събота, април 10, 2021

В името на човека или в името на Бога?


Често това, което претендира, че работи в името на човека, всъщност води до неговото поробване и в крайна сметка, гибел. Злото често се представя като всеобщо благо и дори като единствен път за спасение. Черното често се представя като бяло. Най-успешната религия, измислена от дявола, се казва хуманизъм.

В името на човечеството Ева вкуси от плода за познание на доброто и злото. Дарвин „освободи“ човека от оковите на религията, като му вмени вяра в еволюционното развитие. Ницше доразви теорията на еволюцията с предсказанието си за появата на свръхчовека. Хитлер реши да приложи на практика неговото учение и да освободи „най-висшата“ арийска раса.

Маркс, Ленин и Сталин обещаваха в името на човека да премахнат класовото неравенство и несправедливостта, и да помогнат за построяването на новото комунистическо общество. Постмодернизмът отхвърли абсолютите и направи от човека "бог", за да може той да осъществи пълния потенциал, вложен в него.

Днес отново в името на човека, критическата теория, неомарксизмът и глобализмът громят стария свят с неговите ценности - Бог, личността, семейството, държавата и Църквата, за да построят един нов световен ред. Естествено, пак с грижа за човека. За да има освобождение на жената и детето от робството на мъжа, за отхвърляне на бялото превъзходство, утвърждаване на мултикултурализма, отричане на ислямофобията и хомофобията. За всеобщо равенство, братство и свобода...

През последната година дори научихме, че трябва да стоим затворени вкъщи в името на здравето на човека. Скоро ще трябва да имаме и зелени паспорти, за да можем да пътуваме или дори да излизаме от къщи.

Разбира се, всичко това се прави в името на човека. И на пръв поглед то успява. Но пропонентите на новия световен ред няма да успеят само в едно – да построят съвършено общество. Първо, защото няма как да направиш бог от грешния, несъвършен човек. Както казва ап. Павел, „няма праведен нито един, всички съгрешиха...“

И второ, защото в същността си този плач за равенство на половете, премахване на „брачните вериги“, отхвърляне на расизма чрез налагане на нов расизъм, отхвърляне на църквата и държавата... всичко това е въпиющо безбожие и скверно идолопоклонство срещу Твореца на човека, Автора на брака и семейството, Създателя на държавата и Главата на църквата.

На пропонентите на тези философии, Бог казва в Словото Си:

„С уши ще чувате, а никак няма да разберете; и с очи ще гледате, а никак няма да видите. Защото сърцето на тези хора е закоравяло. И с ушите си трудно чуват, и очите си затвориха; да не би да видят с очите си и да чуят с ушите си, и да разберат със сърцето си, и да се обърнат, и Аз да ги изцеля.“ (Матей 13:14,15)

И още:

„Горко на непокорните деца, казва Господ, които се съветват, но не с Мен, и които сключват договори, но не чрез Моя Дух, и прибавят грях към грях.“ (Исая 30:1)

Бог е дал на всеки човек две уши и една уста. За да бъде бърз на слушане и бавен да говори. Затова, нека завършим с пожеланието:

Който има уши да слуша, да слуша. В името на Бога, не на човека.