понеделник, януари 18, 2021

С огъня шега не бива (Притчи 1)


/проповед/

Eдин прeподавател в университета оценявал писмената работа на студент малко преди Рождество. Най-отдолу студентът бил написал следната бележка: „Само Бог знае отговора на този въпрос. Честито Рождество Христово.“ Преподавателят върнал работата с бележката: „Бог получава отличен. Ти получаваш двойка. Честита нова година.“

Днес се ценят знанията, не мъдростта. Ние имаме много знания, но нямаме мъдрост. Има светска мъдрост, която не винаги е истинна и мъдра. Например, светът казва, яж, пий и се весели, защото един път се живее. С други думи, живей на пълни обороти, вземи всичко което можеш от живота, защото някой ден ще умреш и всичко ще свърши.

Мъдростта на този свят казва много неща, и много хора лапват тази въдица, но ние се нуждаем от мъдростта на Бога, за да избягваме злото и да не се отклоняваме от пътя на вярата в Господ Исус Христос.

Точно тази е целта на книгата Притчи. Тя съдържа кратки житейски мъдрости и истини и използва образен език. Автор на по-голямата част от книгата е Соломон. Още в уводния стих на първата глава се казва:

Притчи 1:1 „Притчи на Давидовия син Соломон, Израилев цар, за да се познаят мъдрост и поука...“

По-нататък обаче става ясно, че отделни пасажи са написани от „писарите на Юдовия цар Езекия“ (25:1), мъдрите (22:17), Агур (30:1) и Лемуил (31:1). Най-вероятно последна редакция книгата е претърпяла по време на духовното обновление при цар Езекия, царувал от 715 – 686 г.пр.Хр.

Защо е важно да четем и изучаваме книгата Притчи?

Първо, повече от всички останали книги в Библията тя поставя ударение върху изграждането на християнски характер. Целта на всеки християнин трябва да е да изгражда христоподобен характер. „По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако имате любов помежду си. (Йоан 13:35)

И второ, тя е много практична. Тя заличава различията между светското и святото, между религиозните ритуали и практическата праведност. Тя не ни позволява да се размотаваме в страната на теоретичните неща.

Ние сме склонни да разглеждаме християнството като абстрактно учение без да го прилагаме в живота си. Нашият проблем е не толкова, че знаем малко, а че не вършим това, което знаем, че е правилно.

Затова темата на нашата поредица е „Мъдрост за всеки ден“. В продължение на 14 седмици ще разгледаме теми като страхът от Господа, сексуалната чистота, прибързаните обещания, мързела, омразата, завистта, гордостта и гневът. Ще видим каква е Библейската перспектива към работата. Ще поговорим за това как да изграждаме приятелства и да се борим със самотата. Накрая ще видим как да възпитаваме неегоистични деца в един егоистичен свят и как да избягваме греха алкохолизъм.

Днес започваме с по-общата встъпителна тема за Божията мъдрост. Нарекох тази проповед „С огъня шега не бива“. Ще видим, че Божията мъдрост ни съветва да имаме страх от Бога, да избягваме нечестивите хора и да черпим мъдрост от всичко.

1.     Мъдростта ни учи да имаме страх от Бога.

Притчи 1:7 „Страхът от Господа е начало на мъдростта; но безумните презират мъдростта и поуката.“

В началото на 2021 година човечеството все още се бори с пандемията от коронавируса. Според много специалисти тепърва ще се сблъскваме с истинските последствия от поредицата локдауни – икономическа криза и различни негативни ефекти върху здравето на хората. Вече излизат данни за увеличаване броя на хората, страдащи от безработица, безпаричие, глад, депресия, самота, психически болести.

Много хора днес изпитват страх за утрешния ден. Но има и страхове, които са добри от Библейска гледна точка.

Когато бях малък вкъщи имахме нафтова печка. Всяка вечер баща ми я палеше, като запалваше клечка кибрит. На мен ми беше интересно как го прави и се надвесвах над огъня, за да видя как ще лумне. Често той ми казваше да внимавам, защото „с огъня шега не бива“.

Но един ден с приятели решихме да си запалим огън и огънят ме изгори леко. Нямах достатъчно страх от огъня, докато не получих изгаряне. Често ние не се вслушваме в нечий съвет и се научаваме сами, по трудния начин.

Много хора са любопитни да видят или опитат нещо, но както казва известната английска фраза, „любопитството уби котката“, когато решила да види какво има от другата страна на улицата. Когато сме любопитни и не гледаме на Божието слово като на авторитет, можем да си навлечем много неприятности.

Най-мъдрият човек на земята, Соломон, ни казва че страхът от Господа е начало на мъдростта. С други думи, мъдър е този, който се бои от Господа. Може това да звучи старомодно, но е здравословно!

Римляни 13:11-13 „И това вършете, като знаете времето, че часът е вече настанал да се събудите от сън; защото спасението е по-близо до нас сега, отколкото когато повярвахме. 12 Нощта премина, а денят наближи: и така, нека отхвърлим делата на тъмнината и да вземем оръжието на светлината. 13 Както в бял ден, нека ходим благопристойно, не в пирувания и пиянства, не в блудство и разпътство, не в свади и зависти.“

Веднъж говорих по телефона и тръгнах да пресичам улицата. Не се виждаха коли, но една кола профуча на сантиметри от носа ми. Можех да загубя живота си и щях да се изправя пред Бога да давам отчет за живота си, а тогава не бях готов да умра! Оттогава доста внимателно се оглеждам, преди да пресека. Това е добър страх.

Много хора си играят с огъня и си мислят, че няма да бъдат изгорени, но впоследствие това става. На връх Нова година градовете на България заприличват на бойно поле. Тази година през болница Пирогов в София са преминали 10 пострадали от пиратки в новогодишната нощ. Други 10 са приети в токсикологията след употреба на алкохол. A за войната по пътищата да не говорим – тя е целогодишна.

На Нова година също имаше хора, които са отишли в планината без подходяща екипировка. За някои от тях, като за варненския дисководещ Тодор Желязков това е било последното изкачване на планина. Негови приятели разказват, че бил опитен планинар. Прекалено голямото самочувствие сигурно също му е изиграло лоша шега.

Много хора си играят с огъня също поради непознаване на истината за Господ Исус Христос и нуждата от страх от Господа. Как? Като се допитват до врачки, ходят да им леят куршуми, увличат се по източни религии, посещават секти и култове. Този вид игра с огъня е най-опасният, защото рискуват не просто физическа, а духовна смърт за вечността.

Затова хората се нуждаят от страх от Господа. Но как да им помогнем?

Юда 22,23 „И към едни, които са в съмнение, бивайте милостиви; 23 други спасявайте, като ги изтръгвате из огъня“.

Един начин да ги изтръгваме от огъня е като споделяме с тях благата вест. Като проповядваме истината на Божието слово.

Може би най-известната проповед на големия американски проповедник Джонатан Едуардс е „Грешници в ръцете на един гневен Бог.“ Когато говори за вечния Божи гняв, Едуардс казва: „Би било ужасно да претърпиш тази ярост и гняв на Всемогъщия Бог дори за един момент; но Вие трябва да страдате това за вечността. Това ужасяващо нещастие няма да има край. Когато гледате напред Вие ще виждате, че то продължава завинаги, безкраен период пред Вас, който ще погълне мислите Ви и ще удиви душата Ви; и вие ще достигнете до отчаяние, че някога ще има някакво избавление, някакъв край, някакво облекчение и край въобще. Вие ще знаете със сигурност, че ще трябва да понасяте това дълги векове, милиони и милиони векове борейки се и търпейки това всемогъщо, безмилостно наказание. И когато направите това, след като сте прекарали толкова дълги векове в това мъчение Вие ще знаете, че то е само един миг от това, което ви очаква.“

Много хора трябва да чуят предупрежденията на Библията и да започнат да се боят от Господа, защото ходят по тънък лед. Божията мъдрост казва: „Бой се от Бога“, защото един ден ще застанеш пред Него и ще отговаряш за това как си живял.

Когато се боим от Господа ние показваме, че Той е най-висшият авторитет в живота ни. Страхът от Бога е също проява на благоразумие. Най-много ме изумява фактът колко много хора нехаят, че ще отидат в ада.

Един моторист бил вдигнат без съзнание след катастрофата и отнесен до една близка бензиностанция. Когато отворил очи, започнал яростно да рита и да се бори. След това обяснил, че първото нещо, което видял било табела, на която пишело „Shell“, но някой бил застанал пред първата буква „S”.

Затова по-добре се бой от Бога приживе! Освен, че страхът от Бога е проява на благоразумие, той възвеличава Бога и Му отдава хвала.

Псалми 111:10 „Началото на мъдростта е страх от Господа; всички, които се водят по Него, са благоразумни; Неговата хвала трае до века.“

Първо, да си мъдър означава да имаш страх от Бога. Второ...

2.     Мъдростта ни предупреждава да избягваме хора, които вършат грехове.

Притчи 1:10-15 „Сине мой, ако грешните те прилъгват, не се съгласявай! 11 Ако кажат: Ела с нас, нека поставим засада за кръвопролитие, нека причакаме без причина невинния, 12 както адът нека ги погълнем живи, даже съвършените, като онези, които слизат в рова, 13 ще намерим всякакъв скъпоценен имот, ще напълним къщите си с плячка, 14 ще хвърлиш жребия си като един от нас, една кесия ще имаме всички, – 15 сине мой, не ходи на път с тях, въздържай крака си от пътеката им...“

Ако грешните те прилъгват... Случвало ли ти се е да те придумват да направиш нещо нередно? Ако не е, ще ти се случи. Може някой да дойде при теб и да ти каже: „Хайде да си купим пиячка и да се напием.“ Или, „Хайде да опитаме малко трева.“ Или, „Да отидем да се позабавляваме малко ...“

В наши дни хората са толкова отегчени, че за да изпитат тръпка са готови да рискуват да се забъркат в неприятности и дори да рискуват живота си. Ярък пример за това е войната по пътищата.

За първите 10 месеца от 2020 г. при тежки катастрофи в страната са умрели 381 души, а ранените са повече от 6000 души. И това е с около 30% по-малко от предходните години (заради рестрикциите покрай коронавируса).

Ако грешници те прилъгват, не тръгвай с тях. Мъдростта на Бога те предупреждава. Хората от всички поколения се нуждаят да се вслушат в тази мъдрост. Но като че ли младите хора са най-уязвими да се смесят с тълпата и да плуват по течението. Хората на средна възраст, които преминават през кризата на средната възраст също могат да си навлекат неприятности, следвайки тълпата. Но като цяло възрастните сме се напарили и напатили и сме по-внимателни.

2 Тимотей 2:22 „Но отбягвай младежките страсти; и заедно с тия, които призовават Господа от чисто сърце, следвай правдата, вярата, любовта, мира.“

Най-важният избор за всеки млад човек след решението да предаде живота си на Господ Исус Христос е изборът на брачен партньор. Защо? Защото този човек или ще те приближава, или ще те отдалечава от Господа – теб и вашите бъдещи деца.

Самюъл Клемънс, по-известен чрез литературния си псевдоним Марк Твен, бил талантлив писател. Но той дълбоко презирал християнството и се присмивал на хората, които вярвали в Библията. Той срещнал и се влюбил в Оливия Лангдън – момиче от добро християнско семейство. Докато дружали той добре прикривал неприязанта си към вярата и тя се съгласила да се омъжи за него.

След сватбата Твен започнал открито да се присмива на християнството и скоро след това Оливия спряла да ходи на църква. Семейството му преминало през много превратности на съдбата, включително пълен финансов банкрут и смъртта на една от дъщерите им. Един ден, докато се опитвал да утеши скърбящата си жена, Твен казал: „Ливи, ако те утешава да се облегнеш на вярата си, направи го.“ Тя тъжно отговорила, „Не мога. Не ми е останала никаква вяра.“

„Ако грешните те прилъгват, не се съгласявай.“ С огъня шега не бива.

В една църква ходело приятно младо семейство – майка, баща и две хубави малки момиченца. Някой поканил родителите на бар и те отишли, за да не обидят човека. След това малко по малко продължили да ходят, там се запознали с някои от посетителите и се сприятелили с тях. Станали алкохолици и накрая се развели. Едно зло довело до друго, то до друго и накрая разрушили семейството си.

Както казва една японска поговорка, „Първо човек взема едно питие, след това питието взема питие. Накрая питието взема човека.“

1 Коринтяни 15:33 „Не се заблуждавайте. „Лошите другари покваряват добрите нрави.“

Ако лошите другари покваряват добрите нрави, то вярно е и обратното. Добрите, благочестиви хора влияят за Исус на хората от своето обкръжение.

Eдно малко момиченце се върна ло вкъщи от първия си урок в неделното училище в църква. Майка ѝ попитала: „Какво правехте в неделното тази сутрин?“ „Пяхме песен в една голяма стая и след това отидохме в една малка стая, където една жена ни говори. „Коя беше тя?“, попитала майката. „Не знам как се казва – отговорило момиченцето – но трябва да е била майката на Исус, защото говореше за Него през цялото време.“

Тази учителка толкова я впечатлила с онова, което казала за Исус, че тя я взела за Мария.

Дотук казахме, че Божията мъдрост ни призовава да имаме страх от Бога и да избягваме хора, които водят греховен живот. Трето,

3. Мъдростта ни насърчава да я търсим навсякъде.

Притчи 1:20-21 „Превъзходната мъдрост прогласява по улиците, издига гласа си по площадите, 21 вика по главните места на пазарите, при входовете на портите, възвестява из града думите си.“

В Притчи на много места мъдростта на Бога е персонифицирана. Тук тя e жена, която върви по улици и площади и прогласява Божиите истини. Забележете, че мъдростта не ни убеждава нежно и внимателно. Тя вика, умолява, кара се, спори, заплашва, предупреждава и дори се смее...

По-надолу казва, „Невежи, докога ще обичате невежеството?“

Бог е загрижен за нас и нашето спасение. Затова Божията мъдрост е многообразна. Можем да намерим Божията мъдрост на много места. Нейни вестоносци могат да са най-различни хора.

Веднъж като тийнейджър бях сам на плажа и при мен дойде един друг младеж и ме заговори. Изглеждаше приятен, аз нямах компания, затова нямах нищо против. На другия ден се видяхме на същото място. След като поговорихме той влезе в морето да поплува. Тогава при мен дойде един човек и ми каза: „Внимавай с този, той е опасен човек. Много хора са се опарили от него.“ Познайте дали продължих да ходя на този плаж? С огъня шега не бива!

Мъдростта може да ни говори чрез различни хора. Това може да са нашите родители. Аз съм благодарен на моите родители, че са научили мен и сестра ми на труд и постоянство.

Мъдростта на Бога може да ни говори чрез нашите учители или дори началниците на работното ни място. Мъдростта може да говори чрез верни приятели и възрастни хора. Много често невярващи хора разсъждават трезво и пробиблейски по много въпроси без самите те да го съзнават. Търси мъдростта от такива хора.

Можеш да почерпиш мъдрост дори от децата. Например, знаете ли защо децата първо се карат, а после играят заедно? Защото щастието им е по-важно от гордостта!

Но първо черпим мъдрост от родителите си. Деца, когато родителите ви карат да си оправите стаята, да си подредите играчките, да си напишете домашното преди да играете и да четете Библията, слушайте ги. Един ден ще им бъдете признателни, че са ви научили на труд, ред и дисциплина.

Можем да почерпим мъдрост на много места. Проблемът е, че в света има много шумове. Те ни държат в невежество относно Божията мъдрост. Много гласове се борят за твоето внимание. Те могат да са много интригуващи и съблазнителни. Могат да са толкова силни и доминиращи, че да е трудно да се съсредоточиш и да помислиш трезво. Нужни са усилия, за да доловиш гласа на мъдростта. Нужно е тренирано ухо.

Как се научаваме да филтрираме гласа на глупостта и да слушаме гласа на Божията мъдрост? Ние тренираме ушите си да слушат Божията мъдрост, като четем и изучаваме Писанията. Тренираме ушите си, като слушаме гласа на Духа, записан в Писанията. Следваме и слушаме гласа на Добрия Пастир.

Йоан 10:14 „Аз съм добрият Пастир. Аз познавам Своите овце и Моите Ме познават.“

От началото на годината в църква отново започнахме План за четене на Словото. Насърчавам отново тези, които не са се включили да го направят.

Към църква имаме и група за изучаване на Библията. Няма нищо по-обогатяващо от изследването на съкровищницата на Писанията заедно в група! Може би си прекалено уморен след работа и си мислиш, че това е последната ти грижа.

Ако въпреки умората се грижим да има материална храна за семейството ни, защо пренебрегваме духовната? „Не само с хляб ще живее човек, но с всяко слово, което излиза от Божията уста.“

Освен в Библията, можеш да намериш Божията мъдрост и в християнски коментари и класически християнски произведения. На страницата на нашата църква можеш да намериш списък с повече от 200 заглавия, които препоръчваме на всеки християнин да прочете. Някои от тях могат да се свалят безплатно от интернет, а други можеш да заемеш и от библиотеката в църква!

Ако не си много по четенето, нека ти припомня една житейска мъдрост, че апетитът идва с яденето. Ето още едно насърчение: някой е изчислил, че ако човек чете само 15 минути на ден, може да прочете 20 средно големи книги за една година!

В заключение, ние имаме нужда от Божията мъдрост всеки ден от живота си. Нуждаем се от нея, защото тя ни учи на страх от Господа и ни напомня да избягваме нечестиви хора. Защото с огъня шега не бива. Понякога не е лесно да я открием поради многото шумове около нас, но ако тренираме ухото си, можем да я намерим на неподозирани места.

Томас Едисън е казал, „Трите oсновни неща за постигане на нещо значимо са: първо, усилена работа; второ, упорство; трето, здрав разум.“ На Хенри Форд пък принадлежат думите, „Не търси кусурите, намери лекарството; всеки може да се оплаква.“ Едисън и Форд най-вероятно не са били християни, но казаното от тях са думи на мъдрост. Ние трябва да търсим мъдростта навсякъде и да се учим от нея. Разбира се, най-превъзходната мъдрост е от Бога. Нека се помолим.

____________

10.01.2021

БПЦ "Нов живот" - Варна