четвъртък, септември 26, 2013

Който не е с истината е против нея

Открито писмо до Българската редакция на Deutsche Welle


Господа,

Доскоро ви считах за една от малкото останали медии в България, която служи на обществения интерес. След изгонването на журналистите Иван Бедров и Еми Барух обаче вие се наредихте на витрината на тоталитарните цензурирани медии, рамо до рамо с отличници в областта като bTV, ТV7 и БНТ.

С това безобразно отстраняване на едни от най-добрите си служители вие изгонвате и истината и падате на колене пред корпоративните интереси на силните на деня. Дано да си давате сметка, че така губите авторитет, а с него и много от своите читатели. Нека ви припомня, че Deutsche Welle означава ‘Германска вълна’. Това е официалната медия на една велика нация, дала много на света. На тези честоти е звучал гласът на Мартин Лутер, Гьоте, Вагнер и Шилер, Дитрих Бонхофер, Конрад Аденауер и Хелмут Кол, и много други.

Сега истините, зад които тези велики мъже са заставали, бяха с един удар погребани под от вас с оправданието, че в работата на въпросните журналисти липсало ‘критично журналистическо отразяване’ и ‘обективност, неутралност и баланс в публикациите’. За съжаление и вие като много други медии сте станали жертва на чумата на 21 век, наречена политическа коректност. Очевидно с това решение показвате, че не желаете да застанете на страната на истината, но това ви дава картбланш да търсите баланс между злото и доброто. Но със злото компромис не може да се прави. Който не е с истината е против нея.

Надявам се, че все пак разумът ще надделее и тези прекрасни журналисти ще бъдат върнати на работа. Такова решение би възстановило авторитета ви като медия и достойнството ви като журналисти.

Бог да пази България и Германия!

Трифон Трифонов,

Варна