понеделник, октомври 26, 2020

Невидимата война (Откровение 12)


/проповед/

Продължаваме с нашата поредица „Той царува“ върху Откровение на Йоан – една апокалиптична книга, в която Исус разкри минали, настоящи и бъдещи събития на ап. Йоан на о-в Патмос.

В 1 глава видяхме, че Исус е централната фигура в човешката история. Той владее и управлява над всичко. Той е Алфа и Омега. След това прочетохме седемте писма до седемте църкви и видяхме колко много Исус цени и обича Църквата. В 4 и 5 глава ап. Йоан ни въведе в изпълнената със символи тронната зала на святия, мощен и справедлив Творец и на Лъва-Агнец, който единствен бе достоен да отвори печатите на свитъка, защото беше заклан, но три дни по-късно възкръсна.

И когато Агнецът Исус разчупи печатите на свитъка, пред нас се изобрази една страховита картина на предстоящите Божии осъждения за света. Разгледахме и космическите катаклизми при затръбяването на седемте тръби. Видяхме, че дори тогава невярващите не се покаяха. Както и в миналото, и в последното време само жертвоготовната любов на Църквата ще накара хората да дойдат при Исус  (гл. 6-11,16).

Днес с помощта на ап. Йоан и Святия Дух ще разгледаме Откровение 12 гл. Ще се опитаме да надникнем зад завесaта на световния театър, за да видим невидимата битка, която е причина за бедствията на земята в последно време.

Като говорим за невидими неща, знаете ли каква е разликата между невидим човек и националния отбор на България по фубол? Имате повече шанс да видите невидим човек на финалите на Световното първенство.

Не знам дали има невидими хора, но със сигурност има невидими врагове. Живеем във време, когато светът се опитва мъчително да се освободи от хватката на един невидим враг – китайският вирус. Въпреки напредъкa в работата над няколко ваксини, успех на този фронт скоро не се очертава. Оказва се, че няма чудодейно лекарство.

Как знаем, че съществува такъв вирус? Знаем, защото много хора боледуват със същите симптоми, а някои дори умират след срещата с него. Но също така знаем, защото разполагаме с различни тестове, които учените са разработили и които го откриват. Неотдавна съобщиха, че Индия и Израел са създали тест, който използва респираторни проби и открива вируса само за 30 секунди.

В света има неща, които се случват и за които понякога не знаем, но те са реално съществуващи, така както и коронавирусът съществува. Тези неща са невидими и ние няма как да разберем, че съществуват, освен ако не разполагаме с необходимия тест или апаратура.

Откровение 12 глава е именно такъв тест, който ни помага да надникнем в една още по-важна невидима война, която се води в невидимия свят.

Макар и невидим, този свят е много реален. Това е светът на Бог, на ангелите, на демоните – единствените „извънземни“, за които сме сигурни, че съществуват!

Още от падането на дявола досега във вселената се води една междузвездна война. И театърът на бойните действия на тази война се е пренесъл на земята. След като се опитва да разруши небесния рай, Сатана е изхвърлен от небето и заедно с една трета от ангелите пада на земята. Тук се опитва да разруши и земния рай, като въвлече Адам и Ева и цялото човечество в кръстосания огън на тази глобална война. Бунтът на небето се превърна в бедствие на земята.

И в 12 гл. на Откровение виждаме една символична панорама на тази битка. С тази глава се връщаме до падането на Сатана от небето и отиваме в бъдещето чак до Голямата скръб на земята. Тази глава е изключително важна за разбирането както на историята, така и на бъдещето.

По време на Втората световна война в Северна Африка, 7-ма американска армия под предводителството на генерал Джордж Патън се бие срещу германския африкански корпус на ген. Ервин Ромел. Ромел не знаел обаче, че Джордж Патън е изучавал книгата му за военна стратегия. Затова Патън знаел какви ще са следващите ходове на Ромел. И това знание помогнало на Патън да надхитри Ромел в северна Африка.

Очевидци разказват, че в един момент от битката двамата били толкова близо един до друг, че Джордж Патън се провикнал от танка си, когато видял Ромел и казал: „Аз прочетох книгата ти, Ромел.“

Така че, ако ние четем Божията книга, която ни показва стратегията на дявола, моята молитва е ние не само да добием знание, но и да се насърчим. Павел казва във 2 Коринтяни 2, че ние знаем замислите на дявола.

Но бедата е, че има твърде много християни, които не знаят замислите на дявола. И поради това живеят един пораженчески живот. Затова нека първо разгледаме 3 отличителни характеристики на тази невидима война.  

Първо, в нея участва голяма група хора.

Откровение 12:1-2 „И голямо знамение се яви на небето – жена, облечена със слънцето, с луната под краката ѝ и на главата ѝ венец от дванадесет звезди. 2 Тя беше бременна и викаше от родилни болки, като се мъчеше да роди.“

Йоан вижда голямо знамение. Думата за „голямо“ на гръцки е мега. Мега знамение. А в ст. 3 Йоан вижда един голям, червен змей. Мега змей. В ст. 12 този змей е мега разярен. В ст. 14 един голям орел пренася жената в безопасност в пустинята.

Всичко, което Йоан вижда в тази глава е мега, голямо. Мега жена, мега змей, мега гняв. Коя е тази жена, която ражда син?

Има различни мнения, но най-вероятно това е Израел, от който е дошъл Месията Исус. Но това е истинският Израел, вярващите от стария и новия завет. В други места в Откровение Църквата също е изобразена като жена. В Откровение 21:9 ангел казва на Йоан, „Ела, ще ти покажа невестата, жената на Агнето.“

Исая 54:5 „Защото твоят съпруг е Творецът ти, Чието име е Господ на Силите; и изкупителят ти е Святият Израилев, Който ще се нарече Бог на цялата земя.“

Тя е облечена със слънцето, което е символ на Исус Христос - Слънцето на правда, светлината и славата на Църквата. Луната е под краката ѝ. Луната отразява светлината на слънцето. Самата тя притежава слаба светлина и осветява нощта. По същия начин светлината на Израел до идването на Исус беше бледа в сравнение с ярката светлина на благата вест.

И жената има венец от дванадесет звезди (ст.1). Това е алюзия или към дванадесетте племена на Израел или към дванадесетте апостоли, чрез които благата вест е проповядвана в цялата Римска империя.

Даниил 12:3 „Разумните ще сияят със светлостта на простора, и ония, които обръщат мнозина в правда като звездите до вечни векове.“

И тази жена вика от родилни болки, за да роди Месията – този, за който Израел е копнеел поколения наред. Както казва Битие 3 гл., твоето потомство (или „потомък“, както посочва ап. Павел в Гал. 3:16) ще смаже главата на Сатана.“

И, по-нататък, какво ще прави това дете?

Откровение 12:5 То „ще управлява всички народи с железен жезъл; и нейното чадо бе грабнато и занесено при Бога и при Неговия престол.“ След въплъщението беше възнесението на Исус на небето, преди Неговата коронация и Второ идване.

Следователно, в тази война участва една голяма група – Божият народ.  

Второ, виждаме кой е виновникът за тази война. Той е разкрит също със символичен език:

Откровение 12:3 „И яви се друго знамение на небето, и ето голям червен змей, който имаше седем глави и десет рога, и на главите му – седем корони. И опашката му, като завлече една трета от небесните звезди, хвърли ги на земята; и земят застана пред жената, която щеше да роди, за да изяде чадото ѝ, щом роди.“

Не е трудно да познаем кой е този змей, нали? Единственото, което трябва да направим е да погледнем ст. 9: „И беше свален големият змей, онази старовременна змия, която се нарича дявол и Сатана, който мами цялата вселена; свален беше на земята, свалени бяха и ангелите му заедно с него.“

Самото название „Сатана“ означава „противник“. Той има и други имена: Луцифер („Светлоносец“ или „Зорница“; Четох, че преди няколко месеца една двойка в Англия поискала детето им да бъде кръстено Луцифер, защото на гръцки означавало „светлоносец“.), Лукавият, Изкусител, Князът на този свят.

Тук той е наречен змей. Това название се среща в Откровение 13 пъти. Това е символично име, което сочи към реалност. Това не е физическо описание на дявола, а описание на неговата личност.

Повечето хора си представят дявола с малки рогца, опашка и тризъбец именно защото някой в миналото го е изобразил така, вземайки това описание в Откровение за физическо. Но дори да си го представят така, не вярват че той съществува. Някои младежи пак ще се маскират като дявол на приближаващия Хелоуин. Най-интересното е, че много от тези, които уж вярват в Бог, не вярват в съществуването на дявола (!?).

Клайв Луис казва: „Човечеството изпада в две противоположни грешки относно дявола. Някои хора го вземат твърде насериозно. Други не го вземат достатъчно сериозно. Едни го отричат, други са обсебени от него.

Както казва един пастор, най-страшният ти враг е този, в чието съществуване не вярваш. Ако имаш враг, за когото не подозираш че съществува, той вече те е победил. Ти си под негов контрол.

Ако си от другата група и постоянно мислиш за дявола, тогава нека ти напомня какво казват Писанията: „по-велик е Оня, Който е във вас, от онзи, който е в света.“ (1 Йоан 4:4)

Змеят има 7 глави и 10 рога. Доста грозен и свиреп змей. Вече знаем, че седем е важно число в Откровение и цялата Библия. Той символизира пълнота, съвършенство. Седем дни съставляват пълна седмица, седем ноти образуват пълна музикална октава. Тук седемте глави говорят за голяма интелигентност.

IQ-то на Сатана не се вмества в никакви класации. Сред хората най-високо IQ има гръкът Евангелос Кациулис (IQ 200; 140 вече е изключително високо). Сатана е много по-умен от него.

Той предизвика метеж в небето, беше изхвърлен от небето, но успя да повлече със себе си 1/3 от ангелите. Иска се голяма интелигентност за това. Изучавал е човешката природа хиляди години. Знае всичките ти слабости и може да измисли изкушение, подходящо за теб. Змей със седем глави.

Има и 10 рога. Рогът е оръжието на всяко животно, следователно е символ на власт и сила. Сатана има власт над целия свят. Наречен е князът на този свят. Той има 7 корони, защото хората са му предали властта над този свят. И следващият път ще видим как неговото човешко въплъщение, Антихрист, ще успее да състави коалиция от държави, за да основе своя мощна империя на земята.

Имаме мега жена и мега змей. Жената символизира новия Израел, Църквата Христова. Змеят е самият дявол.

Но този дявол не се показва като такъв. Тук Бог го разкрива такъв, какъвто е. Библията казва, че дяволът може да се преправи на светъл ангел. Той иска хората да вярват, че е добър, или че не съществува.

Двама братя се готвели да сварят яйца, които да украсят за Великден. По-големият брат казал на малкото си братче, „Ще ти дам 5 лева, ако ми позволиш да счупя три яйца на главата ти.“ „Обещаваш ли?“, попитал малкият му брат. – „Обещавам“. Големият брат счупил две яйца на главата на брат си. Докато стоял неподвижно, за да не потече мръсотията по него, малкото момче казало, „Кога ще счупиш третото яйце?“ „Няма да го счупя“, отговорил брат му. „Това ще ми струва 5 лева.“

Грозният, огромен дявол се преправя на светъл ангел, за да те измами.

Казахме, че в тази война участва голяма група хора – Църквата. Тя е причинена от Сатана. И трето, тя се състои в преследване.

Докато ние не разберем, че тази невидима война между новия Израел и змея, между Църквата и Сатана, се води заради детето-Изкупител, няма да разбираме световната история, няма да разбираме Библията и няма да разбираме последното време.

Откровение 12:4 „И змеят застана пред жената, която щеше да роди, за да изяде чадото ѝ, щом роди.“

Сатана се опитва да убие Исус от деня на неговото раждане до деня на неговата смърт, но никога не успява. Не успя даже с разпятието. Исус Христос възкръсна от мъртвите и се върна в слава при своя Отец (ст.3-5)

Защо Сатана се опитва да убие Исус? Защото един ден Той ще управлява света и ще отнеме властта, която Сатана е узурпирал. Помните ли какво казва Исая в пасажа, който разглеждахме миналото Рождество?

Исая 9:6 „Защото ни се роди Дете, Син ни се даде; и управлението ще бъде на рамото Му.“

Тоест, детето един ден ще царува над цялата земя. Сатана е знаел това. Той е чул и пророчеството в Едем, че потомъкът на жената ще смаже неговото царство. Затова обмисля контра стратегия, с която да убие това дете.

Така че, целта на тази невидима война е Сатана да убие потомъка, който ще смаже неговата власт.

Исус казва, че Сатана е убиец от самото начало. Първо, Сатана подтикна Каин да убие праведния си брат Авел, за да разруши Потомъка. Но Бог създаде праведния Сит, за да се роди от неговото потомство Исус.

След това Сатана направи така, че да се умножи покварата на земята и Бог трябваше да унищожи всички човеци с изключение на 8. И наследствената линия на Месия продължи.

След това Исав се опита да убие Яков. Защо Яков? Защото той беше обещания син на Исаак. Имаме Авраам, Исаак, Яков, 12-те племена и племето на Юда, който щеше да стане прародител на Месия.

След това фараон издаде указ да се убиват всички момчета еврейчета. Опита се да ликвидира цял народ.

После цар Саул се опита няколко пъти да убие Давид, чрез когото синът на Давид щеше да се роди.

Да не забравим и Аман, който искаше да наложи геноцид над всички евреи в империята.

Когато Исус се роди, Ирод реши, че всяко дете под две години трябва да бъде изтребено от Витлеем. После Сатана изкушаваше Исус и му предложи да се хвърли от храма.

Тази война, това преследване продължава до онзи велик Разпети петък следобяд в 3 ч. В ада сигурно е имало парти, когато мъртвото тяло на Исус е снето от кръста и поставено в гроба. Сатана си каза, „Успяхме!“ Убихме потомъка!

Но Сатана пропусна една малка подробност. Исус каза за живота си: „Никой не Ми го отнема, но Аз от Себе Си го давам.“ (Йоан 10:18)

И след три дни Той направи точно това. На сутринта на Възкресение нямаше Възкресенско парти в ада.

И разбираме, че тази решителна и победоносна битка на земята всъщност е спечелена чрез невидима война на небето:

Откровение 12:7,9 „ И стана война на небесата: излязоха Михаил и неговите ангели да воюват против змея; и змеят воюва заедно със своите ангели... И беше свален големият змей, онази старовременна змия...

Тогава Йоан чува силен глас на небесата, който казва:

Откровение 12:10 „Сега дойде спасението, силата и царството на нашия Бог и властта на Неговия Христос; защото бе свален клеветникът на нашите братя, който ги клевети денем и нощем пред нашия Бог.“

Но не си мисли, че Сатана се е предал. След като вижда, че не може да спре Изкупителя Христос, дяволът насочва целия си гняв и ярост срещу последователите на възкръсналия Месия.

Откровение 12:13,17 „След като змеят видя, че бе свален на земята, той почна да преследва жената, която бе родила мъжкото дете...  Тогава змеят се разяри против жената и отиде да воюва против останалите от нейното потомство, които пазят Божиите заповеди и свидетелството на Исус; и змеят застана на морския пясък.“

Дяволът ще се стреми до последно да разруши Църквата. Тя е преследвана през цялата история. Българските християни също познават страданието за вярата. По думите на п-р Бедрос Алтунян, „По времето на комунизма в България гонението на християни и унищожаването на Църквата в България се превърна в държавна политика. Атеизмът стана държавната религия... Това бяха системни действия, планирани и наложени от сталинисткия режим навсякъде, в цяла окупирана Източна Европа.“

Днес виждаме едно по-перфидно гонение, което вече е в сила в Европейския съюз и Америка – с налагане на глобализма и културния марксизъм, искането за легализиране на хомосексуалните бракове и опитите за затваряне на църквата заради пандемията.

Гонението е насочено не само срещу църквата, но и срещу Израел. Но защо и Израел? Защо е този антисемитизъм, който продължава до днес?

Бог обеща в Стария завет, че Месия ще се възцари в Ерусалим. Това още не се е случило. Ако Израел бъде разрушен, Бог няма да може да спази обещанието си. Това цели Сатана.

Невидима война. Войната се състои в преследване. И последно, тази невидима война ще завърши с победа.

Ние знаем, че в края на краищата, Сатана ще загуби, а Исус ще победи. Затова гледай да си на страната на победителя.

Исус ще управлява всички народи с железен жезъл. И после се казва

Откровение 12:6 „И жената побягна в пустинята, където имаше място, приготвено от Бога, за да я хранят там хиляда двеста и шестдесет дни.“

Това са последните 3 ½ години от Голямата скръб. Ето как в 6 стиха преминахме от падането на Сатана до края на скръбта.

Исус ще управлява с абсолютна власт. Сатана няма да може да Го спре и да Му попречи.

Той не можа да Му поречи да се роди, да осъществи своето изкупление, не можа да го спре да се възнесе отдясно на Отца и няма да може да попречи на вечното Му царуване. Той царува и ще царува вечно.

Чуй това: не оставяй Сатана да попречи на Христос да управлява над теб. Той ще управлява над света. Но той ни е дал възможност да Му кажем да или да Му кажем не. Да Го отхвърлим или да Го приемем.

Не оставяй Сатана да попречи на Исус да царува над теб.

В небето започна една невидима война и се пренесе на земята. Ти и аз участваме в нея, но това не е причина да се страхуваш. Не забравяй: „Този, който е във вас, е по-велик от онзи, който е в света.“

Осъзнаваш ли това дори когато обстоятелствата говорят друго?

Представи си, че си на стадиона. Гледаш футболен мач, в който твоят отбор губи с голям резултат. Няма никакъв шанс за победа. Но по същото време ти слушаш по радиото друг мач. Той е невидим за останалите. В него другият претендент за титлата пада катастрофално. Ако загуби мача, твоят отбор става шампион. Краят наближава и ти вече знаеш, че нищо не може да измести твоя отбор от върха.

Не забравяй, че за теб се води невидима война. Исус царува и Исус е победител! Ще Му позволиш ли да царува над теб?

Нека се помолим. 

_____________________

БПЦ "Нов живот" Варна

25.10.2020 г.