понеделник, декември 26, 2011

Защо напоследък не гледаме филми за Исус по Рождество?



Само допреди 4-5 години беше закон (в добрия смисъл на думата) около Рождество националните телевизии да излъчват филми, посветени на раждането на Спасителя, или изобщо на неговия живот. Сред тях са често показвания "Исус от Назарет" (1977), Евангелие по Матея (1964), "Иисус" (CCC), "Страстите Христови" и др.

Но докато в първите години след падането на комунизма преобладаваха филмите, следващи строго библейския разказ, в края на този период 'модни' станаха филмите, добавящи 'нови' щрихи към него - "Исус от Монреал" (1989), "Исус Христос - Суперзвезда" (1977), "Последното изкушение на Христос" (1988) и др. Този 'нетрадиционен' поглед към темата бе допълнен от всякакви измишльотини, облечени в т.н. 'документално' кино - най-вече в продукции на BBC, целящи да разклатят и без това не много стабилната вяра на българина.

Но ето, че изведнъж секнаха дори тези еретични трактовки на темата и тази година не видяхме нищо свързано с Библията по ТВ. Имаше един период, когато дали поради изчерпване на наличните филми или поради липса на пари, много ТВ показваха просто филми на библейска тематика - за Авраам, Мойсей, Йосиф и др. патриарси от СЗ. Но тази година Библията няма никакво присъствие на малкия екран. Дали това е случайно?

Струва ми се, че не. За съжаление забелязвам една тенденция и тя е да се маргинализира все повече Истината, за сметка на чалгизацията и издигането в култ на пошлостта. И защо медиите да работят за каузата на истината, след като отдавна са престанали да бъдат 'национално-отговорни', даже тези, които се наричат 'национални' такива.

В крайна сметка, по-икономически изгодно е да се отглеждат ограничени политически коректни материалисти, за които моментното задоволяване е висша ценност, а плътските удоволствия - неотменимо право, отколкото осведомени и критично мислещи будни граждани.

Все пак, ефектът от монополизацията в медиите е частично париран от залеза на конвенционалните такива. Защото все повече хора търсят алтернативни източници на информация и я намират във facebook, youtube и блоговете.

Разбира се, рискът да се объркаме напълно съществува. Но за търсещите Истината това не би трябвало да е проблем. Както казва нашия Спасител, 'искайте и ще ви се даде; търсете и ще намерите; хлопайте и ще ви се отвори' (Мат. 7:7). Затова Бог ни е дал способността да анализираме и да мислим критично.

Едно е сигурно - който иска да има достъп до истината не само за Исус Христос, но и за живота изобщо, не може да се остави да бъде воден за носа от някого, на когото му плащат, за да изкривява истината.