вторник, май 24, 2022

Празник на Словото

24 май е първо празник на Словото, преди да е празник на буквите, словата, просветата и културата. Защото ако един народ и една култура не градят бъднините си върху непоклатимата основа на Божието Слово, Библията, те са обречени на деградация, поквара, разпад и забрава. Историята и настоящето го доказват. Честит празник на Божието Слово!

"Братя, бащи и синове! Послушайте внимателно, защото днешният празник не ще мине така просто, но ще ни даде някаква духовна храна, която храни не тялото, а весели душата. Да послушаме и да се удивяваме на милостта и Божието човеколюбие; как [Той] желаейки нашето спасение, обикаля и търпи страдания..." 

- Из "Учителното евангелие", Константин Преславски

"Аз се Богу моля с тия думи:

Боже, светотворче, що създаде

видим свят и дивен свят невидим!

Господ-Дух прати ми Ти в сърцето

да ме лъхне с пламенното слово - 

ето в прави път да тръгнат всички

живи в Твойта заповед пречиста!“

– Из „Азбучна молитва“, Константин Преславски

„Понеже светият Божи човек Константин, т.е. Философът, положи много труд, като устрои писмена за словенските книги и преведе избор от Евангелието и Апостола... затова и влезе в безконечния живот и получи светлина като награда за своите дела.“ 

- Из „Богословие – Пролог“, Йоан Екзарх

 “В начало беше Словото; и Словото беше у Бога; и Словото беше Бог. То в начало беше у Бога.Всичко това стана чрез Него; и без Него не е станало нищо от това, което е станало. В Него беше животът и животът беше светлина на човеците.” 

- Из Библия, Евангелие на Йоан 1:1-4

„Аз не зная под небето друга книга, по-могъща и тъй всеобща, каквато е Библията...Там, дето Библията се знае и чете, злините са случайни,а добродетелите са трайни спътници на живота.“ 

- Иван Вазов