неделя, април 16, 2017

Петък е... Неделя идва!

/проповед/

Днес е Великден - възкресение Христово! Какво промени възкръсението на Христос в човешката история?

В човешката история има много мрачни дни. Беше мрачен ден, когато Адам и Ева ядоха от забранения плод в Едемската градина и грехът навлезе в света. Беше мрачен ден, когато Бог затвори вратата на Ноевия ковчег и така подпечата съдбата на всеки непокаял се грешник на земята да умре във водната стихия.

Беше мрачен ден, когато нечестивият римски император Нерон заповяда да се убият хиляди невинни християни, които той набеди в подпалването на Рим. Беше мрачен ден, когато Сталин обрече на гладна смърт 10 милиона в Украйна (от тях 100 000 бесарабски и таврийски българи), за да унищожи кулаците и да построи „светлото комунистическо бъдеще“. Беше мрачен ден, когато Хитлер заповяда изтребването на повече от 6 милиона евреи, за да създаде една по-висша раса.

Беше мрачен ден, когато Червената армия окупира България и по заповед на Сталин бяха избити 30 000 души – интелектуалния, икономическия и духовния елит на нацията. Беше мрачен ден, когато дадената от Бога земя на българите им бе национализирана, тяхната собственост – отнета и хората изселени от в градовете с цел индустриализация по съветски модел.

Беше мрачен ден, когато в България бяха официално узаконени абортите и до днес са убити по напълно законен начин повече от 6 милиона деца. Като прибавим нелегалните аборти, стават около 8 милиона деца – повече от населението на България днес.

Беше мрачен ден, когато бяха избити 1 милион души по време на геноцида в Руанда. Беше мрачен ден, когато на 11 септември два самолета се врязаха в Двете кули в Ню Йорк.

Това са много мрачни дни в световната и българската история. Но без съмнение, най-мрачният ден в историята беше петъкът, когато екзекутираха на кръста Божия Син Исус Христос. 

Петък е. Юда предава Исус с целувка и Исус е арестуван в Гетсиманската градина, където е отишъл да се моли. Но неделя идва!

Петък е. Учениците се изпокриват в миши дупки, а Петър се отрича три пъти от Господа. Но неделя идва!

Петък е. Исус е изправен за разпит пред първосвещеника – мълчалив и воден като агне на заколение. Но неделя идва!

Петък е. Войниците бият Исус, ругаят Го, подиграват се с Него и го заплюват. Но неделя идва!

Петък е. Удрят Господ Исус с кожен камшик, в който са втъкани парчета от кост, стъкло и метал, които откъсват месата му. Но неделя идва!

Петък е. Обличат Човешкия Син в червена мантия и налагат на главата Му трънен венец. Но неделя идва!

Петък е. Ето, повеждат Исус към Голгота. Кръвта се стича по тялото Му. Носи кръста на гръб, спъвайки се под тежкия товар. Петък е, но неделя идва!

Петък е. Римските войници забиват пироните в нозете и ръцете на моя Господ. Чувате ли Неговия вик: „Отче, прости им, защото не знаят какво правят.“ Петък е, но неделя идва!

Петък е. Исус виси на кръста, целият в кръв и умиращ. Тълпата се смее и подиграва на моя Господ! Петък е, но неделя идва!

Петък е. Небето притъмнява, земята започва да се тресе и Този, който не познаваше грях, стана грях за нас. За шест часа Господ Исус понесе целия гняв на Бога, който ние трябваше да понасяме в цялата вечност. Това беше петък, но неделя идваше!

Петък е. В момента, когато Исус издъхна, завесата на храма, която разделяше грешния човек от Святия Бог, бе раздрана на две от горе до долу. Земята се разтресе, гробовете се отвориха и мъртвите излязоха от гробовете. Защото неделя идваше!

Петък е. Целият ад празнува. Сатана и Неговите демони танцуват танца на победата. Те още не знаят, че неделя идва.

Но ето, че е неделя! На разсъмване в първия ден от седмицата става голямо земетресение. Ангел Господен слиза от небето и отмества камъка от гроба.
Неделя е и ангелът е седнал на камъка. Стражата, поставена там, за да не изчезне тялото, си е плюла на петите. Агнето, което мълчеше преди заколението, сега е Лъвът от Юда.

Неделя е. Разпнатият и възкръснал Христос е победил смъртта.

Неделя е и Той е победил ада. Неделя е и Той е победил греха. Неделя е и Той е победил демоните. Неделя е и всичко е променено! Нашето минало, нашето настояще и нашето бъдеще – всичко е променено!

Защото в неделя оковите на греха бяха разчупени от Божията благодат. Исус стана грях, за да може ние да се облечем с дрехата на праведност. В неделя всеки, който изповяда вяра в Неговата смърт и възкресение, получи надежда за вечен живот.

Както казва апостол Петър,

1 Петър 1:3-6: „3 Благословен да бъде Бог и Отец на нашия Господ Исус Христос, Който според голямата Си милост ни възроди за жива надежда чрез възкресението на Исус Христос от мъртвите, 4 за наследство – нетленно, неоскверняемо и което не повяхва, запазено на небесата за вас, 5 които с Божията сила сте пазени чрез вяра за спасение, готово да се открие в последното време. 6 В което се радвате, ако и за малко време да скърбите сега.

Благодарение на това, което Исус направи в онази неделна сутрин, чрез вяра ние имаме реална надежда за спасение и можем да сме уверени, че Бог пази наследство за нас на небето.

В неделя нашето отчаяние се превърна в надежда. Нашата скръб се обърна на радост. Нашето поражение се превърна в победа. От смърт преминахме към живот.

Въпреки това, докато сме тук, на земята, вероятно ще трябва да минаваме през много разпети петъци, но добрата новина е, че Неделята идва!

Все още сме петък:

* Може би е трябвало да се сбогуваш с най-скъпите и близки хора за теб на земята, но помни – неделя идва!

* Може би в момента се бориш с болест, която може да отнеме дори живота ти, но знай, че неделя идва!

* Може бракът ти отдавна разрушен, но помни – неделя идва!

* Може би си самотен и се страхуваш, че няма да можеш да се ожениш или омъжиш, но знай, че неделя идва!

* Може да си изгубил работа или очакваш да те съкратят, но помни, неделя идва!
* Може би си стар и едва свързваш двата края, без да има някой, който да се грижи за теб. Така е, още е петък, но неделя идва.

Неделя идва! Това е благата вест!

В този живот има много неща, които ни хвърлят в нокдаун, изваждат от релси, които ни парализират от страх. В човешката история е имало и ще има много мрачни дни. Но тъй като Той е жив, нищо не може да ни сломи! Защото ние сме повече от победители чрез Исус Христос!

В началото на 20-те години на 20 в. болшевишкият революционер и главен редактор на "Правда" Николай Бухарин бил изпратен от Москва в Киев, за да говори на атеистичен митинг. В продължение на един час той се гаврил с християнската вяра и осмивал, докато накрая решил, че я е разбил на пух и прах. Тогава дали думата на хората за въпроси. 

Един свещеник станал и помолил за разрешение да говори. Обърнал се с лице към хората и ги поздравил за Великден с „Христос възкресе!“ Веднага събраното множество станало на крака и силно извикало: „Наистина възкресе!“

Петък е. Но благодарение на онази Възкресенска неделя, ние сме повече от победители чрез Исус Христос!

Едно момиче на 15 г. внезапно легнало болно, напълно парализирано от едната страна и почти ослепяло. Тя чула как семейният лекар казва на родителите й, които стоели изправени до леглото й: „Каквото си е поживяла досега, това ще е. Отсега нататък ще страда, горкичката.“ Тогава тя извикала: „Не, докторе! Моите най-добри дни тепърва предстоят, когато видя Царя в Неговата красота.“ Защото днес е още петък, но неделя идва!

Днес е още петък. Днес все още страдаме. Но днес Бог плаче с нас, за да може един ден ние да се смеем с Него. Защото един ден ще стане неделя!

Днес е петък. Още изпитваме глад, утеснение и болка. Но една неделя преди 2000 г., от едно гробище край Ерусалим до целия свят долетя новината – гробът е празен! И тази новина промени целия свят!

Днес е петък. Но неделя идва! Исус възкръсна, за да можем и ние да възкръснем и да прекараме вечността с Него. Вярваш ли в това?

Може би тук има хора, които не вярват в Исус Христос като Господ и Спасител. Може би сега изобщо не ти е до вечността. Може би точно сега ти се струва, че да се погрижиш за отглеждането на децата ти е най-важното нещо на света. Добре, един ден те ще пораснат. Какво ще правиш тогава?

„Ами, ще работя, докато се пенсионирам.“ Добре, а след това? Какво ще правиш после?

„Ами, ще се радвам на старините си. Ще си почивам, ще ходя на екскурзии, ще се радвам на внуците и на правнуците.“ Добре, а после? Какво ще правиш после?

„Ами, предполагам, че ще остарея и един ден ще умра.“ Добре, какво ще правиш след това? Какво ще правиш след като умреш? (пауза)

Приятелю, вечността е много по-близко, отколкото си мислиш. Разбираш ли, че в този момент си само на един сърдечен удар, на един дъх, на един инфаркт или удар, една катастрофа, едно мигване на очите, от вечността?

Въпросът е: готов ли си? Готов ли си да срещнеш своя Създател, ако трябва да напуснеш света днес?

Ген. Уилям Нелсън, участвал в Гражданската война в САЩ на страната на Севера, бил прострелян по време на свада с куршум в гърдите. Той бил участвал в много битки, но фаталният край дошъл докато почивал, без да очаква и го хванал неподготвен.

Когато дошли да му помогнат, той казал: „Изпратете за свещеник, искам да се изповядам и да взема водно кръщение.“ Никога не му стигнало времето като тийнейджър или младеж. Никога не успял да го направи като редник или дори след като станал генерал. Но когато имал само няколко минути, преди да влезе във вечността, това за което го било грижа единствено, било да се подготви за нея. Той искал да бъде кръстен. След половин час издъхнал.

Евреи 9:27: И тъй, както е определено на човеците веднъж да умрат, а след това настава съд.

Има само Един, който може да спаси душата ти. Има само Един, който може да превърне безнадеждността в надежда. Има само Един, който може да превърне поражението в победа. Има само един, който може да превърне твоята смърт във вечността във вечен живот, и това е Исус Христос. Този, който те възлюби толкова много, че беше готов да умре за теб преди ти да си бил роден.

Същият този Исус те кани днес да дойдеш при Него с вяра. Само Той може да спаси душата ти. Нужно е само да се покаеш от грешните си пътища и да Го изповядаш като твой Господ и Спасител.

Приятелю, може би днес се чувстваш така, сякаш е петък, но неделя идва!
Няма ли да дойдеш при Исус днес?

Няма ли да дойдеш и да предадеш всичко на Този, който предаде Своето всичко за теб на стария, груб кръст?

Няма ли да дойдеш, докато ние се изправяме и пеем тази песен, за да вземеш на решение? Днес е моментът, утре ще е късно. Днес е петък, неделя идва!

Нека да се помолим.  

---
БПЦ "Нов живот" Варна
16.04.2017 г.