четвъртък, януари 07, 2021

Човекът, който наричаше хората "змийски изчадия"

 

Странно нещо са празниците. С времето към тях се прибавят всякакви суеверия и практики дотолкова, че днес повечето хора нямат идея какъв е конкретният повод да празнуваме нещо.

Същото е и с Ивановден. Свързват празника с кумството, побратимството, къпане на моми и какво ли още не. 

Но кой е истинският виновник за празника?
 
Първо, предлагам ви няколко политически некоректни цитати от него:

"Покайте се понеже наближи небесното царство... Пригответе пътя на Господа, прави направете пътеките за Него".

„Змийски изчадия, кой ви подсети да бягате от идващото Божие наказание? Затова сторете плод, достоен за покаяние..."

"...брадвата лежи вече при корена на дърветата; и тъй всяко дърво (разбирай човек!), което не дава добър плод, се отсича и хвърля в огъня."

"Аз ви кръщавам с вода за покаяние, а Онзи, Който идва след мене, ще ви кръсти със Светия Дух и с огън, понеже Той е много по-силен от мене... Неговата лопата е в ръката Му и Той ще очисти мястото Си за вършеене, и ще събере житото Си в житницата, а плявата ще изгори в неугасващ огън.“

„Който има две ризи, нека даде на онзи, който няма; и който има храна, нека направи същото.“

Това е казано от Йоан Кръстител. Казал е и много други неща, но тези са записани и достигнали до нас.

Що за човек е бил този Йоан, когото днес празнуваме? Той е син на Захария и Елисавета и братовчед на Исус. За него старозаветните пророци Исая и Малахия пророкуват, че той ще бъде вестителят, който ще подготви пътя за идването на Спасителя.

И Йоан бил точният човек за тази мисия. Бил достатъчно смел, за да казва истината в очите на своите съвременници. Бил смирен, живеел като отшелник в пустинята, хранел се с мед и буболечки и живеел с една цел - да сочи към Исус Христос и да подготвя сърцата на хората за Неговото идване. Проповядвал е кръщение за покаяние от греховете и сам е кръщавал хората. 

Да, Йоан е бил особняк, когото малцина са харесвали. Не е бил конформист, обичал истината и заради нея е заплатил с живота си. Презирали са го, някои даже са го мразели. Измисляли са какви ли не компромати за него. Като този, че бил обладан от зли духове. Но по-важно е не мнението на човеците, а какво мисли Бог за него.  

Такъв човек е бил Йоан Кръстител. 

И след всичко прочетено, ако все още харесвате този човек, тогава честит ден на Йоан Кръстител или още Ивановден!