вторник, януари 26, 2021

Животинска ферма - алегория за комунизма

 


Животинската ферма от Джордж Оруел е книга-алегория за комунизма, която всяко дете (и всеки възрастен) трябва да прочете. Действието в нея се развива в една ферма. Един ден шопарът Майор споделя с останалите животни свой сън, в който е видял, че всички техни злини произлизат от човешката тирания. Той призовава животните на бунт, като заявява:Всяко двуного е враг. Всяко четириного или хвъркато е приятел... Всички животни са равни.“

Вдъхновени от неговите думи, животните решават да се вдигнат на революция и изгонват фермерa Джоунс, който ги кара да работят. Всички животни започват да се трудят неуморно, за да построят светлото бъдеще. Доразвиват идеите на стария Майор в цялостна философска система, която наричат анимализъм. В началото всичко върви отлично, но коварното прасе Наполеон изгонва истинските добри прасета като прасето Объл и установява диктатура. Така вместо да са управлявани от хората, животните във фермата се оказват управлявани от нова затлъстяла класа – тази на свинете.

През зимата много от животните са на ръба на гладна смърт. След няколко години доста от животните са измрели и никой не може да се пенсионира, както предварително обещават. Накрая прасетата канят хората във фермата, за да започнат ново партньорство с тях. Сядат на една маса, но се скарват, докато играят на карти. Останалите животни са привлечени от врявата и поглеждат през прозореца на къщата, взират се от прасе към човек и от човек към прасе, но вече е невъзможно да се каже кой какъв е. В крайна сметка при комунизма хората приемат животински облик.