неделя, септември 16, 2012

"Какво би казал Исус на..." участва в конкурса "Търся издател"


Гласувай за книгата на http://trifonov.izdatel.eu



Резюме

Какво би казал Исус на някои от известните личности в България, ако ги срещнеше днес? А на теб?
Исус Христос е личността, оказала най-голямо влияние върху човешката история. Дори тези, които отричат Божествения му произход признават, че неговите думи и дела нямат аналог в световната култура.
Авторът вярва, че Исус е жив и е толкова актуален, колкото и преди 2000 години. Той има какво да каже на някои от нашите най-известни съвременници - Бойко Борисов, Слави Трифонов, Лили Иванова и Христо Стоичков. И не само на тях - той има какво да каже и на теб.

За автора

Трифон Трифонов работи в Български християнски студентски съюз. Завършил е магистратура по английска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий" и има бакалавърска степен по богословие от University of Gloucestershire, Великобритания. Заедно със съпругата си и трите им деца живеят във Варна.


За книгата

Какво би казал Исус на ... 
Бойко Борисов, Слави Трифонов, Лили Иванова, Христо Стоичков, теб!


Не знам какво си мислиш, драги читателю, прочитайки това заглавие. „Какво би казал Исус на ... извинете, правилно ли разбрах?" Сигурно си казваш: „Този или е сънувал, или съвсем е изперкал! Ако изобщо е съществувал, Исус е живял преди 2000 години. Да не би да се е телепортирал тук, в България?" 

Ако все пак приемем, че такава въображаема среща е възможна, заглавието пак би изглеждало твърде провокативно. Даже и да имаше Бог, как може някой да твърди, че знае какви мисли му се въртят в главата!? И нима Всевишният го е упълномощил да говори от негово име? 

Също, сигурно мнозина биха си помислили: „Достатъчно трудна задача е човек да влезе под кожата на коя да е известна личност. Човекът е сложна вселена и един Бог знае какво го кара да се чувства, държи и говори по даден начин." 

И ще сте прави! Самият аз съзнавам колко рисковано е да съдиш от медийните изяви за същинския характер на дадена звезда. А и човек не е константна величина - той се влияе, развива, променя, остарява (макар и с това не винаги да помъдрява) ... 

Все пак, Библията казва: „Понеже всяко дърво се познава по своя плод" и „от онова, което препълва сърцето му, говорят устата му." Така че, реших да прочета всичко по-важно, изречено от тези известни личности и публикувано в интернет, телевизия и вестници, за да разбера какви мисли и чувства ги вълнуват. 

Разбира се, в повечето интервюта и материали те не говорят за себе си. Коментират най-различни неща - от комунистическото ни минало до това дали футболът има бъдеще в България. Даже когато споделят за своите постижения в политиката, шоубизнеса, спорта или музиката, те рядко разкриват най-съкровените си мисли. 

Въпреки това, докато провеждах моето ‘лично разследване', останах поразен от това колко много може да научи човек, когато сравни много и различни източници на информация. 

Невъзможно е да се прочете всичко. Само линковете към името Бойко Борисов в Google са над 4 милиона! Но съм се старал да чета между редовете и да схвана основното, повтарящото се като впечатление за тях. Оставям на читателя на тези редове да каже дали съм успял. 

Това добре, но ще кажеш, откъде накъде претендираш, че знаеш какво би казал Исус на тези хора, ако ги срещнеше примерно, на жълтите павета в София? На всичко отгоре в книгата Исус разговаря за пари, политика, благотворителност, чалга, футбол, шоубизнес и даже за атентата срещу Световния търговски център в Ню Йорк. Някои от тези неща дори не са съществували по негово време! 

И в края на краищата, ние не разполагаме с доказателства, че Исус все още съществува. Даже да е живял на земята, за мнозина той е бил просто добър човек, или в най-добрия случай - пророк. 

Нека още отначало кажа - пишейки тези редове изхождам от убеждението, че Исус Христос е Божият Син, възкръснал от гроба, в който е бил положен от Йосиф от Ариматея. Може и да не вярваш в това, но и днес когато включиш компютъра, в долния десен ъгъл на монитора ти стои датата, която отмерва времето от неговото раждане. 

Да не говорим, че 1/3 от хората днес се наричат с неговото име, християни. Никой не може да отрече, че личността на Исус е повлияла най-много върху човешката история. 

Ето защо смятам, че Исус има послание за света, в който живеем. Макар и технологиите от времето на Римската империя до днес да са напреднали неимоверно много, човешката природа не се е променила. 

Затова Исус има какво да каже и на хората, които формират общественото мнение в България. Намерението ми е не да си фантазирам какво Исус би доверил на Бойко Борисов, Слави Трифонов, Лили Иванова и Христо Стоичков. В този смисъл, „Какво би казал Исус на..." не е художествена измислица, а осъвременен вариант на евангелски притчи и истини. 

Опитал съм се да представя тези истини в нова и разбираема за съвременния читател светлина, така че те да заживеят и добият реални очертания. С това не искам да кажа, че се съмнявам в способността на читателя да анализира текста.

Но често ние дори не съзнаваме, че четем, сложили нашите културни очила. А те предлагат изкривена картина, особено когато сме изправени пред произведение, писано от чужди автори преди хиляди години. С тази книжка съм се опитал да предложа на читателя очила с подходящ диоптър. Дано да съм успял. 

Развитите в книжката диалози са хипотетични. Авторът им не претендира, че ако наистина Исус се явеше на най-известните в момента българи, разговорът щеше да протече точно така. По-скоро написаното почива на убеждението, че посланието на Божието слово е непроменимо и че Бог говори конкретно и днес на всеки, който разтвори неговите страници. 

Не си правя илюзията, че тази малка книжка ще даде всички отговори на любознателния читател. Желанието ми е само тя да повдигне важни въпроси, които често пропускаме в забързаното ежедневие. 

И след като непредубеденият читател се е замислил над тези въпроси, да пожелае да чуе отговорите, които Исус дава на всеки от тях. Някои са засегнати в настоящия сборник разкази. Но, както се казва, най-добре е да пиеш направо от извора. За целта просто прочети четирите биографии на Исус в Библията. По-известни са като евангелия. 

Противно на съвременните популярни схващания, всичко в тях е внимателно документирано и потвърдено от свидетели. За разлика от настоящата книга, в евангелията няма да срещнеш условно наклонение. Те разказват за реални срещи на Исус с реално съществували личности. 

Исус Христос говори и днес и има какво да каже на всеки от нас, стига да искаме да го чуем. Ако чрез тези редове съм успял да провокирам любопитството към личността на Исус и Писанията у теб, читателю, значи многобройните дни и часове, прекарани пред компютъра, не са били напразни. Желая ти приятно четене!

© Трифон Димчев Трифонов Всички права запазени.