понеделник, септември 30, 2019

Да нямаш други богове


(Бог няма да свири втора цигулка)
/проповед/
Имате ли домашен любимец? До нас има два магазина за домашни любимци, но ние не сме се отбивали, защото си имаме трима.
Една жена купила папагал от подобен магазин за домашни любимци. Искала да има компания, да има някой, с когото да си говори. На следващия ден донесла папагала в магазина и казала, „Той не иска да говори“. Магазинерът попитал, „Има ли огледало в клетката? Папагалите обичат огледала.“ Тя купила огледало и си тръгнала. На следващия ден пак дошла и казала, „Птицата все още не говори.“ „Имате ли стълба? Папагалите обичат да има стълба в клетката. Когато е щастлив, един папагал говори.“ Тя купила стълба и си отишла.
На следващия ден тя отново дошла и се оплакала, че нито огледалото, нито стълбата накарали папагала да говори. Управителят казал, „Знам от какво се нуждаете, птицата се нуждае от люлка. Люлката ще го направи щастлив и ще говори.“ С не особено голямо желание жената купила люлка и си тръгнала. Но на следващия ден отново се върнала. Имала угрижен вид. Казала: „Папагалът умря“. „Съжалявам, казал управителят, той каза ли нещо преди да умре?“ Жената отговорила, „Да, с тих глас ме попита, не продават ли храна в този магазин за домашни любимци?“
Понякога забравяме най-важното нещо. Днес искам да говоря за най-важното нещо. В следващите 10 богослужения ще разглеждаме Десетте Божи заповеди. Защо е важно да разглеждаме Декалога, както още са известни те?
Първо, Десетте Божи заповеди са част от Божието слово, а както знаем, цялото Слово е боговдъхновено и полезно за поука, изобличение, поправление  и наставление в правдата, за да бъде Божият човек усъвършенстван, съвършено подготвен за всяко добро дело (2 Тимотей 3:16,17). Следователно, трябва да четем и изучаваме и тази част от Словото.
Но това не е единствената причина, поради която ще го направим. Важно е да изучаваме Десетте заповеди, защото те са моралните принципи, от чието спазване зависи бъдещето на страната ни.
Знаете ли, че в Китай властите вече заповядват на църквите да изтрият първата от десетте Божи заповеди, „да нямаш други богове“. Китайският президент Си Дзипин възразява против нея. Ако не се подчинят, църквите биват обвинявани в противодържавна дейност. Същото допреди 30 години беше и в България – нашият бог трябваше да бъде комунистическата партия. Съответно я докарахме до под кривата круша.
Бог даде Десетте заповеди на евреите три месеца след изхода им от Египет (Изход 19:1). Toй заповяда на Мойсей да подготви народа – да им заръча да се осветят, да изперат дрехите си и тогава на третия ден Той ще слезе от Синайската планина, за да им даде напътствия как да спазват завета, който са сключили с Него (Изход 19:10-11).
Изход 19:16-18 „А сутринта на третия ден имаше гръмове и светкавици, и гъст облак на планината, и много силен тръбен глас; и целият народ, който беше в стана, потрепера. Тогава Мойсей изведе народа от стана, за да посрещне Бога; и застанаха под планината. А Синайската планина беше цяла в дим, защото Господ бе слязъл в огън на нея; и димът се вдигаше от нея като дим от пещ, и цялата планина силно се тресеше.“
Бог използва специални пиротехнически ефекти, за да обърне внимание на хората към тези важни заповеди. Тези заповеди бяха нужни на Израел, нужни са и на нас днес. Като говори на Израел, Бог се обръща и към нас днес.
Защото Десетте Божи заповеди внасят ред в един хаотичен свят.
Представете си Финал на шампионската лига. За наша изненада камерите показват терен, който не е разчертан с традиционните линии за вратарските полета и централният кръг и линия. Някои футболисти носят футболни екипи, други са облечени с шлемове и имат стикове като хокеисти, а трети – като каратисти. Съдийският сигнал прозвучава и всички започват да играят своя спорт. Настава същински хаос!
Спортни срещи без правила са немислими. Още по-лошо е, когато имаме общество без закони. 
Затова имаме нужда от Десетте Божи заповеди. Забележете, те не се казват „Десетте Божи предложения“, а Десетте Божи заповеди. Те са моралният компас за един деградирал и непрекъснато деградиращ свят. Те дават светлина в духовния мрак. Превръщат слепеца в зрящ човек. Превръщат дивака в човек, носещ Божия образ. Превръщат хората от сбирщина в народ.
Важността на Десетте заповеди е подчертана от включването им и в книгата Второзаконие. Веднага след изреждането на всяка от тях, Мойсей напомня на народа:
Второзаконие 5:22 „Тези думи Господ изговори на планината на всички вас събрани, изсред огъня, облака и мрака със силен глас; и друго не прибави. После ги написа на две каменни плочи, които даде на мен.“
Бог ги написа на две плочи и ги даде на Мойсей. Бог написа на плочи това, което първоначално бе написал на сърцето на човека. В милостта си Той постави пред очите ни това, което грехът беше изтрил от душите ни. Божиите заповеди трябваше да бъдат написани отново в ума, за да може Святият Дух да напише Христовото писмо не на плочи от камък, а на плочи от плът – на сърцето.“ (2 Коринтяни 3:3).
Според някои учени това е първият прецедент на изписване на текст не с клиновидно писмо или йероглифи, а с букви, защото ако Мойсей е можел да пише, Бог щеше да му каже, „Напиши тези думи.“ Няма доказателства за съществуваща азбука сред народите преди даването на Закона на планината Синай. Изнамирането на буквите най-вероятно е било свръхестествено дело.
Дотук видяхме, че чрез евреите Бог даде на цялото човечество Десетте заповеди, защото те са от изключителна важност за нас. Първите четири се отнасят за нашата любов към Бога и останалите 6 ни казват как да обичаме ближния си.
Затова Десетте заповеди са незаменими за обществото ни. Когато питам хората могат ли да ми кажат десетте заповеди, обикновено отговарят с „не убивай, не лъжи, не кради“. Почти никой не се сеща за първата заповед, а тя е основополагаща за всички останали.
Вече няколко поколения българи са я забравили. Но вижте какво казва
Второзаконие 6:6-7 „Тези думи, които ти заповядвам днес, нека бъдат в сърцето ти; 7 и на тях да учиш прилежно децата си и за тях да говориш, когато седиш в дома си, когато ходиш по пътя, когато лягаш и когато ставаш.“
Бог казва: помнете тези думи и учете на тях децата си. Знаеш ли Божиите заповеди? Знае ли ги твоето дете?
Бог е създал вселената и всички физически закони в нея, като закона за гравитацията. Ако не се съобразяваш с него, ще пострадаш. Ако скочиш от 8-мия етаж, ти няма да анулираш Божия закон, той ще анулира тебе! Десетте заповеди са също Божии закони. Те ни дават пистата, по която да караме колата на живота. Ако ги пренебрегнем, рискуваме да катастрофираме.
Днес ще разгледаме първата от Десетте Божи заповеди. Нека я прочетем:
Изход 20:3 Да нямаш други богове освен Мене.
Тя не случайно е първата. Бог я е сложил на първо място, защото тя е най-важната. 
Заповедта е: поставяй Бог на първо място. Бог казва: Аз искам да съм приоритет номер 1 в твоя живот. Аз не само те създадох, но и дадох Своя Единороден Син да умре за теб! Аз се грижа всеки ден за теб. Да нямаш други богове! Няма да свиря втора цигулка.
Някой ще каже, „Какво означава да нямаме други богове освен Него? Аз мислех, че има само един Бог?“ Обърнете внимание, че думата „бог“ в стиха е написана с малко „б“. Има малки богове, които могат да се струпат в живота ни и да попречат на любовта и посвещението ни на Бога? Това може да е работата, парите, притежанията, интернет, хобито, спорта, децата, образованието.
В нашата страна много хора, включително в правителството и парламента мислят, че ние можем да разрешим проблемите в нашето общество, като заделяме повече средства за образование. Дали това е така обаче?
Един млад човек на няколко пъти бил залавян да краде железопътни релси. От местната община решили, че само образованието може да му помогне, затова гласували да му отпуснат стипендия да следва в университета. Той отишъл да следва и след няколко години се изучил. Излязал от университета и ... откраднал цяла влакова композиция!
Образоването на един грешник без промяна в сърцето му води само до по-умен грешник. Образованието е важно, но не може да разреши моралните проблеми на обществото.
Затова в първата заповед Бог не ни заповяда да уповаваме на образованието или на каквото и да е друго нещо, а да нямаме други богове!
Същото се отнася и за семейството. В живота си ние се нуждаем от здрава основа, за да имаме стабилно семейство. През 2017 г. в България разводите са били 36 % от сключените бракове. Повече от един на всеки три брака умира преждевременно. Защо? Защото липсва здравата основа.
Едно изследване на Харвардския университет показва колко благотворно е християнското влияние върху семейства, които са имали църковен брак, ходят на църква всяка седмица, четат Библията и се молят. Вместо един на всеки 3 брака да завършват с развод, само 1 на всеки 6 брака бива разтрогван. Струва ми се, че в България разводите сред християни са още по-рядко явление.
Божиите заповеди са важни във всяка област от живота! И те винаги са придружени от обещания. Какви са обещанията, свързани с най-важната от Десетте Божи заповеди?
Притчи 3:5-6 „и не се облягай на своя разум. 6 Във всичките си пътища признавай Него и Той ще оправя пътеките ти.“
Един друг превод казва: „Във всичко, което правиш, поставяй Бог на първо място и Той ще увенчае усилията ти с успех.“
Матей 6:33 „Първо търсете Неговото царство и Неговата правда и всичко това ще ви се прибавя.“
Това е основата за благословен живот.
Как обаче на практика можем да поставим Бог на първо място в живота си? Всеки от нас може да си отговори лесно на въпроса дали Бог е на първо място в живота му. Просто трябва да види къде е Бог в различните области от неговия живот – дали Той присъства в неговото всекидневие, взаимоотношения, финанси, изпитания.
Всекидневие
Колко време от своя ден посвещаваш на Господа?
Ефесяни 5:15,16 „И така, внимавайте добре как постъпвате – не като глупави, а като мъдри, 16 като изкупвате благовремието, защото дните са лоши.“
Имаш ли тихо време с Бога? Храниш ли се със Словото? Пребъдваш ли в молитва – молиш ли се през деня? Ходиш ли редовно на църква? Включваш ли се в служение в църквата?
Представете си мъж, който казва на жена си, че ще прекарва с нея време само един ден в седмицата. Дали тя ще е щастлива? Първата заповед не казва „Да нямаш други богове освен Мене в неделя“, нали?
На първо място, Бог иска да присъства в нашето всекидневие. Той се удоволства, когато ние копнеем за Неговото присъствие във всичко, което правим, дори в свободното ни време.
1 Коринтяни 10:31 „И така, ядете ли, пиете ли, вършите ли нещо, всичко вършете за Божия слава.“
Ти можеш да поставяш Бог на първо място не само когато четеш Библията, молиш се и ходиш на църква. Бог иска да е на първо място във всичко, което правиш. Дори когато си почиваш. Няма нищо лошо в това да имаш хоби – да ходиш на фитнес, да отглеждаш цветя, да бродираш, да ходиш на лозето или да следиш фейсбук. Но изпитвай сърцето си и виж – това занимание приближава ли те или те отдалечава от Господа?
Моят син и един приятел обичат да ходят на фитнес. Спортът е нещо добро. Но Бог иска ние да тренираме духа си, не само тялото си. Затова много се зарадвах, когато докато говорихме за инициативите които искаме да имаме през тази година, Пеце каза: „Искам със Стефчо да използваме контактите, които имаме, за да свидетелстваме на момчетата, които ходят в залата.“ Бог ни изпраща с мисия дори във фитнес залата!“
Не можем да пъхаме Бог в едно от чекмеджетата на скрина на своя живот. Той иска да е в целия скрин!
Освен във всекидневните ни занимания, Бог иска да е с нас в нашите...
Взаимоотношения
Притчи 13:20 „Ходѝ с мъдрите и ще станеш мъдър, а другарят на безумните ще пострада зле.“
Някой беше казал, кажи ми какви са приятелите ти и ще ти кажа що за човек си. Ако се събираш с мъдри, благочестиви, смирени и работливи хора, ти ще започнеш да приличаш на тях. И обратно, ако си губиш времето с лентяи, много е възможно да станеш като тях.
Когато преди няколко дни пристигнахме във Видима за националната среща на нашите църкви, видях на масите пред единствения магазин в селото няколко мъже да пият бира. На другия ден слязохме до магазинчето и тези мъже отново бяха там – седяха и пиеха бира. Като тръгвахме на третия ден някои от тях пак бяха там!
Сигурен съм, че те не са решили изведнъж да правят това. Запознали са се с приятел, който им е повлиял лошо. „Не се мамете. Лошите приятели покваряват добрите нрави“ (1 Коринтяни 15:33). Бог иска ние да се учим от мъдрите.
Това означава ли да нямаме нищо общо с невярващи? Не, разбира се. Ние трябва да търсим възможности да свидетелстваме на тези, които живеят в духовен мрак. Да споделяме благата вест с тях и да ги каним на църква. Същевременно, Бог иска да си подбираме внимателно приятелите.
Има две групи хора, с които трябва да имаме взаимоотношения: такива, с които дружим, за да ни приближават към Бога и такива, с които дружим, за да приближаваме към Бога.
Една друга област, в която е много важно да отдаваме първото място на Бога са...
Финансите
Притчи 3:9-10 Почитай Господа от имота си и от първото на целия доход. 10 Така ще се изпълнят житниците ти с изобилие и линовете ти ще преливат от ново вино.
От тези стихове разбираме, че когато задържаме десятъка, ние показваме неуважение към Бога. В книгата Малахия 3 гл. Бог обвинява евреите, че като не дават десятъците си, ограбват Него.
В Новия завет Исус потвърди практиката на даване на десятък:
Матей 23:23 Горко на вас, книжници и фарисеи, лицемери! Защото давате десятък от джоджена, копъра и кимиона, а сте пренебрегнали по-важните неща на закона – правосъдието, милостта и верността, но тези трябваше да правите, а онези да не пренебрегвате.
Той разкритикува фарисеите, че не показваха милост и любов към бедните, но утвърди даването на десятък.
Апостол Павел увещаваше коринтската църква:
2 Коринтяни 9:7 „Всеки да дава, според както е решил в сърцето си, без да се скъпи и не от принуждение; защото Бог обича онзи, който дава на драго сърце.“
Даването на Бога е акт на поклонение. Ако животът ти е една бъркотия, може би причината е точно тази – че не си почитал Бога с десятъците си. Ако искаш да промениш живота си, спри да обиждаш Господа и да Го ограбваш.
И накрая, освен във всекидневието ни, взаимоотношенията и финансите, Бог иска да нямаме други богове и в...
Изпитанията
Как реагираш, когато преминаваш през долината на мрачната сянка? Към кого се обръщаш първо за помощ, когато възникнат неочаквани проблеми? Молитвата не бива да е последното средство.
Един човек бил приет в болница. След изследванията докторът влязал при него и казал, че единственото нещо, което може да прави, е да се моли. Човекът отговорил, „Айде, до там ли я докарахме?“
Йона 2:7 „Като чезнеше в мене душата ми, спомних си за Господа и молитвата ми влезе при Тебе в святия Ти храм.“
Яков 5:13 „Зле ли страда някой от вас, нека се моли. Весел ли е някой, нека пее хваления.“
Как можеш да разбереш дали Бог е на първо място в живота ти? Когато спреш да се тревожиш! Тревогите са предупредителна светлина, че Бог не е на първо място в живота ти. Когато сложиш Бог на полагащото му се първо място и спазваш първата заповед, ще разбереш, че тревогите са неоснователни.
Един мъж попитал ядосано жена си: „Защо винаги се тревожиш, когато това изобщо не помага?“ Тя бързо му отговорила, „А-а, помага и още как! Деветдесет процента от нещата, за които се тревожа, никога не се случват.“
Един пътник крачил нервно напред-назад на терминала на летището, когато съобщили, че поради лошото време полетът ще се забави. Тогава погледът му се спрял на реклама за застраховка живот. Тя предлагала 100000 лева в случай на непредвидена смърт на борда на самолет. Застраховката струвала само 5 лева.
Той погледнал през прозореца към надвисналите мрачни облаци и помислил за семейството си у дома. За тази цена би било глупаво да не я купи, така че той се застраховал. След това потърсил място, където да хапне. Седнал в един китайски ресторант и си поръчал обяд. Обядът много му харесал, докато не отворил навитото на руло късметче към него. Там пишело: „Вашата неотдавнашна инвестиция ще ви донесе големи дивиденти.“
Оставаш ли тревогите да заемат първо място в живота ти? Ние сме повярвали в един велик и мощен Бог, който воюва на наша страна! Той иска в изпитания да уповаваме само на Него.
Да нямаш други богове! Спазването на тази заповед ще внесе ред в твоя хаотичен свят. Когато поставиш триединния Бог на първо място в своето всекидневие, взаимоотношения, финанси и изпитания, тогава всяко друго нещо в живота ти ще отиде на своето правилно  място. Това стана с моя живот и с живота на десетки други хора, които познавам. Това може да стане и с тебе!
Матей 6:33 „Първо търсете Неговото царство и Неговата правда и всичко това ще ви се прибави.“
Първата заповед е ключът за пълноценен живот с Господа.
Християнската авторка Лесли Флин казва: „Десетте заповеди могат да изглеждат твърде ограничаващи, но такава е всяка писта на летищата по света. При все това никой пътник не иска пилотът да не уцели тясната писта и да се приземи на няколко метра от целта в някое поле, река или редица от къщи. Тясната бетонна линия е наистина широкият път, който води към безопасно, комфортно приземяване. Следователно, на пръв поглед твърде ограничаващите Десет заповеди са ръководство за щастлив и пълноценен живот.“
Бог ще се погрижи за всичко!
През Втората световна война американските самолети отлитали от британските военно-въздушни бази на мисси над Германия. Често било трудно да намерят пътя за базата на връщане поради ужасните метереологични условия. Църквите с високите камбанарии обаче се виждали отвисоко. В мрачни дни американските пилоти използвали църквите, за да ги заведат у дома. Когато самолетите се спускали през сивото небе, църквите показвали на пилотите дали държат верния курс.
Десетте Божи заповеди са тези високи Божии камбанарии. Ако следваме тях, никога няма да се отклоним от курса към небесния ни дом. А до тогава, aко следваме Първата заповед, ще бъдем благословени в нашия живот, нашите взаимоотношения, финанси и дори когато преминаваме през трудности. Амин!
________________________
БПЦ "Нов живот" - Варна
30.09.2019 г.