четвъртък, март 12, 2020

Библията за коронавируса, тялото и душата

Тези дни получаваме всеки ден инструкции как да се предпазим от коварния вирус COVID-19. Личната хигиена, правилното хранене, ограничаване на контактите - това са все важни неща. Цялото внимание е насочено към това как да защитим тялото си от коронавируса. Четем и следваме сляпо всички съвети, много от които са безполезни. Парализирани сме от страх да не се заразим случайно и да умрем. 
Но не забравихме ли нещо? Правим ли нещо за душата си? Грижим ли се за нейното здраве? Грижата за тялото е важна, но то така или иначе ще умре. Душата е безсмъртна. Ние не сме тяло с душа. Ние сме душа в тяло. Тялото е временна обвивка на вечната ни същност. Интересува ли ни къде ще прекараме вечността? 
Бог е любов. Той иска всички да се спасят. Затова Той "толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине нито един, който вярва в Него, но да има вечен живот. (Йоан 3:16). Но също така Бог е свят Съдия. Той ще съди живите и мъртвите в края на времената. 
Затова Библията ни предупреждава: "Не се бойте от онези, които убиват тялото, а душата не могат да убият; но по-скоро се бойте от онзи, който може и душа, и тяло да погуби в пъкъла." (Матей 10:28) 
Ако си повярвал в Христос, няма причина за паника или страх. "Защото знаем, че ако се разруши земният ни дом, телесното ни жилище, имаме от Бога здание на небесата, дом неръкотворен, вечен." (2 Коринтяни 5:1)
Но ако досега си отхвърлял свидетелството на християните, не е ли крайно време да се замислиш за съдбата си за вечността? Всички ние сме заченати в грях. По рождение сме врагове на Бога. Докога ще се бунтуваш срещу твоя Създател? Не е ли време да се покаеш и да се помириш с Него?
Как можеш да го направиш? "Ако изповядаш с устата си, че Исус е Господ, и повярваш със сърцето си, че Бог Го е възкресил от мъртвите, ще се спасиш." (Римляни 10:9).
"Защото Отец благоволи да всели в Него съвършената пълнота и чрез Него да примири всичко със Себе Си – и земните, и небесните, като въдвори мир чрез Него с кръвта, пролята на Неговия кръст." (Колосяни 1:19,20).
Нека се грижим за телесното си здраве, но да направим приоритет грижата за безсмъртната си душа. Страхът от Бога прогонва страха от смъртта и всеки друг страх. 
Апостол Павел, който познаваше лицето на смъртта по-добре от всеки един от нас, е казал: "Не се безпокойте за нищо, но във всяко нещо с молитва и молба изказвайте прошенията си на Бога с благодарение; и Божият мир, който никой ум не може да схване, ще пази сърцата ви и мислите ви в Христос Исус. (Филипяни 4:6,7)
Моята молитва е в тези смутни дни на масова истерия Божият мир да пази сърцето и мислите ти в Христос Исус. Нека да не пренебрегваме съветите на лекарите и да уповаваме на Бога за нашето телесно здраве. Но нека също така направим приоритет духовното си спасение и да се подготвим за вечността. Амин!