Saturday, June 18, 2011

Протестът срещу злото е достоен за поздравления
Вчера паметникът на съветската армия осъмна оцветен със Супермен и дядо Коледа. В-к "Стандарт" информира, че заместник кметът по сигурността Иван Сотиров и Общинска полиция са се заели с търсенето на 'драскача'. Шефът на сектора за контрол по рекламата в Столичния инспекторат Иво Пенев пък щял да настоява 'нарушителят да отнесе максималната глоба от 5 хиляди лева и да изчисти рисунките'.

Удивително е колко бързо реагираха толкова много институции, като се има предвид хилядите изпонадраскани с графити стени по софийски сгради, на които никой вече не обръща внимание. Очевидно за някои това е гавра и посегателство срещу най-съкровените им чувства към несъществуващата вече съветска армия и руския народ.

Мислещата част от същия този народ обаче едва ли би се идентифицирала с този паметник. Защото той отразява срамен акт в тяхната история - посегателство над свободата и окупация на една невоюваща срещу тях страна. Монументът е поръчан от Вълко Червенков с цел сплашване на непокорните горяни и всички дръзнали да се изправят срещу терора на сталинизма. Така че, от морална гледна точка той е кощунство с паметта на българите, умрели за свободата на своята родина. А от историческа - той си е чисто и просто една чудовищна манипулация на фактите.

Ако някой 'драскач' се бе подиграл с нарисувани свастики в центъра на София, това би предизвикало одобрението на цялото общество. Но когато професионален графитист демонстрира протеста на младите срещу един символ на не по-малко зло от национал-социализма на Хитлер - интернационал-социализма на Сталин, това се възприе като престъпно деяние. С отношението си Софийска община показва, че за нея буквата на закона е по-важен от духа на закона. А последният повелява авторът на нестандартната проява да бъде поздравен, не глобен. Дай Боже един ден, когато митът за 'добрия' комунизъм рухне заедно със своя паметник, нашите деца да научат името на този смелчага!