понеделник, октомври 24, 2022

Tвоето сърце – Негова скиния (Изход 25:1-9)


 /проповед/

Шерлок Холмс и д-р Уотсън отишли на излет с палатка. След хубавата вечеря си пожелали "Лека нощ" и легнали да спят. След няколко часа Шерлок Холмс се събудил и сръчкал Уотсън:

- Уотсън, събуди се! Погледни небето и ми кажи какво виждаш!

- Виждам милиони звезди.

- И това какво ти говори?

- От астрономическа гледна точка ми говори, че има милиони галактики и вероятно милиарди други планети. От астрологическа гледна точка виждам, че Сатурн е в съзвездието Лъв. От хронологическа гледна точка, предполагам, че е към 3:15 сутринта. От теологическа гледна точка, осъзнавам, че Господ е всемогъщ, а ние сме малки и незначителни. И... от метеорологична гледна точка смятам, че утре ще е прекрасен ден. А на теб какво ти говори?

- Че ти си страшен идиот! Някой ни е откраднал палатката!

Звездите са наистина невероятно красива гледка, толкова красива, че човек може да забрави дори, че палатката му липсва!

В Битие 1 и 2 четем как Бог сътвори вселената, земята и живите организми на нея. И на четвъртия ден от сътворението Библията казва, че Бог направи светилата – т.е. звездите. Днес знаем, че има милиарди галактики, и във всяка галактика има милиарди звезди. Това е невероятно творческо дело от страна на Бог! И всичко това Бог описва само в 5 стиха (Битие 1:14-19).

Представете си целия този процес на сътворение, каква творческа мощ и колко страховита гледка е било, и всичко това събрано само в няколко думи...

Звездите са прекрасни, много по-красиви от покрива на една палатка.  Днес също ще говорим за една палатка – ще разгледаме скинията.

Когато изучаваме скинията в Библията виждаме, че за нея се говори не в няколко стиха, но в цели 50 глави! Шестнадесет от тях са в Изход. На какво се основава този голям интерес на Бог към скинията? Защо Бог описва в 5 стиха звездите и галактиките, а в цели 50 глави една палатка!?

Това е така, защото Бог се интересува много повече от изкуплението, отколкото от творението. Душите ни са безсмъртни, докато един ден всичко видимо ще изчезне. За Бог спасяването на само една душа е по-важно от създаването на всичките звезди.

Още от древността хората са се опитвали да намерят Бога и да го поканят да живее и обитава сред тях. Затова съществуват толкова много фалшиви човешки представи за Бога. Това са богове създадени по човешки образ. Но Бог ни се открива в историята и чрез Словото Си.

Бог създаде нашите прародители, за да имат те взаимоотношения с Него, но те го отхвърлиха с първородния грях. Въпреки това, Бог не се отказа от тях.

Той призова един човек да излезе от дома си и да отиде в обещаната земя. Поради глад в земята неговите наследници трябваше да слязат в Египет.

Там за 400 години, от 70 човека станаха 2 или 3 милиона. И когато се изпълни времето, Бог призова Мойсей да изведе народа си от робство. Обучава го 40 години в пустинята и след това нанесе 10 чуми върху Египет. Израилтяните излязоха, Бог продължи да върши чудеса, раздели морето пред тях и потопи армията на фараон, който ги преследваше.

Доведе ги до Синай, където им даде Десетте Божи заповеди и потвърди завета си с тях. И днес стигаме до мястото, където Той им даде насоки как да построят скинията.

Ще видим от какви материали беше направена тя, с какви средства и от кои хора беше построена. Във всичко това ще разберем, че скинията символизира Божието присъствие и сочи към Господ Исус Христос.

Скинията беше мястото, където Бог наистина щеше да обитава сред людете Си. Така грешните хора можеха да се свържат отново със святия Бог чрез Святия Дух, обитаващ сред тях.

Днес ние сме тази скиния или сграда, построена на основата на апостолите и пророците, с крайъгълен камък Исус Христос, защото Духът Му обитава в нас.

Ефесяни 2:22 „В него вие сте вграждани заедно с останалите, за да бъдете дома, в който Бог живее чрез Духа.“

Но в началото не беше така. Затова Бог искаше да обитава чрез скинията сред тях. В нашия пасаж в ст. 8 Той заповяда на Мойсей:

Изход 25:8 „И да Ми направят светилище, за да обитавам сред тях.“

Адам и Ева изгониха Бог от живота си. Днес виждаме, че Бог е прогонен от нашето общество – като се започне от нашите власти - парламент, правителство, президентство, и се премине през нашите училища и университети и други институции, и се стигне до нашите семейства и нашия живот!

Днес църквите са превърнати в музеи, парламентът – в цирк, образователните ни институции – в проводници на атеизма, медиите – в развъдници на фейк нюз, семействата – в бледо копие на Божия замисъл. Имаме отчайваща нужда от Божието присъствие в нашето общество!

По онова време скинията беше мястото, където Бог обитаваше сред хората. Нейното описание е чудесна метафора, показваща Божието присъствие сред хората.

Тя беше една временна, преносима структура, която Израил използва почти 500 години за среща с Бога. По-късно тя щеше да бъде заменена от храма, който щеше да бъде сграда с много по-сложна архитектура и нямаше да е преносим, но щеше да е с подобна основна структура.

Скинията беше местена около 30 пъти. Славата на Божието присъствие се носеше над скинията под формата на облачен стълб през деня и огнен стълб през нощта. Когато облакът се местеше, те ставаха, разглобяваха скинията. Четох, че за свалянето и пренасянето ѝ са били нужни 8500 човека.

И когато облакът е спирал, те отново са я издигали и отново облакът е заставал над нея.

Много често като вярващи ние се движим напред, но изпреварваме Бога. Ние трябва да бъдем активни и да поемаме инициативата, но би трябвало да сме водени от Духа, не ние да проправяме пътя.

Често си правим планове и после казваме, „Хайде, Боже, следвай ме и помагай!“ Това е погрешна тактика. Първо трябва да видим накъде се движи Бог и след това да Го следваме. Нека се молим да познаваме Неговата воля и да следваме Него, не нашата воля.

Някой е казал, „Когато Бог затвори вратата, не се опитвай да влезеш през прозореца. Божията воля никога няма да те заведе там, където Божията благодат не може да те пази.“

Римляни 12:2 „И недейте се съобразява с този век, но преобразявайте се чрез обновяване на ума си, за да познаете от опит каква е Божията воля – това, което е е добро, благоугодно на Него и съвършено.“

Бог водеше израелтяните чрез облака през деня и огнения стълб през нощта. Бог обитаваше в скинията. Но как точно изглеждаше тя?

Представете си скинията в пустошта, и около нея шатрите на 2-3 милиона евреи. Влизате в двора през единствената врата, която е извезана с червено, мораво и синьо. Оградата е от завеси от бял лен. В двора са разположени бронзовият олтар и умивалникът.

Пред вас в центъра на двора се изправя една необичайна конструкция, подобна на на палатка с дървени стени, с размери 12.5 х 3.5 метра. Това е скинията.

Покривът се състои от четири слоя материали: най-вътрешният е от фин, препреден лен. Той символизира Христовата земна природа, характер и поведение.

Ленът е покрит с козя козина. Козата символизира грешните хора. Христос, който не познаваше грях, стана грях за нас.

По-външният слой се състои от овнешки кожи боядисани червено, които сочат към кръвта на Христос, която беше пролята за нашето изкупление.

Най-отгоре скинията е покрита с язовски кожи (Изх. 26:14). Така тя отвън изглеждаше груба и неугледна, но отвътре беше красива и славна. Исая казва, че Исус е нямал красив изглед, но отвътре е бил божествено красив.

Тази скиния или палатка се състоеше от 2 отделения, разделени от завеса. Първото е Святото място, със златния светилник, масата с присъствените хлябове и олтара за тамян. Второто е Светая светих, перфектен куб с размери 4,6 х 4,6 х 4,6 м.

Простолюдието е можело да влиза в двора. Само свещениците са влизали в Святото място. В Светая светих е можел да влиза само първосвещеникът, и то само веднъж годишно, вървейки заднешком, без да поглежда към светилището, където е Божието присъствие, за да не умре.

И да не забравя, първосвещеникът е трябвало да е с вързани камбанки на одеждата си и вързано въже около глезена си. Защо ли? В случай че умре в Божието присъствие, някой да може да издърпа тялото му навън!

Завесата, разделяща Божието присъствие от хората била съставена от много слоя и била толкова дебела, че историкът Йосиф пише, че два впряга волове не можели да я разкъсат. Но когато Исус умря, завесата в храма се раздра на две отгоре до долу, защото Бог я разкъса.

Защо Бог направи това? Това символично показваше, че след Христовата смърт и възкресение хората имат достъп до Светая светих, до престола на благодатта!

Днес много хора не се възползват от това предимство! Не идват при олтара, не коленичат и не се молят в скришната си стаичка. Тогава хората не можеха да доближат Бога. Днес могат, но не го правят!

Бог каза на израилтяните да построят скинията. Откъде взе Той средствата за направата ѝ? Може би е казал, „Племето на Юда да се върне в Египет и да направи разпродажба на мъфини с цел набиране на средства за скинията.

Племето на Симеон да построи мивка за камили край пътя; вземайте по 5 лева за двугърба и 3 лева за едногърба камила. Племето на Дан да изработи картички и да ги продава. Напишете на един плакат, „Помогнете ни да наберем средства за скинията. Тя ще ни е нужна 40 години!“

Няма нищо лошо в тези методи за набиране на средства. Но когато вършим Божието дело, това трябва да става по Божия начин. А Божият начин да снабди обикновено е Божиите люде да дават средства за Божието дело. Така направихме и всички тези ремонти и преустройства в църквата ни. Така трябва да бъде и отсега нататък.

В пустинята всеки участваше в това богоугодно дело. Богатите даряваха злато, сребро и мед. Други можеха да си позволят само масло, аромати или платове. Някои носеха само животински кожи, но всеки участваше. Никой не беше просто наблюдател.

Изчислих, че средствата, използвани за построяването на скинията са равностойни на днешни 62 126 000 долара, което е почти 125 милиона лева.

Дали са успели да съберат толкова много пари?

Изход 36:5-7 „и говориха на Мойсей, казвайки: Народът принася много повече, отколкото е нужно за работите, които заповяда Господ да се направят. Затова Мойсей заповяда и прогласиха в стана: Никой мъж или жена да не прави вече принос за светилището.

И тъй, людете престанаха да принасят. Защото материалът, който имаха, беше достатъчно, за да извършат всичката работа, че и повече.“

Божият начин за набиране на средства е най-добър!

А какво да кажем за материалите, които са използвали?

Изход 25:3 „И ето какъв принос ще приемете от тях: злато, сребро и мед...“

В ст. 3 четем, че първо Бог им каза да дават злато. Златото е символ на божествена и царска природа. Първият дар на мъдреците за раждането на Исус беше злато. Цялата скиния всъщност е преобраз на Исус – Царя на царете.

Следващият материал е сребро. Среброто символизира изкупление. Скинията беше издигната върху сребърни подложки (Изход 36:24). Също, среброто е било материалът, който бил използвал в търговията още от древността. С него е можело да се купуват стоки. Исус беше предаден за 30 сребърника, но всъщност Той умря, за да ни купи, за да ни изкупи обратно за Себе Си.

Ти принадлежиш на Бога два пъти – първо, защото Той те е създал, и второ, защото Той те е изкупил. Поради твоето творение и твоето изкупление.

Той ни създаде, но ние бяхме изгубени и Той ни изкупи обратно.

Следващият материал е мед. Медта е преобраз на осъждението. В Откровение 1:15 Йоан вижда във видение възкръсналият и прославен Христос с нозе, които приличат на лъскава мед. Христос ще се върне с нозе от лъскава мед, за да съди народите.

Дотук говорихме за средствата и материалите за изграждане на скинията. Но кой щеше да я направи?

Изход 31:1-6 „Пак говори Господ на Мойсей, казвайки: Виж, Аз повиках по име Веселеил, син на Ури, Оровия Син, от Юдовото племе; и изпълних го с Божия Дух, с мъдрост, с разум и със знание за всякакво изкуство, за да изобретява художествени изделия, да работи злато, сребро и мед,

да изсича камъни за обковка и да изрязва дърва за изработването на всякаква работа. И ето, с него Аз съм определил Елиав, Ахисамахов син, от Дановото племе; и на всеки мъдър съм вложил мъдрост в сърцето, за да направят всичко, което съм ти заповядал.“

Несъмнено това бяха работници със завидни умения, но тук се казва, че те се нуждаеха от изпълване с Божия Дух, за да построят скинията. Само талант и способности не са достатъчни.

По-добре е да имаш Духа, отколкото да си талантлив. Когато човек започне да разчита на талантите си в служение, тогава отнема от Божията слава и Бог му отнема служението.

Това бяха средствата, материалите и хората, нужни за направа на скинията.

Гледана отвън, самата скиния не изглеждаше нищо особено. Тя беше покрита с груба животинска козина. Откъде всъщност израилтяните имаха тези животински кожи? Взеха ги от Египет при излизането си оттам, вместо надница за труда си.

Те взеха тези овнешки и язовски кожи, защото те можеха да се използват, за да си направят сандали за тяхното пътуване. Но Бог каза, искам да Ми дадете тези кожи за скинията. И какво стана с техните сандали през следващите 40 години? Те така и не се износиха!

Давай на Бога и Той ще се грижи за теб!

Тези кожи покриваха скинията и това не беше кой знае колко привлекателна гледка. Човек трябваше да влезе вътре, за да преживее Божията слава. Същото е и с християнството. Хората гледат на християнството, после поглеждат към холивудските продукции и сравнението не е в наша полза.

Християнството не изглежда толкова бляскаво като лъскавите ресторанти и примамващите магазини. Прекрасните архитектурни комплекси ни карат да изглеждаме като купчина тухли отвън.

Когато човек мине покрай нашата църква тя едва ли привлича погледа му. Но отвътре?

Когато погледнеш на християнството отвътре, това е един напълно нов свят. Външността често лъже! Между другото, когато с линия свържете различните принадлежности на скинията, вижте какво се получава. Кръст!

Затова ние трябва да излезем от това място и да поканим хората да дойдат тук, за да видят как то изглежда отвътре!

Ако ти си спасен, Бог живее в теб. Ти си неговата скиния. Ако не си спасен и си в Неговия свят храм днес, позволи Му да влезе в теб.

Бог е застанал на вратата на твоето сърце и иска да влезе в твоя живот, за да го превърне в свое обиталище. В своя скиния.

Откровение 3:20 „Ето стоя на вратата и хлопам; ако чуе някой гласа Ми и отвори вратата, ще вляза при него и ще вечерям с него, и той с Мене.“

Ела при него. Направи сърцето си Негово обиталище. Амин!

____________________

БПЦ "Нов живот" - Варна

23.10.2022 г.