понеделник, април 24, 2023

Тайната на успеха (Исус Навиев 1)


 /проповед/

Нека разтворим нашите Библии. Какво е Библията? Библията се състои от 66 книги – 39 в Стария и 27 в Новия завеет. Старият завет съдържа пророчества за идването на Месия, а Новият гледа назад към дошлия вече Месия. Днес започваме нова поредица „Смела вяра“ върху книгата Исус Навиев. Това е шестата книга в Стария завет.

След грехопадението в Битие 3 гл., в ст. 15 Бог обеща, че ще изпрати Спасител, Месия. Оттогава досега дяволът се опитва да попречи това обещание да се сбъдне. Но Бог работи в историята и нашият Спасител дойде, умря и възкръсна, победи смъртта.

За да се случи това, Бог първо избра един човек, Аврам, и от него произлезе народа, от който щеше да се роди Месия. От Авраам се роди Исаак, а от него Яков. Яков роди 12 сина, които слязоха в Египет и там престояха в робство 400 години. Мойсей ги изведе от робство, но поради бунта си срещу Бога, те се скитаха 40 години в пустинята. Всичко това е описано в първите 5 книги на Стария завет, наречени Петокнижие, с автор Мойсей.

И стигаме до книгата Исус Навиев. Това е книга за ново начало за Божия народ. Мойсей току-що е умрял. Той е водил народа на Израел 40 години в пустинята, но поради греха при Мерива, не може да ги заведе в Обещаната земя. Сега е ред на Исус Навиев да поеме щафетата от него.

Това е голяма отговорност за Исус Навиев. Той трябва да замени Мойсей като лидер и да заведе народа в обещаната земя. В 1 глава на книгата ще видим как Бог подготвя тези, които призовава, обещава че ще е с нас, и ни разкрива тайната на успеха.

1.     Бог подготвя тези, които призовава.

Нека прочетем...

Исус Навиев 1:1-2 „След смъртта на Господния слуга Моисей Господ говорѝ на Исус, Навиновия син, Моисеевия служител: Слугата ми Моисей умря. Сега стани и мини през Йордан, ти и целият този народ, в земята, която Аз давам на тях, на израилтяните.“

Призивът към Исус Навиев може да изглежда изненадващ, но Бог беше го подготвял дълго за новата отговорност. Той беше роден като роб в Египет. Научаваме, че е най-големият син на Навий от племето на Ефрем. Фактът, че е първородният син означава, че животът му е бил застрашен на Пасха, но с вяра родителите му са помазали стълбовете и прага на вратата с кръв.

Неговото име се споменава за пръв път в Изход 17:8, когато Мойсей го избира да води израелтяните на бой с амаличаните. Исус Навиев направи това, което Мойсей му заповяда. Още тогава Бог го подготвяше за битките за завладяване на Обещаната земя.

След това в Изход 24 той придружава Мойсей на планината Синай, за да получи Десетте Божи заповеди и закона. В Числа 13-14 Исус Навиев е един от 10-те съгледвачи, изпратени да огледат Ханаан. Когато се върнаха, всички потвърдиха, че там текат мляко и мед, но десет от тях казаха, че няма да могат да я завладеят. Само Исус и Халев заявиха, че народът може и трябва да завладее земята.

Хората повярваха на мнозинството (още един случай, когато мнозинството греши!) и в резултат се скитаха 40 години в пустинята. Цяло едно поколение се размина с обещанието.

Както е казал Уилям Пен, „Правилното е правилно, дори когато всички са срещу него, а грешното е грешно дори когато всички са за него.“

Израилтяните повярваха на десетимата съгледвачи и в резултат видяха обещаната земя през крив макарон. В нея щяха да влязат техните деца, но без тях.

И малко преди да умре, вече на преклонната възраст от 120 години, Мойсей помоли Бог да даде на Израел лидер и Бог посочи Исус Навиев (Числа 27:15-21). Точно преди да влязат в Ханаан, Бог каза на Исус пред целия народ:

Второзаконие 31:7 „Бъди силен и смел; защото ти ще въведеш тези люде в земята, за която Господ се е клел на бащите им, че ще им я даде и ти ще им я разделиш за наследство.“

Всички преминаваме през изпитания в живота си. И в такъв момент можем да се обезсърчим и да не продължим напред. Вместо това можем да ги преодоляваме с Божията сила. Тогава всяко преодоляно препятствие се превръща във възможност да преживеем Божията сила и да растем във вярата си.

Както е казал някой, не се моли за лесен живот, моли се да си силен. Не се моли за задачи, съответстващи на твоите възможности. Моли се за сила, която съответства на поставените ти задачи.

В моето служение често ми се е налагало да правя неща, за които мисля, че нямам сила да се справя. Но когато съм верен в малкото, Бог ме поставя над по-големи неща и ми дава сила да се справя.

И аз знам, че сега Бог подготвя тук някои от вас да бъдат бъдещи пастори, служители или лидери на групи за Библейско изучаване, за да заместите тези преди вас. И Бог ще ви използва по невероятен начин!

Бог ни подготвя за изпитания и задачи и обикновено подготовката не е много приятно преживяване.

В студен зимен ден един възрастен мъж отишъл до замръзнало езеро, изрязал дупка в леда и хвърлил въдицата. Прекарал така почти час без нищо да клъвне, когато младо момче дошло върху леда и изрязало дупка недалеч от него. Хвърлило въдицата си и след няколко минутки хванало голям шаран. Възрастният мъж не можал да повярва на очите си, но го отдал на чист късмет. Но малко по-късно момчето издърпало друга голяма риба.

Продължило да улавя риба след риба и накрая старият човек не се стърпял и казал, „Приятел, аз съм тук повече от час и нищо не е клъвнало. Ти си тук от няколко минути и вече хвана десетина риби. Как го правиш?“ Момчето отговорило, „Тяа а иш тейеити опли.“ „Какво каза?“, попитал възрастния мъж. Момчето отново казало, „Тяа а иш тейеити опли.“ Мъжът казал, „Виж, не разбирам какво казваш.“ Момчето изплюло съдържанието на устата си в ръката си и казало, „Трябва да държиш червеите топли.“

Първо, Бог подготвя тези, които призовава.

2.     Бог обещава, че ще е с нас.

Исус Навиев 1:3-6 „Всяко място, на което стъпят краката ви, ви го давам, както казах на Моисей. От пустинята и Ливан до голямата река, реката Ефрат, цялата земя на хетите и до голямото море към залез слънце ще бъдат пределите ви. Никой няма да може да устои против тебе през всичките дни на живота ти. Както бях с Моисей, така ще бъда и с тебе. Няма да се отделя от тебе, нито ще те оставя. Бъди силен и смел; защото ти ще разделиш в наследство на този народ земята, за която съм се клел на бащите им, че ще им я дам.“

Поставете се на мястото на Исус. Нямаше ли да ви се прииска да кажете, „Защо аз, нека някой друг да го направи!“

На потъващ кораб останали капитанът и трима моряци. Капитанът се обръща към моряците и казва, „Сигурно сте слушали за капитана, който бил казал, че той остава последен на потъващия кораб, но това са глупости. На борда има сал за трима моряци и аз ще съм на него. За да видя кой ще дойде с мене, ще задам на всеки ви по един въпрос. Този, който не успее да отговори, ще остане на кораба.

Ето първия въпрос: „Кой непотопяем кораб потъна, когато се сблъска с айсберг?“ Първият моряк отговорил: „Титаник, сър.“ Следващият въпрос: „Колко хора са загинали?“ Вторият моряк отговорил: „1517, сър.“ „Добре, а сега третият въпрос“ - и капитанът се обърнал към третия моряк. „Как са се казвали те?“

Исус Навиев беше изправен пред най-голямото предизвикателство на своя живот. Той знаеше, че е избран от Бог да бъде следващия водач, но въпреки това едва ли му е било лесно. Сигурно се е питал, ще се справя ли с тази огромна отговорност? Ами ако ме отхвърлят както отхвърляха толкова пъти Мойсей? Дали изобщо ще ме последват?

И точно тогава Бог увери Исус Навиев, че ще им даде „всяко място, на което стъпят краката“ им. Каза му, че „никой няма да устои против него и го насърчи да е силен и смел.

Днес виждаме вопиюща нужда от истински лидери, които са готови да платят цената на лидерството. Както казва Чарлз Суиндол, „Светът се нуждае от хора, които не могат да бъдат подкупени. Светът се нуждае от хора, чиято дума на две не става.

Хора, които слагат характера над богатството, които са непоколебими, които не се смесват с тълпата, които са честни в малки и големи неща, които не правят компромис с принципите си, които не казват „Направих го, защото всички останали го правят.“ Светът се нуждае от хора, които не се страхуват и не се срамуват да отстояват истината, когато тя е непопулярна.“

Бог знае през какво всеки от нас преминава. Той е с нас и няма да ни изостави. И веднага след като каза това на Исус Навиев, Бог добави още нещо. Той му разкри каква е тайната на успеха.

3.     Тайната на успеха.

Исус Навиев 1:7-9 „Само бъди силен и твърде храбър, за да постъпваш внимателно според целия закон, за който слугата Ми Моисей ти даде заповед; не се отклонявай от него нито надясно, нито наляво, за да имаш добър успех, където и да идеш.

Тази книга на закона да не се отдалечава от устата ти; а да размишляваш върху нея денем и нощем, за да постъпваш внимателно според всичко, каквото е написано в нея, защото тогава ще сполучиш в пътя си и тогава ще имаш добър успех. Заповядвам ти: бъди силен и смел; да не се плашиш и да не се страхуваш; защото Господ, твоят Бог, е с тебе, където и да идеш.“

Исус Навиев беше военен човек. Той беше много добър войник, един от най-добрите военни командири на всички времена. Но ако четем между редовете ще видим, че той не беше кой знае колко харизматична фигура. Беше просто работяга, чията първа грижа беше да изпълни заповедта, дадена му от Бога.

Целият му живот се характеризираше с праволинейно покорство на Божиите заповеди. И точно поради това Исус Навиев имаше успех. Той стана успешен водач, защото постъпваше според написаното в книгата на закона.

Но обърнете внимание, че успехът който Бог обеща на Исус Навиев не се измерваше в материален просперитет. Ти може да си успешен в Божиите очи, но не и в очите на света.

Когато се роди третото ни дете и хората ни виждаха да се разхождаме с децата, понякога някой ни спираше и питаше, „И трите ли са ваши?“ И след утвърдителния отговор, човекът започваше да цъка с език и да ни оплаква: „Ох, горките, как ще се справяте в тази криза!“

За света истинското богатство се измерва в пари, не в деца, още по-малко в небесни съкровища.

Бог не обеща на Исус Навиев благоденствие. Той му обеща истински успех. И каква беше тайната на успеха според Бог?

Първо, Исус Навиев трябваше да познава Божието слово. Всичко зависеше от това дали той познава и изучава Словото. Той трябваше да познава книгата на закона, за да може да се ръководи от нея във всичко.

Ако Бог те призовава да се посветиш на някакво служение, най-добрата подготовка, която може да направиш е, да изучаваш Божието слово.

Второ, Исус Навиев трябваше да говори Божието слово: „тази книга на закона да не се отдалечава от устата ти.“ Бог искаше той да включва Словото в своите разговори със своето семейство, приятели, съседи и с другите хора.

Но това не винаги е лесно. Днес всички говорят за толерантност. Всички трябва да сме толерантни към другите, особено към хората с различно мнение от нас. Разбира се, под толерантност се разбира да се въздържаме от споделяне на нашите християнски убеждения на работното място или на други места извън църквата.

Неотдавна се проведе конференция на Сдружение „Род“ за джендър политиките. ЛГБТИ общността организира веднага протест, обвинявайки организаторите в „неонацизъм, прикрит под църковен морал“. Значи християните трябва да си мълчат, а трансджендърите могат да използват реч на омразата?

Толерантността към злото не трябва да бъде приемана като добродетел. Ние трябва да изучаваме Словото и да говорим Словото. Към това Бог призова Исус Навиев. И Той призовава нас да направим Божието слово част от нашето ежедневие.

Трето, Исус Навиев трябваше да размишлява върху Божието слово „денем и нощем“. След познаването и говоренето на Словото, ние трябва да мислим върху него и по-точно да мислим как можем да го прилагаме в живота си. Целта на размишлението е приложението. Само когато Божието слово започне да променя нашите решения, ще започне да променя и поведението ни.

И забележете, Бог призова Исус Навиев да постъпва според „всичко, каквото е написано в нея“. С други думи, да се покорява напълно на Словото. Той трябваше не само да го знае, да го говори и да размишява върху него, но и да се покорява на Словото.

Бог каза: „да постъпваш внимателно според целия закон, за който слугата Ми Моисей ти даде заповед; не се отклонявай от него нито надясно, нито наляво, за да имаш добър успех, където и да идеш.“

Един баща попитал директора на един университет дали курсът на обучение не можел да се опрости, за да може синът му да го изкара за по-кратко време. Директорът отговорил: „Разбира се, но зависи какво искате да стане от вашия син. Когато Бог иска да направи дъб, заделя 100 години. Когато иска да направи тиква, го прави за 2 месеца.“

Ние произвеждаме твърде много тикви и не достатъчно дъбове. В България има около 100000 християни, но не много Исус Навиевци. Няма много християни, които без да се забелязват от другите просто се покоряват на Словото във всяка област от живота си.

Ние нямаме нужда от нови методи или от много умни хора, но от покорство, което се ръководи от живото Божие слово.

Когато Исус Навиев започваше своето служение като лидер, Бог го подготви предварително за това. И след като го призова, Той му обеща, че ще е с Него. Бог подготвя и теб за служението, на което те призовава и ти обещава, че ще е с теб. И Той ти обещава, че ще ти даде успех, ако изучаваш Словото, ако го споделяш и размишляваш върху Него, и най-вече, ако постъпваш според него.

Нека се помолим.

 ____________________________

23.04.2023 г.

БПЦ "Нов живот" - Варна