понеделник, януари 18, 2021

Уповаваш ли на Господа? (Притчи 3:5-12)


/проповед/

В света, в който живеем, е трудно да вярваш на когото и да е. Причината е, че много хора злоупотребяват с доверието ни.

Преди 20 години един български министър-преседател дойде на власт с думите „Вервайте ми.“ Мнозина му поверваха, но бяха разочаровани. Както казва някой, никога не вярвай на някой, който ти казва „Вярвай ми“.

Добре е да имаш едно наум, когато ти обещават нещо.

Имай едно наум, когато някой ти казва: „На никого няма да кажа.“

Имай едно наум, когато собственик на куче ти казва: „Не се плаши, той никога не е хапел хора.“

Имай едно наум, когато някой ти казва: „Не се бой, няма да ни хванат.“

Имай едно наум, когато някой ти казва: „Аз ще се погрижа за всичко.“

Имай едно наум, когато автомонтьор ти казва „Колата ще стане като нова.“

Имай едно наум, когато зъболекар ти казва: „Няма да боли.“

Имай едно наум, когато някой ти казва: „Никак няма да умрете! Но Бог знае, че в деня, когато ядете от него, ще ви се отворят очите и ще бъдете като Бога – да познавате доброто и злото.“

Как можем в един свят на липса на доверие да се доверяваме? Как изобщо можем да уповаваме на някой?

Соломон ни казва за една Личност, на която можем винаги да се доверяваме и да уповаваме. Днес ще видим как можем да се доверим на правилната Личност и как това води до благословение в живота ни. Накрая ще поговорим за това колко важно е да показваме с живота си, че наистина уповаваме на Нея.

1.     Положи упованието си в правилната Личност.

Притчи 3:5-6 „Уповавай на Господа от все сърце и не се облягай на своя разум. 6 Във всичките си пътища признавай Него и Той ще оправя пътеките ти.“

Всички сме чували израза „Вярвай в себе си.“ Когато говоря с хората за Бога, често ми казват, „Аз вярвам само в себе си.“ При което аз ги питам, „Никога ли не си грешал?“

Случвало ли ви се е да сте убедени, че сте прави и да се окаже, че грешите?

Преди няколко дни с Ваня гледахме предаването „Последният печели“. Победителят на няколко пъти беше сигурен в отговора на въпроса, но какво беше учудването му, когато водещият каза, че това е грешен отговор!

Дуайт Муди е казал: „Вярвай в себе си и си обречен на разочарование; вярвай в приятелите си и те ще умрат и ще те напуснат; вярвай в парите и някой може да ти ги вземе; вярвай в репутацията си и някой може да я разбие; но вярвай в Бога и никога няма да съжаляваш.

Притчи 28:26 „Който уповава на своето си сърце е безумен, а който ходи разумно, той ще се избави.“

Исус Христос разказва притчата за фарисея и бирника, които отишли да се помолят. Фарисеят казал: „Боже, благодаря ти че не съм като другите хора, които са неправедни, грабители и прелюбодейци. Постя два пъти в седмицата, давам десятък...“ За разлика от него бирникът се удрял в гърдите и казвал: „Боже, бъди милостив към мене, грешника.“ За него Исус казва, че си е отишъл у дома оправдан, а фарисеят – не, защото „всеки, който въздига себе си, ще се снижи, а който смирява себе си, ще бъде въздигнат.“ (Лука 18:14)

„Уповавай на Господа от все сърце и не се облягай на своя разум.“

И как може да се облягаш на своя разум, като нашите сърца са измамни – казваме едно, а правим друго. Само Бог има съвършеното знание и съвършени мисли и планове за нас. Ако смятаме, че сме безгрешни, работата ни е спукана.

Притчи 16:18 „Гордостта предшества погибелта, а високомерието – падането.“

Помните ли мача на Кубрат Пулев с Антъни Джошуа? Пулев беше толкова уверен в победата, че предрече, че ще спечели с красив нокаут в някой от по-късните рундове на мача. Според него Джошуа бил надменен, но той ще го бие. Интересно, че преди 6 години, когато игра срещу Кличко, той каза подобни думи и за него: „Кличко е надменен, но ще бъде наказан“.

Като българин исках Кубрат да бие. Но както Кличко, така и Джошуа защити титлата си и победи Пулев. „Бог на горделивите се противи, а на смирените дава благодат.“ (Яков 4:6)

Всеки от нас има нужда да има малка доза увереност в себе си, но ние трябва да уповаваме в Един, който е много по-велик, мощен и свят от нас.

Ние сме слаби, Той е силен. Ние сме невежи в много отношения, а Той е всесилен и всезнаещ. Ние често грешим в мислите и действията си. Той е свят и винаги прави това, което е правилно. Негова мотивация е любовта. Ние трябва да уповаваме в Него!

Когато детето ви е малко и му се забие трън в пръста, в началото то се опитва да го извади с пръсти или със зъби, но не може. Вие забелязвате и му предлагате да го извадите. В началото то отказва. То знае, че ще боли, ако вземете игла и я забодете в пръста, за да извадите трънчето.

Вие го молите да повярва, че ще боли, но после това ще облекчи болката. Това, което изглежда опасно е за неговата безопасност. Казвате му, че единственият начин да спре болката е като нараните пръста. Не звучи логично, но вие сте неговият родител. Детето знае, че няма да го излъжете. Вие го обичате и искате най-доброто за него. Затова, въпреки болката, детето ви се доверява да направите това, което е най-доброто за него.

В живота често ни спохождат беди. Колкото и да се опитваме, не можем да се справим сами. Нужно е да се доверим на Нашия небесен Баща.

Спърджън е казал: Има само Един, който се грижи за теб. Той не те изпуска от очи. Сърцето Му бие състрадателно за твоята болка и Всесилната Му десница ще ти даде нужната помощ. Най-мрачният облак ще се превърне в капки на милост. Ако си от Неговото семейство, Той ще превърже раните ти и ще изцели съкрушеното ти сърце. Не се съмнявай в Неговата благодат заради твоята скръб, но вярвай че Той те обича във време на беда толкова, колкото и във време на щастие. Ако Бог се грижи за теб, защо трябва и ти да се грижиш? Ако уповаваш на Него за душата си, защо не уповаваш и за твоето тяло? Той няма да откаже да носи товара ти и няма да се огъне под него. Ела, душо! Кажи довиждане на безпокойството и остави всичките си грижи в ръката на един милостив Бог.“

2.     Упованието в Бога благославя живота ти.

Притчи 3:7-8 „Не мисли себе си за мъдър; бой се от Господа и се отклонявай от зло; това ще бъде здраве за тялото ти и влага за костите ти.“

Каква е връзката между упованието в Бога и благословенията в живота ни?

Много хора се смятат за мъдри, но както отбелязахме миналия път, това е човешка, плътска мъдрост. Истинската мъдрост е в страха от Бога. Когато ние се боим от Господа, ние вършим това, което е добро за нашата душа и здравословно за нашето тяло.

Разбира се, ние знаем, че няма съвършено здрав човек и дори християните боледуват. Но е вярно също така, че упованието в Бога ни помага да живеем по-здравословен начин на живот и да имаме прилично здраве. А здравето е благословение от Господа!

Когато майка ми беше на 70 години, излизаше с децата в Морската градина и играеше на скок от място с тях. Тогава си мислех, че тя все ще е така, но сега е на 83 и вече има много болежки и по-сериозен здравословен проблем. Налага се почти всеки ден да се редуваме със сестра ми и да я наглеждаме, да ѝ носим храна. Но все пак, тя може сама да се обслужва и ние сме благодарни за това.

Ние знаем, че нашето съществуване не свършва с живота на земята. Един по-добър живот идва след него. И на всички, които са в Христа, Той е обещал и по-добро, напълно здраво тяло!

Филипяни 3:20-21 „Защото нашето гражданство е на небесата, откъдето и очакваме Спасител – Господ Исус Христос, Който ще преобрази нашето унизено тяло, за да стане съобразно с Неговото славно тяло, според действието на силата Си да покори и всичко на Себе Си.“

Може да се радваш на цветущо здраве тук на земята, но на небето ще бъдеш още по-добре! Ще имаш небесно тяло, което няма да се уморява и няма да се разболява. Не е ли чудесно това? Кой не би искал да има такова тяло!

Притчи 3:8 „това ще бъде здраве за тялото ти и влага за костите ти.“

Когато положим упованието си в Бога, Той ни благославя във всеки аспект от нашия живот, включително във физическото ни здраве. Най-малко защото християните по правило избягват вредни навици и се стремят да живеят здравословно. Да не говорим за емоционалното и психическо здраве, което вярата укрепва.

Неслучайно на иврит шалом, която обикновено превеждаме като мир, означава много повече от това – пълнота, здраве, благоденствие, цялостност и хармония. Вероятно това е най-близката дума в Стария завет до думата „здраве“. А в блаженствата в Матей 5 гл. думата „блажен“ може да се преведе като „този, който има добро здраве“.

Но когато говорим за физическото здраве и здравословния начин на живот, трябва да помним това:

1 Тимотей 4:8 „Защото телесното обучение е за малко полезно; а благочестието е за всичко полезно, понеже има в себе си обещанието и за сегашния, и за бъдещия живот.“

Когато живеем благочестив живот и уповаваме на Бога ще бъдем благословени най-вече духовно. Физическите ни тела остаряват и умират.

Псалми 90:10 „Дните на живота ни са естествено седемдесет години или даже, където има сила, осемдесет години; но и най-добрите от тях са труд и скръб, защото бързо преминават и ние отлитаме.“

Физическият живот има край и ние гледаме с нетърпение към един по-добър живот, животът във вечността, защото сме положили упованието си в Господ Исус Христос.

3.     Покажи с живота си, че уповаваш на Господа.

Притчи 3:9-12 „Почитай Господа от имота си и от първото на целия доход. 10 Така ще се изпълнят житниците ти с изобилие и линовете ти ще преливат от ново вино. 11 Сине мой, не презирай наказанието от Господа и да не ти дотяга, когато Той те изобличава, 12 защото Господ изобличава онзи, когото обича, както и бащата – сина, който му е мил.“

Почитай Господа от имота си. Какво означава това? Това означава да даваш на Господа обратно част от това, с което Той те е благословил. И не презирай Господа, когато Той те изобличава.

С други думи, ние трябва да показваме с живота си, че уповаваме на Господа. Доказателството, че баницата ни харесва е, че я изяждаме! Какво е доказателството за нашата вяра? Нашата вяра или упованието ни в Господа трябва да са видни от нашите дела. От начина по който живеем, как посрещаме трудностите и изпитанията, в какво инвестираме средствата си и т.н.

Когато Джон Уесли посещавал църквите, за които се грижел, той питал помощник-пасторите докъде са стигнали в упованието си на Господа. Често ги питал в тази връзка дали тяхната вяра се отразява по някакъв начин на техния джоб. Това може да каже много за нашите ценности.

Холандката Кори тен Бум, спасила много евреи от холокоста, е казала: „Държала съм много неща в ръцете си, но съм изгубила всичките. Но това, което съм поставила в Божиите ръце, все още притежавам.“

На друго място тя казва: „Eдин живот се измерва с това не колко продължава, а колко дарява.“

Нашето даване показва доколко се доверяваме и уповаваме в Господа. Доверяваме ли Му се, че ще ни снабди с всичко необходимо за нашите нужди с 90 % от доходите ни, ако Му дадем 10%? Или Му се доверяваме, че ще снабди всичко необходимо за нас когато не Му даваме нищо?

Когато християните не дават обратно на Бога какво говори това за тяхната вяра? Това показва, че те всъщност те не се доверяват на Бога.

2 Коринтяни 9:6-8 „А това казвам, че който сее оскъдно, оскъдно и ще пожъне; а който сее щедро, щедро и ще пожъне. 7 Всеки да дава, според както е решил в сърцето си, без да се скъпи и не от принуждение; защото Бог обича онзи, който дава на драго сърце. 8 А Бог е силен да преумножи на вас всякакво благо така, че като имате винаги и във всичко това, което е достатъчно във всяко отношение, да изобилвате във всяко добро дело;

Видяхте ли какъв е резултатът от нашето даване? Бог преумножава благата ни. Като даваме обратно на Господа от Неговите благословения за нас ние показваме, че Му се доверяваме да се грижи за нас.

Друго доказателство за нашата вяра е, че приемаме трудностите и изпитанията в живота без значение как или защо те идват.

Чували ли сте за Джони Ериксн? Като тийнейджър тя обичала да язди, да играе тенис и да плува. Когато е едва 18-годишна, тя претърпява злополука при гмуркане в залива Чесапийк, Мериленд. Фрактурата на шийните й прешлени води до парализа на четирите крайника. Следващите няколко години са истински кошмар за Джони. Тя изпада в дълги депресии, гневна е на целия свят и дори обмисля да се хвърли с инвалидната си количка от някой мост.

Джони основава фондацията „Джони и приятели“ за християнско служение сред инвалидите. Те работят в много страни по света, включително в България. С помощта на тази организация нашата църква в Свищов снабди инвалиди с колички. Радиопрограмата на организацията се разпространява от 1000 радиостанции.

Животът на Джони Ериксън е доказателство за нейното упование в Господа въпреки голямата физическа болка и изпитанията, през които е преминала. Как е при теб? Какво показват реакциите ти за начина, по който преминаваш през изпитания? Как реагираш, когато Бог те дисциплинира? Дотяга ли ти, когато Бог те изобличава?

В заключение, има само един, на когото можем да уповаваме – Господ Исус Христос. Той беше прободен и овесен на кръст. Умря, но три дни по-късно възкръсна и победи смъртта, за да ти даде вечен живот.

Йоан 5:24 „Истина, истина ви казвам, който слуша Моето учение и вярва в Този, Който Ме е пратил, има вечен живот и няма да дойде на съд, но е преминал от смърт към живот.“

Вярваш ли в това?

Сигурно си казваш, абе, аз вярвам, но все пак, добре е да имаме едно наум и с Господа.

Един планинар заедно с планински водач преминавали по опасна планинска пътека. Достигнали до място, където голяма канара се извисявала над пропастта, оставяйки само част от пътеката свободна. Водачът се хванал за канарата с едната ръка и протегнал другата си ръка до пътеката над бездната. Казал на човека да стъпи на ръката му и така да премине около канарата. Човекът се поколебал и се страхувал, но водачът казал: „Не се бой да стъпиш на ръката ми. Тази ръка още не е губила човек!“

Прободената ръка на Христос все още не е губила човек, който се е хващал за нея и е поставял упованието си на Него. Готов ли си да Му се довериш и да се хванеш за тази прободена десница?

Ако го направиш, ако положиш упованието си на Него, Той ще ти даде не само живот за вечността, но и пълноценен и вълнуващ живот тук и сега. Няма нужда да имаш едно наум с Господа. Можеш да му се довериш, защото Той никога няма да те разочарова. „Защото Писанието казва: „Никой, който вярва в Него, няма да се посрами.““ (Римляни 10:11)

Когато се доверяваме на Него, Той благославя духовното, емоционално и физическото ни здраве. Ние показваме дали наистина се доверяваме на Господа, когато Му даваме обратно част от средствата, с които ни благославя и като приемаме Неговото дисциплиниране.

Ще завърша с друга мисъл на холандката Кори тен Бум: Никога не се страхувай да повериш едно непознато бъдеще на един познат Бог.

„Уповавай на Господа от все сърце и не се облягай на своя разум. 6 Във всичките си пътища признавай Него и Той ще оправя пътеките ти.“

Нека се помолим.

_________________

17.01.2021, Варна

БПЦ "Нов живот"