събота, април 24, 2021

Отровата на змията (Притчи 23:31-35)

/проповед/

Някога ухапвала ли ви е змия? Аз не съм имал това „щастие“. Но от потърпевши знам, че дори да си хванал змията здраво, тя може да се изплъзне и да те ухапе. Първо съска и след това хапе. Ухапаното място се подува и отравя кожата. Боли, пулсира и причинява огромна болка. 

А познавате ли някого, който е бил ухапан и отровен от алкохол? За съжаление повечето ще кажем „да“ на този въпрос. Защото алкохолизмът вече е едва ли не национален спорт.

В България 1/3 от мъжете и 1/10 от жените консумират голямо количество алкохол всеки ден. По неофициални данни у нас има над 200000 алкохолици – много повече от наркозависимите. Познавам лично такива хора от центъра за зависими на Траката. Мъже и жени, които са се пропили брака си, загубили приятелите си и пропиляли живота си.

Децата в България вече започват да пият не на 15, а на 11 г. От време на време медиите съобщават за ученици, докарани в несвяст в болницата, след като са погълнали голямо количество алкохол. При лекари водят дори 3-4 годишни деца, на които родителите са дали да „опитат“ от тяхната чашка.

В условията на пандемия и локдаун се създадоха предпоставки за още по-висока употреба на алкохол у дома – понякога от скука, понякога поради страх за живота, здравето и несигурното бъдеще. Затова много психиатри предупреждават, че локауните ще убият повече хора от самия вирус.

Алкохолът е змия, чиято отрова е смъртоносна. Днес в поредицата „Мъдрост за всеки ден“ ще говорим за отровата на алкохола.

Докато учех в гимназията много от моите съученици пиеха не само вино и бира, но и твърд алкохол. Като излизахме си поръчвахме обикновено по една бира, някои пиеха по няколко. Може би щях постепенно да свикна и като повечето българи и аз да прегърна „славните традиции“ на битовия алкохолизъм. Но докато бях в казармата, се случи нещо, което ме предпази от това.

С един приятел от моя взвод през годишния отпуск отидохме на гости у тях в гр. Лом. Там се напихме с ракия. Никога дотогава не бях пил толкова. На сутринта се чувствах отвратително. Мисля, че това ми беше последното пиене на ракия! Още не бях християнин, но сякаш Бог бе допуснал да стане това, за да ме отврати от твърдия алкохол.

Друга важна причина беше, че у дома не се пиеше, освен ако нямахме гости. Имах добрия пример на моите родители.

Но какво трябва да бъде нашето отношение към употребата на алкохол като християни? Знаем, че в библейски времена хората са пиели вино. Също така знаем, че първото чудо на Исус беше когато Исус превърна водата във вино на сватбата в Кана Галилейска.

За да си отговорим на този въпрос, нека видим какъв е ефектът от употребата на алкохол. Опасностите и вредата от алкохола би трябвало да накарат всеки християнин да се замисли, преди да реши да пие.

Първо, пиенето на алкохол е унищожило живота на много хора. Алкохолът е наркотик, към който се пристрастяваш. В България всяка година има около 1000 катастрофи след като шофьор е пил преди да седне зад волана. В пияно състояние хора посягат и на живота си.

Да не споменаваме, че алкохолизмът води до анемия, повишен риск от ракови заболявания, инфаркт и инсулт, цироза, деменция, депресия, епилепсия, подагра. Тъй като алкохолиците често водят безразборен полов живот, това увеличава риска от заболявания, предавани по полов път.

Понеже потиска и имунната система, алкохолизмът води и до инфекциозни заболявания. Мит е, че ракията убива Ковид-19. Алкохолът отслабва имунната система и води до много други болести, което прави човек по-податлив на вируса. 

В САЩ половината от случаите с насилие над жените са станали след употреба на алкохол. Алкохолът не прощава. Отровата на змията е смъртоносна. Както гласи една китайска поговорка, първо човек взема питие, след това питието взема питие, а накрая питието взема човека.“

Алкохолът е опасен наркотик. Въпреки това, на бутилките не пише „Алкохолът убива“. Българите дават над 1,2 млрд. лева за алкохол годишно. Това е единственият наркотик в България, който не само законно се продава, но е и рекламиран дори по билбордове и на спортни състезания! Тези реклами свързват алкохола с щастието, богатството, престижа, успеха, зрелостта и дори сексуалното удовлетворение. Иронията е, че точно тези неща хроничното пиене унищожава.

Както някой е казал, „Пиенето е източило повече кръв, почернило повече семейства, продало повече къщи, банкрутирало повече хора, въоръжило повече престъпници, убило повече деца, свалило повече брачни халки, осквернило повече невинност, ослепило повече очи, изкълчило повече стави, детронирало повече разум, съсипало повече мъжество, обезчестило повече жени, разбило повече сърца, взривило повече животи, причинило повече самоубийства и изкопало повече гробове от всяка друга отровна напаст, която някога е надигала смъртоносните си вълни над света.“

Именно поради тези опасности книгата Притчи и Библията като цяло предупреждават за вредата от пиенето на алкохол.

Притчи 23:20-21;31-35 „Не бъди между онези, които се напиват с вино, между невъздържани хора, които преяждат с месо, 21 защото пияницата и чревоугодникът ще осиромашеят и сънливостта ще облече човека с дрипи... 31 Не гледай виното, че е червено, че показва цвета си в чашата, че се поглъща гладко, защото после то хапе като змия и жили като ехидна. Очите ти ще гледат чужди жени и сърцето ти ще изригва развратни неща; даже ще бъдеш като някой, който би легнал сред море, или като някой, който би лежал на върха на мачта. Удариха ме, ще кажеш, и не ме заболя; биха ме – и не усетих. Кога ще се събудя, за да го търся пак?“

Какво научаваме от тези стихове? Научаваме, че редовното пиене (битовият алкохолизъм?) се отразява зле във физически, психически и финансов аспект на личността. И това не е всичко.

Галатяни 5:19-21 „А делата на плътта са явни; те са: блудство, нечистота, сладострастие, 20 идолопоклонство, магьосничество, вражди, разпри, ревнувания, ярости, партизанства, раздори, разцепления, 21 зависти, пиянства, пирувания и други подобни; за които ви предупреждавам, както ви и предупредих, че които вършат такива неща, няма да наследят Божието царство.

Следователно, алкохолът може не само да ограби човек физически, психически и финансово, но може да му отнеме и спасението. Отровата на змията често има последици за вечността!

Но има още. Не е нужно да се напиеш, за да предизвикаш Божия гняв. Дори само да накараш някой да се напие, ти вече си навличаш Божието осъждение.

Авакум 2:15 „Горко на онзи, който пои с вино ближния си, на тебе, който го изливаш от меха, докато ги опиеш…”

Но някой ще попита, нали евреите са пиели вино. Но виното, което са пиели не е като виното, което правят или купуват хората днес.

В древността евреите имали семейно лозе. Така е било и при траките и гърците. В СЗ хората пълнели някакъв съд с грозде и там то ферментирало, но било с много ниско алкохолно съдържание и в малки количества.

Включително на тържества. Сватбите например са продължавали цяла седмица. На сватбата в Кана Галилейска е било поканено цялото село. Средно в селата са живели по 500 човека. Ако поканиш толкова хора на сватба е нормално виното да свърши. На всеки сигурно са се падали по 1-2 чашки. Днес ако имаш пари можеш да си купиш неограничено количество алкохол. Тогава не е било така. Хората са пиели по малко, а и виното е било с по-малко алкохолно съдържание.

Едва 700 години по-късно арабските химици открили как да дистилират алкохол и така успели да увеличат алкохолното съдържание на 40-75%. В Стария и Новия завет хората са употребявали малко алкохол и то с алкохолно съдържание около 9-11%, а на сватба – със съдържание 2-3% алкохол.

Освен това, Плиний, Плутарх, Омир и Платон пишат, че виното било изварявано или разреждано с вода. Ако се извари, алкохолът се изпарявал и правели от него сироп, който по-късно можел също да се смеси с вода.

Смесването с вода било в съотношение средно 1:3 (1 част вино, 3 части вода). Омир дори говори за съотношение 1:20! Според някои учени само варварите по онова време пиели виното неразредено. Еврейската дума яин или гръцката дума ойнос означавали не само опияняващо вино, но и гъст, неопияняващ сироп, добит чрез изваряване на виното, за да могат да го съхраняват по-лесно в мяхове. Оттам го изстисквали и мажели върху хляб, или го разреждали с вода.

За такова разредено или „подправено“ вино става въпрос и в Притчи 23:30. В неканоничната Втора книга Макавейска, 15:39: „Не е сладко да пиеш отделно вино и веднага отделно вода; но вино смесено с вода е сладко и доставя наслада.“ Вероятно такова е било и виното, което Исус е направил от вода на сватбата в Йоан 2. Иначе Авакум би го обвинил, че е опил гостите, когато казва „Горко на онзи, който пои с вино ближния си, на тебе, който го изливаш от меха, докато ги опиеш“ (2:15)

Ще кажете, но защо са разреждали виното? Не са ли му отнемали вкуса така? Точно обратното! Знаете ли, че водата подсилва вкуса в две питиета – виното и кафето? Това е установено в лабораторни условия. С добавяне на вода се засилва вкуса и се убива горчивината. И разбира се, другата причина да добавят вода е била, за да увеличат количеството.

Имало и трета причина – да предотвратят напиването. Когато работиш на 45 градусова жега, се нуждаеш от много течности. Но ако пиеш неразредено вино, ще се напиеш. Затова понякога го смесвали в съотношение 1:20.

И четвърто, виното било използвано като антисептик. Малко вино било добавяно към водата, за да се дезинфекцира тя от изобилстващите в онзи климат бактерии. Учени от Университета в Орегън са открили, че виното открива и убива патогените е коли, салмонела, стафилококус.

Следователно в онези времена виното под форма на сироп или разредено е било дар от Бога, който е правил водата годна за пиене. Още една изява на общата Божия благодат! Днес обаче вече нямаме нужда да пием вино разредено с вода, защото живеем в един далеч по-дезинфекциран свят, особено след началото на пандемията

Въпреки това, днес алкохол се продава в промишлени количества в който и магазин да влезете. И най-обезпокояващото е, че се продава с реклами и дизайн, предназначен да привлича най-вече младите хора и децата!

В цялото Писание духовните лидери са предупреждавани за алкохола. В Стария завет на свещениците беше забранено да пият, докато служат в скинията и храма.

Левит 10:9 „Когато влизате в шатъра за срещане, да не пиете вино или сикера – нито ти, нито синовете ти с тебе, за да не умрете; това ще бъде вечен закон във всичките ви поколения.“

На царете също бе заповядано да не пият вино.

Притчи 31:4-5 „Не е за царете, Лемуиле, не е за царете да пият вино, нито за князете да кажат: Къде е спиртното питие? 5 Да не би, като се напият, да забравят закона и да не оправдаят угнетяваните.“

В Новия завет Павел пише на Тит, че „епископът трябва да бъде непорочен, ... не своеволен, нито гневлив, нито пияница, нито побойник...“

Виждаме, че тези на които е поверено Божието дело, трябваше или напълно да се откажат от употреба на вино, или силно да я ограничат.

Накрая, сигурно ще питате, ако някой християнин от време на време изпие бира или чаша вино, това грешно ли е? Ще го прати ли това в ада?

Не. Писанията казват, че ние не сме под закон. Ние сме свободни. Ако не се напиваме и не караме другите да се напиват, ние не сме под осъждението на Писанието. Но трябва да упражняваме свободата си внимателно.

1 Коринтяни 8:9 „Но внимавайте да не би по някакъв начин тази ваша свобода да стане спънка на слабите.“

Четох някъде, че един човек повярвал в Бога и тръгнал на църква. Но след няколко седмици, на Цветница, видял хора от църквата да пият бира в кръчма. Това го съблазнило. Казал си, как е възможно вярващи хора да пият! И спрял да ходи на църква.

Като се има предвид, че днес пиенето на алкохол се представя като необходимо забавление, много малко е нужно някой да се пристрасти към чашката. Достатъчно е детето ви или внучето ви да ви види да надигате бутилката. Децата на музикантите стават музиканти. Децата на лекарите – лекари. Какви стават децата на алкохолиците? Не употребявай своята свобода, за да съблазниш в робство по-слабите от теб.

В крайна сметка, алкохолът е заместителят на дявола за живот, изпълнен с Духа.

Ефесяни 5:18 „И не се опивайте с вино, следствието от което е разврат, но се изпълвайте с Духа.“

Както алкохолът контролира алкохолика, така и Божият Дух трябва да изпълва и контролира нас.

Когато някой е пиян, му личи отдалеч, защото това афектира начина по който говори, ходи, мисли и постъпва.

По същия начин Святият Дух трябва да контролира всяка наша мисъл, дума и постъпка. Но как се изпълваме с Духа?

В Ефесяни Павел ни казва, че са нужни три предпоставки, за да може Святият Дух да обитава в нас богато.

Ефесяни 5:19-21 „но се изпълвайте с Духа; 19 и разговаряйте с псалми и химни и духовни песни, като пеете и възпявате Господа в сърцето си 20 и като винаги благодарите за всичко на Бога и Отца в името на нашия Господ Исус Христос, 21 като се подчинявате един на друг в страх от Христос.“

Първо, като пеем псалми, химни и духовни песни. Когато слушаме музика, която прославя Бога и ни издига в Неговото присъствие, ние каним Духа да обитава в сърцата ни. (Ефесяни 5:19)

Второ, като благодарим на Бога за всяко нещо. (Ефесяни 5:20). Една от причините, поради които хората посягат към бутилката е, че се опитват да затворят разочарованията от живота си в нея за малко. Те се измъчват от това, което нямат и не са постигнали. За разлика от това, Божиите хора трябва да се фокусират върху това какво са получили от Бог, върху Неговата любов и благословения.

И трето, ние трябва да се покоряваме един на друг в страх от Христос. Намери начин да служиш на другите. Този, който намира утеха в чашката се съсредоточава върху себе си. Християните трябва да се научат да се фокусират върху другите.

Така се изпълваме с Божия Дух. Но ако не сме християни? Какво да правим тогава?

Само след една седмица ние ще празнуваме най-великото събитие в историята, възкресението на Исус Христос. Ние знаем от извънбиблейски свидетелства, като историците Йосиф, Светоний и Тацит например, че то действително се е случило. А днес празнуваме едно друго историческо събитие, Цветница – деня в който Исус влезе в Ерусалим, отивайки към Голгота.

Библията потвърждава всичко това. И ако възкресението е факт, то потвърждава истинността на християнството и Божествената природа на Исус Христос.

Ще кажеш, „може и така да е, но какво ме засяга това?“ Проблемът е, че след първородния грях всеки от нас се ражда в грях и бунт срещу Бога.

Римляни 5:19 „чрез непослушанието на единия човек станаха грешни мнозината“. А грехът донесе и осъждението:

Римляни 6:23 „Защото заплатата на греха е смърт.“ Как тогава можем да се върнем обратно към нашия Създател?

В Деяния Петър ни казва:

Деяния 2:38 „Покайте се и всеки от вас нека се кръсти в името на Исус Христос за прощение на греховете ви; и ще приемете този дар, Святия Дух.“

Пусни Исус в сърцето си, изпълвай се с Духа и пий от Живата вода, не от отровата на заместителя!

Ейбрахам Линкълн бил известен като пълен въздържател. Веднъж един полковник му предложил питие. Линкълн му отговорил, че на смъртния си одър майка му го извикала и му казала да обещае, че никога няма да пие.

След това добавил, „Обещах на майка ми че няма да пия и до този час съм спазвал обещанието си! Нима ме съветвате да наруша това обещание?“ Полковникът отговорил, „Не, г-н Линкълн, за нищо на света не бих го направил. Това е едно от най-добрите обещания, които сте давал. Бих дал 1000 долара днес да бях дал такова обещание на моята майка и да го бях спазвал така, както вие сте го спазвал.“ Нека се молим.