сряда, февруари 06, 2019

Молитва за България на проф. Борис Йоцов

На 1 февруари т.н. "народен съд" осъжда на смърт тримата регенти, десетки народни представители, министри, генерали, писатели и учени. Сред тях е и проф. Борис Йоцов - министър на народното просвещение в Царство България. Проф. Йоцов е изследовател на Българското възраждане, учен с международна известност. Автор е на книгите: "Йосиф Доброволски в България" (1931), "Братя Миладинови в Чехия" (1934), "Български страдания и борби за свобода в славянската поезия" (1935), "Паисий Хилендарски" (1937), "Записките на Захари Стоянов" (1940), "Славянството и Европа" (1992).
Ако се разровим в архивите, ще установим че цветът на нацията е бил унищожен в месомелачката на комунистическия терор в България.
МОЛИТВА ЗА БЪЛГАРИЯ
на проф. Борис Йоцов (1894 - 1944)
Господи, Боже наш!
Ти, който бдиш над света, чуй нашата утринна молитва! Озари ни с лъчите на могъщия преблаг дух и разпали в сърцата ни искрата, която си вложил в нас. Укрепи в гърдите ни пламъка на свобода и правда. Просветли ни да бъдем смели и доблестни българи, достойни за своя славен род, за Твоята велика милост!
Ти, който си вдъхновявал за светли дела нашите духовни първенци, Ти, който си благославял меча на нашия воин и си го водил към подвиг и величие, Ти няма да забравиш и нас. Простри десница над нас да вървим по Твоя път с нашия избран народ – Твой верен раб и воин, заседнал в своята земя по Твоя воля!
Дай ни сили да живеем и да работим за благото и величието на Отечеството! Дай на скъпата наша Родина твърдост в изпитанията, воля за живот и вяра в нейния устрем, за да лети през вековете, водена от своя мъдър Цар, към победи и възход, към могъщество и вечност – за твоя слава! 
Амин!"
Ползвани материали от Faktor.bg и LiterNet.