петък, март 15, 2024

Как да се отървем от скакалци (Йоил)


/проповед/

Днес започваме поредица върху малките пророци – в три последователни недели ще разгледаме Йоил, Авакум и Агей. Общо малките пророци са 12 книги в Стария завет и те са наречени така не защото не са важни, а защото са по-къси. Въпреки това те са важни, защото описват как хората в Израел са се отдалечили от Бог и как могат да бъдат възстановени.

Книгата на Йоил е втората от малките пророци. Най-вероятно тя е написана в 9 в.пр.Хр. – след царуването на Соломон и преди Вавилонския плен. По това време Израел е управляван от лоши царе. След нашествие от скакалци има много икономически проблеми, пазарът е сринат, търговията е замряла и има обществено недоволство. И Йоил пише, за да диагностицира проблема и им казва, че има само един проблем и от неговото разрешаване зависи всичко останало.

Като в онази история за мъжа, който отишъл на лекар и се оплаквал, че всичко в тялото му го боли. Докторът казал, покажи ми. Той посочил към рамото си и казал, „Тук боли.“ След това посочил главата си и казал, „Тук боли.“ След това посочил стомаха си и казал, „И тук боли.“ И докторът казал, „Идиот! Пръстът ти е изместен“.

Книгата започва с описание на огромно нашествие от скакалци.

Йоил 1:4 „Каквото остави гъсеницата, изпояде го скакалецът; каквото остави скакалецът, изпояде го червей; каквото остави червеят, изпояде го бръмбар.“

Тук става въпрос за скакалци с размер 7-8 см. Такова нашествие се случи в Гърция миналата година. Милиони скакалци са унищожили посеви с люцерна и червен пипер в района на Козани.

Скакалците летят в гъсти черни облаци, които закриват слънцето. Могат да снесат до 80000 яйца в почва с размер 1 кв.м. Две-три седмици след снасянето им, яйцата се превръщат в малки скакалчета, които развиват способността да скачат, а после развиват и крила. Така могат да поразяват и дървета. Звукът от ятата скакалци е ужасяващ. Ако няма какво да ядат, влизат в къщите и унищожават всичко – храна, дрехи, платове, дърво...

С тази картина Йоил сякаш казва: вашият грях прави същото като тези скакалци. Грехът също унищожава всичко по пътя си. Бог внася ред и красота. Грехът прави точно обратното – хвърля живота ни в хаос и тъмнина.

Преди време ви разказах за това как ескимосите убиват вълк. Те потапят нож в животинска кръв и я оставят да замръзне. След това добавят отгоре друг слой кръв, после още един, докато острието напълно се скрие под замръзналата кръв. После забиват ножа в земята с острието нагоре. Вълкът надушва кръвта и започва да я ближе. Колкото повече му се услажда, толкова по-яростно ближе, докато стигне до голото острие. В един момент не забелязва как започва да пие кръвта от собствения си език. Неговият апетит жадува за още и на сутринта го откриват мъртъв в снега!

По същия начин грехът те прави безчувствен, докато те унищожи. Няма значение какво е – порнография, наркотици, алкохол, комар... може в началото да се чувстваш добре, но това прави да гангреняса душата ти.

И след като описва нашествието от скакалци, Йоил казва, че то е предупреждение за идващо осъждение. Ако Израел не се покае, Бог ще изпрати Вавилонската армия подобно на облак от скакалци.

Йоил 2:2-3 „... ето иде голям и могъщ народ, подобен не е имало отвека, нито след него ще има през годините и вековете... Пред тях огън пояжда, след тях пламък лумва; пред тях земята е като Едемската градина, а зад тях – гола пустиня.“

Клайв Стейпълс Луис казва, „Грехът е като раково образувание. Никога не спира да расте. И ние живеем вечно. Има много неща, за които нямаше да си струва да се тревожим, ако те растяха в нас само за 70 или 80 години. Но как ти изглежда този гняв и ревност да растат необезпокоявани в теб за милиони години? Ад е именно техническият термин за това, което ще бъде.“

Не Бог, а грехът е този, който разрушава. И когато разберем това, започваме да гледаме на нашествията от скакалци като на израз на Божията милост.

Може би се чудиш как така Бог на любовта отправя предупреждения за осъждение в малките пророци? Той го прави, защото всяко болезнено последствие от нашия грях е Божията камбана на любов, която идва да ни събуди, докато колата ни се движи с 200 към пропастта.

Може би нещо такова се случва в твоя живот сега? Чувстваш скакалци да подяждат живота ти. Опитваш се да си по-добър съпруг или съпруга, но конфликтите следват един след друг. Опитваш се да избягаш от реалността с гледане на телевизия, живот във виртуалното пространство, с ново хоби, с пиене, дрога, порно, но това ти носи само временно щастие.

Бог се опитва да те събуди. И знаеш ли, ако не го направиш, Бог ще изпрати още скакалци. Той разполага с повече скакалци, отколкото стратегии за бягство от проблема имаш ти.

Може би Бог те предупреждава от години, но ти си правиш оглушки. Но за да ни накара да се вслушаме, за да ни обнови, Бог трябва да скъса старото. Да разчупи старото сърце, за да ни даде ново.

Много хора идват в църква, за да потърсят помощ от Бога. Но повечето не искат истинска промяна. Искат само Бог да им помогне в една област. Искат Бог да позамаже нещата. Но Бог не иска да лакираме старото, Той иска да ни направи нови хора.

Както казва К. Луис, много хора идват при Бога, защото къщата на живота им се нуждае от ремонт. В началото Той оправя течащия покрив и канализацията и те са доволни. Но след това „той започва да прави промени, които им причиняват огромна болка“. Всъщност, това е така, защото Бог започва да строи напълно нова къща... ново крило тук, допълнителен етаж там, издига кули, прави дворове. Ти си мислиш, че той те превръща в прилична малка къщурка, но той строи дворец. Той възнамерява самият той да дойде и да заживее в него.“ („Просто християнство“)

Има ли нещо, което си помолил Бог да премахне, а вместо това Той се опитва да ти изпрати предупреждение? Какво ти казва Бог?

Йоил 2:12-13 „Но – казва Господ – даже и сега се обърнете към Мене с цялото си сърце, с пост, с плач и с ридание; и раздерете сърцето си, а не дрехите си.“

Тук Бог описва покаяние, което е следствие на съкрушено сърце за това, което грехът му е направил на Бог. Ако само се чувствам гузен за греха си, това не е истинско покаяние. Но ако съм съкрушен за това, което съм сторил срещу Бог, тогава започвам да се променям.

Причината, поради която някои от нас не могат да се покаят ефективно е защото всъщност не обичаме Бога.

„обърнете се към Мене с цялото си сърце, с пост...“

Постът не е извиване ръцете на Бога. Това не е способ да спечелиш благоволението на Бог. За християнина постът е копнеж по Бога. С поста ти казваш, „Господи, нуждая се от Твоята сила в моя живот, в моето семейство, в моята църква...“ Не: „Господи, дай ми по-добро семейство, помогни ми с финансите, във взаимоотношенията с този човек“, а „Господи, нуждая се от Тебе в моя живот!“

Добре е да постим и за горните неща, но да постим за това Бог да е в центъра на нашия живот. За това повече хора да чуят за Исус, за повече правосъдие в обществото, за това да дойде Божието царство тук, във Варна. И скоро искаме да ви предложим като църква да отделим един ден за пост и молитва.

Божието присъствие и сила са резултат от покаяние, което пък е резултат от любовта към Бога. И ако си забравил първоначалната си любов, Йоил казва, „обърнете се към Господа, вашия Бог, защото е благ и милостив, дълготърпелив и многомилостив.“ (ст. 13)

Всичко започна с осъзнаването колко много Бог ни е възлюбил. И как ще отговори Бог на това?

Йоил 2:19 „Ето, Аз ще ви пратя жито, ново вино и масло, и ще се наситите с тях“.

Когато подредим правилно приоритетите си, Бог ще ни благослови. Многократно съм изпитвал това в живота си. Един от любимите ми стихове е Матей 6:33, „Първо търсете Неговото царство и Неговата правда, и всичко това ще ви се прибави.“

Като студент идеята ми беше след завършване да направя преводаческо бюро и така да издържам семейството си. Но 2 месеца преди завършване човекът, който основа студентското християнско движение ми предложи да работя за благовестието в университетите. Бог щеше да се погрижи за нашите нужди, но искаше покорство от мене. Разбрах, че Бог иска да преподреди приоритетите ми. Приех и досега не съм съжалявал нито един ден за това!

Тук се говори, че тези които обичат Бога ще се наситят с благословенията Му. Може да имаш целия свят, и пак да не си щастлив. Обратно, задоволството е един от най-големите дарове на Бог. Да си удовлетворен и в малкото, което имаш. Може Бог да ти даде да имаш и повече, но в моя случай прибави повече удовлетворение към малкото.

Понякога Бог ще те благослови, като ти отнеме болката, а понякога – като ти даде радост и мир в болката. Понякога ще ти помогне да си оправиш брака, а друг път ще ти даде мир, който никой ум не може да схване в трудния ти брак.

И не само това, но Бог казва...

Йоил 2:28 „И след това ще излея Духа Си върху всяка плът; и синовете ви, и дъщерите ви ще пророкуват, старците ви ще виждат сънища, юношите ви ще виждат видения.“

Ще излея Духа Си... Това стана на Петдесетница, когато Духът се изля върху учениците в горницата. И същия този Дух, Божието присъствие е обещано на всеки, който повярва в името на Исус Христос. Това е много по-голямо благословение от всяко земно богатство. Него никой крадец не може да ни открадне и никой молец или ръжда не могат да разядат (Матей 6:20).

Ако ти си повярвал в Божия Син Исус Христос, Божият Дух, който създаде вселената и който възкреси Исус Христос от мъртвите, е в тебе!

И Той ни е възложил задача: „и синовете ви, и дъщерите ви ще пророкуват“. И в Деяния 2 гл. Петър цитира този стих от Йоил в контекста на благовестието. Tоест, синовете и дъщерите ви ще свидетелстват за напредъка на Божието царство. Исус също каза, „ще приемете сила, когато дойде върху вас Святият Дух, и ще бъдете свидетели за Мене.“ (Деяния 1:8)

Кога разбираме, че Святият Дух обитава в нас? Не когато се чувстваме спокойни, а когато свидетелстваме за Него!

Когато се влюбиш, ти се иска да кажеш на целия свят. Трябва да е същото, когато познаеш Исус като Свой Господ и Спасител!

Когато след почти 3 години приключихме с ремонтните дейности по църквата, поканихме всички пастори в града да дойдат и да видят и ги почерпихме с вкусотии, за да отпразнуваме събитието. По същия начин, когато Бог те възстанови, ти се иска да кажеш на някого!

Бог няма да те съживи и възстанови само за да се чувстваш по-добре. Той иска да свидетелстваш за Него. И Святият Дух ще е с теб, за да ти помага. Още в началото на книгата Йоил Бог му казва:

Йоил 1:3 „Разкажете това на чадата си и чадата ви нека го разкажат на своите чада, и техните чада на следващото поколение.“

Правиш ли това? Казваш ли на децата си? Казваш ли на приятелите си?

Бог иска да ни даде всичко това: милост, благодат, благословение, възстановяване, присъствие и сила за свидетелство.

Но ти може да попиташ, „какво стана с Божия гняв срещу нашия грях, с нашествието от скакалци?“ В цялата книга Йоил говори за Господния ден, когато Бог ще излее осъждението си за греха. В Йоил 2:31 се казва, че „слънцето ще се обърне в тъмнина и луната – в кръв.“

В евангелието на Матей се казва, че когато Исус беше разпнат, тъмнина покриваше цялата земя (Матей 27:45). Там, на кръста, скакалците на Божия гняв погълнаха тялото на Исус. Той понесе Божия гняв вместо нас.

Той взе греха ни, за да може само Божията възкресенска сила и благословенията да останат за нас. Павел казва,

Римляни 5:8-9 „но Бог показва Своята любов към нас в това, че когато бяхме още грешници, Христос умря за нас. И сега, като се оправдахме чрез кръвта Му, много повече ще се избавим от Божия гняв чрез Него.“

Въпросът е, имаш ли Божието присъствие, сила и благословение в живота си? Колко силно искаш да ги имаш? Отговорът зависи от това колко сериозно гледаш на греха и дали жадуваш за Божието присъствие. Това става, когато се покаем със съкрушено сърце и постим пред Бога.

Едно от най-големите съживления в историята се е случило в Корея в началото на миналия век. През 1866 г. уелсецът Робърт Томас умира като мъченик за вярата. Корейската църква е основана през 1885 г. Две години по-късно има седем вярващи. През 1903 г. мисионерът Робърт Харди изповядва на събрание, че е имал силни расови предразсъдъци срещу корейците.

След което много корейци се изповядват публично, че са мразели мисионерите. През следващите години на дълги молитвени събрания има вълни от искрена скръб по греха и покаяние от много вярващи.

През 1907 г. един от старейшините от една църква, Канг, става и треперейки казва: „Имам нещо да изповядам. От седмици чувствам силна омраза в сърцето си към нашия приятел и мисионер г-н Лий. Изповядвам се пред вас и пред Бога и се покайвам.“

В залата настъпва мълчание. Всички се питат, наистина ли този човек публично призна, че е мразел организатора на конференцията? Всички очи са обърнати към г-н Лий, за да видят как ще отговори. Той е изненадан и не може да скрие изненадата си. Но бързо отговаря, „Г-н Канг, прощавам ви.“

Последва едно чувство на скръб по греха у всички присъстващи. Те започват да изповядват греховете си, да плачат за тях и да се молят за прошка. Събранието продължава до 5 сутринта.

Тези и други подобни събития водят до силно изливане на Божия Дух и за 1 година 50000 корейци идват при Христос. В университета в Пхенян 90% от студентите стават християни!

Настава съживление в цяла Корея. През 1910 г. в Корея има 250000 християни. Днес те са 30% от населението на страната.

Всичко това започва, когато корейските вярващи започват да гледат сериозно на греха и гладуват и жадуват за Бога.

Много неща са не както трябва в живота ни – в семейството ни, в нацията ни, в църквата ни, но всъщност само едно нещо е потребно – да обичаме истински Бога и да копнеем за Неговото присъствие и сила.

Искаш ли да имаш Божието присъствие? Тогава се покай от греха си със съкрушаване на сърцето и пости.

Молитва.

____________________

03.003.2024

БПЦ "Нов живот" - Варна