сряда, септември 04, 2019

Събитията преди и след черната дата 5 септември

Хронология на събитията, довели до черната за България дата 5 септември 1944 г. и последвалата окупация на страната ни от СССР:

26 август. Кабинетът на Багрянов прогласява официално неутралитета на България и издава заповед за незабавното разоръжаване на всички германски поделения на българска територия, както и изтеглянето на българския окупационен корпус от Югославия.
28 август. Стойчо Мошанов получава от София изрични пълномощия да подпише в Кайро примирие със САЩ и Великобритания, но преговорите са прекъснати за пореден път поради отказа на съветския пратеник да участва в тях.
29 август. В България е отменено цялото законодателство срещу евреите.
30 август. Руският шарже д'афер в София Димитрий Яковлев връчва поредния ултиматум, обвиняващ българското правителство, че било позволявало на германски войски да проникват от България в Румъния. Нотата предизвиква оставката на Багрянов и на целия кабинет.
2 септември. Формира се правителство от дотогавашните опозиционни партии в Народното събрание - БЗНС, Демократическия сговор и Демократическата партия, които са отричали личния режим на Борис III, а от началото на Втората световна война изпъкват като противници на обвързването с хитлериска Германия. Премиерският пост се поема от Константин Муравиев от БЗНС. Комунистите отново са поканени да участват в управлението, но по нареждане от Москва предложението е отхвърлено.
4 септември. Правителството на Муравиев амнистира всички политически затворници и възвръща напълно правата и свободите, осветени от Търновската конституция. Разисква се и върху влизането във войната срещу нацистка Германия, но военният министър генерал Иван Маринов иска решението да се отложи с довода, че в Македония и Беломорска Тракия все още има прекалено много български войски, които лесно могат да бъдат нападнати и пленени от нацистите.
5 септември, 16-17 часа българско време. Правителството на Муравиев скъсва дипломатическите връзки на България с Третия райх.
5 септември, 19 часа московско време. Съветският външен министър Молотов връчва на българския пълномощен министър нота, с която СССР декларира война на България.
6 септември. България оповестява официално война на Германия.
8 септември. "Червената армия" започва да нахлува в България през Добруджа откъм Черно море, като правителството на Муравиев нарежда на българските войски да не оказват никакъв въоръжен отпор на нападателите. Началото на съветската окупация е сигнал за въоръжените комунистически групи, чийто брой не надхвърля 1000-1500 човека, да започнат системно да изтребват представителите на политическия, стопанския и духовения елит. В следващите две-три години броят на избитите ще достигне най-малко 30 000 човека.
Нощта на 8 срещу 9 септември. Със съдействието на военния министър Иван Маринов група комунисти и звенари нахълтват в сградата на Министерството на войната и се самопрогласяват за "правителство на Отечествения фронт" начело с Кимон Георгиев от политическия кръг "Звено".
....................
16 септември. Привършва операцията по окупирането на България от "червената армия". Едва след като и София е заета от руски войски, биват арестувани членовете на българското правителство начело с Константин Муравиев.
6 октомври. В съответствие с московската инструкция от 11 септември е учреден така нареченият "народен съд". В следващите няколко месеца "народният съд" ще произнесе 2618 смъртни присъди, 700 от които се дават на вече избити лица.

_____________________
Използвани материали от Пламен С. Цветков, "Хронология на българо-руските връзки", цитирана в Иво Инджев, "Течна дружба".