вторник, май 18, 2021

Израел убива палестински жени и деца в Газа?

Какво да кажем за всички цивилни жертви? Защо са толкова различни. Жертвите в Израел не са толкова много. Жертвите в Газа са много. Сред тях има много жени и деца. Няколко неща, първо, жертвите в Израел са много малко благодарение на Израелските отбранителни сили. Целта на съществуване на израелската армия е да защитава Израел и те са много добри в това. Железният купол (бел. прев. - система за прихващане и унищожаване на вражески ракети) ги защитава от хиляди ракети, които джихадистите изстрелват срещу тях. Ако искате да осъдите Израел за това, че няма повече жертви сред децата, вие сте всъщност расисти и фанатици. Вие не защитавате палестинците. Вероятно просто мразите евреите...

Второ, нужно е да се запитаме кой дава статистика за жертвите в Газа? Хамас (бел. прев. - "Ислямско движение за съпротива"! Цифрите са раздути, не са точни. 

Трето - причината за многото цивилни жертви е, че Хамас прави това целенасочено, знаейки че ако израелците убиват жени и деца, това е голяма PR победа за Хамас и ислямския джихад. Защо? Защото това им върши повече работа, отколкото ракетите. Ракетите им вършат някаква работа, но PR кампанията постига много повече. Защо?

Защото когато Хамас изстрелва ракета срещу Израел, международната общност е принудена да шикалкави: "Ами, те са борци за свобода, ще си затворим очите. Те го правят само за да се борят против апартейда на Израел." Но го казват под сурдинка, защото от друга страна, не могат да защитават ИД или Алкайда, но защитават Хамас, които правят същото, което джихадистките организации правят - убиват цивилни. 

Така че, изстрелването на ракети е проблем както за Хамас, така и за тези които ги подкрепят, особено в левия политически спектър в световен мащаб...

Причината, поради която за тях това е PR победа е, че ако израелците убият жена или дете, това повдига омраза и ненавист срещу Израел в международната общност. "Аха, знаех си, целта на израелците е да отнемат невинни животи и да убиват деца". Това няма нищо общо с истината. 

Когато видите прецизността и усилията, които израелската армия полага, за да се увери, че никой не е в сградата, преди да я ударят, това ще промени отношението ви. Що се отнася до лидерите на Хамас, тях просто ги унищожават. На цивилните обаче казват: "Ние ще ударим тази сграда след един час, трябва да я напуснете." Ако хората не напускат сградата, те прибягват до средство, което е наречено "чукане на вратата". 

Пускат експлозив, който не причинява разрушения, но е много шумен и той предупреждава хората, че се започва и трябва да излязат от сградата. Но тогава Хамас казва на хората "Не напускайте сградата, останете тук, така ще водите джихад." И хората остават, за тях това е вид мъченичество. Ако останеш и умреш при атаката на Израел, ти подкрепяш съпротивата и се превръщаш в мъченик.

И това е невероятно садистично, да казваш на жените и децата да останат вътре при въздушния удар. Това поставя армията на Израел в много неудобно положение. ИД прави същото. Бях в Мосул и видях ИД да правят същото нещо. Те качват жените и децата на втория етаж, а на първия етаж складират всичките амуниции. Там бойците ядат, спят, почиват, влизат и излизат, защото знаят, че коалицията не иска да предприеме тежък въздушен удар срещу сградата.

Но от време на време това се случва. Защо? Защото Хамас иска това да стане и второ, защото армията ги предупреждава да излязат, но те решават да не излязат. В този момент чия е отговорността - на израелската армия, на семействата, които решават да останат или на джихадистите, които ги насърчават да останат или направо им заповядват, защото ако не го направят, ги убиват. Това става и в Газа. Ако хората се опитат да напуснат домовете си, те са човешкият щит; ако човешкият щит напусне, джихадистите ги убиват в гръб, докато бягат. Видяхме това в Мосул, виждаме го и в Газа. 

Няма разлика между ИД и Хамас по отношение на тактика, ценности и стратегия. Те са ислямска джихадистка организация. Израел не взема на прицел жени, деца и цивилни. Напротив, Израел прави всичко възможно да не прави това. Хамас са тези, които вземат на прицел жени и деца. Те изстрелват ракети от бункери под училища и болници в ивицата Газа срещу места като Ашкелон, Ашдод, Беершеба и Ерусалим, с цел да унищожат израелски живот от другата страна и да оказват "съпротива". Но тук не става въпрос за съпротива, а за геноцид. Хамас е джихадистка организация, която извършва геноцид срещу евреите.

___________

Далтън Томас е основател и президент на Frontier Alliance International (FAI). Той и съпругата му Анна имат четирима сина и понастоящем живеят в Голанските възвишения в северен Израел. Те основават FAI през 2011 в контекста на избухването на "Арабската пролет" и последвалите размирици в мюсюлманския свят.