понеделник, ноември 02, 2020

Събуди се, България


/Публикувам тази проповед в съкратения вариант, в който я проповядвах. Под линия добавям какво според мен хипотетично Амос би казал на още няколко страни, които силно влияят на политическата, икономическата и духовната ситуация в България, което беше включено в първоначалния вариант на проповедта./  

Честит празник! Днес празнуваме Деня на народните будители. Затова днес ще прекъснем нашата поредица върху Откровение и ще говорим за този празник. Денят на народните будители е общобългарски празник, ознаменуващ делото на българските просветители, и книжовници, допринесли за формиране на национален дух, стремеж към свобода, образование и книжовност.

През дългата история на България много личности са били духовни стожери на утвърждаването ни като нация сред европейските народи. И знаете ли какво обединява всички тези будители?

Всички те неизменно са били християни или най-малкото мотивирани от християнски ценности. Те са вярвали, че нашият народ трябва да върви към мощната християнска просвета, „от длъжност неизменно воден,“ както се казва в химна на Стоян Михайловски, „Кирил и Методий“.  И каква е била тази длъжност? Да покори духовно с Христовото Слово много страни. (Това наистина се случва – наши мисионери обръщат към вярата много езичници в западните Балкани, на север от Дунава, в Приднестровието и в Киевска Рус).  И накрая поетът казва, че ако народът ни следва този завет, Бог ще го благослови.

Първи ноември е неслучайно избран да бъде Денят на будителите. На този ден (по стария календар на 19 октомври) се чества деня на Св. Йоан Рилски. През 1922 г. Министерския съвет на България го обявява за национален празник.

Какво знаем за Йоан Рилски? Роден е около 876 г. в с. Скрино, недалеч от София. Живее по времето на княз Борис I, цар Симеон Велики и цар Петър I. До 25-годишна възраст Йоан е пастир. Възпитан във вяра и любов към Бога, той има желание да Му се посвети изцяло.

Когато родителите му умират, раздава на бедни и болни хора своята част от наследеното и постъпва като послушник в манастира „Св. Димитър“ под връх Руен. Там изучава Божието Слово, отдава се на пост и молитва. После приема монашество, а към края на живота си основава Рилския манастир. Чрез служението му Бог извършва много чудеса, изцелява болести и помага на хората в нужда.

В своя Завет, който завещава на българите, Йоан казва: „Поучавайте се в Господния закон ден и нощ.“ Божието Слово казва:

Исус Навиев 1:8 „Тая книга на закона да се не отдалечава от устата ти; но да размишляваш върху нея денем и нощем, за да постъпваш внимателно, според всичко каквото е написано в нея, защото тогава ще напредваш в пътя си, и тогава ще имаш добър успех.“

Животът на Йоан се е характеризирал с изучаване на Божието слово, но също така с пост, молитва и грижа за хората в нужда. Те трябва да бъдат част и от нашия живот на последователи на Исус Христос.

Йоан наистина е бил невероятен будител и духовен лидер. С просветителските си проповеди той е събуждал духовно заспалите си съвременници. Бог прави от скромния пастир – пастир на много поколения българи.

Един друг пастир, за който говори Божието слово се ражда почти 1600 г. преди Йоан. Живее в малък град на име Текоа, разположен на 18 км от Ерусалим. Името му е Амос. Също като Йоан, Бог призовава Амос да му служи, като му дава много важно пророческо послание, което да остави на народа на Израел и на нас. Амос пророкува по времето на цар Еровоам II, между 760 и 750 г.пр.Хр.

Също както България по времето на Йоан Рилски, по времето на Амос северното царство Израел и южното царство Юда се радват на материален просперитет, политическа стабилност и военни победи над техните врагове. Но това е също време на идолопоклонство, корупция и неморалност. Израел се чувства политически силен, но това го прави духовно приспан. Израел има нужда от някой, който да го събуди духовно.

И Бог изпраща Амос. Амос започва пророчеството си с думите:

Амос 1:1 „Думите на Амос, който беше от пастирите на Текое, които той чу във видение относно Израил в дните на Юдейския цар Озия и в дните на Израилевия цар Йеровоам, Йоасовия син, две години преди земетресението.“

Веднага след този кратък увод Амос пророкува за съдбата на враговете и съседите на Израел. Новината за предстоящо Божие осъждение над тях несъмнено е привлякла вниманието и галела слуха на слушателите му. Сигурно са си казали, така им се пада на тези нечестивци! Но веднага след това Амос сякаш ги удря с мокър парцал. Събужда ги от техния духовен ступор. Как?

Като започва да пророкува за Божието осъждение, което Бог ще се извърши срещу народа на Израел. Пророкът заявява, че те са били неверни, нарушили са завета с Бога и затова ще бъдат наказани.

Наказанието ще бъде унищожително, но в Израел ще остане остатък, който ще се покае за греховете си и ще се върне при Бога. Тогава Бог ще прояви милост към тях. Бог ще съгради пак Давидовата скиния, ще върне от плен народа си и ще посее отново Израел в обещаната земя. Разбира се, пророчеството се сбъдва. Само 20-30 години по-късно северното царство Израел е завладяно от Асирия.

Лично аз вярвам, че има много паралели между Израел от 750 г.пр.Хр. и България в 21 в. След падането на комунизма през 1989 г. България е парламентарна демокрация. От 2007 г. България е страна-член на Европейския съюз. Макар и икономиката ни да не може да разгърне целия си потенциал, през последните 20 години ние живеем по-добре от нашите предшественици в цялата ни история.

Но цялостната картина в страната никак не е толкова розова. По брой на убийствата и изнасилванията България е на едно от първите места в Европа. В ЕС сме на първо място по аборти. Повече от 21000 деца умират в утробата годишно. Това прави 1780 за месец; 60 за ден. Това е най-голямата епидемия в България.

Тези които оцелеят в утробата, ги чакат много други предизвикателства. Наркоманията е с пандемични пропорции, битовият алкохолизъм е национален спорт, разводите са станали норма. С трафика на деца, насилието в училище и семейството, самоубийствата и депресиите сякаш българите вече свикнаха. Наложената социална изолация през последната година само добави допълнителни щрихи към мрачната картина. 

Това не би трябвало да е изненада за нас. Апостол Павел го е пророкувал преди 2000 години:

2 Тимотей 3:1-4 „А това да знаеш, че в последните дни ще настанат усилни времена. 2 Защото човеците ще бъдат себелюбиви, сребролюбиви, надменни, горделиви, хулители, непокорни на родителите, неблагодарни, нечестиви, 3 безсърдечни, непримирими, клеветници, невъздържани, свирепи, неприятели на доброто, 4 предатели, буйни, надути, повече обзети от сладострастие, отколкото от страст към Бога...“

Християнският автор Тони Камполо описва ситуацията в Америка така: „Нещо става с всички нас духовно. Ако използвам библейски език, сякаш самата Америка е загубила душата си. Колективната ни душа е умряла.“

За съжаление, тези думи могат да се отнесат и към България. Ние сякаш сме изгубили душата си. Духовната летаргия, апатията и безчувствеността са се настанили в нашето общество. Имаме нужда от ново поколение будители. От един нов Йоан Рилски или от Амос, който да каже: „Събуди се, България!“

Питам се, какво ли щеше да каже Амос, ако пророкуваше за България днес? Вероятно щеше да напише нещо такова:

Думите на Амос, пророк на Бог Яхве, които той чу във видение относно България в дните на Румен Радев, президент на България, и Бойко Борисов, министър-председател на България, в годината на коронавируса.

Така казва Господ, Творецът на вселената и Отец на нашия Господ Исус Христос:

Заради три престъпления на България, да, заради четири, няма да отменя наказанието ти, защото смяташ себе си за християнска нация, но си изменила на вярата на родоначалника си кан Кубрат и неговият наследник кан Тервел. Макар и да донесе благата вест до други народи, ти самата днес си я забравила.

Гневът ми се надигна, защото в миналото си гонила и днес пак се опитваш да гониш Моите люде. Защото ти изпращах мисионери, но едни ти низвергна, други уби, а трети не искаше да чуеш. Наричаш тях и моите люде сектанти.

Гордееш се, че си единствената страна в Европа, която не е сменяла името си в хилядолетната си история, но днес петниш същото това име с нечестие и вършиш нови грехове. Казваш, че Господ е българин, но Аз отдавна съм прогонен от твоите училища, университети и институции. Чудиш се защо децата ти стават жертви на наркоманията, алкохолизма, порнографията и насилието, защо не създават семейства и не раждат деца, но не им позволяваш да научат за Бога. Забраняваш им да ходят на църква и да познаят своя небесен Баща.

С упорството си и непокаяното си сърце трупаш на себе си гняв за деня на гнева, когато ще се открие праведният съд на Бога.

Даваш милиони, за да предпазиш животи от един вирус, а на година убиваш десетки хиляди в утробата и стотици по пътищата. Страхуваш се да не умреш, но вече си духовно мъртва. Събуди се, България!

Основаваш ценностите си на сапунени опери и ток шоута, затова увеличаваш страданието си поради греховете си. Обърнала си правосъдието в пелин и хвърляш правдата на земята. Смъкваш и последната дреха от гърба на чужденеца, сирачето и вдовицата.

Вие угнетявате сиромаха, затова ако и да сте построили къщи за гости от дялани камъни, няма да живеете в тях, ако и да сте насадили хубави лозя, няма да пиете виното им. Защото зная колко огромни са вашите грехове.

Заради подкупи политиците ви строят безумни енергийни проекти, от които нямате нужда, и които ще заробят вас и вашите деца под чужда зависимост. После със заплахи и купени гласове отново ги избирате. Приемат закони, с които убиват конкуренцията, дребния и средния бизнес. Пазаруват медии и убиват свободата на словото. Прокарват наредби, с които презират семейството, противопоставят децата на родителите, и задушават Църквата.

Затова младите ти търсят препитание в чужди земи, а старите изплакаха очите си по тях, но те няма да се върнат. 

Събуди се, България!

Изпращам ви историци, за да научите уроците на историята, но вие продължавате да криете от децата си истината за комунистическото си минало и ги приспивате с носталгични предавания от телевизора. Наричате злото добро, а доброто – зло. Нима така почитате паметта на вашите мъченици за вярата?

Още и това имам против тебе, че отхвърляш моето Слово, но вървиш сляпо след източни и езотерични учения. Кланяш се на богове, които имат уста, но не говорят; имат очи, но не виждат.

Не ти ли завеща това и Йоан Рилски, който в своя Завет към идните поколения каза: „И, преди всичко, завещавам ви да пазите светата вяра непорочна и незасегната от всякакво зломислие, както я приехме от светите отци, без да се отдавате на чужди и различни учения.“

Не съм ли ти заповядал и Аз, да нямаш други богове освен Мене?!

Събуди се, България!

При това празнуваш светии и се стичаш в църква на религиозни празници. Аз мразя, презирам празниците ви и няма да благоволя в тържествените ви събрания. Защо ли? Защото милост искам, не жертви.

Махни от Мене шума на песните си, защото не ща да слушам свирнята на инструментите ти. Но нека тече правосъдието като вода и правдата като поток, който не пресъхва.

Вършите нечестие в градовете и селата си. Затова удържах от вас и дъжда, когато оставаха още три месеца до жетва; дадох дъжд на един град, а на друг град не дадох дъжд; едно място се напои, а мястото, над което не валя дъжд, изсъхна. Така по два-три града, като се скитаха, стекоха се в един град да пият вода и не можаха да се наситят, но пак не се обърнахте към Мене – казва Господ.

Затова ще пресуша язовирите и реките ти, ще превърна житниците ти в пустош и ще те обезчадя. Всички тези язви ще те сполетят, и по-големи ще дойдат, ако продължавате в своето упорство. Затова покайте се! Търсете лицето на Господа! Спасете се от гнева на Господа докато е време.

Ще насоча очите Си върху теб не за добро, но за зло. Но няма да те предам на пълно запустение, заради това, че ти, Българийо, беше една от първите, които повярва в Мен. Изпрати мисионери до много народи, които да проповядват името Ми. Още ще проявя милост над теб в последните дни, защото спаси евреите в България от геноцид, и даде убежище на много други. Зная и това, че по време на коронакризата не затвори църквите Ми.

А вие, Църкво Христова, вие също се покайте. Няма да ме впечатлите с това колко често ходите на църква и колко големи Библии имате вкъщи или колко красиво се молите. Бъдете святи както аз съм свят. Недейте се съобразява с този век, но се преобразявайте чрез обновяването на ума си, за да познаете от опит какво е Божията воля – това, което е добро, благоугодно на Него и съвършено.

Обърнете се от греховете си и търсете лицето на Господа, защото не знаете кога ще дойде. Човешкият Син ще дойде като крадец нощем. Бдете и се молете, за да не сте неподготвени.

Събудете се!

Потърсете доброто, а не злото, за да живеете. Спомни си за Мене и се опомни. Събуди се, България! Тогава Господ, Бог на силите, ще бъде с вас, както вие казвате.

Амин!

Сигурно така биха прозвучали думите на Амос към България днес. И те биха били повече от актуални.

Днес празнуваме Деня на народните будители. Бог очаква ние да се отърсим от нашето самодоволно съществуване и да посветим живота си на делото на благовестието в България. Защото, „жетвата е голяма, а работниците малко“ (Матей 9:37-38) Будителите са малко!

Но за да го правим, нужно е подобно на Йоан Рилски, самите ние да се храним всекидневно със Словото, да го изучаваме и прилагаме в живота си. Имаш ли време със Словото?

2 Tимотей 3:16-17 „Цялото Писание е боговдъхновено и полезно за поука, за изобличение, за поправление, за наставление в правдата, 17 за да бъде Божият човек усъвършенстван, съвършено подготвен за всяко добро дело.“

Можем да се включим в Божието дело на събуждане на нашите сънародници, като се молим за покаянието на 5 наши приятели и познати. Когато се молим за някого, Бог влага в нас любов към тях и желание да споделим благовестието с тях. Един подходящ начин е да им подарим евангелието на Лука „Революция“ и след това да ги питаме какво мислят за него. Можем също да ги поканим на Алфа група или на някое друго от събитията в църква.

Един от най-ефективните начини на благовестие е като питаме хората за какво да се молим за тях. Това ще ни даде възможност да ги опознаем и да се молим по-ефективно. Когато знаем през какво преминават и от какво се нуждаят, можем да им предложим и практическа помощ взависимост от това как ни води Святият Дух.

Матей 5:16 „Също така нека свети вашата светлина пред човеците, за да виждат добрите ви дела и да прославят вашия Отец, Който е на небесата.“

Разказват, че когато се установил в рилската планинска пустиня, Йоан бил намерен от овчари и ги нахранил. След това Бог излекувал чрез него много хора. Мълвата за него постепенно се разпространила по цялата страна и достигнала чак до столицата Търново. Използвайки едно свое пътуване до София, цар Петър I изминал около 120 километровото разстояние до планината, за да се види с благочестивия старец. Праведният Йоан обаче не го допуснал до себе си, а само му се поклонил отдалеч, като монархът отговорил със същото. Отшелникът, естествено, върнал обратно и изпратеното му от цар Петър злато. То не струвало нищо в сравнение с радостта да служи на своите сънародници.

Повечето хора днес се стремят към материални притежания, но животът е много повече от злато и сребро. Там, където е съкровището ти, там е сърцето ти. Къде е твоето сърце? Имаш ли сърце на будител? Или твоето собствено сърце се нуждае от събуждане?

Бог иска да използва нас, за да събуди България. Но нещо важно, което трябва да знаем е, че за да си будител, трябва да платиш цена. За да участваме в делото на събуждане, трябва да положим усилия.

Най-големият Будител в човешката история е Исус Христос. Той събужда не просто духовно заспали, а духовно мъртви хора. Но за да ни събуди и освободи от робството на греха, Исус даде най-ценното си, своя живот.

Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине нито един, който вярва в Него, но да има вечен живот!

Днес Исус търси последователи на Амос и Йоан Рилски. Търси хора, които са готови да пренебрегнат личния си комфорт, които са готови да жертват време и средства, за да служат на другите там, където Бог ги изпрати. Ще откликнем ли? Ако го направиш, ще вкусиш от радостта да служиш и да видиш твоите приятели събудени за нов живот с Исус Христос. Амин!

 ___________________

Питам се, какво ли щеше да каже Амос, ако пророкуваше за България днес? Може би първо щеше да се обърне към някои други нации, преди да съсредоточи вниманието си върху България. Вероятно щеше да каже нещо такова:

Думите на Амос, пророк на Бог Яхве, които той чу във видение относно България в дните на Румен Радев, президент на България, и в дните на Доналд Тръмп, президент на Америка, в дните на Си Дзинпин, президент на Китай, и в дните на Владимир Путин, президент на Русия, и в дните на Реджеп Ердоган, президент на Турция.

Така казва Бог Отец на нашия Господ Исус Христос:

Заради три престъпления на Китай, да, заради четири, няма да отменя наказанието му, защото уби повече от 65 милиона от сънародниците си; защото воюваха срещу съседните народи; защото продължават да потискат собствения си народ и да изпращат уйгурите в концентрационни лагери. Чашата на гнева Ми няма да го подмине заради вирусите, с които воюва срещу целия свят. Затова ще разруша силата на Китай.

Аз ще предизвикам бунтове вътре в страната и ще насоча срещу нея армиите на нейните врагове. Заради моето Тяло в Китай ще донеса промяна. Великата китайска стена, която беше символ на китайския империализъм, ще се срути; камък върху камък няма да остане, казва Господ.

Така казва Господ Бог Всемогъщи:

Заради три престъпления на Русия, да, заради четири, няма да отменя наказанието ѝ; защото отхвърлиха Закона на Господа и се поклониха на идола на комунизма, атеизма и лъжата. Ще обърна ръката си против нея, защото вкараха в плена на тази демонична философия много народи и доведоха до смъртта на десетки милиони, за да разширят своя предел; заради това, че продължава да потиска народа си и да преследва Моите люде в земята, която съм им дал. Ще избълвам онези, които трупат в палатите си плячка от насилие и грабеж, като посягат да ограбват другите народи. Дадох ѝ земни богатства, тучни гори и океанът за риболов, но и това не ѝ стига. Аз се гнуся от надменнността на Московията, която си казва, „Няма по-велика от мен“. Спомни си съдбата на предишните цивилизации. Къде са сега империите на Египет, Асирия, Вавилон, Персия? Къде са Рим и Атина? Както съборих другите империи, така ще съборя и нея, казва Господ на силите.

Така казва Господ Бог:

Заради три престъпления на Америка, да, заради четири, няма да отменя наказанието ѝ. Дадох ти Моя закон, направих те силна и богата, но ти Ме забрави и не опази повеленията Ми. Заради това, че се смяташ за християнска нация, но не позволяваш на децата си да се молят в училище. Заради това, че затваряш църкви по време на пандемията, докато клиниките за аборт работят с пълна сила. Ти, която толкова много цениш свободата, я пожертва заради измислените богове на глобализма, трансджендъризма, феминизма, расизма и нео-марксизма. Горко ти, защото се кланяш на бога на парите Мамон и богинята на секса Ашера и заради това, че изгони Яхве от университетите и напълни главите на младите с бръмбарите на критическата теория. В миналото изпращах от тебе мисионери в целия свят, а сега ти се нуждаеш от мисионери!

Разорих градове между вас, както разорих Содом и Гомор, но пак не се обърнахте към Мене, казва Господ. Изпратих урагани върху къщите ви, наводнения в земята ви и пожари в горите ви, но не се покаяхте.

Но ето, сега е благоприятно време, ето, сега е спасителен ден. Обърни се от своите нечестиви дела и посипи главата си с пепел. Ако не се покаеш, няма да отменя наказанието ти, казва Господ.

Така казва Господ, всемогъщия Бог,

Заради три престъпления на Турция, да, заради четири, няма да отменя наказанието ѝ, защото се поклони на бога на Исмаил. Подложи съседните народи на меч и като отхвърли всякакво милосърдие, яростта ти пламтеше необуздана. Ще те избълвам, ако продължаваш да изтребваш кюрдите, както в миналото изтребваше арменци. Гневът ми е голям, защото си унищожавала Моите църкви, а днес гониш моята невяста, проповядваш радикален ислям и говориш за възраждане на халифата. Няма да те пожаля, защото подкрепяш тероризма в Африка и Близкия изток. Унищожих империята ти, а сега ти се опитваш да я възродиш и да завладееш отново зеницата на окото Ми и Моя любим град Ерусалим.

Нима не знаеш, че който вдига меч срещу народа ми, от меч ще загине? Защото кой може да устои на Господния гняв?

Така казва Господ, Творецът на вселената и Отец на нашия Господ Исус Христос:

______________________

БПЦ "Нов живот" - Варна

01.11.2020 г.