понеделник, август 23, 2021

Всяка тирания започва с благородни мотиви

Всяка тоталитарна идеология започва с благородната цел да отърве хората от някаква опасност и постепенно, под прикритието на загриженост за бъдещето на човечеството, се изражда в тирания. 

Нацистите в Германия завзеха властта с обещания да подобрят икономиката и да се справят с комунистическата заплаха. Комунистите в Русия завзеха властта, защото обещаха да построят нов свят без експлоатация и несправедливост. Фашистите в Италия дойдоха на власт, защото обещаха да сложат край на корупцията и да заменят хаоса с ред в обществото. 

Днес неомарксизмът обещава да се справи с расизма, климатизмът обещава да се справи с глобалното затопляне и климатичните промени, а медицинският фашизъм – да ни предпази от вируса. Сами по себе си, това са благородни цели.

Дори талибаните и радикалните ислямисти се борят за доброто на целия свят, според както те го разбират – да се построи дар aл салам, дом на мир, в който всички вярват и се покланят на Аллах.

Но както и в миналото, това се прави за сметка на отнемане на неотменими права, дадени ни от Твореца и записани в конституцията на страните, поне от западния свят. За целта се ползват всички средства на пропагандната агитация, която води до все по-нарастваща нетърпимост и дори омраза срещу инакомислещите. 

А както знаем от историята, оттук крачката до насилието е малка. И тя вече е направена (справка - Австралия, където гонят демонстранти срещу шестия локдаун с гумени куршими и сълзотворен газ и Канада, където горят църкви...). 

В крайна сметка, в този свят всичко се свежда до опозицията свобода - сигурност. Не може да имаш и двете - или си свободен и рискуваш своята сигурност, или заради сигурността си губиш (частично или напълно) своята свобода.

Това наблюдаваме и днес. Повечето хора предпочитат да загубят свободата си, ако това ще им помогне да съхранят живота и здравето си в една пандемична ситуация. 

Но, както е казал Бенджамин Франклин, "Тези, които биха се отказали от свободата си, за да си купят малко временна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност."

А както е казала една още по-известна Личност, "Ако пребъдвате в Моето учение, наистина сте Мои ученици. И ще познаете истината и истината ще ви направи свободни."