понеделник, януари 02, 2023

Нова година - нов живот


/проповед/

На Новогодишно парти на фирмата, Киро се обръща към колегата Кольо и му казва, „Дай една цигара“. Кольо отговаря, „Мислех, че си взел решение тази година вече да ги откажеш?“ „Аз съм в процес на отказване. Сега съм в първата фаза.“ „Първата фаза?“ „Да, отказал съм да ги купувам.“

Не знам как е с вас, но много хора вземат решение да променят живота си и да започнат начисто от новата година. Някои решават да ядат по-малко сладко, други – да ходят на фитнес, трети – да спрат да пушат...

Миналата година аз реших да чета всеки ден поне по 10 мин. книга (не интернет). Мисля, че четох повече от предходната, но все пак не успях да изпълня докрай решението си.

Много хора вземат решения за новата година, но малко от тях са свързани с духовното им развитие. Бог изобщо не е в радара на вниманието им, Той е извън картината на техния живот.

Може да изненадам някои, но ще ви кажа, че Бог трябва да присъства във всеки аспект от живота ни. И Той иска да присъства в живота ви сега, не по-късно. Много хора отлагат вземането на решение да повярват и да тръгнат на църква за неопределено време. Но то така и не настъпва.

В Художествената галерия в Берлин има една картина от германския художник Адолф Менцел, която е недовършена. Той искал да покаже как кралят на Прусия Фридрих Велики разговаря със своите генерали. Нарисувал генералите и фона, и оставил краля за най-накрая.

Очертал с въглен контурите на Фридрих, но умрял преди да довърши картината. Подобно на него, много хора, дори християни, достигат до края на живота си без да са поставили Христос на полагащото му се място – в центъра на своя живот.

Как можем да направим това през новата година? Как можем да имаме успешен живот в очите на Христос?

Eто три простички неща, които могат да помогнат на всеки да постигне напредък в своя християнски живот през 2023 година. И те са: през новата година внимавай как живееш, мисли за другите, бъди благодарен.

1.     Внимавай как живееш.

Ефесяни 5:15-17 „И така, внимавайте добре как постъпвате – не като глупави, а като мъдри, като изкупвате благовремието, защото дните са лоши. Затова не бъдете неразумни, а проумявайте каква е Господнята воля.“

Внимавай как постъпваш. Бъди мъдър. Внимавай във всичко. Внимавай как използваш времето си – то е Божието време. Търси Божията воля във всичко. Не въздържай доброто от онези, на които се дължи, когато ти се отдава възможност да го направиш (Притчи 3:27).

Трябва да изкупваме благовремието, не да го пилеем. От друга страна, не трябва и да действаме прибързано. Понякога ние правим глупости просто защото сме припряни и бързаме.

Някой си Стийв Роу направил каталог с нараняванията, причинени от невнимание и бързане. Те приличат повече на мъченията на испанската инквизиция: фрактура на черепа, счупени пръсти, счупени китки, счупени лакти, разкъсани мускули, изгаряния със сярна киселина, самонамушквания, счупен нос, скъсано сухожилие на глезена.

Просто минаваш покрай дивана, или масата, или друг предмет вкъщи, и в бързината не мислиш, и изведнъж ти причернява от болка в пръста.

Бързането, тревогите, вършенето на няколко неща едновремено и стресът са четирите конника на инцидентите. Стресът е един от основните фактори и за пътните произшествия.

Всички ние сме податливи на подобни инциденти, но някои от нас са по-податливи от другите. Затова, внимавай да не се удряш.

Същото се отнася и за духовния свят. Там също има опасни места, на които можеш да се нараниш.

Колосяни 3:1-4 „ И така, ако сте били възкресени заедно с Христос, търсете това, което е горе, където седи Христос отдясно на Бога. Мислете за горното, а не за земното; защото умряхте и животът ви е скрит с Христос в Бога. Когато Христос, нашият живот, се яви, тогава и вие ще се явите с Него в слава.“

Ако не внимаваме, ако не гледаме на Христос, може да се спънем духовно. Ако сме честни със себе си трябва да признаем, че повечето време мислим за земното, не за горното. Повече се фокусираме на материалното, отколкото на духовното. И не само мислим за материалното, но мислим като светски хора!

И тогава се чудим как сме могли да направим толкова погрешни избори в живота си.

Един човек отишъл за дърва. Видял едно умряло дърво и го отсякъл. За негово учудване, през пролетта около пъна пробили нови филизи. Той казал на сина си: „Бях сигурен, че е мъртво. Всички листа бяха окапали през зимата. Беше толкова студено, че клоните пукаха, като че ли никакъв живот не е останал в старото дърво. Но сега виждам, че в основния корен все още е имало живот.“

И после продължил: „Сине, не забравяй този важен урок. Никога не отсичай дърво през зимата. Никога не вземай решение, когато се намираш в емоционална или духовна зима. Никога не вземай важно решение, когато си в най-лошо разположение на духа. Внимавай. Бъди търпелив. Бурята ще премине. Ще дойде пролетта.“

През 1881 г. северна Англия била ударена от мощна буря. Цяла седмица рибарските лодки не можели да излязат в открито море. Но един ден слънцето изгряло на ясното синьо небе и изглеждало сякаш бурята била отминала.

Пристанищният капитан вдигнал сигнала за буря и предупредил за наближаващия циклон. Но рибарите пренебрегнали предупреждението и 41 лодки заминали.

Но след няколко часа бурята ударила брега и много малко от лодките се върнали. Във всяка от тях имало 5 или 6 рибари и почти всички загубили живота си.

Братя и сестри, приятели, Бог ни предупреждава много често в живота ни, но ние сякаш не внимаваме на думите Му! Поне за някои от нас това е така!

Някои хора продължават да вършат същите неща, за които знаят, че не са правилни. Глупаво е всеки път да вършиш едно и също нещо и да очакваш различен резултат. И един ден Бог не просто ще вдигне сигнала за буря, а ще връхлети като буря, и няма да има връщане обратно.

Първо, през новата година внимавай как живееш.

2.     Мисли за другите.

Второ, ако искаш да имаш прогрес в духовния си живот, през новата година мисли за другите.

Филипяни 2:3-4 „Не правете нищо от партизанство или от щеславие, но със смиреномъдрие нека всеки счита другия по-горен от себе си. Не гледайте всеки само за своето, но всеки и за чуждото.“

В една статия със заглавие „Как да имаме ужасен живот“ дават следните напътствия: „Мисли за себе си. Използвай „аз“ колкото може повече. Непрекъснато следи какво е мнението на другите за тебе. Очаквай да бъдеш хвален. Бъди подозрителен.

Бъди ревнив и завистлив. Никога не прощавай критика. Не се доверявай на никого освен на себе си. Настоявай да те зачитат и уважават. Изисквай да се съгласяват с твоите гледища по всички въпроси. Никога не забравяй услуга, която си правил. Доколкото е възможно, избягвай да правиш нещо за другите.“

Имал ли си някога подобни мисли? Понякога ни идват такива мисли в главата. Искаме да ни благодарят за доброто, което правим. Опасността е да не станем прекалено себични и да забравим за другите.

Eдин пастор проповядвал най-късата проповед в историята. Но заглавието ѝ било доста дълго: „Какво отговаря Христос, когато попитаме „Господи, какво ще получа, ако повярвам?“ Цялото съдържание на проповедта било изразено в една дума: „Нищо.“

По-късно той обяснил, че тази проповед от една дума е предназначена за хора, които вярват в евангелието на просперитета. Когато го попитали колко време подготвял проповедта, той отговорил: Двайсет години.

Много хора се интересуват само от това какво ще получат, не какво дължат на Господ или какво могат да дадат на другите.

Когато попитаха Исус коя е най-голямата заповед, Той отговори:

Матей 22:37-39 „„Да възлюбиш Господа, твоя Бог, с цялото си сърце, с цялата си душа и с всичкия си ум.“ Това е първа и най-голяма заповед. А втора, подобна на нея, е тази: „Да възлюбиш ближния си, както себе си.“

Как показваме, че обичаме Бога? Като обичаме ближния си. А как показваме, че обичаме ближния? Като се стремим да му помагаме, служим и да вършим добро.

Галатяни 6:9-10 „Да не ни дотяга да вършим добро; защото ако не се уморяваме, своевременно ще пожънем. И така, доколкото имаме случай, нека да правим добро на всички, а най-вече на своите по вяра.“

Да правим добро на всички. Защо? Защото ние сме получили най-голямото добро – спасение на душата си. Колко повече трябва да благославяме другите!

Ефесяни 5:18 „И не се опивайте с вино, следствието от което е разврат, но напълняйте се с Духа.“

Ако мислим за горното, за Исус Христос, ако се изпълваме с Духа, като четем и изучаваме Словото, като се молим и се покоряваме на Словото в служение и благовестие, тогава ще можем да мислим за другите и да имаме една по-добра нова година.

Нека обаче не се залъгваме - предстои ни трудна година. Има пророчества, че вследствие на пандемията и войната ще настъпи глад. Не знам дали това ще стане през 2023-та, но Божието Слово също го пророкува в Откровение 6. Нека в тези трудни времена да мислим за другите, да показваме любов, да се събираме и да се молим заедно, да изкупваме благовремието, „защото дните са лоши“ (Ефесяни 5:16).

Първо, внимавай как живееш. Второ, мисли за другите. Трето...

3.     Бъди благодарен.

Ефесяни 5:19-20 „и разговаряйте с псалми и химни и духовни песни, като пеете и възпявате Господа в сърцето си и като винаги благодарите за всичко на Бога и Отца в името на нашия Господ Исус Христос.“

Бъдете благодарни в Христос. Ако имате благодарност в живота си, това ще ви държи в правия и тесен път. Хората, които не си дават сметка за своите благословения, не са благодарни. И те постоянно искат още и още.

В нашето ежедневие можем да срещнем грубияни. Знаете ли, че един от преводите на Новия завет на английски превежда стиха „[любовта] не безобразничи (не е груба) (1 Коринтяни 13:5) така: „Любовта има добри обноски“. Имаш ли добри обноски?

Добрите обноски включват да благодарим на хората за това, което са направили за нас.

Понякога забравям да благодаря на някого за нещо, което е направил и след това съжалявам. Но още по-лошо е, когато забравям да благодаря на Бога за някое Негово благодеяние. На Него дължим най-голямата си благодарност!

През 1636 г. посред мрака на тридесетгодишната война, германският пастор Мартин Ринкарт погребва 5000 от своите енориаши за една година, средно по петнадесет на ден. Неговата енория била опустошена от войната, смъртта и икономическата катастрофа.

Посред този мрак и на фона на вопли от ужас, долитащи от прозореца, той седнал и написал тази молитва преди ядене за децата си: „Благодарим на Бога наш / с ръце, сърце и глас / за чудните дела / в Него радва се света / От майчин скут ни направлява / и с дарове безброй дарява, / Той наш до днес остава.

Псалм 9:1 „Ще Те славословя, Господи, с цялото си сърце, ще разкажа всичките Твои чудесни дела.“

Псалм 106:1 „Славете Господа, защото е благ. Защото Неговата милост трае довека.“

Християнският автор и говорител Дейл Робинс казва: „Мислех, че хората се оплакват, защото имат много проблеми. Но осъзнах, че те имат проблеми, защото се оплакват. Оплакването не променя нищо и не подобрява положението. То засилва чувството на неудовлетвореност, поражда недоволство и несъгласие и може да доведе до покана към дявола да направи поразии в живота ни.“

Псалм 77:3 „оплаквам се и духът ми отпада.“

Филипяни 2:14-15 „Вършете всичко без роптание и без пререкание, за да бъдете безукорни и незлобливи, непорочни Божии чеда всред опако и извратено поколение, между които блестите като светила на света.“

Благодарният човек е като бяла лястовица в един мрачен свят. Той прави впечатление. Затова такъв човек е силно свидетелство. Ние блестим само когато сме благодарни и когато изразяваме нашата благодарност към Бога и към другите.

1 Солунци 5:18 „ За всичко благодарете; защото това е волята Божия за вас в Христос Исус.“

Убеден съм, че ако всеки от нас стане благодарен човек, той ще има много по-добър живот. Искаш ли да имаш един по-добър живот през новата година? Тогава бъди благодарен на Бога. Хвали Го и Му благодари за всяко благословение в живота си.

Един човек се обадил на родителите си да ги поздрави за новата година. Баща му вдигнал телефона и той го попитал, „Тате, какво решение си взел за новата година?“ „Да правя майка ти колкото може по-щастлива през цялата година.“ Тогава майка му взела телефона и той попитал, „Мамо, какво е твоето решение?“

„Да видя татко ти да спази обещанието си.“

Бог иска да види как спазваме Неговите решения. Той знае, че това е начинът да бъдем благословени. Да ходим с Господа и да вършим волята Му – това е пътят, който води към благословение. Нека през новата година внимаваме как живеем, нека мислим за другите и нека бъдем благодарни. Амин!

_________________________

БПЦ "Нов живот" - Варна

01.01.2023 г.