понеделник, февруари 08, 2021

Пий от своя водоем (Притчи 5:15-23)


/Войната за чистота в брака/ 
проповед

Когато си купим нова стока, често тя идва с упътване за използването ѝ. В Америка стават все повече съдебните искове на потребители, затова производителите са принудени да поставят нелепи надписи, за да защитят хората от самите тях.

Например, детските костюми на Супермен и Батман имат етикети, които предупреждават: „Носенето на тази дреха няма да ви помогне да се научите да летите.“

Върху ютия на известна фирма стои предупреждението: „Никога да не се глади върху човешко тяло.“

На кутия с пъзел от 500 детайла пише: „Трябва да се наредят, за да се получи картинка.“

На буркан с доматено пюре стои надписът: „За постигане на най-добър резултат ви съветваме да отвъртите капачката.“

Върху опаковка на сънотворно може да се прочете: „Внимание: може да предизвика сънливост!“

На спрей за самозащита с големи букви пише: „Може да предизвика раздразнение на очите.“

Това са доста странни предупреждения. Но когато говорим за Библейските предупреждения, те звучат съвсем на място. Това се отнася и за съветите и предупрежденията към християните в областта на брака и брачните взаимоотношения.

Книгата Притчи има какво да ни посъветва и в тази област. Според някои коментатори тя е замислена като напътствия от цар Соломон към сина му Ровоам. И тъй като таткото знае, че едно от най-големите морални изкушения за младите момчета са блудниците и проститутките, той отделя значителен обем от текста на тази тема, за да предпази наследника си от лапите на съблазанта.

Днес ще разгледаме няколко от неговите съвети. За целта ще използвам и размишенията на Джеймс Сиси, които той е записал в тази страхотна книга, която препоръчвам на всички ви – „Войната за чистотата“.

Авторът разказва как когато е бил студент решил да отглежда моркови в студентското общежитие. Но каквото и да правел, не искали да израстнат. Не можел да си обясни защо. Тогава споделил с един приятел, който му казал, че би било практично да престане всеки ден да вади морковчетата от почвата, за да проверява колко са пораснали. Обяснил му също, че не е добре да отстранява малките им израстъчета, което той правел, защото не му допадала идеята да отглежда космати моркови.

Тази история добре илюстрира принципа, че нещата растат по-добре, ако ги засадиш в добра почва. Същото се отнася и за нашия брак. Един брак е добър, ако расте в добра почва. Затова още в началото на книгата Притчи цар Соломон отправя съвет към нас относно брака. И той е...

1.     Грижи се за градината на брака си.

Аз не разбирам почти нищо от градинарство, но зная че една градина става по-красива, ако се грижиш за нея. Същото се отнася и за брака. Освен, че трябва да му позволиш да расте в добра почва, той става по-красив, когато полагаш грижи за него.

Отделяш ли внимание за поддържане на почвата на твоя брак, за да дава добър плод? Или подобно на повечето хора се поддаваш на апатията и караш по течението?

Аз знам колко много труд ми струва само за да кося тревата в моята градина. А от семейния ни живот съм се убедил колко много труд трябва, за да имам успешен брак. Днес съм благодарен на Бог, че с моята съпруга можем да жънем плодовете на онова, което сме засаждали, наторявали, поливали и обработвали през изминалите 27 години.

Най-големият майстор градинар е Бог. И чрез цар Соломон той ни говори как да се грижим за нашия брак. Нека прочетем...

Притчи 5:15-23 „Пий вода от своя водоем и онази, която извира от твоя кладенец. 16 Вън ли да се изливат изворите ти и водните ти потоци – по улиците? 17 Нека бъдат само на теб, а не и на чужди заедно с тебе. 18 Да бъде благословен твоят извор. И се весели с жената на младостта си. Тя да ти бъде като любима кошута и мила сърна: нейните гърди да те задоволяват по всяко време; и се възхищавай винаги на нейната любов. 20 Понеже, сине мой, защо ти е да се възхищаваш от чужда жена и да прегръщаш обятията на чуждата? 21 Защото пътищата на човека са пред очите на Господа и Той внимателно измерва всичките му пътеки. 22 Нечестивият ще бъде хванат от собствените си беззакония и с въжетата на своя грях ще бъде държан. 23 Той ще умре от своето нежелание да се поучи; и от голямото си безумие ще се заблуди.“

Ако ти си женен или омъжена, как се отнасяш към брачния си партньор? Стремиш ли се да израстваш в любов към него/нея? Отделяш ли време, за да разговаряте и да правите периодично „анализ на състоянието на почвата“?

Една от червените лампички за състоянието на нашия брак или романтични взаимоотношения е, ако си позволяваме т.н. „безобидни фантазии“. Говоря за сексуалните фантазии.

Когато пренебрегваме тихото си време с Бога и взаимоотношенията с нашия брачен партньор, ние лесно можем да попаднем в капана на фантазирането.

Този вид съблазън започва с „похотта на очите“ (1 Йоан 2:15-17) при мъжете, които си фантазират най-вече за телесни форми. Жените си фантазират перфектния романс, кавалера, който ги изслушва внимателно и е идеален във всяко едно отношение. Тук можем да говорим за „похотта на ушите“.

Светът смята еротичните фантазии за безобидни и дори за нужни за добър сексуален живот. Писанието обаче ни показва, че има тясна връзка между съзнанието и сърцето. Всъщност, под „сърце“ Библията има предвид именно мястото, където се вземат всички решения, тоест съзнанието.

Притчи 6:25 „Да не пожелаеш хубостта ѝ в сърцето си [т.е. в съзнанието си]; да не те улови с клепачите си.“

Притчи 7:25 „Да не се отклонява сърцето ти [т.е. съзнанието си] в пътищата ѝ, не се заблуждавай в пътеките ѝ.“

Когато съзнанието ни се задържа върху похотливи мисли, е само въпрос на време преди то да се превърне в страст, а страстта да произведе действие. Така липсата на грижа за градината на твоя брак лесно може да доведе до подхлъзване и лутане в дебрите на сексуалните фантазии, а оттам и до нарушаване на брачния завет с изневяра.

Вземаш ли мерки срещу блуждаещите очи? Ако не, ти ще бъдеш податлив на изкушенията и ще се превърнеш в лесна плячка за блудника или прелюбодееца, които са излезли на лов за души:

Притчи 5:3 „Защото от устните на чуждата жена капе мед и устата ѝ са по-меки от дървено масло...“

Както беше казал някой, не можеш да попречиш на птица да прелети над тебе, но можеш да ѝ попречиш да свие гнездо на главата ти.

Днес младите хора са изложени на още повече опасности да се поддадат на сексуален грях. Не е нужно да излизат на улицата, прелюбодейците дебнат от собствения му компютър. Говоря за порнографията.

Четох, че порнографските сайтове съставляват 30 процента от всички интернет сайтове. Порнографията води до увеличена бременност сред тийнейджърите, затруднява сексуалното им развитие, повишава риска от депресия и създава изкривени очаквания, които затрудняват здравословните им взаимоотношения.

В крайна сметка, вярно е това Слово:

Галатяни 6:7 „Недейте се лъга; Бог не е за подиграване: понеже каквото посее човек, това ще и пожъне.“ Семето, което посеем в почвата на нашия брак, ще произведе същия сорт плод. „Понеже посяха вятър, затова ще пожънат вихрушка.“ (Осия 8:7)

Първо, грижи се за градината на своя брак. Второ,

2.     Помисли за последствията от неморалния живот.

Библията изобилства със строги предупреждения относно опасностите на похотливия живот. Те са предназначени да ни защитят от много последици от греха.

Първо, сексуалният грях може да доведе до тежки физически последици като полово предавани болести, венерически болести, човешки имуннодефицитен вирус (ХИВ), СПИН и др. Затова Соломон предупреждава сина си „да не би да дадеш разцвета на силите си на други и годините си на немилостивите.“ (Притчи 5:9)

Освен до сериозни болести, блудството и прелюбодейството могат да доведат и до физическа смърт. Ние знаем, че според старозаветния закон прелюбодеянието се наказва със смърт (Левит 20:10). С това не казвам, че Бог иска да възстановим смъртната присъда за прелюбодейците, но Той ни предупреждава за драстичните последици от този грях.

Моралният грях води и до пагубни духовни последици. Човек, извършил сексуален грях, не може да има общение с Бога. Неговите молитви са обезсилени, а сърцето му – закоравяло. Ако е бил в служение, трябва да минат години, преди да постигне изцеление. На всичко отгоре, репутацията на църквата страда в очите на невярващите заради него.

А за загубената чест, публичното унижение и финансовите загуби няма нужда дори да споменавам. Това са последствията, ако не пиеш от своя водоем. Затова и авторът на Притчи пита:

Притчи 5:16,22 „Вън ли да се изливат изворите ти и водните потоци по улиците?... Нечестивият ще бъде примчен от собствените си беззакония и ще бъде стегнат с връзките на своя грях.“

Един мъж се обадил на жена си да я уведоми, че я напуска заради по-млада жена. Предложил ѝ тя да продаде наскоро закупената му нова спортна кола и да задържи половината от сумата. Жена му публикувала обява за продажбата във вестника. Много бързо успяла да продаде скъпата кола за един долар. След това му превела по банков път половината от сумата.

Ако все още не си убеден, че удоволствието от прелюбодейството не си заслужава поетия риск, представи си следния въображаем сценарий:

Току-що е приключила прелюбодейната ти връзка с чужда жена. Сега вече ти се струва, че тази „открадната вода“ не е била толкова сладка, колкото е изглеждала първоначално. Излизаш от стаята и сядаш в колата, за да се прибереш вкъщи, но изпитваш ужасна самота. Пристигаш у дома при съпругата и децата те посрещат с дълги прегръдки. Жена ти те пита, „Как мина денят ти? Доста се забави. Да не се е случило нещо?“ Набързо измисляш някакво опрадвание.

Вечерята е сервирана и жена ти те моли да благословиш храната с молитва. Успяваш да кажеш някаква рутинна молитва, но се опитваш да не мислиш много за това, че Бог ти е подарил съпруга и семейство.

Слагаш децата да спят, жена ти идва при теб и казва: „Децата вече спят. Искаш ли да...?“ Ти обаче я отблъскваш с извинението, че си много уморен.

Един ден „другата“ жена се обажда и те уведомява, че е бременна и иска финансова издръжка. Иначе ще каже на съпругата ти. В крайна сметка се налага да кажеш на жена си. Тя реагира с погледи и думи, които никога преди не си виждал у нея. „Как можа!?“

После влизат децата, жена ти им казва. Те питат, „Татко, как можа да причиниш това на мама и на нас?“ Молиш всички за прошка. Обаждаш се на пастира и му разказваш всичко. Той пристига, ти го посрещаш, жена ти и децата ти още плачат в другата стая. Изслушваш го, после казваш, че се отказваш от служението в църквата. Пастирът не те разубеждава.

След няколко седмици на посещения при пастира, съпругата ти решава да ти прости. Но точно тогава установяваш притеснителни физиологически симптоми. Оказва се, че си прихванал полово предадена болест. Казваш на жена си тя също да си направи изследвания.

Получаваш писмо, в което другата жена ти казва каква финансова издръжка ще очаква от теб. Сумата е половината от твоята заплата.

Нещата излизат наяве в църквата, сред близките ти и на работното ти място. Твоят колега, с когото сте разговаряли за вярата и който е проявявал интерес да повярва, сега се отдръпва от теб. Обявява те за лицемер.

Дъщеря ти, която е вече в тийнейджърска възраст, започва полова връзка със своя приятел. Опитвате се с жена ти да разговаряте с нея. Отговорът ѝ е: „Защо да не мога, татко? Нали ти го направи?“

Целият ти свят се е срутил – и то само заради няколко минути непозволено сексуално удоволствие. Бог ти дава прошка за този грях, но последиците от него продължават да те тормозят през остатъка от живота ти. Както казва Соломон,

Притчи 6:32-33 „Онзи, който прелюбодейства с жена, е безумен. Който прави това, би погубил душата си.“

Пий от своя водоем, не от чужди. „Да бъде благословен твоят извор и се весели с жената на младостта си.“ (Притчи 5:18)

Затова е нужно всеки християнин да обяви война за чистота в брака си. Тази война може да бъде спечелена. Бог ни дава стратегия и необходимото снаряжение, за да се справим. Той ни дава силата си.

Ефесяни 6:10 „Най-после, заяквайте в Господа и в силата на Неговото могъщество.“

Ефесяни 6:13 „Затова вземете Божието всеоръжие, за да можете да противостоите в злия ден, и, като надвиете на всичко, да устоите.“

3.     Защити брака си.

Има три вида защити, които Бог ни е дал и иска да използваме. Първо, Той иска да опазваме ума си.

Веднъж една неделна учителка казала на група тийнейджъри: Следващата седмица ще донеса тук един полов орган!“ Обещанието бързо се разчуло. Родители и пастири я привикали за обяснение. Тя им показала буркан със специална течност, в която бил съхранен човешки мозък.

Всеки сексуален грях започва най-напред в мозъка ни, в ума ни. Дяволът и светът ни изкушават да вършим грехове, но ние самите вземаме решение дали да последваме съветите им. Изкушението не е грях. Грях е когато му се отдадем. Затова, както видяхме миналия път с помощта на п-р Джонатан, Соломон казва „Повече от всичко друго, което пазиш, пази сърцето си (съзнанието си), защото от него са изворите на живота.“ (Притчи 4:23)

Съзнанието ти е първата защитна стена във войната с похотта. Как обаче предпазваме ума си? Трябва да си дадем сметка, че каквото вкарваш в ума си, това и ще излиза в живота ти. Ако вкарваш боклуци, ще изкарваш боклуци.

Аз съм благодарен за интернет и за възможността да общувам с приятелите си в целия свят. Но същевременно си давам сметка, че трябва да използвам технологиите внимателно. Да си позволя да гледам филми и сайтове със сексуално съдържание е все едно да позволя на някой човек да извършва блудствени действия в собствения ми хол пред очите ми!

Представи си, че те заведат на площадка за учебна стрелба. Би ли се разхождал безгрижно пред мишените? Това е немислимо! Тогава трябва да си нащрек и когато някой се опитва да те обстрелва с думи и образи.

Ние сме женени от 27 години и повечето от това време целенасочено сме имали минимален брой тв канали. Просто не искаме да плащаме за още боклук! Ако се изкушавате да гледате неподходящи програми и образи по телевизията, можете да поставите надпис на дистанционното: „Аз и моето дистанционно – ние ще служим на Господа“. Същото можете да напишете и на вашата мишка, или да залепите стих върху телевизора или компютъра, като „Прославете Бога с телата си“ (1 Коринтяни 6:20).

От една страна, предпазваме ума си от боклук. От друга, ние се грижим за ума си, като го храним и пречистваме със Словото.

Колосяни 3:2,3 „Мислете за горното, а не за земното; защото умряхте и животът ви е скрит с Христос в Бога.“

Понякога съм говорил с мъже и те са се оплаквали, че не могат да се отърват от нечистите мисли. Ако мислим за Бога, за Божиите неща, няма да се сещаме за похотливите мисли. Ако пием вода от своя водоем, няма да копнеем за други водоеми.

Как можем да премахнем въздуха от една чаша? Най-лесно това става, като напълним чашата с вода. Ако се изпълваме с истините на Божието слово, ние ще прочистим нашето съзнание и ум от боклука на нечистоплътните мисли. Един начин е да учим наизуст библейски стихове.

Знам, много хора ще кажат, че нямат добра памет. Но истината е, че ние запомняме това, което е важно за нас. Ако ви дам тази поредица числа: 31-14-26-53 и ви кажа, че е комбинация за сейф, в който има 1 милион лева, дали ще запомните точната им последователност? Разбира се, защото това би могло да промени живота ви.

Библейските заповеди за морална чистота са „желателни повече от злато, повече от изобилие чисто злато.“ (Псалми 19:10) Ако имаш това разбиране, тогава ще отделяш време за запаметяване. Изследователите на паметта са установили, че ако повторим нещо 40 пъти, то се запечатва в съзнанието ни до края на живота ни.

Като малки учехме нашите деца да казват стихове наизуст и им устройвахме състезание кой ще каже най-много стихове. До ден днешен ги помнят. Всичко зависи от това дали сме посветени да го направим.

Пречистваме ума си също като четем и изучаваме Писанията. Един прост и лесно запомнящ се подход е докато четем да си задаваме три вида въпроси: на наблюдение – какво става в текста; на тълкувание – какво означава това, което става; и на приложение – какво означава за мен това.

Първо, изграждаме стена около ума си. Второ, можем да изградим защитна стена около тялото си. Сега ще ви кажа нещо, което се надявам, че знаете: Нашите тела не са наша собственост.

Псалм 139:13 „Защото Ти си създал чреслата ми, обвил си ме в утробата на майка ми.“

Щом сме създадени от Бога, Той притежава нотариалния акт върху тялото ни. Ние сме само настойници над телата си. Нещо повече, Той ни е изкупил с кръвта на собствения си Син. Следователно, Бог иска ние да му предоставим тялото си като „жертва жива, свята и благоугодна, като наше духовно служение“ (Римляни 12:1).

Когато нашата първа дъщеря навърши пълнолетие ѝ подарихме пръстен с надпис „Истинската любов чака.“ Така ѝ напомнихме за обета за морална чистота, към който сме призовали и трите ни деца.

Трето, изграждаме защитна стена, като се пазим взаимно в Тялото Христово.

Когато Каин уби брат си Авел и Бог го попита къде е брат му, той отговори: „Пазач ли съм аз на брат си?“ (Битие 4:9) Истината е, че Бог ни е направил части на едно тяло и иска всички ние да сме „пазачи“ на братята и сестрите си. Всички ние сме подложени на обстрел от подобни изкушения. Затова Бог иска заедно да носим отговорността за борбата с развратните мисли.

1 Солунци 5:14 „Молим ви още, братя, увещавайте онези, които постъпват нередно, насърчавайте малодушните, поддържайте слабите, бъдете търпеливи към всички.“

Всеки от нас е отговорен за другите. Затова, ако виждаш, че някой върши морални грехове, имаш задължението да ги увещаваш търпеливо и да ги насърчаваш да се покаят и да оставят греха си.

Защото,

„който е обърнал грешния от заблудения му път, ще спаси една душа от смърт и ще покрие много грехове.“ (Яков 5:20)

В заключение, ние се грижим за брака си, първо като се посветим само на своя съпруг или съпруга и отделяме време за развиване на взаимоотношенията ни с тях, внимаваме да не попаднем в капана на фантазирането и съзнаваме колко сериозни могат да бъдат последиците от неморалния живот. Те водят не само до нарушени взаимотоношения с Бога, но и до унижение, финансови загуби и понякога дори до физическа смърт.

Но не е нужно да се предаваме. Бог иска да бъдем успешни във войната за чистота на предбрачните взаимоотношения и на брака си. Това правим, като опазваме ума си, като го храним и пречистваме със Словото, като защитаваме тялото си от греха и като се пазим взаимно от неморални постъпки в тялото Христово.

Един актьор гостувал в ток шоу и домакинът го попитал, „Какво прави един човек страхотен любовник?“ Отговорът на актьора го изненадал: „Страхотен любовник е този, който може да задоволи една жена за целия ѝ живот и който е задоволен от една жена за цял живот. Не някой, който скача от жена на жена. Всяко куче може да направи това.“

Молитва.

_____________________

БПЦ "Нов живот" - Варна

07.02.2021 г.