петък, май 24, 2024

Как България стигна до своя Златен век

 

Християнските мисионери Константин-Кирил Философ и Методий създават глаголицата. Първите думи, които превеждат на български са "В началото бе Словото; и Словото беше у Бога; и Словото бе Бог." (Евангелие на Йоан, 1 глава, 1 стих). На гения на Константин-Кирил дължим не само буквите, но и много нови думи, неприсъствали дотогава в речта ни, но нужни да изразят сложните богословски идеи в Библията.

След глаголицата възниква и кирилицата, която използва гръцки букви и добавя глаголски букви за специфичните български звуци. С въвеждането на глаголицата и особено след постепенното ѝ изместване от по-лесната за писане кирилица се превежда Новия завет и друга християнска книжнина, обучават се свещеници и се изпращат мисионери в Киевска Рус, Сърбия и други страни.

Именно това е периодът от края на IX и първите десетилетия на X век, в който България изживява изключителен културен подем, известен като “Златен век”. В основата му е духовното възраждане на народа ни. Както казва Константин-Философ в "Проглас към Евангелието":

„Голи са без книги всички народи,
не можейки да се борят без оръжие
с противника на нашите души,
и готови са за плена на вечната мъка.“

Затова, днес празнуваме деня не само на българската азбука, но и на християнската просвета. Честит 24 май!