сряда, юли 31, 2013

Защо участвам в протестите

От месец участвам активно в протестите във Варна. Преди няколко дни позната ме попита дали смятам, че е редно да протестираме. Ето какво й отговорих в общи линии:

Всяка власт е от Бога (Послание към Римляните, гл. 13, ст. 1). Тя е призована да служи на народа си, като осигурява обществения ред, спокойствие, мир и справедливост. Когато обаче дадена власт въстане против Бога и злоупотреби със своите правомощия, тя не може вече да претендира да е представител на Бога на земята.  

Следователно, върховен дълг на всеки християнин и патриот е да участва в законни форми на гражданско неподчинение срещу такава една власт. Днес сме свидетели на такова управление. Днес България се управлява от поставени лица на престъпни олигархически структури, демонстриращи арогантно безбожие, управленска безпомощност и фрапираща аморалност.

Това правителство е трагедия за България. То работи не в интерес и служба на българските граждани, а е заложник на енергийната мафия и своите егоистични интереси. Всеки ден на власт на шайката на Доган и Станишев означава нови престъпления за милиони лева.

Тези престъпници обаче не са сами. Зад тях стоят демонични сили на нечестието, които управляват тях самите. Кукловодите и куклите са не само палачи, те са и жертви. Затова нашата борба не трябва да е срещу хората, поддали се на изкушението да злоупотребят с властта.

Какво можем да направим ние – обикновените граждани? Като християни можем да се молим Бог да изпрати своята армия от ангели да воюва срещу силите на нечестието, владеещи властовите институции – местна и централна изпълнителна власт, съдилища, парламент и медии. «Нашата борба не е срещу кръв и плът, а срещу началствата, срещу властите, срещу световните управители на тази тъмнота, срещу духовните сили на нечестието в небесните места.» (Послание към Ефесяните, гл. 6, ст. 12)

Апостол Павел ни насърчава и да се молим за управниците (Първо послание към Тимотей, гл. 2, ст. 2). С всеки ден те намаляват все повече шанса да си отидат достойно от това управление. Но все още има шанс за покаяние. Истинското покаяние означава да си подадат оставката. Така ще съхранят поне част от човешкото си достойнство.


Но само молитва не е достатъчна. Нужно е да излезем на площада и да издигнем глас срещу тази неправда и нечестие. Нашият път е съпротива чрез ненасилие, креативност и изненадващи ходове. Всяка форма на насилие би ни принизила до методите на действие на това правителство. Това не трябва да допускаме да се случи.

Пример за съпротива чрез ненасилие виждаме в евангелието. Господ Иисус Христос не дойде, за да смени несправедливата Римска политическа система с друга чрез кървава революция. Той не дойде, за да стане цар или министър-председател. Той дойде, за да призове за революция в ума и сърцето.

Неговите ученици разпространиха новината за тази нежна революция на Божията любов. Първо Европа, а по-късно и целият свят бяха променени до неузнаваемост. Само когато нашето упование и вяра са в Бога, а не в държавата, партиите или хора с месиански комплекси, ние можем да построим едно по-добро и справедливо общество.

Затова участието в протестите за ОСТАВКА на правителството е въпрос на дълг и чест за мен. 

А за теб?