сряда, юни 23, 2021

Преживял ли си Петдесетница? (Деяния 2)

 


Днес е Петдесетница, честит празник! За съжаление повечето хора свеждат празниците само до ядене и пиене. 

Двама души си говорили и единият казал:

- Мръдна ли някъде по празниците? Другият отговорил:

- Да, от L на XL.

Преди 7 седмици празнувахме Възкресение Христово, а преди това – Рождество Христово. Повечето хора, дори и да не са вярващи, отбелязват тези празници. Но днес е Петдесетница и малцина забелязват този празник. Но той е важен, защото на този ден се е родила Църквата и Бог дава възможност на всеки човек да стане част от Неговото семейство.

В първа глава на Деяния Исус се среща с апостолите на Елеонския хълм и им казва, че те трябва да бъдат свидетели за Него в целия свят. Но преди това трябва да чакат в Ерусалим, докато получат сила отгоре. И тогава се възнася и изчезва от погледа им.

И те отиват в Ерусалим и се молят. Нека сега прочетем Деяния 2:1-15, 22-24, 36-38.

Интересно е, че някои хора помислиха, че апостолите са пияни. Това ни говори какъв ентусиазъм и каква радост са владеели в Ерусалим в онзи ден. А когато хората са радостни, това е изписано на лицата им.

Когато Митко подготвяше как да изненада и да предложи на нашата дъщеря да се омъжи за него, посвети в тайната и нас, за да можем да му помогнем да осъществи изненадата. Всички пазехме тайната цяла седмица, опитвахме се с нищо да не се издадем, че се подготвя годежа.

В деня преди това трябваше да свършим доста работа, затова бяхме особено внимателни да не събудим никакви подозрения у нея. Но въпреки всичките ни старания, тя разбрала. Издало ни е шушукането в коридора, тaйните телефонни разговори, но най-вече фактът, че колкото и да сме се опитвали, не сме успели да скрием радостта си от предстоящото събитие!

Радост беше изписана на лицата и на хората във Варна, когато научиха, че Тодор Живков е паднал от власт. На първия свободен митинг на площад Независимост се събраха хиляди хора. Вижте ентусиазма и еуфорията, която е изписана на техните лица!

На първата Петдесетница хората в Ерусалим откриха неизказана радост, когато се роди Църквата. Затова по-късно Павел ще напише на филипяните, „Радвайте се всякога в Господа! Пак казвам: Радвайте се!“ (Филипяни 4:4).

Това беше наистина епохално събитие, защото тогава се роди Църквата. Затова на днешния празник искам да обърна вашето внимание на три важни неща, които научаваме от Петдесетница. Първо, Църквата бе създадена от Бога. Второ, мисията на Църквата е да споделя Божията любов на един изгубен свят.И трето, целта на Църквата е да изгради една уникална по своя характер общност.

Първо, виждаме че Църквата беше създадена от Бога. Бог беше замислил Църквата отпреди сътворението на света. Той каза, че дори портите на ада няма да ѝ надделеят.

Исус дойде в света, след това умря и възкръсна и малко след това Църквата бе създадена на Петдесетница – 50 дни след Възкресение.

Някои хора възприемат Църквата така, сякаш всичко се е случило така: Петър е свикал събрание на апостолите и им е казал, „Събрали сме се, за да обсъдим дали да стартираме църква.“ Обсъждат въпроса за известно време и след това Яков предлага да стартират църквата. Гласуват и така стартират църква в Ерусалим.

Но това не се е случило така! Чухте ли какво казва Словото?

Деяния 2:2-4 „ И внезапно стана шум от небето като фученето на силен вятър...“

Откъде дойде шумът? От небето. Бог е този, който основа Църквата. Тя е Негова Църква, не наша. Ние сме само част от нея. Важно е да разбираме това.

Но някои хора смятат, че Църквата е човешка институция и затова трябва да се съобразява с промяната в културата. Казват например, че бракът вече е отживелица, затова Църквата не може да настоява, че съвместното съжителство преди брака е грях. Но това е погрешно! Божието Слово казва в...

Евреи 13:4 „ Женитбата нека бъде на почит у всички и леглото - неосквернено, защото Бог ще съди блудниците и прелюбодейците.“

Или, когато в някои страни църквите бяха затворени по време на пандемията за дълги месеци и дори за година, презумцията беше, че църквата трябва да се покорява на човешките власти. Църквата винаги е поучавала християните да се покоряват на властите, но не и в случаите, когато управляващите приемат безбожни закони и нарушават принципа за разделение на властите. Не правителствата са създали църквата, че да могат да я затварят.

Комунистите не можаха да унищожат Църквата. Никое правителство – нито ислямистите, нито културните марксисти няма да могат да затворят или унищожат Църквата до Второто идване на Христос. След това от нея вече няма да има нужда!

Добре, ще каже някой, ако Църквата е създадена от Бога и е толкова прекрасно място, защо толкова малко хора стават част от нея?

Трябва да имаме предвид, че Църквата никога няма да е най-популярната институция, защото тя е контра-културна. И защото говори истината, а истината боли. Фридрих Ницше е казал, „Хората не искат да чуват истината, защото не искат илюзиите им да бъдат разбити.“ И е прав! Хората предпочитат да живеят в заблуда.

Затова и повечето хора в неделя сутринта не са на църква, а на разходка в Морската градина. Някой друг беше казал, „По-добре е да си сам с истината, отколкото да грешиш с тълпата. По-добре в крайна сметка да успееш с истината, отколкото временно да успееш с една лъжа.“

Бог иска Църквата да защитава истината и да бъде непоклатима в представянето на благата вест, защото тя принадлежи на Бога. Не е наша.

Първо, Църквата е създадена от Бога. Второ, мисията на Църквата е да споделя Божията любов на един изгубен свят.

Петдесетница означава споделяне, предаване на послание.

Когато се явиха огнените езици, се казва че апостолите се изпълниха със Святия Дух и започнаха да говорят чужди езици, според както Духът им даваше способност да говорят (ст.4).

Защо беше необходимо това? Петдесетница беше голям празник в еврейския календар. Името на празника „Петдесетница” идва от факта, че той се провежда 7 седмици (50 дни) след Празника на първите плодове и 2 дни след Пасха.

На този празник всички мъже евреи се стичаха в Ерусалим от цялата Римска империя. Както научаваме от ст. 9-11, на тази Петдесетница бяха дошли евреи, които живееха в Медо-Персия, Елам, Кападокия, Понт и Азия, Фригия, Памфилия (днешна Мала Азия), Египет, Либия, Киринея, Рим, Крит, Арабския полуостров.

Тези посетители за празника говориха само езиците на своите народи. Между тях съществуваше езикова бариера. Но Бог искаше всеки от тях да чуе посланието на собствения си език. Затова направи чудо и даде на апостолите дарбата говорене на езици.

Мисията на Църквата е да предава посланието на благата вест. Аз вярвам, че тази свръхестествена дарба говорене на езици съществува и днес. Но обикновено днес трябва да се потрудим, за да говорим чужди езици.

Днес Библията се превежда от хиляди преводачи на различни езици, изпращат се мисионери, които трябва да научат местния език и да споделят благовестието на него. Методите може да са се променили, но посланието е неизменно. Мисията остава същата! И в момента, в който повярваш, Бог те изпраща да споделяш Неговата любов и блага вест.

Трето, целта на Църквата е да изгради една уникална по своя характер общност.

Какво става, когато Петър се изправя и проповядва своята огнена проповед на първата Петдесетница?

Деяния 2:37 „Като чуха това, те, ужилени в сърцата си, казаха на Петър и на другите апостоли: Какво да сторим, братя? 38 А Петър им каза: Покайте се и всеки от вас нека се кръсти в името на Исус Христос за прощение на греховете ви; и ще приемете този дар, Святия Дух.“

Слушателите на Петър са „ужилени в сърцата“. Те осъзнават, че са виновни за това, че са разпнали Христос със своите грехове. И след призива на Петър, те се покайват от греховете си и се кръщават. Те са изкупени и получават дара на Святия Дух.

Изведнъж те стават част от една нова общност. Те идват от света на робство и суеверие, на егоизъм, алчност и нечестие. И ето, че те стават част от една нова общност, в която могат да споделят за своите вълнения, болки и грехове с хора, които познават и които са готови да ги изслушат и проявят състрадание и любов към тях.

Изведнъж се създава една коренно различна атмосфера, състояща се от 3000 променени и обновени от Бог хора. Те са новородени. Както някой беше казал, Витлеем означава Бог с нас. Голгота означава Бог вместо нас. Но Петдесетница означава Бог в нас.

На Петдесетница Бог слиза сред своите люде и ги прави нови създания. Чудно ли е, че техният брой нараства бързо до 5000, а след това още повече, с разрастването на Църквата в Ерусалим? Към тях се присъединяват все повече и повече хора. Те не са виждали такова нещо преди.

Когато някой дойде за първи път в нашата църква, бива докоснат от Божията любов изразена чрез приятелско ръкостискане, приветлива усмивка и насърчителни думи от хората от църквата. Повечето от хората тук са дошли именно защото са били привлечени от Божията любов така, както желязото се привлича от магнита. Когато Бог присъства в тялото Христово това няма как да остане скрито за новодошлите!

Църквата винаги трябва да остане такава. Повечето институции съществуват, за да могат да вземат нещо от хората. Банката взема лихва. Правителството облага с данъци. Партиите се борят за гласове. Университетите вземат субсидии.

Църквата съществува, за да може да дава. Много ще се опитват да се възползват от вас, но Църквата е мястото, където можете да дойдете и да чуете истината, да ви послужат и да посрещнат нуждите в живота ви.

Ние трябва да бъдем различни хора. Оазис в пустинята, сенчесто дърво в горещ летен ден, чаша студена вода когато си жаден, място където да дойдеш и да знаеш, че няма да бъдеш отхвърлен, че ще бъдеш приет и обичан от братята и сестрите.

И всичко това започна на Петдесетница. След Петдесетница светът вече не е същият. Защо? Поради влиянието на Църквата в света. Така трябва да е и днес.

Ако днес се чувстваш самотен, уморен, ако някой е злоупотребил с теб, знай че на това място ти ще бъдеш приет, изслушан, утешен и насърчен. На това място ще срещнеш хора като тебе.

Затова няма нужда да се преструваме. Можем да споделяме свободно за нашите рани и белези, и да потърсим приемане и любов. Такава трябва да е Църквата – Божие семейство.

Ако ти ни слушаш онлайн и живееш във Варна или в един от градовете, където има църква „Нов живот“, искам да те поканя да станеш част от нашата общност.

Нашият Господ Исус Христос каза,

Матей 11:28 „Елате при Мен всички, които сте отрудени и обременени, и Аз ще ви дам почивка.“ Къде ако не в Църквата можеш да срещнеш Господ Исус, и да бъдеш примирен с Него, да станеш част от Неговото духовно семейство?

Подобно на онези първи християни на Петдесетница, трябва да се покаеш от своите грехове и да приемеш дара на Святия Дух.

А ако вече си се покаял за греховете си и си Христов последовател, въпросът ми е изпълваш ли се с Духа всекидневно? Защото Църквата е пълна със спасени хора, които обаче нямат силата на Святия Дух и не вършат Неговата мисия.

Как става изпълването с Духа?

В книгата „Денят на Неговата сила“ Пийт Лоумън разказва как американското студентско християнско движение IVF изпраща в Канада Хауърд Гинес, за да основе първите групи за Библейско изучаване в канадските университети. Гинес отива в Канада в началото на ноември 1928 г. и още с пътуването си завежда при Христос спътника в корабната кабина. Навсякъде, където отива, той насърчава студентите да организират молитвени събрания и да се молят за благовестието сред своите колеги.

Във Ванкувър имало основана група, но не и новоповярвали. На въпроса защо, студентите отговорили, страх, липса на сила, липса на молитва, липса на посвещение и т.н. Господ започнал да разчупва сърцата им. След това Гинес казал, хайде да се молим. В молитва те изповядали всичко и се покаяли, след което наново се посветили в пълна зависимост от Божията благодат и сила да споделят вярата си. Още следващата седмица към тях се присъединили новоповярвали!

Ние се изпълваме, когато четем Словото, изповядваме греховете си и се предадем напълно на Божията благодат и сила. Ако сме пълни с гордост, светска амбиция и грехове, у нас няма да има място за Святия Дух! Трябва първо да се изпразним от всичко нечисто, аз да се изпълним с Духа! Изпълнен ли си с Духа? Преживял ли си твоята Петдесетница?

Евангелизаторът Муди провеждал евангелизация в Англия. Един възрастен пастор протестирал, „Защо се нуждаем от този г-н Муди? Той не е образован и е неопитен. За кого се мисли? Да не би да има монопол върху Святия Дух?“ Един по-млад, но по-мъдър пастор се изправил и отговорил, „Не, но Святият Дух има монопол върху г-н Муди.“

На Петдесетница Бог изпрати Святия Дух и се роди Църквата. Затова Църквата не е човешка, а Божия институция. Нейната мисия е да споделя Божията любов на един изгубен свят чрез една уникална по своя характер общност. Нека благодарим на Бога, че сме част от нея и да се изпълваме с Духа, за да продължаваме мисията на Църквата! И да живеем винаги в Петдесетница.      

Молитва.

_________________

БПЦ "Нов живот" Варна

20.06.2021 г.