понеделник, ноември 27, 2023

От надежда към изкупление (Рут 4)



/проповед/

Днес завършваме разглеждането на една от най-очарователните истории в Библията, книгата Рут. Тя ни привлича и очарова, защото в нея се разказва за една любов, която напомня за Божията любовна история с човечеството.

В гл. 1 видяхме, че във Витлеем, което означава „хляб на живот“, върлуваше глад. Затова Елимелех, жена му Ноемин и двамата им сина напуснаха Витлеем, в търсене на по-добър живот в Моав, без Бога. В резултат Елимелех умря, синовете им се ожениха за моавки, но 10 години по-късно умряха и те. Видяхме, че малките грехове могат да доведат до трагични последици.

 След това Ноемин реши да се върне във Витлеем. Рут видя свидетелството ѝ и и последва нея и нейния Бог, ставайки пример за посвещение, смирение и любов.

 Те пристигнаха във Витлеем в началото на жътвата и Божието провидение направи така, че Рут срещна един мъж на име Вооз, който се погрижи за нея, а тя от своя страна, се грижеше за прехраната на Ноемин. Видяхме, че точно когато се чувстваме най-слаби и самотни, Бог ни помага да продължим напред, дава ни сила да се погрижим за хората в нужда и ни помага да се смирим пред нозете на нашия Спасител.

 В 3 глава четохме за едно необичайно предложение за брак. Ноемин предложи на Рут рискован план – моавката Рут направи предложение за брак на Вооз, но се яви неочаквано усложнение. Видяхме, че подобно на Рут, когато се подслоним под Божиите криле, Той работи чрез нашите избори, за да извърши волята си в живота ни.

Нито едно от тези неща не беше късмет или съвпадение. Бог работеше зад сцената. Той го направи не само защото обичаше Рут, Вооз и Ноемин, но и заради една много по-голяма демонстрация на любов, която ще видим след малко.

Всичко, което ставаше в живота на Рут и Ноемин беше чудесно, с изключение на една малка пречка. Имаше един близък сродник, който беше по-близък родственик на Ноемин от Вооз. Нека прочетем Рут 4:1-6.

 Рут 4:1-6 „Вооз излезе на портата и седна там; и ето, минаваше близкият сродник, за когото беше говорил Вооз. И рече: Отбий се, седни тук. Тогава Вооз събра десет мъже от градските старейшини и каза: Седнете тук. И те седнаха. После каза на сродника: Ноемин, която се върна от Моавската земя, продава нивата, дела, който принадлежеше на брат ни Елимелех; а аз рекох да ти известя и да ти кажа:  Купи го в пред седящите тук, пред старейшините на народа ми. Ако искаш да го откупиш като сродник, откупи го. Но ако не искаш да го откупиш, кажи ми, за да зная, защото освен тебе няма друг, който да го откупи; а аз съм след тебе. И той рече: Аз ще го откупя. И рече Вооз: В деня, когато купиш нивата от ръката на Ноемин и от моавката Рут, трябва да вземеш и жената на умрелия, за да възстановиш името на умрелия над наследството му.  Тогава сродникът рече: Не мога да изпълня длъжността на сродник, да не напакостя на своето си наследство; ти приеми върху себе си моето право да откупя, защото не мога да откупя нивата.“

Вооз отива на градската порта, където обикновено се формализират сделки. В присъствието на десет градски старейшини, той предлага на най-близкия роднина да откупи земята, която принадлежи на Елихелех и той се съгласява!

Сигурно в този момент сърцето на Вооз е щяло да се пръсне от напрежение. Но веднага след това Вооз му напомня, че не може да купи земята без да се ожени за снахата на Ноемин - Рут, за да се продължи името на починалия.

Но ако този човек трябваше да изкупи Рут и да има син от нея, нейният син би получил дяла от земята, която този сродник изкупва и вероятно част от наследството, което е запазено за синовете, които вече има. Затова той казва, че не може, „за да не напакости на своето наследство“ (ст. 6).

Почти чувам как Вооз си отдъхва в този момент!

За да финализират сделката в присъствието на старейшините и други свидетели, най-близкият сродник си сваля обувката и я дава на Вооз. Този обичай може би е означавал, че той се отказва от правата над собствеността и ги предава на другия. С други думи, казва: „Сега ти имаш правото да ходиш в нивата като новият ѝ собственик“.

Вооз потвърждава, че купува всичко, което принадлежи на Елимелех и взема за жена моавката Рут. Старейшините и всички свидетели благославят Вооз, казвайки:

 Рут 4:11 „Свидетели сме. Господ да направи жената, която влиза в дома ти като Рахил и като Лия...“

И по-нататък четем, че Вооз и Рут се женят.

 Рут 4:13 „И така, Вооз взе Рут и тя му стана жена; и като влезе при нея, Господ ѝ даде зачатие, и тя роди син.“

 Сигурно е била голяма сватба, с много гости, красива церемония и много щастливи младоженец и булка.

Рут ражда момче. Цели десет години тя е била бездетна в брака си в Моав.  Изведнъж Бог я благославя с дете. Както неведнъж сме казвали, децата са наистина дар от Бога и никое дете не се ражда случайно. Бог има план за всяко дете.

Всички жени благославят Господ за бебето, защото то ще „бъде обнова на живота и прехрана в старините“ на Ноемин. Те хвалят Бога и заради Рут, която е за нея „повече от седем сина“ (ст. 15).

И Ноемин става бавачка на детето. Каква радост трябва да е било това за нея! Когато моята съпруга вземаше някое от новородените ни внучета, беше толкова красива! Колко по-голяма трябва да е била радостта на Ноемин след загубата на нейния съпруг и двама синове!

От хаоса и трагедията на 1 глава, Бог даде бъдеще и надежда на нейното семейство. И по-нататък научаваме, че това бебе, Овид, ще стане дядо на цар Давид!

Какво виждаме тук?

1.      Бог има свой начин да осъществи волята си.

Видяхме това във 2 и 3 глави. Бог е суверенен над нашия живот и Той може да накара всичко да работи за наше добро и за Негова слава. „Всичко съдейства за добро на тези, които любят Бога, които са призовани според Неговото намерение“ (Римляни 8:28)

Божията воля не може да бъде отменена. От човешка гледна точка уреждането на въпроса между Вооз и най-близкия сродник може би е накарал Ноемин и Рут да прекарат една безсънна нощ. Но това ни най-малко не е притеснило Бога.

Можеш ли да си представиш Бог да каже, „Съжалявам, Вооз и Рут, не можах да изпълня плана си за вашия живот, защото вашия сродник ме надхитри!“

Абсурд!

Но ако сме напълно искрени, трябва да признаем че е имало моменти, когато сме се чудели дали Божията воля не е била възпрепятствана в живота ни. „Дали Бог не е пропуснал някоя подробност? Май Сатана се е вмъкнал и е надхитрил Бога...“

Йов 42:2 „Зная, че всичко можеш и че никое Твое намерение не може да бъде възпрепятствано.“

Притчи 21:30 „Няма мъдрост, няма разум, няма кроеж против Господа.“

Бог работеше зад сцената и оркестрираше една красива любов между Вооз и Рут, от която щеше да се роди техния брак. Той им даде надежда, която нямаше да умре. Божията воля за Вооз беше той да стане изкупител и съпруг на Рут. И нищо не можеше да попречи това да се случи.

 Когато Брентън и Деби трябваше да дойдат за първи път в България като стажанти, той си подаде документите за българска виза в Чикаго. Деби беше бременна с Джейми и искаха да се върнат преди раждането, иначе идването им се отлагаше с почти година.

Но от консулството казаха на Брентън, че поради ковид пандемията, временно са преустановили издаването на визи за България. Те двамата бяха готови, нямаха търпение да се върнат. Ние усърдно се молихме, но след няколко обаждания отговорът беше същият! След още няколко дни щеше да е късно.

Тогава Бог вложи в сърцето на Ваня да се обади във Външно министерство в София. Когато Ваня обясни проблема, отсреща служителката много вежливо ѝ каза, че напротив, не са спирали издаването на визи за роднини на българи. Бяхме в ситуация, „царят дава, пъдарят не дава!“

Предадохме това на Деби, тя се обади в консулството отново, предавайки им казаното от външно министерство. Останалото е история. Приеха още на другия ден Брентън, той си предаде документите и визата бе издадена своевременно. Малко след пристигането им Джейми се роди във Варна.

Чарлз Спърджън пише, „Има един, който се грижи за теб. Неговите очи са втренчени в тебе, Неговото сърце бие със състрадание за твоето нещастие и Неговата всемогъща ръка ще ти донесе помощта, от която се нуждаеш. Най-мрачният облак ще се разпръсне от дъжда на милост. Ако си част от Неговото семейство, Той ще превърже раните ти и ще изцели съкрушеното ти сърце. Не се съмнявай в Неговата благодат поради твоите изпитания, но вярвай че Той те обича във време на беда точно толкова колкото и във време на щастие. Ако Бог е загрижен за теб, защо трябва да го правиш и ти? Можеш ли да му се довериш за твоята душа, не за твоето тяло? Той не е отказвал да носи твоите товари, никога не е припадал под тяхното тегло. Тогава ела, душо! Кажи довиждане на безпокойството и предай всичките си грижи в ръката на един милостив Бог.“

2.      Бог прави невъзможното - възможно.

Довери се на Бог! Довери Му се с цяло сърце. Няма по-сигурно място от Неговите ръце.

Довери му се за твоето здраве, за твоята работа, за църквата, за брака ти, за твоите деца, за финансите ти, за приятелите ти, за внуците ти...

Може би слушаш това и все още не вярваш в Бога. Все още отровата на атеизма и богоборчеството, която си поглъщал през живота си е притъпила сетивата ти за истината. Ако е така, знай че можеш да я неутрализираш само с четене на Словото. Защото „вярата идва от слушане, а слушането – от Божието слово!“

Божието слово, Библията, ще просветли ума ти и ще съживи духа ти за нов живот с Исус Христос. То ще ти помогне да изповядаш с уста, че Исус Христос е Господ и да повярваш в сърцето си, че Бог Го е възкресил от мъртвите!

Не отлагай за после, направи го сега! Приеми Го за Твой Господ и Спасител! И след като го направиш, повери живота си на Бога. Бог е в контрол. Неговите цели за твоя живот не могат да бъдат осуетени. Той знае как да ги реализира.

Ние често цитираме стиха, „За хората това е невъзможно, но за Бога всичко е възможно.“ (Матей 19:26)

Изглеждаше невъзможно Бог да покаже милост към тези две отчаяни жени. Изглеждаше невъзможно Ноемин отново да се засмее. Изглеждаше невъзможно Рут и Ноемин да се хранят с нещо различно от дневната дажба ечемичена каша. Изглеждаше невъзможно Рут да се омъжи отново, бидейки моавка, която е обещала на Ноемин да се грижи за нея във Витлеем.

Изглеждаше невъзможно Рут да има дете, след като е била 10 години бездетна в брака си. Но това, което изглеждаше невъзможно в техните очи, беше възможно в Божиите очи!

А за теб?

Може да изглежда невъзможно едно закоравяло сърце да омекне и да приеме Исус като Спасител. Може да ти изглежда невъзможно Бог да възстанови брака ти след това, което се е случило между теб и твоя съпруг/а. Може да изглежда невъзможно постигането на помирение в семейството ти.

Може да ти изглежда невъзможно ... Бог да те приеме обратно, след като си съгрешил. Но това, което е невъзможно за нас, е възможно за Бог!

Вярвай в Него! Никога не обръщай гръб на Бог. Не губи надежда и вяра в Неговата любов, милост, благодат и снабдяване.

Насърчавам те да имаш надежда, въпреки хаоса в който може би се намираш!

 Римляни 15:13 „А Бог на надеждата да ви изпълни с пълна радост и мир във вярата, така че чрез силата на Святия Дух да се преумножава надеждата ви.“

Заключение

В живота има много препятствия, бури, долини на мрачната сянка, заобиколни, хълмове, задръствания, дълги монотонни пасажи, спукани гуми, мрачни тунели и даже задънени улици. Такъв беше животът на Ноемин и Рут.

Джон Пайпър казва, „Животът на благочестивия човек може и да не е права линия към славата, но те стигат там.“

Животът на християнина не е като да караш по магистрала Тракия, от Бургас до София без да спираш. По-скоро животът на християнина прилича на майка, която бута детска количка, опитвайки се да стигне от т. А до д. Б по разбита улица в града.

В живота не винаги парченцата пъзел се нареждат веднага. Не винаги получаваме това, което искаме. Хората обещават и нарушават обещанията си. Ние също понякога нарушаваме обещанията си.

Едва ли Ноемин и Рут са мечтали за всички благословения, които получиха след трагедията, която ги сполетя. Но те прегърнаха надеждата в Бога и откликнаха с вяра. И Той обърна отчаянието в радост, тъгата в спасение, мъката в благословение, плача в хваление и хаоса в надежда.

И накрая научаваме, че Вооз стана предтеча на един от най-великите царе в историята.

 Рут 4:17-22 „И съседките му дадоха име, като казаха: Син се роди на Ноемин. И го нарекоха Овид. Той е баща на Есей, бащата на Давид. Ето родословието на Фарес: На Фарес се роди Есрон, на Есрон се роди Арам, на Арам се роди Аминадав, на Аминадав се роди Наасон, на Наасон се роди Салмон, на Салмон се роди Вооз, на Вооз се роди Овид, на Овид се роди Есей, а на Есей се роди Давид.“

Вооз стана прадядо на цар Давид и предтеча на Исус! Изкупителят на Рут роди изкупител на човечеството! Бог свърза в едно Вооз и Рут не само защото обичаше тях, но и защото обича теб и мен. Чрез тях Бог донесе изкупление за теб и мен.

Затова, когато Ноемин взе в ръце Овид, тя взе в ръце своето изкупление. А чрез него и нашето Изкупление. Исус Христос е нашият Изкупител, който изкупва и дава нов живот на всеки, който дойде при Него. И Той продължава да изкупва души и днес, когато някой изповяда вяра в Него.

Молитва

_______________

26.11.2023 г.

БПЦ "Нов живот" - Варна