сряда, август 11, 2010

Бум от желаещи от Молдова да учат в България


Бум от желаещи от Молдова да учат в България

На 1.08.2010 г. Информационна агенция „Фокус” помести кратка новина, в която се цитира изказване на г-н Георги Панайотов, посланик на България в Молдова. Според г-н Панайотов тази година желаещите oт Молдова да учат в български университети са 180, което е двойно повече в сравнение с миналата година. Според господин посланика причината за този голям интерес към българските ВУЗ-ове е, че Посолството сериозно се е намесило в организирането на кандидат-студентската кампания и тя вече не е стихийна, а е много по-ефективна.

Със сигурност с преместването на кампанията от българския лицей „В. Левски” в Кишинев в Тараклийския държавен университет тя е станала много по-достъпна за завършващите български ученици в най-гъсто населената с българи част на Молдова, Бесарабия.

Също, не се и съмняваме, че ръководството на университета е създало добра организация за кампанията, с което са били привлечени повече кандидат-студенти. Бяхме там и успяхме да видим с очите си възрожденският дух и всеотдайността, с която ректорът г-жа Паслар и преподавателският състав работят за доброто на своите възпитаници.

Все пак, възниква въпросът защо тази година има такъв бум сред желаещите да учат в България, след като условията на провеждане са същите като миналата година. Може би поне част от по-големия интерес се дължи на срещите на групата от 8 студенти от БХСС през май т.г. с 200 кандидат-студенти и студенти от Валя-Пержей, Твардица, Кортен, Тараклия и Кишинев. На тези срещи студентите от България разказаха за себе си, за дейността на БХСС, а накрая и за своите университети. Те насърчиха сънародниците си да изберат да учат в България и размениха контакти с тях, за да могат да им помогнат в първите няколко месеца от адаптацията им.

Иска ни се да вярваме, че сме били добри посланици на нашата страна сред нашите сънародници в Молдова. Ще направим каквото зависи от нас, за да не се разочароват те, когато пристигнат в България. Но за това трябва да помислят и отговорните институции. Може би най-малкото, което могат да направят е, да се промени крайно недостатъчната бройка за студенти от Молдова, която в момента е ...104 места. Защото няма смисъл да каним младите българи да идват в родината си, когато самата тя не дава знак, че ги иска.