петък, януари 06, 2017

Дяволска работа ли е лошото време?


Вчера мой познат ми каза, че му се е наложило да пътува. Вътрешно го съжалих, а с него и всички, които не само ще си подадат носа навън в този кучи студ, но и ще трябва продължително да понасят несгодите на мразовития сибирски вятър.

Наистина, тези дни през България и континента ни минава нова студена вълна. Термометрите в някои места в родината показват около -20 градуса. Бурният вятър прави студа още по-непоносим. Има бедстващи и замръзнали хора. И всичко това на фона на сякаш все по-зачестяващи природни бедствия и катаклизми през последните години.

На времето Богомил Райнов беше написал книга със заглавие "Няма нищо по-хубаво от лошото време". Сигурно в тези дни много хора биха поставили под съмнение тази максима.

Много хора се питат: Какво е това? Игра на природата или Божие наказание? Някои се замислят дали не настъпва глобално застудяване. Други дори се чудят дали зад всички тези температурни изпитания не стои Сатана и неговата армия от демони.

Разбира се, нашият противник, дяволът, съществува и на него трябва да се гледа сериозно. Той е все още активен и има ограничена сила над естествения свят. Той използва всичко, което му падне под ръка, за да отклонява хората от поклонение на Бога. Защо тогава да не може да влошава и времето? Колко пъти съм чувал оправдания от сорта: "Вчера беше много студено, не можах да дойда на църква!"

Но ако Сатана може да влияе на времето, това е само с Божие позволение и в определени граници. На Сатана беше позволено да измъчва Йов, за да го изпита, и това включваше Божи огън - вероятно светкавици, които изгориха слугите и стадото на Йов (1:16), както и силна буря, в която намират смъртта си децата му (ст.19).

Някои дори вярват, че така както дяволът можеше да имитира Божиите знамения и чудеса, той може да причинява и бедствия, които според тях са вид знамения (Изход 7:8-13).

Според Библията обаче Бог, а не Сатана е този, който контролира времето:

"Всичко, което Господ иска, Той го прави – на небето и на земята, в моретата и във всички бездни. Той издига облаци от земните предели, прави светкавици при дъжд, извежда вятър от Своите хранилища" (Пс. 135:6,7).

Бог кара вятъра да духа, дъжда и снега да валят, слънцето да изгрява и залязва и термометърът да се покачва и понижава. Той е Инженерът, изобретил светкавиците и облаците. Той е Авторът на цялата вселена.

Бог контролира всичко, включително времето. Но понякога суверенният Бог допуска нашият противник да използва и времето, за да ни изпита, дисциплинира или дори накаже (2 Царе 12:17-18). По същия начин той допуска хора да извършват грехове и зли постъпки.

Бог допуска това, защото ни е дарил свободна воля. Неслучайно много от нещастията в живота са причинени от хора. Бог е свят и Той не може да греши или да бъде източник на зло (Яков 1:13-17). "Всяко добро дарение и всеки съвършен дар идва отгоре." (ст. 17) И ние знаем, че дори в нашата болка, страдание и несгоди, Неговата невидима ръка е с нас.

Каквато и да е причината за бедствията и лошото време - изпитание от Бога, позволено от Твореца демонично въздействие върху природата или просто зли деяния на хора - ние знаем че страданието не е безсмислено. А за тези, които са предали живота си на Бога, то действа за добро. "Всичко съдейства за добро на тези, които любят Бога, които са призовани според Неговото намерение" (Римляни 8:28).

Някой беше каза: "Няма лошо време; има време, което ни създава лоши преживявания." Може би чрез лошото време Бог ни изпраща послание да се осланяме само на Него за нашата сигурност, прехрана и благоденствие.

В началото ви казах за моя познат, на който се наложи да пътува. Няколко часа по-късно му се обадих отново. Бяха изпратили нова мотриса, но и тя се счупила. Казах, "Все трябва да има нещо хубаво в цялата ситуация?" Той отговори, "Има парно, все още имам храна и вода, а природата навън е прекрасна."

Не знам защо Бог допуска това бедствие. Едва ли "няма нищо по-хубаво от лошото време." Но със сигурност и в лошото време има нещо хубаво.