четвъртък, април 14, 2011

За еволюцията на организмите и еволюцията в мисленето


Представяне на книгата на Доминик Стейтъм „Еволюцията – наука или идеология?”

От 28 март до 2 април на посещение в страната бе Доминик Стейтъм – автор на книгата „Еволюцията – наука или идеология?” Г-н Стейтъм се отзова на поканата да изнесе лекции в 4 университета – Медицинските университети във Варна и София, Шуменски университет „Епископ Константин Преславски” и в Православния център „Проф. Тотю Коев” към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. По време на лекциите си Доминик Стейтъм представи книгата си, излязла и на български език, отговори на въпроси на студенти и преподаватели и даде интервюта за някои медии. Г-н Стейтъм презентира книгата си и в две църкви – ЕПЦ „Блага вест” (Шумен) и ЕПЦ „Филаделфия” (В. Търново).

На проявите присъстваха много студенти и преподаватели. Впечатлени от лекциите, много от дошлите си закупиха и книгата на Доминик Стейтъм. Ето какво споделиха някои от присъствалите на проявите:

„Лекцията промени напълно отношението ми към дебата еволюция - креационизъм в полза на последния.” М. от София

„Нямам думи... чувствам се обогатен и вдъхновен от чутото!” Н. от Варна

„Позицията на библейските креационисти заслужава сериозно отношение.” В. от София.

Коментари под материалите във в-к „Шуменска заря”, посветени на лекцията в Шуменския университет:

„Браво на ШУ за инициативата! Похвално е, че се предоставя възможността за друга гледна точка по отношение на произхода на земята, животинските видове и човека. Трябва тотално да се преосмисли теорията на Дарвин за произхода на видовете!”

„Звучи доста интересно! Добре би било и други университети да станат домакини на подобни лекции и дискусии. Крайно време е. Радвам се, че Шумен показва откритост в това отношение!”

Интервю с Доминик Стейтъм ще бъде публикувано и на сайта на “Студио 865”.