събота, юни 07, 2014

Кремълската пропаганда в морската ни столица

Попадна ми интересен разговор на фесйбук стената на Жоро Боев относно негово наблюдение, че сред българските градове, кремълската пропаганда е най-силна във Варна. Това наблюдение сигурно би шокирало повечето варненци и изобщо българи, каквато е и реакцията на няколко от участниците в разговора.

Като човек, израснал в комунизма, съм захранен от раждането си с мита за нерушимата дружба и близостта между руснаци и българи. Но през последните десетина години научих някои любопитни подробности за недалечното ни минало, които промениха разбирането ми за него. Затова мога да кажа: напълно съгласен съм с оценката на Жоро. За тези, които не са, предлагам факти от историята и настоящето в следващите редове.

Още Раковски, Левски, Ботев и Захари Стоянов, а по-късно и Вазов са биели камбаната за опасността от имперските апетити на Русия. Сан Стефанският договор предвижда безсрочна окупация на България от Русия. От освобождението (та чак до днес) в България е създадена и действа платена „пета колона“, която цели да подхранва мита за дядо Иван. По оценки на някои наблюдатели днес има около 5000 българи, на които Русия плаща, за да поддържат русофилството в България.

Но това не е всичко. Руснаците стоят зад преврата срещу княз Александър Батенберг, убийството на Стамболов, войниците-дезертьори от войската през 1918 г. (т.н. „войнишко въстание“), метежа на комунистическо-земеделските банди (т.н. „септемврийско въстание) през 1923 г., създаването на македонската нация, комунистическия преврат през 1944, окупирането на България и превръщането й в един голям концлагер за цели 45 години… Разбира се, повечето от тези събития са ставали под безучастния поглед на западните държави, но от друга страна, без тях можеше и да ни няма.

А що се отнася до Варна, тук руската пета колона е особено активна. Казвам го с болка, защото обичам града си. От истината боли, но обич без истина не може. Да видим фактите.

Българската мафия бе създадена във Варна с пари от руския петрол, продаден в Югославия по време на югоембаргото през 90-те. ТИМ, основан във Варна, е продукт на това „партньорство“ и днес владее повече от половин България. Днес цялата държава е окупирана от организираната престъпност. Във Варна мафията държи в ръцете си малкото производствени цехове, моловете, общинaта, кината…

По време на царуването на бившия кмет (14 години) мафия и власт се сраснаха напълно. Общинският бюджет се източва в колосални размери, вихри се космическа корупция. В Община Варна бюрокрацията е потресаваща. Варна беше сред първите градове, дали лиценз на веригата „Lafka” и тя доуби дребния бизнес в града. А когато огромен процент от хората са на бюджетна издръжка, те са зависими от тези, които държат местната власт.

На културни събития (концерти, изложби, представяния на книги и др.) идват по една шепа хора. Улиците и тротоарите са в окаяно състояние, много от пейките в центъра са изпочупени, училищата като цяло са неподдържани, няма градски стадион, книжарниците са полупразни. Медиите ни (с изключение на 2-3 смели журналисти) са беззъби и безинтересни. На пресконференциите медийният интерес към добрите събития в града е вял или никакъв.

Разбира се, далеч съм от мисълта да твърдя, че за всички тези безобразия са виновни руснаците. Но със сигурност фактът, че Варна беше първият град, в който проникна руската мафия у нас, оказва влияние и на обществения живот като цяло. Да не забравяме, че във Варна има руско консулство и тук живеят поне 20 000 руснаци. А колко варненци са платени писачи в медиите и социалните мрежи, това само Бог знае.

Ще кажете, но все пак, не е ли Варна нашата морска столица? Варна все още запазва част от миналия си блясък. Всичко градено с десетилетия не може да се унищожи толкова бързо. Радостното е, че, през последната година в града отново се работи (поне що се отнася до инфраструктурата), благодарение на новия инициативен кмет.

Дали тази тенденция ще продължи или Варна ще загуби и това, което още й е останало? Ще видим след следващите местни избори през октомври 2015 г.

А дотогава, присъединявам се към съвета на Жоро Боев: варненци, внимавайте какво четете и слушате, проверявайте източниците си на информация и не приемайте всичко за чиста монета.

Дай Боже повече варненци като тебе, Жоро!