при неговото погребение, когато всеки се пита къде е отишъл.

Когато си прекрачил през прага на Вратата Исус Христос, смъртта е само пристъпване в Божието присъствие. И зад нея намираш и други благословения:

Общение

Чрез тази крачка на вяра ние придобиваме не само спасение, но и влизаме в общение с нашия Господ. Представи си, ти вече имаш правото да общуваш с Царя на вселената! Той те нарича свой приятел и изслушва всяка твоя молитва!

Служение

Исус каза, че ние можем не само да влизаме през тази Врата, но и да излизаме през нея.

Йоан 10:9 „Аз съм вратата; ако някой влезе през Мене, ще бъде спасен и ще влиза, и ще излиза, и паша ще намира.“

Какво имаше предвид? Това означава, че след като веднъж сме влезли в кошарата, в църквата, Той ни дава цел на нашия живот. И тази цел е да служим на Бога. Той не ни е извикал в съществуване, за да водим един егоистичен и безсмислен живот, а да Му носим слава, като Му служим.

По времето на Исус кошарите били квадратно или кръгло заграждение, направено от камъни, натрупани един върху друг. В оградата оставяли отвор, така че овцете да могат да влизат и да излизат. През нощта, след като овцете влизали вътре, овчарят лягал на прага. Никоя овца не можела да излезе, без овчарят да я спре, и нито един хищен звяр не можел да влезе, без да премине покрай овчаря.

Исус ясно казва тук, че Той е Пастирът на овцете. Той е Вратата. След като сме в Него, имаме мир, защита и цел. Овцете излизали всеки ден на паша. По този начин те отглеждали вълна за пастирите. През нощта овцете имали почивка и мир.

В Христос съм защитен. Той пази вратата на живота ми. И аз имам цел, защото Той ме води навън да работя за Него. Един ден ще вляза в моя небесен дом – този, който Исус е подготвил за мен. Дотогава искам да имам живот с цел и смисъл – това ми дава Исус.

Имаш ли за цел и смисъл на живота си да служиш на Исус?

Основателят на Епъл, Стийв Джобс, искал 38-годишния президент на Пепси-Кола Джон Скъли да напусне работата си и да стане президент на Епъл. Когато предложил позицията на Скъли, Стийв Джобс го попитал, „Как искаш да прекараш остатъка от живота си – като продаваш подсладена вода или като получиш шанс да промениш света?

Исус отправя към нас още по-голямо предизвикателство. Искаш ли да живееш в този грешен свят само за да умреш и да те оплакват? Или искаш да знаеш, че принадлежиш на Бог, че имаш цел да живееш и че най-доброто тепърва предстои?

Големият евангелизатор Муди дошъл в един град, за да говори в голяма църква там. Една вечер едно момченце дошло и поискало да влезе, но разпоредителят му казал да си отиде вкъщи и да си ляга. Момченцето обяснило, че искало да види Муди, но разпоредителят отказал да го пусне. Разчаровано и натъжено, малкото момченце отишло отстрани до сградата и заплакало.

Точно тогава се появил Муди и се запътил към вратата. Чул плача и видял момченцето, облегнато на стената. Отишъл при него и го попитал защо плаче. Момченцето му обяснило, че искало да чуе Муди, но не го пуснали. Муди попитал, „Наистина ли искаш да чуеш Муди?“ Момченцето отговорило, „Да, господине!“ „Добре, хайде ела с мене“.

Двамата влезли в залата, той казал на момченцето да седне на неговото място и цяла вечер то слушало големия проповедник. След години това малко момченце станало пастор на същата тази църква.

Както това момченце влязло през вратата благодарение на Муди, ние влизаме през вратата на спасение и всяко Божие благословение само чрез Христос. Той е Вратата към изкупление и вратата към мястото на радост в присъствието на Господ Исус във вечността.

Аз влязох през тази Врата преди 32 години. И моята молитва днес е някой от тези, които слушате това, да се доверите на Исус като ваш Спасител.

Бог те призовава да минеш през тази отворена Врата днес. Тя няма входна такса, защото Той я е платил! Не можеш с усилия да я отвориш. Трябва да влезеш с вяра. Ела като малкото момченце, което влязло с Муди. Хвани се за Исус и вратата ще се отвори!

И след като си влязъл, служи Му вярно, защото вратата се отваря навътре, за да ни пусне в царството, но и се отваря навън, за да отнасяме благата вест до света.

Нека се помолим.

 _____________________

28.01.2024

БПЦ "Нов живот" Варна