сряда, ноември 14, 2018

Слово на протеста срещу законопроекта за вероизповеданиятаОнзи ден участвах в първия протест на християните от Варна срещу новия законопроект за вероизповеданията. По-долу помествам това, което казах на протеста:

Братя и сестри, приятели, съмишленици... с новия проектозакон за вероизповеданията искат да ни отнемат свободата на съвестта, свободата на словото, свободата на сдружаване и свободата на събиране. Искам да попитам: знаят ли авторите на този проектозакон, че тези свободи се основават на християнското схващане за достойнството на човека и неприкосновеността на личната му свобода, като сътворен по Божий образ и подобие?

Дават ли си сметка управляващите, че днес те самите се радват на тези свободи благодарение на жертвоготовната борба на християни в целия свят и те са залегнали и в нашия основен закон – конституцията на България?

Искат да ни забранят да имаме духовни училища. Но знаят ли господа управляващите, че сред 108-те министри в правителствата на България от 1879-1915 г. най-много са възпитаниците на протестантския Робърт колеж?

Искат да ни отнемат правото на дарения. Законотворците би трябвало да знаят, че всяка църковна община се издържа единствено чрез дарения.

Искат да забранят правото на чуждестранни проповедници да служат в България. Знаят ли те, че именно мисионери като Бенджамин Баркър, д-р Лонг и Илайъс Ригс работят за и превеждат първо Новия завет, а после и цялата Библия на български език.

С този законопроект законодателите искат да задушат Църквата в България. Знаят ли те, че Църквата е тялото на нашия Господ Исус Христос, а Той е главата на Църквата? Разбират ли, че като се опитват да унищожат тялото, те посягат и на Главата Христос!?

Преди 1132 години Климент, Наум и Ангеларий пристигат като мисионери в България и предлагат една нова религия на езическия ни народ - християнството. Ако за съветници княз Борис имаше законотворците на този законопроект, тяхната мисия нямаше да има никакви шансове за успех!

Божието слово казва, че „Сърцето на царя е в ръката на Господа като водни бразди; Той на където иска го обръща.“ (Притчи 21:1) Ние сме уверени, че Бог е в контрол. „Кой ще ни отлъчи от Христовата любов? Скръб ли или утеснение, гонение или глад, голота, беда или меч?“ (Римляни 8:35)

Но във всичко това ставаме повече от победители чрез Този, Който ни е възлюбил. 38 Защото аз съм уверен, че нито смърт, нито живот, нито ангели, нито началства, нито сили, нито настояще, нито бъдеще, 39 нито височина, нито дълбочина, нито законопроекти, нито кое и да било друго създание ще може да ни отлъчи от Божията любов, която е в Христос Исус, нашия Господ.

Ние знаем това. Но не можем да мълчим, когато някой посяга на нашия Спасител Исус Христос.

Големият германски богослов и пастор Мартин Нимьолер, оцелял от нацисткия режим, казва: "Когато нацистите дойдоха за комунистите, мълчах, защото не бях комунист. Когато затвориха демократите, мълчах, защото не бях демократ. Когато дойдоха за лидерите на профсъюзите, мълчах, защото не бях с тях. Дойдоха за евреите, но мълчах, защото не съм евреин. Когато накрая дойдоха за мен, не остана никой, за да ме защити."

Ние сме днес тук, за да защитим не себе си, а тялото Христово. Днес Исус Христос би казал на вносителите на този закон: „Господа и госпожи вносители, защо ме гоните?  А на нас казва, „Благославяйте тези, които ви гонят“. Затова ние се молим Бог да даде мъдрост на депутатите и те да отхвърлят този нехуманен, анти-християнски закон. Силно се надяваме, че те ще имат доблестта да вземат единствено правилното решение да оттеглят този законопроект. Благодаря за вниманието.